ערכים - גישות ומינוחים

ערכים - גישות ומינוחים

מעניין אותי לקרוא איך אתם תופסים את נושא הערכים.

שאלה: אם באדם פועל ערך שהוא לא אוהב ולא מעוניין בו, אתם עדיין מגדירים זאת כערך?

ערכים באימון אישי

אני לא כ"כ מתחבר למילה ערכים בהקשר האימוני הרגיל, אני מעדיף להשתמש במילים כמו "איכות" או "מהות" שיש בהן משהו מאוד חזק ונקי.

במילה ערך אני מעדיף להשתמש במובן של "איזה ערך (הטבה או תוצאה) אני מקבל מלעשות דבר מסוים".

אז מה זה ערך

הערך במובן שרשמתי הוא למשל במובן כלכלי, איזה ערך (תועלת) אני מקבל מדבר מסוים, לא במובן האימוני הקלאסי.

שאני רוצה להתייחס למשהו מקביל ל"ערך" במובן הקלאסי, אני משתמש במונחים שציינתי (מהות ואיכות).

נניח שלמישהי יש ערך של...

דיוק. היא פועלת בדיוק רב, כל דבר שהיא עושה תמיד טיפ טופ.
והיא לא אוהבת את זה בעצמה...

הנחנו

טיפ טופ זה לא ערך .דיוק ערך?ניתן לבדיקה? .נסה להגיע איתה לדיק בערך
בכל מקרה ערך שהוקצן נקרא שדון יש לעבוד איתה על שדונים
לשאול אותה מה השדון אומר לך שאת לא במקסימום דיוק?
או שהדברים הם לא טיפ טופ

ערך או לא ערך? וכמה מילים על פקפקציוניזם

ממה שאתה מתאר זה נשמע לי כמו הרגל או יכולת ולאו דווקא ערך במובן הרגיל.

פקפקציוניזם זו מגבלה שאפשר להפוך גם לייתרון, השאלה מה המינון.
פקפקציוניזם חזק = מעצורים לפעולה.
לכן יכול לגרום לתסכול גדול וחוסר הגשמה עצמית (וחוסר אהבה של התכונה).
פקפקציוניזם בשליטה (מתון ומודע) = דיוק, ידע ומקצוענות.

LiroNLP

New member
בגדול

כן.
אם בזמן שהלקוח עושה את הפעולה חשוב לו להיות מדוייק, אז יש לו ערך של דיוק.

מה שקורה הוא שערך יכול להיות פעיל במצב מסויים ו"רדום" במצבים אחרים.
כתוצאה מזה הוא פועל לפי הערך הזה וזה מאד חשוב לו.
מצד שני, בזמן שהערך הזה רדום, זה מפריע לו והוא לא מעוניין בו.

האם זו בעיה שהייתה לך עם לקוח, או סתם דיון כללי?

ענבל כהן חמו

מאמנת אישית בכירה ומדריכת מאמנים מוסמכת
מנהל
לא הבנתי

מה הכוונה ערך שהוא לא אוהב? מבחינתי זו סתירה בהגדרה. עבורי ערך הוא המהות של הקיום שלנו - חיים שהערכים שלנו לא מתקיימים בהם הם חיים עצובים.
איך אתה מגדיר ערך?

זו בדיוק השאלה

אני נתקלתי למשל במאמן שמדבר על ערכים כמשהו שיכול למשל להגיע מההורים. שיהיה ערך שאימצנו מההורים שלנו, אנחנו פועלים על פיו, אך לא מרוצים מכך. אני מבין שבהגדרה שלך זה לא יהיה ערך, אלא משהו אחר..

nlobak

New member
מהו ערך?

רוב ההתייחסות לערכים היא כאל משהו חיצוני לנו – הוטמע בנו, חונכנו כך, משהו תרבותי.
ההגדרות הללו טובות, אבל כמאמנים אין לנו מה לעשות עם זה.
כי מה עושים עם משהו שיש לו כל כך הרבה הגדרות?
לכן, כשמדברים על ערכים לא מתעסקים בערכים חברתיים, לא במוסר ולא בנימוס. כי זה שיפוטי.
כמאמן אני לא יכול לתת ציון מוסרי למישהו.
בדיקה של מאמן היא בדיקה ערכית.
ערכים באימון הם כלים לבחירה.
אני מבצע את כל הבחירות שלי בחיים עפ"י הערכים שלי.
ערכים הם המדדים שלפיהם אדם נותן ערך יחסי לחלופות משמעותיות (Value – כמה זה שווה, מה שווה יותר).
אנחנו עושים את זה כל הזמן בחיים, רק שאנו לא ערים. אנו לא יושבים ובודקים מה הערכים שלנו ודואגים שבחיים יהיו כמה שפחות חיכוכים עם הערכים שחשובים לנו.
אנשים סובלים כשאין התאמה בין חייהם (הבחירות שלהם) לערכים שלהם.
הערכים הללו אינם קשורים למוסר, הם אישיים וסובייקטיביים.
הערכים הם מה שעומד בלב של האימון.

nlobak

New member
לגבי ערך ה"דיוק" שציינת...

אם להסתכל על זה מזווית של ערכים אימוניים - הסבל שלה כאן יכול להגיע רק מהתנגשות מול ערך אחר שהיא לא מודעת אליו ומזניחה אותו כשהיא מקשיבה רק לערך של ה"דיוק".
ועכשיו צריך לחקור - למה (le ma) לא שמנו לב? איזה עוד ערך חשוב לנו, והוא סובל כשה"דיוק" משתלט?

ענבל כהן חמו

מנהל
ערכים אישיים

ערכים יכולים להגיע מכל מיני מקומות, אבל המהות שלהם היא שהם אישיים. יתכן ואתה מעריך את הסדר והדיוק של אבא, ויתכן שזה אינו חשוב לך. חלק מהעבודה באימון היא לזהות את הערכים האישיים ולבדוק כיצד אפשר לחיות את החיים כך שהערכים יוגשמו - כי זה מה שהופך את החיים שלנו לבעלי ערך ומשמעות.
המילה ערך בשפה המדוברת מתייחסת לכל מיני דברים - ערך של מוצר, ערכים של החברה. באימון אנו מדברים בעיקר על הערכים האישיים.

עזרת לי להתחבר להבנה הבסיסית והחשובה:

מה שנותן ערך לחיים שלנו זה הערכים שלנו.

אם הם באים לידי ביטוי בחיינו משמע אנחנו חשים משמעות. חשים שיש ערך לחיים. ואם הם לא באים לידי ביטוי נחוש חוסר משמעות, העדר תחושה של ייעוד ובאסה רצינית.

ענבל כהן חמו

מנהל
בדיוק

אם הערכים באים לידי ביטוי אנחנו בעיקר חשים בהרמוניה, בתואם עם העולם. אנו חיים את החיים שאנו רוצים לחיות. ובעיקר בעיני זה הולך הפוך - אם הערכים שלנו לא מתקיימים אז אנו מרגישים בצרימה, בקושי.
ייעוד זה מושג קצת אחר - וחשוב מאוד. אנחנו יכולים לכבד את הערכים שלנו, אבל לא להיות מחוברים לייעוד ועדיין לחיות חיים טובים ובעלי ערך.
ייעוד זה בעיני כמו הקצפת - מה שהופך את החיים לעוד יותר משמעותיים. חיבור לייעוד יגרום לנו אולי להגדיר אחרת את הערכים שלנו. ערכים יכולים להשתנות במהלך הזמן, הם לא דבר קבוע.

למעלה