ערכים..

אץ קוצץ

New member
ערכים..

נתקלתי הערב בזוג מרצים שעובדים בערכים, כמובן שניהלתי איתם דיאלוג של כמה שעות.. אחת השאלות המרכזיות שהצגתי בפניהם היא - מדוע האירגון שלכם מקצה כה הרבה משאבים וכסף לקירוב רחוקים, תקרבו קרובים!! תסתובבו בישיבות, תסבירו לבחורים צעירים מה זו תורה מן השמים, מסורת וכו' וכו'. הם ענו לי את הטיעון הרגיל של ערכים, לבחורים אין 'באמת' שאלות, יש להם תירוצים.... ואני שוב שואל, מה ההבדל בין אנשים חילוניים שמעולם לא נחשפו למושג דת לבין בחורי ישיבה שמעולם לא נחשפו להבנה האמיתית של העיקרים הבסיסיים של הדת?.. מישהו חושב שהם צודקים? או שהם פשוט מפחדים לפתוח תיבת פנדורה?

דעתי היא..

שישנה מין מוסכמה בציבור החרדי שיש דברים שלא פותחים. ואמונה זה אחד הדברים הללו. צודק? לא! דעתכם.

אני שמעתי הרבה

ממרצים בערכים. אבל לישיבות וסמינרים טובים לא יביאו אותם להרצות זה לא תלוי בהם! אלא אם כן הם יכולים לפנות לציבור בצורה עצמאית כמו שצוהר עושים (רק שבצוהר הם מתמקדים על נקודה אחת- רק על הענין של בנים-בנות וזה חבל)

אם ראית את ההודעה שלי שרשמתי

לפני שלשה ימים רשמתי שם שדעתי היא שצריך לדבר על אמונה בועדים בשיחות שזה היה שיגרה בישיבה.ולא צריך להגיע לאירגונים מהצד.

צודק אין ספק

רק שהמציאות מוכיחה אחרת. ראשי הישיבות, הרמ``ים ומנהלי הסמינרים עדין לא עיכלו את הדור... אז יש לך שתי ברירות- או לדאוג לעצמך בענין או לא

הם צודקים!

בשנה שעברה, אם אתה זוכר, הם השתתפו בקאמפ. היה כמה דרשות יפות שלהם. אבל הם בקושי הועילו למישהו...

לעניות דעתי הם צודקים...

התועלת של ההסתובבות בישיבות היא רק כלפי אלו שיש להם שאלות, ומי שנמצא בסיטואציה כזו זה בד"כ מהסיבה שהוא ירד רוחנית ורוצה להצדיק את עצמו או מישהו שמתכוון לצאת בשאלה. איך אומר המכתב מאליהו? מעולם לא היה אפיקורוס אמיתי, אנשים לא כפרו על מנת לכפור אלא כדי לעשות ככל העולם על רוחם בלי להרגיש נקיפות מצפון שזה אסור. יש הבדל פשוט בין התפקיד האמיתי של ערכים לבין זה שרצית לייעד להם. בחור ישיבה גדל על אמונה, ואמונה היא הרגשה על סמך ידיעה אבל היא הרגשה. גם אם חסר לו החלק של הידיעה עדיין המצב הטבעי שלו הוא להמשיך בדרך שלו, כי קל לאדם לפעול לפי הרגש. כל הבעיה היא כשיש ירידה מסוימת וממילא נוצר לו קונפליקט בין הרגשות, כי זה שהוא מרגיש שהאמונה נכונה לא מונע ממנו לרצות כבן אדם לעשות משהו שנוגד לה. אבל אלו דברים שהוא יכול למצוא תשובות להם בספרי מוסר או שיחה עם משגיח נניח, גם לו ערכים כן היה עונה לו וודאי שזה לא היה מועיל כי השורש פה הוא לא אמונה כמו רגש. ערכים פועלים אחרת, הם לוקחים את האנשים שלא נולדו להרגיש אמונה ומוכיחים להם שכלית שהאמונה קיימת. גם כאן אגב, בהרבה מקרים הרגש גובר על השכל והרבה אנשים שהשתכנעו רציונאלית שהכל נכון לא משנים את אורח החיים שלהם. זה לא רק אנחנו או רק הם, ככה זה בני אדם. מעבר לזה מי שרוצה לשאול והתעניין הכל פתוח בפניו. גם בחור ישיבה שיצלצל לערכים יקבל מרצה שיענה לו על הכל, ואישית אצלנו בסמינר הייתה סדנת הרצאות מדהימה על אמונה (ואני נמצאת בסמינר בין החזקים ביותר שקיימים היום). המרצה שם שאל את כל השאלות שרק נשאלו אי פעם וענה על הכל, מכל ההיבטים הכי משובחים שרק ניתן. לי אישית הוא לא הוסיף הרבה כי התעסקתי בנושא הזה קודם, אבל בהחלט ראיתי איך הבנות יושבות מרותקות. בכל מקרה העלונים של ערכים הם לא מוקצה גם בציבור החרדי, אני אישית קוראת בשבתות די בקביעות אפשר לומר את המאמרים המדהימים שלהם ואם יוצא אז גם של ישיבת נתיבות עולם. אבל בכל מקרה זו תוספת והעשרה, זה בשום אופן לא יכול להוות תרופה למי שמה שמניע את השאלות שלו זה רצון לעשות משהו שאסור בלב נקי.

מותק,

ומה הרב דסלר יגיד על הדור הצעיר שמאמין אבל יחד עם זה יש לו שאלות? ואיך את מסבירה את כל המאמרים על אמונה אם זה כ``כ ברור מאליו שכולם מאמינים בפנים? בדור הזה- האמונה היא הדבר הקשה ביותר (לתינוקות שנשבו- הם כבר נולדו לעולם של כפירה ולהסביר משהו כ``כ רוחני זה קשה! נסי להתוכח עם בחור חילוני כשאין לך ידע חוץ מימה שגדלת עליו בסמינר) וחוץ מיזה אני לא חושבת שלאלה ש`מאמינות` בלי שיודעות ומבינות למה (!) זה יהיה נורא אם הן תקבלנה כוחות ובסיס יותר מוצק לדעות שלהן!

קודם כל,

את מכלילה. לדור הצעיר ברובו אין שאלות, ולאלו שיש כאמור ציינתי שאפשרי וניתן להגיע לחומר שעונה עליהן (שוב- במידה וזה שאלות שנובעות מעצם השאלה ולא מרצון לחטוא בלב שקט, וזה נדיר אבל נניח). מי קבע בעצם שהכל צריך להגיע על מגש של כסף? את הנוער החרדי מחנכים בדרך החרדית, מי שמפקפק בקשר לדרך עצמה יעמול קצת וימצא את מה שהוא מעוניין בו. גם חילוני שמגיע לסמינר עמל על זה והולך לחקור דבר שלא לימדו אותו, אין אפס כשרוצים להעמיק ידע במשהו מסוים חייבים לפעול באופן עצמי ואי אפשר להאשים כל הזמן את מי שמחנך. מכורח המציאות שלי אני באה המון במגע עם חילוניים, ואולי יפתיע אותך אבל גם להם אפשר וניתן להסביר הכל. אם הצלחתי ללמוד עם אקדמאית עם שני תיארים, אחת כזו שכבר עברה 50 וכמה שנים בתור ים של כפירה והתנגדות לדת מכתב מאליהו תאמיני לי שהכל אפשרי. לא הסברתי לה רגשית, הסברתי לה שכלית והיא מאוד נהנתה והסכימה איתי. שזה ישפיע על המעשים שלה? אני לא בטוחה, רגש גובר על שכל שמחייב. וודאי שלא ניהלתי איתה דיונים רבים כ"כ אך רק מהידע שלימדו אותי בסמינר, אין ספק. אבל אי אפשר להאשים מישהו בזה שלא יודעים, כל אחד אחראי לעצמו ולחיים שלו ומי שרוצה לדעת יבקש חוכמה ויידע.

מסכימה איתך

שכל אחד אחראי לעצמו. אבל וכאן האבל הגדול אם מחנכים אותנו בדרך מסוימת,מדוע לא מסבירים מלכתחילה (ושוב,גם למי שאין לו שאלות) על האמונה?אני לא מבינה מה יגרע לבחורה שאף פעם לא חשבה על הנושא לשמוע לדוג` על תורה משמים? נושא מרתק בפני עצמו, לא מזיק, ומועיל ל`בודדות`,להגדרתך,שיש להן שאלות. מדוע על בית של תורה-שרובנו כן גדלנו ע``ז טורחים להסביר ועל זה לא? רק כשזה יגיע למצב שהקושי של השאלות יצא החוצה יזכרו לדון בענין? למה שלא יקדימו רפואה למכה? ואת צודקת שאני מכלילה אבל כשאת מחוץ לסמינר את רואה לכמה היה קשה >>

המשך

לכמה היה קשה עם גישת החינוך הזאת, ולכמה קשה ובכ``ז ממשיכים לזרום.אפי` אם הם לא הרוב זה מספיק אחוזים כדי שיטפלו בנושא ויפה שעה אחת קודם. (זה נשמע שאני נגד בית יעקב. אז- זה לא שאני חושבת שאין שם דברים יפים אבל יש נקודות מהותיות באמת שמתלעמים שם וחבל!)

תראי, אין בעיה...

עובדה שציינתי שבסמינר שלי כן עשו כזו סדנת הרצאות על אמונה (ממש רצינית, עם טיעונים אקדמאים ועל תשובות של מרצים באוניברסיטה למול התשובה הדתית), אז זה לא שלא נותנים. פשוט אי אפשר לתת הכל כשהרוב לא זקוק לזה, זה כמו שלא מעלים רמה של הקבצה שלמה בגלל גאונית אחת במתמטיקה. אם היא מעוניינת היא תעמול ותרכוש ידע באופן עצמאי, את הבסיס שהיא צריכה כדי לעבור את המבחן (ובמקרה שלנו החיים) היא מקבלת. כן מדברים על אמונה אבל עד רמה מסוימת, שלדעתי היא בהחלט מספיקה ויפה. לגיטימי להעמיק עוד, אבל אין צורך כוללני בזה. בית של תורה זה נושא שצריך להקדיש לו, כי זה זמן של בחירה. אני לא גדלתי בבית של תורה, אבא שלי איש עסקים ולא אברך כולל. אני לא ראיתי בבית שלי מסירות נפש לתורה, לי זה מועיל. אחרות שמסרו את הנפש שלהן על התורה גם עושות חושבים אם להמשיך ולהחזיק בדבר הכ"כ יקר הזה או לבחור בחיים שגשמית נוחים יותר, וודאי שזה נצרך.

אז ככה

זה נשמע שאת בוחרת את ההרצאות לפי הצורך האישי שלך.. ונחמד שאצלכם היתה סדנא כזו באמת מעורר הערצה כי אצלי המורות החליטו שהשאלות שלי נובעות מהמצב הרוחני שלי ואני כופרת (נגיד שכן,לא מגיע לי תשובות??) ומה שמציק לי זה שאת בעצמך לא מבינה כמה האמונה צריכה להיות נושא חשוב כי זה הבסיס להכל (גם לבית של תורה) עצוב שבשביל נושא כזה מרכזי מקדישים בקושי סדנא וליהושע שופטים ותורה בקיאות חצי מהיום! איך את לא מבינה שגם לאלה שאין להם שאלות זה יהפוך את האמונה שלהם ליותר שלימה ויציבה יותר בעתיד? זה כלי חשוב לחיים גם אם לא רואים

ובכן...

זה לא לפי צורך אישי, אני פשוט רואה גם את אלו שסביבי. אם בנות מדברת על משהו זה לא על מי אמר שככה וככה אלא איך כל אחת מקדמת את עצמה הלאה לקראת הבית, איך בכלל היא תגיע לבית של תורה וכמה עבודה עצמית עוד דרושה לה. כופרת אני בטוחה שאת לא, אבל בהחלט שי סבירות גבוהה שהשאלות שלך נובעות ממה שהן כינו המצב הרוחני אבל בפועל הרצון שלך. אתן לך דוגמא של המכתב מאליהו- אדם ששואל אם מותר לשחק בשחמט בשבת נוטה לצד רגשי אחד, כי אם הוא שואל מסתומא הוא רוצה לשחק. אז כן, אם שואלים על משהו למה זה בד"כ כי מנסים להסיר את האחריות של למה כן. אבל ברור לי דבר אחד- דווקא מהסיבה שסביר שזה בגלל הרוחנית שלך את לא יכולה להיות כופרת, ואם המורות אצלך לא ידעו להתמודד עם מה שהן אמורות זו בעיה אחרת אבל אי אפשר להכליל אותה על כולם. אני לא חושבת שאין מקום להשקיע בנביאים וכתובים כ"כ הרבה, אבל בתנאי שהמורה יודעת לבחור איזה קטעים בדיוק ללמד מהנביא. אישית אנחנו השנה למדנו יותר נושאים על נשים בנביא, על דבורה ויעל ועל מה שנדרש מאישה. אני חושבת שזה מועיל לא פחות.

אולי הייתי ברמה רוחנית ירודה

אבל עדין השאלות שלי לא הביעו רדידות מחשבתית.(ומענין שבתור אנשי חינוך לא הם עזרו לי להתקדם) אני כ``כ שלמה עם מה שאני אומרת שאין על זה אפי` ויכוח שאני לא מקרה יחיד, אני מכירה כ``כ הרבה שקשה להם עם הענין ששוב,אפי` שבאחוזים זה לא מתקרב לרוב זה אחוז שצריך טיפול. מאיפה התמימות שלך לגבי הדור את באמת לא רואה מה קורה מסביב? נראה לי שזה פשוט כי את לא התנגשת עם הנושא הזה בחיים..את רואה את הצד שבו את חיה ואני את הצד שאני חיה בו וכל אחת מדברת טורקית לשניה

חלילה וחס...

גם כשאדם שואל כדי להצדיק את עצמו זה לא מעיד על רדידות מחשבתית, זה מעיד על זה שהוא אנושי וטבעי. את לא היחידה ואני גם יודעת את זה, מסכימה איתך שצריך לטפל בזה אבל לא מסכימה שהדרך היא להכניס הכל לכולם. אני לא תמימה, אני רואה מה שקורה מסביב ואם היית מכירה אותי היית יודעת שהסבירות שאשאר חרדית היא אחת למיליון. אבל דווקא בגלל זה ישבתי וחקרתי, ואני חרדית בגלל שמעבר לזה שגדלתי ככה היהדות היא אמיתית ונכונה. אם הייתי יכולה הייתי מסבירה לך מהם נתוני הפתיחה שלי והיית וודאי מבינה אותי, זה פשוט יפגע באנונימיות שלי.

בכל מצב אצלי השאלות

לא עלו כדי להצדיק את המעשים אלא זה בא יחד, כשאתה יורד רוחנית זה בהכל, ואם האמונה היא תמימה זה סודק אותה ולא חסרות שאלות קשות . לגביך,אם זה המצב כל הכבוד לך אבל עדין איני מסכימה איתך שלא צריכים להסביר הכל לכולם. זה הבסיס, וכמו בפיזיקה ככל שהבסיס רחב יותר הגוף יציב יותר.. אף פעם זה לא מסוגל לפגוע זה רק מועיל והסבירות היום שמעשיה של יעל מהנביאים יהיו מועילים יותר מעניני אמונה קלושים. אולי את בסמינר שלא רק השם שלו טוב אלא גם הבנות או שאת פשוט לא מכירה את הבנות (ומספיק שיש 3-4 כאלה בכיתה כדי שהענין יצטרך טיפול)

ואם נצא מהנקודה

שכולנו מנסים להסתיר- הנוער היום מקבל את גיל ההתבגרות לא רק מעצמאות כלפי התומכים בו (הורים) אלא לצערנו גם מאלוקים.. כל אחד ברמה שלו. אם זה לנסות ולטעום בשקט מה`חופש` או בגלוי. וד``ל. במצב הזה לאף אחד לא יזיק אמונה.תאמיני לי. ולאלו הטובות שלפחות יהיו להן כלים לילדים שלהם אם הן לא צריכות את זה לעצמן. למרות שאני חושבת שלכולם זה חשוב. זה לא אומר שמי שמאמין לא חייב להבין מדוע, לדעתי זה הולך יחד

למעלה