פאשיזם וקומניזם

איתמר ש

New member
פאשיזם וקומניזם

אני קצת מבולבל. בניסיון להיראות מלומד ולהסביר למישהו מה זה קומוניזם ומה זה פאשיזם, ניסיתי לחדד את המשמעויות והמאפיינים של כל אחד מהמשטרים - ותוך כדי הסבר התבהר לי ששניהם נוטים למחוק את היחיד ולראות רק בציבור/כלל/חברה משהו בעל ערך. למה זה גרם לי לצאת קצת טמבל? כי ניסיתי לתאר לאותו אדם את שני המשטרים כשתי קיצוניוּיוֹת (יש חיה כזאת?!) - כמו שתמיד הם התמקמו אצלי בראש - הפאשיזם מצד ימין (ימין קיצוני) והקומוניזם מצד שמאל (שמאל קיצוני); אבל למעשה הסתבר לי ששניהם דומים במהות, ושונים רק בפרטים - לא בדיוק המודל של שתי דרכים הופכיות. כנראה אני עושה סלט בין המישורים וההקשרים שעל פיהם מגדירים את שתי התנועות הללו, אז אודה למי שיעשה לי סדר בראש - - מה באמת ההגדרה של כל אחת מהשיטות? - מהו ההבדל המהותי ביניהן ומהם ההבדלים בפרטים? - על פי מה מוגדר 'ימין' ו'שמאל' בהקשר להן? תודה מראש!

אריק ל

New member
לא התבלבלת בכלל

להיפך, הגעת למסקנה נכונה וידועה ברבים - אין הבדל גדול בין המימוש של הפאשיזם למימוש של הקומוניזם. וזאת להבדיל מהנאציזם ששונה משמעותית מ-2 השיטות (אולם כולל בתוכו מאפיינים מהשיטה הפאשיסטית). לשאלותיך: ההבדל המהותי ביניהן הוא שקומוניזם עקרונית לא מבדיל בין לאום ללאום - מבחינתו כל בני האדם חייבים לחיות תחת משטר קומוניסטי. הפאשיזם לעומת זאת מאמין בעליונות לאום אחד ספציפי (אולם לא בעליונות של קבוצה אתנית מסויימת - באיטליה הפאשיסטית עד 1938 יהודים ואיטלקים היו שווים בפני החוק, והיו לא מעט יהודים שהיו חברים במפלגה הפאשיסטית. מבחינת הפאשיזם, גם היהודים השתייכו ללאום האיטלקי העליון). 2 השיטות מאוד דומות, אולם בקומוניזם המעמד הפועל אמור להתקומם כנגד שאר המעמדות (שמכונים כקבוצה "בורגנים"), לחסל אותם בצורה זו או אחרת, ולהקים דקטטורה של המעמד הפועל (הפרולטריון). הפאשיזם האמין בשיטת כלכלה קורפרטיסטית, שניתן לכנות אותה קומוניזם של מעמד הביניים. הניו-דיל של רוזוולט בארה"ב הייתה תוכנית עם מאפיינים קורפרטיסטיים רבים, לדוגמה. ב-2 צורות הכלכלה יש הלאמה - בקומוניזם הלאמה פיזית של הרכוש, ובפאשיזם הלאמה של השימוש (כלומר אם הממשלה באה מחר בבוקר למפעל שלך ואומרת לך לייצר מכוניות במקום אופנועים, אתה חייב לבצע את זה). על פי ההגדרה המסודרת של ימין ושמאל,הפאשיזם אינו ימני כלל. ההגדרה של ימין ושמאל הן הגדרות כלכליות. היות וכלכלה ימנית היא כלכלה חופשית, ליברלית, עם מעט התערבות מצד הממשלה, הרי שהפאשיזם לא עומד בקריטריונים האלה. לעומת זאת, כלכלה ריכוזית, שהיא המאפיין המרכזי של כלכלת שמאל (או בשמאל מתון מאוד - סוציאל-דמוקרטיה, כמו בארץ, שחלק מהחברות הגדולות הן ממשלתיות והמיסים גבוהים יחסית), מאפיינת גם סוציאליזם וגם פאשיזם. לכן אני לא רואה הרבה הגיון בהגדרת פאשיזם כימין קיצוני. מה שכן, האפשיזם היה לאומני, אולם אין כל קשר בין ימין ושמאל בתחום הזה (מאו וסטאלין היו לאומנים גדולים, שלא לדבר על פידל קסטרו הלאומן הקובני). יש להבדיל כאן בין הנאציזם שהיה גם לאומני וגם גזעני, לבין הפאשיזם שעד לברית עם הנאצים, לא היה גזעני בכלל, אלא רק לאומני.

רענן111

New member
לא רק זה

קריאת מאמריו הראשונים של לנין בעיקר "מה עלינו לעשות", בהם היתווה את עקרונות המרקסיזם-לניניזם, מלמדת על דמיון וקירבה רבה בין עקרונות המרקסיזם-לניניזם של לנין לפאשיזם של מוסוליני.

idoz

New member
הפאשיזם לא מלאים רכוש ברמה גבוהה

או שמא אני טועה כאן? בפאשיזם מותרת בעלות פרטית על מפעלים וקרקעות. מתרחשת הלאמת קרקע אולם במתכונת מצומצמת לעומת הרמה של הקומוניזם.

ספרון מצויין

שמבהיר את ההבדלים הוא הקורס "אידאולוגיות במאה העשרים" של האוניברסיטה המשודרת (הוצאת משרד הבטחון). אחד ההבדלים המובהקים בין הקומוניזם לפאשיזם הוא היותו של הראשון אידיאולוגיה הומנית בבסיסה - זו גם הסיבה כנראה שמשטרים קומוניסטיים נופלים לאט אם בכלל (ראה מקרה סין)

בין פאשיזם לקומוניזם

שני המשטרים הם משטרים דיקטטוריים ועל כן מה שמשותף ביניהם זה הפן הדיקטטורי והריכוזי של המשטר. ישנה רדיפה של המתנגדים לשלטון. רק מפלגה אחת חוקית. הפעלת טרור לשלוט בהמונים. וגיוס משאבי המדינה לצורך האידיאולוגיה והאדרת המנהיג והמדינה. מערכת חינוך ותקשורת מגוייסת הם גם חלק משלטון דיקטטורי כלשהו בלי קשר לאדיאולוגיה הרשמית שמאחוריו. הפאשיזם חרט על דגלו את המדינה והלאום וכל הפעולות נועדו להביא תהילה למדינה לא היה לפאשיזם רצון להביא את האידיאולוגיה הפאשיסטית למדינות אחרות, בכל ארץ אותה כבשו המשטרים הפאשיסטים הם לא נתנו את השלטון למפלגות הפאשיסטיות המקומיות כי אם לאנשים שיהיה נוח לשלוט בהם. ואילו הקומוניזם היה חסר זיקה למדינה מסויימת ורצונו היה להפיץ את הקומוניזם בעולם, קארל מארקס ראה את אנגליה צפון מזרח גרמניה וצפון מזרח ארה"ב(ניו אינגלנד) כאזורים הראשונים בהם ייושם הקומוניזם, רוסיה הייתה בעבור חלק מהמפלגה הבולשביקית בהנהגתו של טרוצקי כלי להפיץ את הקומוניזם ברחבי העולם, סטאלין לעומת זאת קודם רצה לבנות את המדינה מבפנים וליצור את בריה"מ כמדינה סוציאליסטית משגשגת דוגמא לאומות בכך הוא סטה מהרעיון המקורי ואימץ דפוסים פאשיסטיים מסוויימים, אף אם הלאומים והדתות הוצאו מחוץ לחוק בשנות מלחמת העולם השנייה פנה סטאלין לרגש הלאומני הפטריוטי של תושבי בריה"מ. השלטון הקומוניסטי חורט על דגלו את השוויון בעוד שהמשטר הפאשיסטי רואה את חוסר השוויון והמלחמה כמציאות ואף כערך.

Boogieman

New member
כדאי לחדד את הנקודה.

אני לא אומר כאן שום דבר שלא נאמר על ידכם, אבל כדאי להגדיר מה משווים, את המשטרים או את האידיאולוגיות.

למעלה