ערב טוב

ערב טוב

יש אצלי כלבת בוקסר בת 9 חודשים אוטוטו. 24 ק"ג- מבנה גוף רזה ומאוד גבוהה. כשהייתה בת שלושה חודשים הגיעה למרפאה כיוון שסבלה מבעיה כלשהי בכבד (שלא אובחנה חד משמעית גם לאחר צילומים, אולטראסאונד ובדיקות דם לרוב) ומאז היא אצלי. בגלל המחלה גילי שלי התעכבה בגדילה והתחילה לצמוח במהירות מסחררת בשלב מאוחר יחסית. רגליה האחוריות ארוכות יותר מהקדמיות, היא לא רצה מהר כמו כל כלב, קצת קשה לה לקפוץ או לעלות על מיטה או ספסל לעומת כלבים אחרים בגודלה שעולים בקלות. כשהיא מתעוררת משינה היא "גוררת" את רגליה האחוריות כאילו נרדמו. אין כאב במפרקים. בהתיעצות עם שני רופאים נאמר לי שיש שלוש מחלות שונות שמאפיינות גורים מגזעים גדולים שעלולות לגרום לתגובות (ואולי כאבים?) כאלה ברגליים האחוריות, שלושתן זמניות ועוברות לאחר סיום הגדילה ללא טיפול. נאמר רק לעקוב, אחד מהרופאים הציע להוסיף מגה גלופלקס על בסיס יומיומי. היא לא מראה סימני כאב, רק מוגבלות מסוימת. אמנם מתעייפת מהר בפארק, אך רצה (אמנם באיטיות) עם כולם ובכיף. האם יש לי סיבה לחשוש ממחלה אחרת מאלה שהוזכרו? האם יש סיבה לצלם את האגן והרגליים או לעשות בדיקות נוספות? להוסיף את התוסף או להמתין? האם יש משהו שיכול להקל עליה, תרגילים מסוימים? והאם (לא נעים לי לשאול אחרי שאמר לי זאת רופא שעליו אני סומכת, אבל..) המחלות אכן עוברות לאחר סיום תקופת בגדילה? האם הכלבה צריכה להמנע מהשתוללויות או שהן לטובתה? תודה.

תשובות (אבל אולי לא אלה שרצית לשמוע

הי קצת קשה לי לעזור לך במצב הזה. את אומרת ששני רופאים בדקו את הכלבה - וזה אומר שלשניהם יש הרבה יותר נתונים על המצב. באופן כללי מאד - אני מכיר 2 מחלות שמתאפיינות בצליעה בגורים, אבל התאור שלך קצת שונה ממה שקורה בהן. בדרך כלל הן מתאפיינות בכאב רב לאורך העצמות הארוכות, בצליעה כל פעם על רגל אחרת, בנפיחות ולפעמים בחום. מחלות אלה אכן מגבילות את עצמן בדרך כלל, אבל שיכוך כאבים יכול לעזור והן לא משתפרות בעזרת תוסף המזון. אפשר לאבחן אותן בעזרת צילומי רנטגן באופן עקרוני. מה שמדאיג אותי זה שאת אומרת שאין כאב. צליעה יכולה להיות ביטוי למספר בעיות. הנפוצה היא כאב - ולפעמים צריך לחפש אותו במקומות לא שגרתיים. אפשרויות נוספות הן בעיה במערכת העצבים ופגיעה מבנית כגון שינוי מבנה עצם או מפרק בעקבות מחלה שהיתה בעבר.

אני עובדת במרפאה וטרינרית

לכן יצא להם לראות אותה כשהתעוררה (ישנה לידי). הם לא "בדקו"- הם דיברו איתי על סמך ראיה ועל סמך מה שסיפרתי להם- שזה מה שכתבתי כאן. אין שום דבר שדומה למה שאמרת- הצליעה כפי שציינתי היא אך ורק כשהכלבה מתעוררת. שאר הסימנים הם "עייפות" של הרגליים האחוריות וקושי בקפיצה. לא כאב בשום מצב. האם לדעתך צריך לחכות ולעקוב?

טיפול בחברים

סינדרום ידוע, דוקא כאשר מטפלים בחיה של חבר או עמית לעבודה, כמו שאת אומרת לא "בדקו". זה קורה לכולנו. עושים בדיקה חפיף, כי זה מספיק להרבה דברים, ומפספסים משהו. קודם כל שיבדקו

../images/Emo45.gif בדיוק

כשהכלבים באמת צריכים בדיקה- אני קובעת תור כמו כולם
תודה חברים, מבטיחה לדווח כשיהיה מה (ומקווה שיהיה טוב) אגב הסינדרום הנוסף והמתסכל הוא תסמונת הסנדלר הידועה- הכלבים של מי שעובד במרפאה תמיד יהיו חולניים

חדשות

המצב שהיה מאוד סטטי בחודשים שגילי אצלי התחיל להית מדאיג ביומיים האחרונים, היא גררה יותר את הרגליים. - היום תחת טשטוש היא כן הראתה כאב, עברה צילומים תחת הרדמה וכמו שזה נראה יש חשד לקרע ברצועות הצולבות בשתי הרגליים (אחת גרועה מהשניה) וכאילו שזה לא מספיק יש לה גם בעיה בלוחיות הגדילה שרחוקות מלהיסגר בצורה טובה. כנראה שעברה פגיעה עוד לפני שהגיעה אליי, או שהגדילה המהירה עקב המחלה שהייתה בגיל שלושה חודשים גרמה (או תרמה) למצב. עד כמה שניסיתי להבין המצב עדיין לא מאוד ברור במיוחד כי הכל בגדר חשד. ביום שבת יראה את הצילומים אורטופד, ונחליט אם להכנס איתה לתיקון. הדבר היחידי שכן ברור בצורה מצערת הוא נפיחות באיזור הברכיים- שבגלל שהיתה תמיד לא שמתי לב אליה- הבנתי שזה כן קשור לרצועות. תודה לכל מי שעזר, רעות וגיל.

החלמה מהירה

ד"א מסקנות לגבי רצועות שנעשות ע"י רנטגן מעטים הרופאים שיכולים לעשות אבחנה כזו - ואת זה אמר לי רופא מצויין. ברקמה רכה תמיד מומלץ MRI או CT אבל אם ההבחנה נעשתה לפי הנפיחות אז זה משהו אחר. החלמה מהירה לנסיכה

נפיחות ועצמות לא "ישרות"

לא יודעת איך לתאר צילום דרך הפורום, אבל העצמות שמעל ומתחת לברך אמורות ליצור תמונה פחות או יותר "מעוגלת" ולהיפגש בצורה יפה, והן יוצרות בצילום של גילי משהו שיותר דומה לשפיץ- ומכאן הוט' הסיקה שהרצועות שבעצם (משחק מילים) שומרות על הברך "מעוגלת" נפגעו. מה שכן אורטופד מצוין יראה את הצילומים בשבת ויחליט מה עושים ואיך. יתכן שנכנס לניתוח בגלל הלוחיות ואז נתקן את הרצועה, או להפך. תודה

מצטער לשמוע על הממצאים

קודם כל - לגבי העברת צילום בפורום - אפשר לשים על חלון, לצלם במצלמה דיגיטלית ולצרף כקובץ. זה מאד יעזור להתייחס! גם תמונה של הכלבה שמראה קצת את הרגליים מכיוון קדמי יכולה לעזור לגבי הממצאים - קרע רצועה צולבת הוא בעית הברך הנפוצה ביותר, אבל זו לא מחלה שמאובחנת ע"י צילום אלא בבדיקה. בדיקה בזמן טשטוש היא הדרך הכי טובה לאבחן זאת, כי אז הכלב פחות מתנגד. הרעיון הוא שכשהרצועה נקרעת, מתאפשרת "תנועת מגרה" (Drawer sign) של הברך שלא קיימת במצב נורמלי. לגבי התאור שלך - זה נשמע כמו עיוות בגדילה (בשפה המקצועית Angular Limb Deformity ALD), שאולי הוא זה שגרם לקריעת הרצועות הצולבות בגלל מבנה כוחות לא תקין על המפרק. מצבים אלה לא פשוטים ויכולים להגרם ממחלות בגורים - והם דורשים לרוב תיקון בניתוח כמה שיותר מהר

תודה ו...

הוט' שבדקה את גיל דיברה עם האורטופד היום. הוא אמר שלא נראה לו שמדובר ברצועות (אוחח אני אשתגע מהר מאוד בקצב הזה), במיוחד לא בשתיהן. יתכן ויש בעיה של תזוזה בברך (מסתבר נפוץ בבוקסר..??) והפיקה "גולשת" כלפי פנים הברכיים. ולא שללנו עדיין היפדיספלזיה- צילמנו הרי רק את הברכיים. וחבל. בכל אופן, ביום שבת לא אסתפק בזה שהאורטופד יראה את הצילומים- אנחנו נגיע למרפאה וגם נבדוק, ואם צריך צילום אגן גם נצלם. בנתיים גיל במנוחה ולא משתוללת, וחוסר הידיעה הזה משגע אותי לגמרי. אשתדל לצלם את הצילום, ואולי בכלל עדיף שאחכה עד שבת ואם נצלם עוד פשוט תקבלו ממני מתנה מרובת צילומים. תודה ד"ר.

למעלה