עשרת הדברות

razkoller

New member
עשרת הדברות

היכן היה העולם ללא עשרת הדיברות? כנראה שעדיין בתוהו ובוהו. אלו הם עשרת החוקים אותם קיבל משה מהאל במעמד הר סיני, והם מהווים את הבסיס לכל התפיסה המוסרית גם במערב וגם במזרח. בלעדם כולנו חסרי תרבות וחוק. נהוג לחלק את עשרת הדברות לחמישה חוקים שבן אדם לאלוהים, וחמישה חוקים שבן אדם לחברו. אני אינני מקבל חלוקה זו, ואסביר את טענתי בהמשך. אך קודם החוק הראשון: "אני ה' אלוהיך אשר הוצאתיך מארץ מצרים מבית עבדים. לא יהיה לך אלוהים אחרים על פני." חוק ברור מאוד, ותמיד חשבתי שזה פותח יפה את עשרת החוקים. אלוהים קודם כל מזדהה, בדומה למכתב שכותבים ופותחים אותו במילים "מאת: רז קולר" לדוגמא. אלוהים אומר "חבר'ה, אני זה שהוצאתי אתכם ממצרים, אני האל שלכם ואלו הם דברותי:" (ומכחכך בגרונו...) ואז מגיע למעשה החוק הראשון שאומר "לא יהיה לכם אלוהים אחרים על פני". כלומר, אני הוצאתי אתכם ממצרים, אני האל שלכם, אני זה ששמע את קריאתכם ואני דורש נאמנות. זהו תנאי ראשון ולכן ניתן לראות בו גם כחשוב ביותר מבחינתו של אלוהים. זהו תנאי שאנו עצמנו דורשים מחברנו ומבני זוגנו. רצון מאוד אנושי. החוק השני הוא למעשה דגש והרחבה של החוק הראשון: "לא תעשה לך פסל וכל תמונה אשר בשמיים ממעל ואשר בארץ מתחת ואשר במים מתחת לארץ." הפירוט שנאמר על "מיקומו" של הפסל או התמונה, לא באמת מדבר על מיקומו, כי אם על מיקומו האפשרי של האליל שאותו עובדים. כלומר, אלוהים אומר לא חשוב אם אנו מדברים על אל שנמצא כביכול בשמים, או באדמה או אפילו אל ימי, לא תעשה פסל או תמונה שלו. ואז מגיע פירוט נוסף שמשום מה הפרשנות האורתודוכסית פספסה: "לא תשתחוה להם ולא תעבדם, כי אנכי ה' אלוהיך אל קנא..." ישנם זרמים חרדים שלא נוהגים לתלות שום תמונה, גם לא תמונת נוף, ולא מחזיקים שום פסל נוי בביתם, ומפנים מבטם כשעוברים על פני אחד הנמצא ברחוב. זוהי פרשנות פאנטית ולא נכונה בעליל. אלוהים לא אומר "לא תעשה אמנות", אלא הוא דורש לא ליצור תמונות או פסלים של אלילים כאלה ואחרים ולעבוד אותם. יש להבדיל בין השניים. אל לנו להמעיט בערכו של האל ולחשוב אותו לטיפש. אם אני מצייר ציור של אישה ותולה אותה בביתי, האל יודע היטב שאינני עובד את האישה שבתמונה כאלילה או עובד את התמונה עצמה. האמינו כי האל יודע אמנות מה היא, כי הרי אם אכן ברא הכל, הרי שברא גם אותה. אנשים שעוברים עברה גסה על חוק זה הם אותם אנשים שתולים תמונות של מקובלים ורבנים כאלה ואחרים בביתם "למזל" או "לסגולה". מעשה זה מוכיח כי הם מניחים שהכוח מגיע ישירות מהאדם ולא מהאל, ולכן תמונתו תביא מזל וכד'. זו עברה משמעותית ביותר. החוק השלישי הוא חוק שבה לנטוע מסגרת דתית, כי בכל זאת מדובר בעסק דתי: "לא תשא את שם ה' אלוהיך לשוא, כי לא ינקה ה' את אשר ישא את שמו לשוא." אלוהים אומר למעשה "תראו, אני אל, האל בהא הידיעה, ויש פה מידה רבה של קדושה. ודברים קדושים יש להראות כלפיהם מידה של כבוד. לכן לא יתכן שתשמשו בשמי, אותו נתתי לכם, כראות עיניכם." אך נשאלת השאלה מה הוא שימוש שוא בשמו של האל? האמונה היהודית גורסת כי השם המפורש הוא סגולה. מצביאים שחרטו את השם על חרבם היו בלתי מובסים, משה עצמו חרט את השם על מטהו ובכך גירש מעליו את מלאך המוות. שימוש לשוא יכול להיות שימוש בסגולה למטרה שאינה כשרה או צודקת. שימוש לשוא יכול להיות גם שבועה שאין לך כוונה לעמוד בה. לכן כל הערסים שהולכים ביום כיפור לבית הכנסת עם חולצות לבנות וכיפה, ובמשך השנה כולה אומרים כל שתי מילים "באלוהים", עוברים עברה גדולה ביותר. החוק הרביעי הוא החוק הראשון שגורם לי לא להסכים עם החלוקה שהזכרתי בתחילת המאמר: "זכור את יום השבת לקדשו. ששת ימים תעבוד ועשית כל מלאכתך, ויום השביעי שבת לה' אלוהיך. לא תעשה כל מלאכה..." למרות שה"תירוץ" הוא דתי, וכתוב מעמיד את החוק אל מול אלוהים, מדובר בחוק סוציאלי ותו לא. עד עשרת הדיברות, אגב, יום חופש בשבוע לא היה נהוג בשום מקום בעולם. חוק זה הוא למעשה חוק זכויות האדם הראשון שנכתב אי-פעם. זכותו של אדם (ולמעשה חובתו) לשבות ולנוח יום אחד בשבוע. את הפרשנות האורתודוכסית לחוק, כמובן שאינני מקבל. אין איסור על נסיעה באוטו (אולי רק אם אתה עושה זאת למחייתך), אין איסור על שימוש בחשמל וכו'. זה הכל המצאה אנושית והתחכמויות שהופכות את היום הטוב, החשוב, המועיל והקדוש הזה למטלה ומועקה. "כבד את אביך ואת אמך" זהו החוק השני שנחשב לחוק שבן אדם לאלוהים, ואני רואה בו בהחלט חוק שבן אדם לחברו. אין הכוונה שעליך רק לדבר יפה להוריך. חוק זה למעשה מחייב את האדם גם לטפל בהוריו לעת זקנה. אסור לנטוש את הוריך, אסור לנהוג בהם ביד רעה או בגסות רוח. הם אלו שהביאו לך את חייך (ביחד עם אלוהים, לפי ההשקפה הדתית), ואל לך לשכוח זאת. אני מוצא שלחוק פירוש נוסף: כבד את שורשיך. לא רק את הוריך המיידים, אלה את המסורת שלך ואת המקום ממנו באת. זה אומר, בין היתר, לא תבנה כביש או בניין על גבי עתיקות שהתגלו במקומות שונים בארץ. לתשומת לב הקבלנים... "לא תרצח" - לא בכדי נאמר "תרצח" ולא "תהרוג". במקרים מסוימים (כמו במקרים של הגנה עצמית), החוק מותיר להרוג. יש לכך חשיבות גדולה. הרי לא יתכן שתשב ותשתוק כשמישהו קם להורגך, כי אילו היו נוהגים כך, היינו נכחדים מזמן. "לא תנאוף." לדעתי לוא דווקא איסור על מין עם אשת איש, כפי שנהוג לפרש זאת, אלא בכלל איסור על הוללות. קיום יחסי מין צריך לבוא מאהבה ומכבוד הדדי, לא מסטוצים וסיפוק היצר הרגעי, ביחוד כשמדברים על תקופה בה לא היו אמצעי מניעה (והיום הם אסורים על פי הדת), ובסופו של דבר זה נגמר בילד שיהיה זקוק לאבא ואמא. חוק מוסרי ממדרגה ראשונה. "לא תגנוב" - אין מה להרחיב. חוק בסיסי לחברה מתוקנת. "לא תענה ברעך עד שקר" - שמעתי פירושים שאומרים שהכוונה היא שאסור לצטט אדם על דברים שלא אמר. אני מעדיף את הגרסא שאומרת שהכוונה היא בפשטות לא לשקר. עוד חוק בסיס לחברה מתוקנת. "לא תחמוד בית רעך...." - כביכול חוק לא הגיוני הוא החוק הסוגר את הדברות, כי מדובר על איסור שמכוון למחשבה. אך אין כך הדבר. יש לראות חוק זה בכמה רמות: קודם כל ברמה המעשית החוק אוסר על האדם לעשות כל מעשה שיגרום לו להשיג את אשר חמד. גם אם הוא מצליח לסדר זאת ככה שזה לא בדיוק גנבה... הרמה השניה היא רמה חינוכית כללית. אפשר לומר שחוק זה אומר "עבוד על עצמך. כבוש את יצרך". צרות עין וקנאה הם רגשות שליליים שאין להם מקום בחברה מתוקנת. אה, אם כל העולם ברגע זה היה נוהג על פי עשרת הדברות, איזה עולם זה היה... ------------------- מתוך האתר "אמנות להמונים" - המדור "פרשת השבוע" www.art4all.up.co.il

Lu Tze

New member
אתה טועה כשאתה אומר שעשרת הדיברות

הן הבסיס המוסרי של כל העולם, העולם המזרחי היה מנותק מפני העולם המערבי והמזרח-התיכון והם הסתדרו לא רע (במיוחד סין) ופיתחו דתות שאני, אישית, מעריך יותר מהיהדות ושאר הדתות המונוטאיסטיות מכיוון שהן לרוב כוללות ציווים להרהר על הדת עצמה ואין דיטוכומיה (הפרדה מוחלטת) בין אל זה לאל אחר, מה שגורם להרבה פחות מלחמות דת (בעצם, עד כמה שאני זוכר, לא הייתה במזרח הרחוק אפילו מלחמת דת אחת). כמו כן, כמעט לכל חברה יש חוקי שמקבילים לחמשת החוקים שבין אדם לחברו, החוקי המוסריים שניתנו ב
הם לא שונים במיוחד מאשר שאר החוקים המוסריים הנהוגים כיום כמעט בכל חברה (לאו דווקא בהשפעת
), נכון, היהודים חשבו על זה קודם (באיזור שלהם, האינדאנים, האוסטרלים-המקומיים-ששכחתי-את-שמם-כרגע, בני המזרח הרחוק ועוד הרבה עמים חשבו על הרעיון באיזורים שלהם). ועוד משהו, במצריים העתיקה, למשל, היה נהוג לעבוד 8 ימים ואז לנוח במשך יומיים, כך שהיהודים לא היו הראשונים שחבו על יום מנוחה.

ל נ צ ח

New member
<כביכול>מציאות החיים שם בעת העתיקה

אתה טועה כשאתה אומר שהוא טועה שעשרת הדיברות הן הבסיס המוסרי של כל העולם הם המסקנות שלך בעניין לעשרת הדברות מטעות אותך כך כמו את החושבים כמוך ידידי, אלה האמיתות שציינת כמו כל כולם אמיתות-מטעות אחרות "שעוילם-גוילם" מאמין בהן משולות-הן לענפי העץ שלפני השלכת ולא לשורש לשורש השורשים. השורש של הדברים הם האמת-האחת אמת-האלוהים-המדהימה שתתגלה ממש או-טו-טו בקרוב לעולם ממנה תתבהר הבערות - בערות המטעה גם חכמים בערות על האמת בה עדיין בעת הזאת האנושות לא מאמינה שמאמינה בה עד שלפתע כמעט והעת בה תתעורר-היא לקראת <<<<< האמת-הגדולה >>>>> <<<<< אמת-האלוהים! >>>>> האמת האלוהים ההבסולוטית שגם אתה תאמין בה, כן, שמעת טוב, << אתה תאמין-בה! >> ______________ ולא רק שתאמין בה, אלא פשוט << תדע-אותה >> ועם כולם כי כולם מקטנם לגדלם ידעוה את ה' כמים לים מכסים. וזה כבר בקרוב!!! לעניין-זה אני מצטט כמה מהדברים אותם אמרתי ובהודעה נרחבת יותר גם בפורום שלנו: <<<< שפת-הפשט התנ"כית הנוח מאוד להבנה במיוחד לרוב לילדים, אנשי עמך הפשוטים, אנשים קשי-יום, וגם לעשירים לטפשים ולחכמים כאחד המאמינים רוב-רובם כמו שמתאר זאת הפשט בתנ"ך, הם רואים בשכלם שבערך כך הייתה אז לפני כמה אלפי שנים כביכול מציאות החיים שם בעת העתיקה. >>>>> * ~ * ~ * ל נ צ ח * ~ * ~ *

razkoller

New member
מה אתה אומר? או-טו-טו?

איזו התרגשות... יש לך שעה מדוייקת? ואם אנחנו כבר בנושא - מאיפה המסקנה של האו-טו-טו? מי אמר לך?

ל נ צ ח

New member
<< ולא שמעתם פן תאמר הנה ידעתין >>

אני מאוד ברור כשאני אומר שבקרוב ה"התגלות השם"! אתה רוצה תאריך מדויק, דע לך שהאירועים הקרדינלים כגון התגלות השם וכל המשתמע מכך ביאת המשיח המבשר, והגואל בתחיית-המתים לאדם "מותר" להעריך את הזמן הזה ולא לחשב ולקבוע תאריך. על אלה שקובעים תאריך נאמר עליהם "תיפח רוחם של מחשבי קצים". << זכות בלעדית לקבוע תאריך מדויק יש רק לאלוהים בורא העולם.>> אפילו נביא-השם נביא האמת משיח ה', מלך-המשיח משיח-אלוהים אין לו הזכות-הזאת. לכן כל מטורף שמכתיר עצמו כנביא וקובע תאריך, כישלונו מובטח מראש כי לא מפי השם דיבר כי אם בשכלו המעוות חישב והטעה את העם בהחטיאו את השם בדבר. על עוון זה המחיר לנשמתו נורא! לכן: מה שיש ברצוני להגיד עכשיו זה שיש סדר באירועים הרבה מים יזרמו בנהר לפני קץ-הימים, אנחנו עדיין טרם התגלות השם לעולם במשיח ודברי ומעשי משיחו מלך המשיח "המשיח המבשר" שדרכו רק אז עם ישראל יהיה עם-סגולה אור-לגויים זאת גם סיבה טובה שנחייה לששון ולשמחה אמן. והנה גם לכאן הורדתי מדברי אלוהים וזה בכדי שתבין לדבר: <<< עתה נבראו ולא מאז ולפני יום ולא שמעתם פן תאמר הנה ידעתין: >>>- (ספר ישעיה פרק מח (ז) ספר קהלת פרק ח (ו) כי לכל חפץ יש עת ומשפט כי רעת האדם רבה עליו . . . * . . . ז"א: עתה נבראו ולא מאז ולפני יום: = במאה העשרים ותאריך מדויק לא תשמע ממני פן תאמר הנה ידעתין, גם כי לא מגיע לך הכבוד הזה לנפנף בו בבוא היום לרבים. לכן ישאר בעירפולך ולא לזמן רב כי הנה זה בא
|s| * _____ * ל נ צ ח * _____ * |s|

ל נ צ ח

New member
כי ידעתיבגוד תבגוד ופשע מבטן קרא לך

*ספר ישעיה פרק מח* (ג) הָרִאשֹׁנוֹת מֵאָז הִגַּדְתִּי וּמִפִּי יָצְאוּ וְאַשְׁמִיעֵם פִּתְאֹם עָשִׂיתִי וַתָּבֹאנָה: (ד) מִדַּעְתִּי כִּי קָשֶׁה אָתָּה וְגִיד בַּרְזֶל עָרְפֶּךָ וּמִצְחֲךָ נְחוּשָׁה: (ה) וָאַגִּיד לְךָ מֵאָז בְּטֶרֶם תָּבוֹא הִשְׁמַעְתִּיךָ פֶּן תֹּאמַר עָצְבִּי עָשָׂם וּפִסְלִי וְנִסְכִּי צִוָּם: (ו) שָׁמַעְתָּ חֲזֵה כֻּלָּהּ וְאַתֶּם הֲלוֹא תַגִּידוּ הִשְׁמַעְתִּיךָ חֲדָשׁוֹת מֵעַתָּה וּנְצֻרוֹת וְלֹא יְדַעְתָּם: (ז) עַתָּה נִבְרְאוּ וְלֹא מֵאָז וְלִפְנֵי יוֹם וְלֹא שְׁמַעְתָּם פֶּן תֹּאמַר הִנֵּה יְדַעְתִּין: (ח) גַּם לֹא שָׁמַעְתָּ גַּם לֹא יָדַעְתָּ גַּם מֵאָז לֹא פִתְּחָה אָזְנֶךָ כִּי יָדַעְתִּי בָּגוֹד תִּבְגּוֹד וּפֹשֵׁעַ מִבֶּטֶן קֹרָא לָךְ: ~ *
* ~ * ~ * ~ * ל נ צ ח * ~ * ~ *

ל נ צ ח

New member
על מאיפא המסקנות שלי עיין במאמריי

כך עשתה עדי נבון הנבונה, היא מאמינה בי באמונה מלאה ולפני שאת זאת החלטתה הביאה ברבים, גם את זה עלי היא אמרה: Walla! Forumscommunity.walla.co.il פילוסופיה רוחניות ראשי הודעה מאת: עדי נבון תאריך: 29/7/2001 שעה: 06:12 לנצח יקר שלי, מה שלומך איש ? אני כל כך אוהבת את התשובות שלך ! קצרות, קולעות ובלתי ניתנות לערעור. Copyright © 2001 Walla! Communications LTD. All rights reserved .

razkoller

New member
ובכן...

נכון שהעולם המזרח-רחוק היה מנותק מהמערב, והרבה מאוד פשעים כנגד האנושות יצאו משם, תאמין או לו. עמי המזרח הרחוק אולי לא נלחמו מלחמות דתיות, אך מלחמות לא חסרו שם. הסינים והיפנים (גם לפני שנקראו כך) נלחמים כבר אלפי שנים. המונגולים היו כובשים וכך גם ההונים בהנהגתו של אטילה ההוני, שהגיע עד אירופה בכיבושיו ואפילו שלט בארץ ישראל במשך 12 שנים. הוא עשה טבחים גדולים בכל כיבושיו. אתה מתנהג כאילו מלחמה רגילה עדיפה על מלחמת דת. מלחמה זו מלחמה. רצח זה רצח. לא משנה אם עשית את זה בשם האל או בשם אונך. תאמין או לא, אך אף חברה לא החזיקה בחוק הבסיסי "אל תרצח" לפני הגעתם של עשרת הדברות. זה היה נראה הגיוני מאוד בעולם העתיק להרוג אדם שעשה לך עוול. (כל עוד לא היית הורג מישהו ממעמד גבוה, היית ניצל) הילידים האמריקאים, האבוריג'ניים (ילידים אוסטרלים), בני המזרח הרחוק וכו' לא החזיקו במערכת חוקים ברורה מוסרית וכתובה, כמו עשרת הדברות. עד היום, אגב, אין להם כזה דבר. כל התרבויות בעולם בלי יוצא מהכלל היו צוחקים על חוק כמו "לא תנאף" באותה תקופה או "א תגנוב". איפה היו הכיבושים של אטילה ההוני, לדוגמא, ללא ביזה, רצח ואונס? ודרך אגב, האצולה המצרית והעשירים נהגו לעבוד שמונה ימים ואז לנוח יומיים, אך היהודים היו הראשונים שאמרו שיום המנוחה כולל את כולם. עניים, עבדים, ואפילו בהמות העבודה. עבד במצרים היה עובד ללא מנוחה יום יום עד שמת, נטול זכויות אנושיות. היתה זו התורה שהציגה זכויות אדם בפני העולם בפעם הראשונה. (ועוד דבר בנושא: למיטב ידיעתי מנהג המנוחה המצרי נכנס רק כמה מאות שנים לאחר יציאת מצרים. מה שהיהודים בכל זאת היו הראשונים) אבל לאמיתו של דבר נדמה לי שכל מה שאומר לא יספק אותך, כי חשפת את העובדה שאתה לא מעריך את היהדות. לדעתי אתה סובל מתסמונת היהודי השונא את עצמו, תסמונת ממנה סובלים לצערי אנשים רבים בעמנו, וזה לא דבר חדש. כשאתה אומר שדתות אחרות נותנות ציווים להרהר בדת בניגוד ליהדות, אתה למעשה חושף שאינך מבין או יודע יהדות. כשאומרים "לימוד תורה" אין הכוונה רק לשינון חוקים כאלה ואחרים. יש אפילו מיתוס יהודי שאומר שמאחר והתורה מכילה כל כך הרבה משמעויות, אפילו אלוהים עצמו לא יודע את כולם, ולעיתים יושב בישיבה שלמעלה ולומד את התורה כשווה בן שווים.... הסיבה שאין הפרדה בין אל לאל ביהדות, היא כי היהדות קובעת שיש רק אל אחד. מלחמות הדת בעולם לא נוצרו בגלל היהדות, אלא בדרך כלל על היהדות. אין חוק ביהדות שאומר שעלינו לכבוש את העולם, אין מצווה לגייר גויים, להפך, גיור ליהדות הוא תהליך ארוך, קשה, ותודות לרבננו, מתיש. אלה הן הנצרות והאיסלאם שקבעו שכל העולם צריך להיות כמותם, ולכן גם כל כך קל להתנצר ולהתאסלם. (בנצרות כל שעליך לעשות הוא לתת לכומר כלשהו להטביל אותך - שזה אומר שהוא שוטף את פניך במים ואומר כמה מילים - ואתה נוצרי. באיסלאם ישנו פסוק מסוים שאם אתה אומר אותו בפני שני עדים - אתה מוסלמי. מאין המרת דת אינסטנט)

Lu Tze

New member
טוב, אני אתחיל מהסוף,

היהדות אומנם לא רוצה לגייר את מי שאינו יהודי "מלידה", אבל יש את שבע מצוות בני נוח. לדעתי, זה דומה לגיור בכח (למרות שאף אחד יהודי כיום לא מחייב את שום עם לקבל על עצמם מצוות אלה). הנקודה שלי כשאמרתי שהדתות המזרחיות יותר סובלניות לדתות אחרות היתה פשוט להראות שיש היבטים חיוביים גם בדתות אחרות, אני לא חושב שיש דת "צודקת", לכן אני גם לא מאמי שדת כלשהי היא מושלמת. אומנם יש גם בדת היהודית מצווה ללמוד את הדת, אבל היא לא נמצאת במקום מרכזי כמו 10 הדיברות (בעצם, נראה לי שהציווי בא מחכמים בתורה ולא מהתורה עצמה, לא?). דרך אגב, אין לי שום דבר נגד היהדות, כמה מחברי הכי טובים הם יהודים :), אני פשוט לא חושב שהיהדות היא מושלמת ומנקודת ראות תועלתית-אתאיסטית הדתות המזרחיות הן יותר טובות (לדעתי לפחות). אין לי זיקה לדת היהדות (יש לי זיקה לתרבות היהודית, יש הבדל) בנוגע לימי המנוחה במצריים, חוק זה חל גם על פשוטי העם, עם זאת, אני לא בטוח שהוא חל על עבדים ובנוגע ל"מי המיצא את המוסר ראשון", אני די בטוח שגם אצל עמים אחרים היו ציווים מוסריים, אבל אני לא זוכר את המקורות שלי. הנקודה שלי היא שהיהדות, כמו שאר הדתות, לא מושלמת, נכון, יש בה צדדים חיוביים אך עם זאת, יש בה גם מספיק צדדים שליליים.

razkoller

New member
יש לציין

שגם אני אינני אדם מאמין, בניגוד לרושם שאולי ניתן ממאמרי, וגם אני בוחן את עולם הדת בעיניים אתאיסטיות. ואני שלעצמי מוצא שהיהדות היא הדת הטובה מכולן, כשלא מעוותים את הפירושים של החוקים והמצוות, כפי שעושים לרוב האורתודוכסים. הבעיה שלי עם דתות המזרח היא שהן נטולות תחכום. כן, יש להם פילוספיות כאלה ואחרות על הטבע, האדם ומקומו וכו', אך אין תחכום במיתוסים שלהם אין תחכום במבנה. זה משהו שהיהדות מפצה עליו. היהדות אינה מושלמת, רחוקה מכך, אך אני מוצא אותה הדבר הקרוב ביותר על פני אדמות. אינני מאמין שדת כמוסד זה דבר רע, פשוט ניתן לנצל זאת לרע בדיוק כמו כל דבר בעולם. כשאתה לומד את מדע הגרעין, אתה יכול ליצור אנרגיה שתעזור לחיי האדם, או לבנות פצצה. אותו הדבר כשמדובר בדת, והכוח הוא הרסני באותה המידה. זה לא הדתות שגרמו למלחמות - זה בני האדם.

Lu Tze

New member
אני לא מאמין...

אנחנו מסכימים על משהו... זה לא אחד משבעת הסימנים לתחילת מלחמת גוג ומגוג?

Alcharzor

New member
כל אחד יכול לעוות את ההיסטוריה

לפי רצונו כדי להראות את צדקתו, לצערנו היסטוריה אילמת ולא יכולה להגן על עצמה. קודם כל אני לא מצליח להזכר בפשע נגד אנושות שבוצע על ידי תושבי מזרח הרחוק ויותר מכך רוב ההרג שבוצע ללא סיבה בוצע בשם אלוהים שיהודים מעמינים בו או נגזרות שלו. דבר שני הוא שכל מה שאנו מתגהים בו(תורה,חוקים וכו') הומצא לא על ידי יהודים אלא הועתק עלידם מאמים כמו "שומרים","פיניקיים" וכו' כולל ה"א-ב" בו אנו משתמשים והדבר השלישי והכי מרגיז זה שיש עדיין אנשים שמנסים להגיד שיש אם אחד ארי וכל שאר האמים נחותים

razkoller

New member
אז

קודם כל - מתגאים ולא מתגהים, עם ולא אם, מאמינים ולא מעמינים. גם אם א-ב שלנו או לא שלנו, בכל זאת יש לו מספר חוקים... אני לא שמעתי אף אחד מדבר על עם נחות מול עם גבוה יותר. ואגב, הארים הם עם בפני עצמם ולא מילה נרדפת לגדולה או משהו שכזה. שוב אזכיר שאטילה ההוני לדוגמא רצח מאות אלפי בני אדם אם לא יותר וכבש את אדמותיהם. על פי הגדרותי, זהו בהחלט פשע כנגד האנושות. שלא לדבר על הקיסרים הסינים השונים (כולל השלטון הנוכחי) המרעיבים את עמם למען נוחיותם, ועל הכיבוש של טיבט תוך רצח עם והריסת מסורת דתית בת אלפי שנים. ואני אפילו לא מתחיל לדבר על חוקים שוביניסטיים ואנטי אנושיים בתרבות המזרח רחוקה (כגון קשירת רגליים לאישה עד כדי שבירת כף הרגל למען עיצוב). לא יעזור לך בית דין, העובדות הן שהיהודים היו הראשונים שהאמינו באל אחד, והראשונים בעלי ספר חוקים מפורט ומאוד ליברלי לאותה תקופה, שעל הרבה מחוקיו מבוססים זכויות האדם של ימנו. (ראה רק לשם הדוגמא את חוק העבד, שלא היה נהוג בשום מקום אחר) רוב ההרג בעולם לא בוצע בכלל מסיבה דתית, אלא מסיבות של שטחים וכסף. (כך מסעות הכיבוש האירופאים במאות הקודמות). כל הרדיפות הדתיות בעולם נעשו על-ידי נוצרים כנגד מוסלמים ויהודים, או מוסלמים כנגד יהודים. מעולם לא היתה רדיפה דתית מצד היהודים, כיוון שהיהדות היא הדת היחידה שלא רוצה בכלל שכל העולם יהיה כמוה, בניגוד לאחרות. (כמובן שיש מספר קטן של יוצאים מהכלל, כגון ההינדים). לא נותר לי אלא להציע לך ללמוד לאיית, ללמוד את החומר, ולעבוד על השנאה העצמית שאתה חש כנגד עמך שלך ומסורתך שלך. אני אינני אדם מאמין, אך אני גאה בשורשי. שנאה עצמית היא לא דרך לחיות.

Alcharzor

New member
קודם כל.....

אֹם -אומה, עם ,nation, people -מתוך מלון לגמבי "מתהים" פספסתי קורה. דבר שני- אם אין לך מספיק אינטליגנציה להתייחס לתוכן ההודעה ולא לאיות אז אני מרחם עליך. והדבר האחרון-כל מלחמה היא דבר רע יש הרוגים, יש בזה, יש אונס. דוגמה מהיסטוריה יהודית שיהודים עצמם תעדו אותה- כאשר בני ישראל יצאים ממצרים עוברים את המדבר מה הדבר הראשון שהם מנסים לעשות? הדבר הזה נקרא genocid הם פשוט מנסים לחסל את כל הלא יהודים שיושבים בארץ ולא מספיק זה הם גם לא נותנים שום צ'נס ל"אויבים" שלהם ומחריבים את הערים שלהם על תושביהם. מלך שלמה שלט באימפריה ענקית מאיפה כל השטח קיבל במתנה מההורים? אז לא צריך לבלבל את המח אנו לא יותר טובים ולא יותר רעים מכל שאר העולם.

smitten

New member
כל העניין טוב ויפה הוא..

כל אלו "חוקים" טובים ויפים הם - אך מהי החברה המתוקנת שעליה אתה מדבר? הסבר את עצמך.. - זה נשמע כאילו חלמת לך - חלום אוטופי ?? "איזה עולם זה היה"?

למה???

New member
אז ככה:

*אף אחד מאיתכם לא יודע אם בעשרת הדברות הובא לראשונה חוק חברתי לא לרצוח או לא לנאוף וכו' יכול להיות שגם לפני עשרת הדברות היה "מוסר" ואנשים חשבו על לגנוב (לדוגמא) כדבר שלילי... זה טיפשי להתווכח על משהו שאין לנו מושג בו (הרי אף אחד מאיתנו לא בן עשרת-אלפים) * RAZKOLLER, יש כיוון ביהדות שיחלוק על מה שאמרת לגבי "לימוד תורה". לפי היהדות קיימים 5 עולמות ואנחנו חיים באחד מהם כל עולם מקיים גם את העולמות האחרים ז"א שהעולמות תלוים זה בזה בכל עולם יש "יצורים" (כגון: נשמות, מלאכים, ה', בני אדם וכו') המצוות שחלו על בני האדם חלות גם בכל העולמות האחרים... אך איך אפשר לומר שאלוהים לא יודע את התורה שהוא בעצמו כתב ומקיים את המצוות? (זה אבסורדי, הרי הוא האלוהים לא בשר ודם הכל-יכול יודע-הכל) הוא אכן "מקיים" את המצוות ו"קורא" את התורה אך בצורה "רוחנית" שלא ניתן להסבירה לבני אדם כי בחיים לא יכלו להבין את אלוהים ואסור להם להתיימר. ולהגיד בשם היהדות שאלוהים לומד את המצוות כי הוא לא יודע אותם זה טמטום! מי שהמציא את הדבר הזה לפי היהדות נחשב לכופר! *לגבי הגיור- הרבנים בימינו הפכו את זה לדבר קשה וארוך פעם היו נותנים לכל מי שרוצה ומוכן להתגייר (רק היו אומרים לו מה יקרה לו אם הוא לא ישמור את המצוות) ורק אחרי הגיור היו מלמדים אותו את המצוות ועושים לו את כל הבלאגן שעכשיו עושים לפני הגיור... זה שעכשיו כל מיני רבנים מטופשים החליטו שרק הם יכולים לגייר והחליטו לעשות את כל הסבטוחה הזאת לפני לא אומר שהם יודעים מה שהם עושים... עקרונית כמעט כל אחד יכול לגייר (בתוספת קמצוץ עדים כמובן)! *"וביום השביעי לא תעשה כל מלאכה אתה ובנך ובתך עבדך ואמתך וגרך אשר בשעריך..." אכן חופש גם לעבדים... אלכס...

Lu Tze

New member
השאלה היא לא אם היה מוסר לפני

עשרת הדיברות, השאלה היא אם המוסר הזה היה מעוגן בחוק.

razkoller

New member
שני דברים

קודם כל, לא נאמר שאלוהים לומד את המצוות, אלא לומד תורה ויש הבדל בין השניים. מדובר על תפיסה יהודית שנוצרה בימי הביניים בגלות בעת כתיבת המשנה והגמרא, והיא יכולה להיות לא מקובלת על כולם, אך זו תפיסה. המשמעות שלה היא שהתורה כביכול כל-כך אדירה ורבת פנים, עד שאפילו האל בכבודו ובעצמו עוד לא גילה את מלוא פניה. אני מציע לך לקרוא את "המיתולוגיה היהודית" בסדרת הספרים "מיתוסים" למידע נוסף על העניין. בעניין הגיור - למעשה בעבר היו תקופות שלא היה דבר כזה בכלל. מאחר והיהדות היא לאום, הזקנים והחכמים ראו את הרעיון אבסורדי כי הרי אדם לא יהפוך את עורו. נמר לא יכול לומר שהוא גדי וארנב לא יכול להיות נשר, וכך גוי לא יכול להיות יהודי. (לא מבחינת טוב יותר או רע יותר, אלא פשוט אחר.) לאחר מכן החל המנהג להתקיים אבל מאז ומעולם היה זה תהליך קשה, ואין זו המצאה של הרבנים של ימנו, ומן הדין שיהיה זה תהליך קשה. אין מיסיונריות ביהדות, אין רצון להפוך את העולם ליהודי, להפך. היהדות מבדילה עצמה מכל העמים, ובתקופות מסויימות אף ניסו להתנתק לגמרי מן העולם. לפי התפיסה הרמב"מנית - לגוי אין כלל נשמה, וגיור לא מקנה לו כזאת, ולכן לעולם אין הוא הופך להיות חלק מעם ישראל. אלו (ודברים אחרים שנאמרו באותה התקופה) הם דברי תסכול שיוצאים מפיהם של אנשים שעברו תלאות ופרעות רבות בגלות וחיפשו נחמה, היום כבר לא חושבים כך (ברוב המקרים) ורוב בני האדם יכולים להתגייר, אילו יעברו את התהליך. אני מוצא את זה חשוב מאוד שזה ישאר תהליך ארוך וקשה, כי זה מונע מהדת היהודית להפוך אי-פעם לכובשת או מסיונרית.

למעלה