עתידה של המדינה.

עתידה של המדינה.

שלום, אני חדש בפורום. אז לפי התקנון, הנה כמה פרטים עלי.
אני בחור 'חרדי' שלמד באחת הישיבות החרדיות-תיכוניות. סיימתי שם בהצטיינות. כעת אני לומד ב'ישיבה קדושה' מוכרת. מגיל קטן מאוד הביקורתיות והלוגיקה לא נתנו לי מנוח, קראתי ספרים, חיפשתי הסברים, ובאופן כללי למדתי כל דבר שמעניין אותי (כבר כילד הייתי עצמאי ביותר, ובאופן מעט מוזר לילד בגיל 10). ככל שעובר הזמן קשה לי לחיות כדתי, ואף שאפשר להקדיש זמן למחקר פילוסופי מעמיק,ואני כנראה אעשה זאת, די לי כרגע בעובדה ש- 99% מאנשי הדת לא ממש יודעים למה הם דתיים (יש מן הסתם כמה אינטלקטואלים, אני עכ"פ מכיר אחד). כרגע עוד לא החלטתי באופן סופי מה אעשה. עכ"פ אני קורא כרגע ספרות מגוונת.

כבר זמן רב מטרידה אותי בכנות מצבה של מדינת ישראל. הנתונים הדמוגרפיים הינם ברורים להחריד. הציבור החרדי ישלוט במדינה. ובאופן לוגי קר, אני מתקשה למצוא סיכוי לעתידה של המדינה, ושלי, כאינטלקטואל, לחיות בה. כיצד יראו המערכות הציבוריות? האם תהיה טלוויזיה בשבת? והשאלות המרכזיות- מה יקרה ליום בו מערכת בתי המשפט יוחלפו במערכת שפיטה רבנית (ברור לי שזה ייקח הרבה יותר זמן, אבל כעקרון). מה יהיה עתיד ההשכלה הגבוהה בישראל? הכל יהיה נפרד?. אני יכול לכתב עד אין סוף, אבל תנסו לדמיין בעצמכם. בכנות, הדבר מפחיד אותי מאוד. ואינני יכול להתעלם מן המחשבה האומרת לי 'אל לך לבנות חיים על ספינה בוערת, עדיף בגילך לעבור למקום אחר (יש לי אזרחות אמריקאית), ועם כל הקושי שבתרבות חדשה, מקום חדש וכו' שם תוכל לחיות'.
אני מקווה שברור לכם שגם הזרמים המקלים ביותר, עדיין חייבים להתנגד לכל הדברים שציינתי.
יש למשהו רעיון מרגיע? משהו שפספסתי?.
יש למישהו נתונים על כמות החוזרים בשאלה כל שנה? ועל כמות ה'אנוסים'?.
מיהרתי לסיים את ההודעה בשבת למען הסר ספק...

אישית אני מקווה שזה לא נכון

שכנה שלי למדה בבית ספר בית יעקב. לטענתה אף בת לא הייתה דתייה פשוט ההורים פרימיטיביים הכריחו אותן. אף אחת לא נשארה דתייה

אין מה לקוות.

אלו נתונים מוחלטים. על ילדים שכבר חיים. גם אם בשכבת הגיל הרך הם לא 20% אלא 10% (וזה ממש לא ככה), אז זה רק נותר הארכה של עוד 10 שנים. שוב, אא"כ (בעזרת הסמארטפונים) תחל חזרה בשאלה משמעותית. אבל אני סקפטי, כי רוב האנשים הם עדר.
אגב, איפה החברה הזו שלך למדה? יתכן שבעיר שבה אין ציבור חרדי, והיא וחברותיה לא חרדיות מבית.

כן, אבל...

אני צריך לקרוא את כל נייר העמדה. אבל על פניו אני מטיל ספק, 10%? כמה כאלה שנולדו חרדים וכעת אינם כאלה את מכירה?. אולי ענו לסקר רק 'מודרנים', ולכן יצא אחוז כ"כ גבוהה? (כמה חרדים משיבים לסקרים מסוג זה?). אבל, כפי שאמרתי אני צריך לקרוא את כל נייר העמדה שהם פרסמו.
תוכלי לשלוח לי את הקישורים לדיונים אותם ציינת?
מי הוא 'הפורום השכן'? (אני קצת חדש בכל העסק).

דבר ראשון אני גבר

דבר שני אני מכיר באופן אישי למעלה מאלף איש שיצאו בשאלה מהמגזר החרדי.
כיוון שאת הסקר ערך הלמ"ס והוא הוכיח את עצמו כגוף מחקר מאד מקצועי, לא מוצא טעם בחשד הזה.
הפורום השכן הוא פורום יוצאים בשאלה, ואת הדיונים אתה מוזמן לחפש באמצעות כלי החיפוש שבראש העמוד בצד שמאל.

סורי, לא יודע איך פספתי...

אפשר לשאול איך אתה מכיר? עוסק בזה? החרדים הללו הם 'חרדים קלאסיים'? (או חוזרים בתשובה או כאלו ממשפחות לא דתיות וכד'?)

אני יו"ר עמותת יוצאים לשינוי

ובמשך כמה שנים ניהלתי את פורום יוצאים בשאלה, אז אני מכיר את העולם הזה די טוב.
היוצאים שאני מכיר הגיעו ברובם מההארד קור החרדי, ומלבדם יש עוד המון שיצאו מהשוליים.
אני לא מכיר דרך טובה להעריך מה האחוז המדויק שעוזר מהתחום החרדי הקלאסי, אבל בהחלט מדובר בתופעה רחבה שצוברת תאוצה מיום ליום.

תודה

תלוי מי, אני מהדור שבו האינטרנט רק התחיל להיכנס, אז אני וחבריי יצאנו דרך הספריות, היום האינטרנט משחק תפקיד משמעותי ביציאה של רוב האנשים.

אני אסביר לך למה אני סקפטי.

עם כל כמה שיש חזרה וכו'. הרי רוב הציבור הוא עדר, בייחוד בחברה החרדית, כי החדירו בנו זלזול ובוז לכל דבר. אם כך, הרוב ישאר חרדי, והללו ישלטו במדינה.
אגב, מה התקדמות הצלחתכם בנושא שינויי ההתייחסות לחוזרים בשאלה? על מה עובדים כרגע? (אין לי רצון לגזול את זמנך, אולי תשלח לי קישור).

אם מפחיד אותך אז צריך לעשות משהו אתה לומד בישיבה ומפחד מהתחרדות המדינה... אני חושבת שזה תלוי בחילוניים, עד מתי יהיו סבלניים לחרדים ולשטויות שלהם. אני תולה תקוות רבות באינטרנט ובטלפונים הסלוריים. אין פלא שהרבנים כל כך מודאגים. צריך מסה קריטית של חרדים החרדים לשלום המדינה וחרדים מהתחרדות, זה תלוי בכם ( אני חילונית). אני אגב, פחות מודאגת ממך בעניין הזה. האיום הדמוגרפי אינו קובע עד כדי כך. להפך הוא ידחוף לצורך בעבודה יצרנית ולשם כך צריך השכלה. אני מאוד מקווה שלא יכפו את החרדים גיוס לצבא. עוד עשר שנים של מצוקה כלכלית בעידן המורדני, יעשו את שלהם וחברת הלומדים לא תחזיק מעמד. יתחיל פיחות זוחל. מדינת ישראל חזקה מאד. אני הכי מודאגת מההזנחה האקולוגית, מהפשיעה, מהבדואים, מהמהגרים הזרים האומללים שפעם הם ישנאו אותנו ובצדק וזה יתפוצץ לנו בפנים.אני מודאגת מישראלים אנטי ישראלים, מהחזרת שטחי מולדת, מרעידת אדמה חזקה. דאגות לא חסר ברוך השם יום יום שמשביענו נחת ( זרועו)
אני בהחלט מודאגת מהחרדים אבל אני לא יודעת אם הייתי שמה דאגה זו בראש הרשימה. מהמדינות הערביות ומאירן אני לא כל כך מודאגת, שידאגו הן!

לא מסכים.

גם אם המצב ידחוף להשכלה (למה את חושבת כך? הרי אם החרדים יצליחו לקחת עוד 5% תקציבים, הם יוכלו להמשיך כרגיל, הרי לחיות מ- 5000 ש"ח הם כבר רגילים), זו תהיה חרדים עם השכלה 'פרקטית', עדיין לא פותר לי את הבעיה שלא יהיה שיח דמוקרטי, הם לא יודעים מה זה אזרחות. כל סמלי הציונות ימותו (הרצל?? ז'בוטינסקי?? ההא??), תקציבי ענק יעברו לכוללים, לימודי הרוח באוניברסיטאות ימותו, בתי-המשפט...
ובכלל, למה את מניחה שלא נידרדר למצב של מדינת עולם שלישי? את סבורה שהם יפסיקו את לימודיהם בישיבה בגיל 18-20 כדי לשרת בצבא? מי יהיה ד"ר? הרי בשביל זה צריך שנים של השכלה אקדמאית (לא מספיק ללכת לאיזה מכינה חרדית עלובה, ואז ללמוד הנהלת חשבונות או עריכת דין...).
ולגבי שאר החששות שהזכרת, הם אינם מערערים על עצם הקיום של המדינה. ההתחרדות כן. ואני יודע. אגב, אינני מדבר משנאה אלא מראיה פשוטה של הנתונים.

לעולם לא נוכל לדעת מה יקרה מחר כל אחד והאג'נדה שלו. החילוניים החרדים למדינה חוששים ממה שאתה חוזה, יש חילוניים שחוששים יותר מן הערבים והעולם המוסלמי והם הבעיה הקשה ביותר שלנו. אם תקרא את הספר המצויין - קץ היהודות של יגאל עילם. ספר די ישן שבו הוא מנבא את שקיעת החברה החרדית כחברת לומדים. עד כה, למרות הניתוח המזהיר (ספר מאד מעניין!!) הוא טעה. יש אומרים שכבר עכשו יש מגמות שונות בעולם החרדי והם נפתחים יותר לעולם שמסביב. מי צודק? את זה אפשר לדעת רק בדיעבד.

נראה לי שמדינת ישראל חזקה דייה , אבל אני לא יודעת כמה החילוניים הרופסים והמתרפסים יעמדו בפיחות הזוחל. נראה לי שהחרדים הם פרקטיים, והם ירצו שהמדינה תמשיך להיות פרה חולבת והחילוניים ימשיכו להיות גבעונים מודרניים. פעם שאלתי שאלה כזו בפורום. קיבלתי כמה תשובות שכולן אמרו שהחרדים אינם רוצים מדינת הלכה, נוח להם כך.
אני מסכימה אתך בכל, אבל אני מקווה שהתהליך שציינת יהיה מספיק איטי ויקבל בהמשך תפנית אחרת. אני תולה תקוות רבות באמצעי התקשורת. פעם אפילו רדיו החרדים לא שמעו. היום יש תוכניות רדיו עבורם ברשת ב וגם ערוצים שלהם. אז יש התקדמות. אני אישית מאוד ציונית ופטריוטית אבל לצערי, הציונית לא הציבה לה מטרות של "היום שאחרי". כמו בכל מהפכה מוצלחת, התחושה היא שאין מטרה ולכן יש מידה שאובדן דרך גם בקרב החילוניים הטובים. בהחלט צריך להגביר את לימודי הציונות והשליחות הציונית בקרב כל שכבות האוכלוסיה. גם מול האוייבים מבחוץ וגם מול אלה שאנחנו נחשבים לאויביהם מבית.
מה שאני אומרת, שגם לכם לאנוסים יש מה לעשות בעניין הזה!! אתה קובל אבל אינך מציע דרכים. מה אתה יכול לעשות בנידון? רוב החילוניים הם אנשים יצרניים, שרתו בצבא , למדו , עבדו , הגיעו להישגים לטובת עצמם ולטובת המדינה. רוב החרדים לא. עכשו תורם של החרדים כמוך. אשמח לשמוע מה אתה מציע לעשות בחברה שלך? מה אתה מציע לגבי עצמך? ( לא מתכוונת שתענה לי על זה פה בפורום על שאלה כזו אישית, אבל תחשוב אם אתה עצמך מוכן לתרום לעניין הזה שאתה חושש ממנו).

מה אפשר לעשות?

אז ככה, לגבי עצמי, אני מתחיל לימודי תואר ראשון. למדתי לבגרויות. אני קורא, ולומד. מעולם לא סגרתי את עצמי.
מה לעשות לגבי האחרים? אני לא כ"כ יודע. האמונה החרדית היא פנאטית, אז לא די בכך שציבור הוא עדר, אלא הוא גם לא רוצה לשמוע כלום וסוגר את עצמו.

ילדים??

(כפי שכתוב בפרופיל שלי) אני בן 20. רווק.
אפשר לומר שתפסתי את עצמי בזמן, אע"פ שעדיין לא עשיתי את הצעד בפועל והמצב המשפחתי מסבך.. ואני רוצה להיות בטוח שאינני טועה..
אבל עכ"פ מבחינה זו שאני מתחיל תואר ראשון ואח"כ צבא, ללא ספק נותן זמן לחשוב רגוע, כי את זה הייתי עושה בכל אופן.

אפקט כדור השלג מתחיל בך! כל אחד משפיע על סביבתו, גם בחברה סגורה ומלוכדת. מי יודע אולי תמשוך אחריך אנשים נוספים ובכך תעשה מצווה גדולה מאוד. שיהיה לך בהצלחה בלימודים.

למעלה