ערכיות הג'די

advanced soul

New member
ערכיות הג'די

אני רוצה להעלות נושא לדיון...בפרק 1 קווי-גון מנסה על וואטו את "תרגיל המוח" הניסיון לגרום לאחרון למכור לו את החלקים בכסף רפובליקני...האם מותר להם (לג'די)? האם זה ערכי? האם זה בהתאם לקוד הג'די? הרי זהו שוק חופשי, וזכותו של וואטו לרצות או לא לרצות למכור לו את החלקים בכסף רפובליקני שאין לו ערך שם, ובכל מחיר שהוא רוצה, זהו שוק חופשי, וזה גם חלק נדיר להשגה. האם מותר לקוואי גון למעשה לרמות כדי להשיג "עסקה טובה"? מה, כל פעם שהוא המקום שחסר לו כסף לקנות משהו הוא מרמה? הכאשר קווי גון משתמש בכוחו התרגיל הקוביה לפני המירוץ...זה נכון שווטו בחר בקוביה שיש לה צד "טוב" אחד בלבד מתוך 6 וזה לא פייר...אבל זה לא זכותו? אם הוא נוטה יותר לאפשרות אחת, אבל רוצה לתת סיכוי קלוש גם לאופציה האחרת - זה לא זכותו לבחור איך הוא מסדר את הקוביה? האם מותר לג'די לרמות בזריקת קוביה?

zigmond 69

New member
סביר לניח שבכלל לא התייחסו לזה.

ברמת העיקרון אני די בטוח שאסור היה לו לעשות את זה,אבל אין ספק שהיו הרבה מאוד דברים מוטלים על המאזניים,דברים שאכ"ך ישפיעו רבות על הסיפור של הסאגה,ולכן לא הייתה ללוקאס ברירה ממש. אני לא חושב שהוא חשב על כך,ואם כן,החליט להתעלם מזה לטובת הסיפור.

E O

New member
קראתי פעם

בפורום אמריקאי של סטאר וורס על מבחן האתיות והמוסריות של קווי גון במקרים האלו, והיתה שם החלטה גורפת מצד המעצירים שזה בניגוד מוחלט לתורת הג'דיי והערכים שהם פועלים על פי הם. בכלל קווי גון צויר בפרק 1 בתור ג'דיי מרדן , "סירוב פקודה" למועצת הג'דיי בנוגע לאימוו של אנאקין הצעיר זה גם לא הדבר הכי מוסרי לעשות ל"בוסים" שלו, הוא יצא מהמועצה עם קידה אך היה ניתן לשם לב בבירור על פניו שהביעו מעין עצבנות ו"חכו חכו זה לא סוף הסיפור". אובי ואן אמר למורו שללא המרדנות הוא היה יושב במועצה, לוקאס בהחלט ניסה לעצב לנו את קווי גון כאביר מרדן שעושה "מה בראש לו" מבלי להתחשב בכל השאר אך עם זאת דמות מושאת להערצה בשל הכריזמה הצודקת שלו (אך לא צדיקה, מסתבר:). ללוקאס יש המוןןן ראיונות בנוגע לסרטים, אני מעריך שהוא נשאל על כך, אם זה ממש מעניין אותך ויש לך המון זמן לחיפושים אתה בהחלט יכול למצוא תשובה מפי היוצר.

Y. Welis

New member
המרדנות שלו גם עברה לאובי וואן

וממנו לאנאקין. זו שרשרת של לימוד פגום, שהתוצאה שלה היתה בעייתית... אבל נראה שהג'די באותה תקופה בכלל היו בבעיה - גם לא חשו בסית', גם התפתו לעסוק במלחמה ופוליטיקה שהפכו אותם לפגיעים, ובמקרה של קווי-גון ספציפית- לטפח את אגדת האיזון של הכוח בכל מחיר, מבלי להשגיח מקרוב על מה שנעשה, מה שהביא למפלתם (גם אם הכל היה רצוף בכוונות טובות). סופרים אחרים היו מציינים שאלה מעשים גורליים, בלתי נמנעים. לוקאס לא אמר את זה, אבל לדעתי זה מתחייב המציאות.

henney

New member
ערכיות הג'דיי

קווי גון השתמש בכוח הזה לטובה. זאת אומרת אם הוא לא היה מצליח המלכה הייתה נשארת שם להרבה זמן, ובכלל אם הוא היה משתמש ככה בכוח הזה (לא "כוח") הוא היה בכלל מבקש את זה בלי כסף! מה זה שווה?. קווי גון ג'ין היה ג'דיי חזק מאוד, ומאוד מוסרי. הבעיה היא שלא אהב את החוקים של המסדר. אמרו לו בעצמו שאם הוא היה מציית להם הוא היה יכול להיות במועצה אבל הוא לא רוצה. אני לא חושבת שהוא היה מפר חוקים נוקשים מאוד כמו קשרים רומנטים/נישואים/ילדים (כמו במקרה של אנאקין כמובן). הוא אבל לעשות דברים בדרך שלו מאשר בדרך שאחרים מציבים לו. ההתנהגות שלו לא עברה לאובי וואן! תמיד שהם היו יחד אובי וואן היה מתווכח איתו בין הדרך של המסדר והדרך שלו, גם אחרי שהוא מת והוא הפך להיות המאסטר של אנאקין (וגם את זה הוא עשה כי הוא היה חייב, הוא לא חשב כמו קווי גון) הוא היה מאוד נוקשה ולא נתן לאנאקין לעשות דברים אחרים, הוא היה ההפך הגמור מקווי גון!. אנאקין היה טיפוס אחר לחלוטין, בגלל שגדל 9 שנים עם אימו בטאטואין הוא מכיר דברים אחרים, כמו רגשות וכו' (הוא פגש את פאדמה) לכן היה לו הרבה הרבה יותר קשה להדחיק את זה, וזו הייתה אחת הבעיות לקבל אותו (לוק התחיל להתאמן בערך בגיל 22, אבל במקרה שלו לא היה הרבה מה לעשות). אנאקין כבר מאז שהיה ילד קטן לא הקשיב לאחרים ועשה דברים בעצמו (סיכן את החיים שלו למען אחרים) ואת דפוס ההתנהגות הזאת קשה יותר לעצור כי הוא כבר מבוגר יותר, ובכלל! אנאקין בקושי הכיר את קווי גון! הוא לא היה איתו הרבה זמן, הוא היה עצוב מאוד כשהוא מת משום שהוא הוציא אותו מטאטואין והגשים לו את החלום אבל הוא לא למד מקווי גון את ההתנהגות הזאת משום שהוא אפילו לא היה מספיק זמן איתו!

E O

New member
זה לא מוסרי לרמות לא משנה איך תסתכל

או תבחן את זה, גם אם יש לך כוונה טובה כמו קווי גון.

advanced soul

New member
מסכים

ב"תקווה החדשה" תרגיל המוח של אובי הוא דווקה בסדר, כי הוא להגנה עצמית מול חיילי הסער. אבל אצל קווי גון - ממש לא, כי לא היה שום איום מצד וואטו וזה היה סחר לגיטימי של ייצור שזו פרנסתו היחידה, וקוואי גון הציע לו כסף שאומנם אמור להיות לגיטימי, אך בפועל לא היה לו ערך באותו מקום. נכון שהוא מאוד היה צריך את החלק החסר, אבל זה לא מצדיק כלום. אגב, אם הייתה לכם יכולת כזו, הייתם משתמשים בה שלא להגנה עצמית?

zigmond 69

New member
וודאי שזה מצדיק את זה...

הוא היה במשימה הרת גורל. השלום בגלקסיה כולה היה מוטל על הכף. בוודאי שזה הצדיק את זה,זה היה לגיטימי לגמרי.

Gilliana

New member
אֶה, לאן נעלמה ההודעה שלי מאתמול???

כתבתי כאן אתמול כי לפני שאפשר יהיה לענות על השאלה הזו, צריך קודם כל להגדיר "הגנה עצמית" שכן מדובר במושג מאד ריב. למשל, במקרה של קוויי גון אפשר בהחלט לכלול את המעשה תחת מטריית ההגנה העצמית מכיוון שאלמלא כן, לא היה יכול לחלץ את פאדמה מטאטואין.

DDN

New member
יכול להיות שהייתה תקלה

אני בטח לא מחקתי אותה.

Gilliana

New member
לא חשבתי לרגע שמחקת

ברור לי שמדובר באיזו תקלה, מעצבנת למדי - אבל מילא, שאלו תהיינה הצרות שלנו.

advanced soul

New member
ממש לא מסכים

הגנה עצמית זה דבר מאוד מוגדר, תשאלי כל חייל צה"ל למשל. הגנה עצמית זה כאשר יש סכנה ברורה וממשית לחיים שלך או לסובבים אותך. כאשר התוקף גם מראה רצון לפגוע, וגם יש לו את האמצעים לכך. אם לקווי גון זה היה הגנה עצמית, למה פשוט לא הרג את וואטו ולקח את החלק? לא, גם קוואי גון לא חשב שזה הגנה עצמית. הבעיה בפיליטיות של קוואי גון זה לא עניינו של וואטו. אז קווי גון רוצה לעזוב את המקום, אז מה? אז רודפים את פדמה...נו? למה בכלל מקום אחר יהיה יותר בטוח עבורה? חלק של ספינה זה לא תרופה מצילת חיים. ואצלינו במדינה אפילו כאלה עולות כסף, ואדם שינסה לקחת אותם במרמה יילך לכלא, עם כל ההבנה למצוקתו. וואטו לא אשם במצב העגום של קוואי גון, למה הוא צריך לשלם? זה פרנסתו.

למעלה