ערב יום השואה...מצילומי

נצל"ש מישהו מכיר שיר הכולל את

המילים "אל פונאר דרכים יובילו, דרך אין לחזור, לבלי שוב הלך לו אבא, ואתו האור"? ומה עלה בגורל המחבר? זכור לי ששמעתי שזה היה ילד בגטו שחיבר את השיר באידיש- האם הוא שרד?

היה בשנה שעברה או לפני שנתיים

סרט תיעודי עליו בערב יום השואה. הוא חי שנים רבות אח"כ. שיר מצמרר ומאוד מאוד יפה!

המחבר היה שמערקע קאשצ'רגינסקי

היה משורר וסופר ומראשי הפרטיזנים שברחו ליער מוילנה.. מצאתי ביוגרפיה שלו רק בגרמנית Shmerke Kaczerginski war Schriftsteller und Dichter und vor dem Einmarsch der Deutschen Mitglied einer Kuenstlergruppe. Auch im Ghetto schrieb er und viele seiner Lieder wurden im Ghetto populaer (Ponarlied). Er war aktiv im Jugendclub und Mitglied der F.P.O.. Kurz vor der Liquidierung verließ er mit einer Gruppe das Ghetto und gelangte zu den Partisanen im Wald. Als Mitglied einer juedischen Partisaneneinheit (mit seinen Freunden Abba Kovner, Avrom Sutzkever und anderen) war er bei der Befreiung der Stadt Wilna durch die Rote Armee beteiligt. Die juedische Gruppe begann gleich damit, die versteckten Dokumente und Kulturgueter aus den Malinen des Ghettos zu holen und ein juedisches Museum aufzubauen. Auf Befehl Stalins wurde dieses Museum 1949 im Rahmen seiner Kampagne gegen Zionismus und Kosmopolitismus geschlossen. Shmerke wanderte nach Argentinien aus. Aus seiner Feder sind wichtige Dokumente und Erinnerungen zu dem Ghetto in Wilna und den Kaempfen der Partisanen entstanden. הוא היה בקבוצתם של אבא קובנר ואברהם סוצקבר משורר היידיש הנודע. לאחר המלחמה עבר לארגנטינה. הוא הקים מוזיאון להנצחת יהודי וילנה שנסגר בפקודת סטאלין ב 1949...כל אלה פרטים חלקיים מהקטע לעיל בגרמנית.

ובעברית כמובן

שקט שקט בני נחרישה כאן צומחים קברים השונאים אותם נטעו פה מעברים אל פונאר דרכים יובילו דרך אין לחזור לבלי שוב הלך לו אבא ובידו האור שקט בני לי מטמוני לי אל נבכה בכאב כי בין כה וכה בכיינו לא יבין אויב גם הים גבולות וחוף לו גם הקלס סיג וסוף לו ענותינו זו היא בלי גבולות היא בלי גבולות שקט שקט אל בסער מבואי הלב

השירים מבוצעים על ידי ניצולי שואה

וחלקם ישמעו לכם מוכרים, בעברית, אך במילים לגמרי אחרות

טופז2

New member
פונאר

מילים: שמערקע קאטשערגינסקי לחן: אלכסנדר תמיר גירסה עברית: אברהם שלונסקי שקט, שקט, בני נחרישה! כאן צומחים קברים, השונאים אותם נטעו פה מעברים. אל פונאר דרכים יובילו, דרך אין לחזור, לבלי שוב הלך לו אבא ועמו האור. שקט, בני לי, מטמוני לי, אל נבכה בכאב! כי בין כה וכה בכיינו לא יבין אוייב, גם הים גבולות וחוף לו, גם הכלא סייג וסוף לו - ענותנו זאת היא בלי גבולות, היא בלי גבולות. תור אביב בא אל ארצך, לנו סתו אבל אור גדול בכל זרוע, וסביבנו ליל. כבר הסתו יזהיב צמרת, המכאוב יגבר, שכולה האם נשארת: בנה הוא בפונאר. מי הוויליה הנכבלת כבר ישאו דכיים, זועמים קרעי הקרח נישאים לים תמוגר חשכת ימינו, אור גדול יזרח עלינו, בוא, פרש, עלה! בנך קורא, בנך קורא. שקט, שקט, אל בסער, מבועי הלב! עד אשר חומות תפולנה, נאלם בכאב. אל נא, בני לי, אל תצחק נא! לא עת צחוק עכשיו: צר הפך את אביבנו לעלה בסתו אם יפך נא המבוע: שקט, בן רחום! עם הדרור ישוב גם אבא נומה, נומה, נום. וכמו ויליה המשוחררת, כאילן עוטה צמרת, עוד תזכה לאור בבוא הדרור, בבוא הדרור.

נדמה לי שכבר אמרנו

אבל כנראה צריך לחזור ולהזכיר אנחנו רוצים לשמור על זכויות היוצרים, ועל החוק. רוצים להביא שיר, או מקור כלשהו שחלות עליו זכויות יוצרים? - אם יש קישור לאתר (חוקי) ברשת - בבקשה להביאו כך. מכיוון שכבר נשאלה כאן שאלה על מילות השיר, ובתקווה שיימשך הדיון - ההודעה לא תימחק, אבל בבקשה להקפיד על כך להבא.

למעלה