עקרונות בסיסים

avima

New member
עקרונות בסיסים

אחד העקרונות הבסיסים שנתקלתי בהם הוא נושא של שליטה במרכז (ציר האמצע) הנושא גם עלה באימון הפורום ע"י רוני קלוגר. השאלה - למעשה מכה\בעיטה יכולה להיות גם מעגלית (סנוקרת, חצי מגל וכדומה). אם התוקף (במעגל) מהיר יותר מהמגיב (שמין הסתם יגיב ישר - קצר ומהיר יותר) הוא יפגע ראשון ואם זה בעוצמה מספיקה הוא גם ינצח. האם העקרון של שליטה במרכז אינו רק סב סט של עקרון המהירות בקרב כלומר פגיעה ראשון ביריב נותנת יתרון ? האם יש למרכז משמעות מעבר למהירות\מרחק קצר ? מעבר לזה - האם יש עקרונות בסיסים נוספים שאתם מרגישים שכדאי לדון בהם ?

WhiteBear

New member
אני לא בטוח איזה סוג של דיון

צריך לפתח על עקרונות. עם כי לפי האימון שמתי לב שדגשי העקרונות, אם בכלל הושמו כאלה, היו שונים משיטה לשיטה. לגבי תנועה מהמרכז, להבנתי המצומצמת בנושא (היות שאני לא מתיימר להיות בעל רמה גבוה באומנות החיים הזו - תנועה מהמרכז): אין הכרח לבצע תנועה מעגלית כדי שהכוח של תנועה יגיע מהמרכז. בטאי צ´י, שאני מאמין שאפשר לומר שעובדים שם עם המרכז, יש מכות "ישרות", ובעיטה מסובבת (גדולה) היא לא דבר שיצא לי לראות הרבה. נידמה לי שיש הבדל בין "שהמרכז יזוז"(ועוד ימינה שמאלה) לבין "שכל הגוף יזוז/יפעל עם המרכז". דחיפה היא לא תנועה מעגלית, אבל יש אפשרות לבצע אותה עם מעט או הרבה תנועה מהמרכז (ואפשר להרגיש את ההבדל בבירור, גם כדוחף וגם כנדחף). מקווה שזה עזר
, טל.

avima

New member
עקרונות

לדעתי קיימים עקרונות מנחים ללחימה באשר היא לחימה. את העקרונות הללו ניסו לנסח במשך השנים באופן מוצלח יותר או פחות ולראיה הדיונים המענינים על כתבי סון צה או ספרים אחרים. עקרונות אלה אני מאמין אינם (לדעתי) תלויי שיטה. אני גם חושב שניסוח (חלקי) במספר משפטים של העקרונות הללו כפי שהם משתקפים דרך האנשים השונים והשיטות השונות יכול להיות מאוד מעניין. הדוגמא הקלאסית שעלתה על דעתי היא נושא השח מט. גם כאן(סוג של מאבק - למותר לציין) אחד העקרונות הבסיסיים הוא שליטה במרכז. כאשר שחקן אחד שולט במרכז יש לו יתרון ברור שבדרך כלל ניתן למימוש אחר כך. במקרה זה הסיבות הן - אופציות תנועה והתקפה רבות יותר הגבלת תנועות יריב ובכלל שליטה על נקודה אסטרטגית. אני מחפש את אותם יתרונות המתקבלים משליטה במרכז בקרב.

שליטה במרכז - איזה מרכז?

אני מכיר חמישה: 1. קו האמצע שלי 2. קו האמצע של היריב 3. נקודת-האמצע של המרחק/מגע בינינו 4. מרכז הכובד שלי 5. מרכז הכובד שלו אתה מתכוון לכולם? אחד או יותר? משהו אחר? לדעתי, הכל מתחיל משליטה במרכז-הכובד שלי; זו "נקודת המוצא" לשליטה בכל השאר.

angeleyes

New member
שליטה במרכז

נכון שבשחמט אחד העקרונות הוא שליטה במרכז, אבל שים לב שהמרכז הוא בעצם המקום שממנו יוצאים הכלים שלך למתקפה, וסביר שהנצחון יושג באחד הצדדים של הלוח ולא במרכזו, היות ולרב מתבצעת הצרחה. בקרב בין 2 אנשים, ה"מרכז" הזה אינו ציר האמצע של הגוף, בהכרח. אם כשאנחנו עומדים אחד מול השני, בן הזוג שלי מתקיף ישר, הוא מתקיף אל המרכז. אבל אנחנו איננו נמצאים על לוח שח ולכן אני יכול לזוז הצידה וקדימה ולתקוף. עצם התזוזה שלי משנה את כל הזויות וה"מרכז" נמצא עכשיו במקום אחר: באלכסון שנוצר ביננו (אני מקוה שאני מובן, בלי ציור) בכל אופן, האם חשבת מה קורה בקרב של יותר משני אנשים? איפה ציר האמצע? הערה לסיום: גם בטקטיקה צבאית וגם במשחק השח קיים מושג האיגוף. בעיטה או אגרוף המגיעים מהצד בקרב של שני אנשים, מקבילה לאיגוף לדעתי.

avima

New member
הסיבה לניצחון

בפינות הוא ההגבלה הטבעית של תנועת היריב ללא צורך בכלים נוספים בצדדים השונים ולא דווקא ההצרחה. גם באימון פורום קודם דיבר אבי מוריה (הזכיר בחטף) את נושא המיקום הטקטי מול יריב (להביא עצמך על ידי תנועת רגליים נכונה לעליונות). לדעתי ציר המרכז הוא בין כול זוג. אם אתה עם הגב למישהו (מהחבורה) ציר המרכז בשליטתו לחלוטין ואתה בבעיה. כמובן שתנועה משנה את הציר - זה חלק ניכר מהרעיון

יש אימון על השתלטות על המרכז ויש,

לעומת זאת, אימון לפנות את המרכז, לתת ליריב להתקדם ולתקוף אותו מהצד. אני לא רואה את עצמי מתחרה על האמצע עם מישהו שיותר גבוה וכבד ממני.

tessen

New member
ציר המרכז

אני יכול להגיב מתוך העקרונות הפועלים אצלנו באייקיג´וג´יטסו קאזה אראשי ריו. העקרון הבסיסי לתנועת הגוף בקאזה אראשי ריו הוא ה Taisabaki, שכולל בתוכו את כיווני התנועה של הגוף אותם יכול הלוחם לבחור מתוך עמדת המרכז כתגובה להתקפה של יריב. כל כיוון וצורה של תנועה אותה בוחרים לפי אופי ההתקפה, היא בעל שם ומטרה מסוימת המבוססת על אופי ההתקפה. התנועה המתאימה המלווה תוך כדי, במירכוז הגוף למטרת איסוף כוח מגינה על הלוחם מפני נזק. עקרון הכרחי ביחוד במצב של לחימה מול מס´ יריבים. tai ichi בתרגום חופשי היא העמדה ה"ממורכזת" בה הלוחם נמצא. כאן הוא שומר על ציר המרכז שלו. זוהי העמדה הראשונית ממנה מתפתחים כל ה taisabaki או דרכה זורמים בין פוזיציה לפוזיציה. עצם השמירה על המרכז נותנת ללוחם יתרון, באפשרות להבחין או אפילו להרגיש את כיוון התקפה. וכך גם לגיב בהתאם לכיוון ההתקפה.

nitzano

New member
מרכז

מכיוון שלא הייתי באימון פורום אולי לא הבנתי שאלתך : על קו מרכז הגוף הקדמי נמצאות נר תורפה קטלניות של ערוץ רן (Ren maridian)

amir_aikido

New member
כל עקרון בזמנו - המרכז

לדעתי לפחות, עניין המרכז איננו רק עניין של להגיע ראשון, אלא גם עניין של יציבות. בו ניקח את הדוגמא של טקוואנדו - התוקף המהיר בועט בעיטה סיבובית כלשהי, למשל - חצי-מגל (דומה ל"מוואשי גירי" לקראטיסטים), והמגן נע על קו המרכז פנימה אל התוקף - תופס את המרכז. לפי תיאור התרחיש שלך: המגן לא מספיק להגיע אל התוקף לפני סיום הבעיטה. בכל זאת, הבעיטה כבר לא תפגע עם גב כף הרגל או עם החלק התחתון של השוק, כפי שכיוון התוקף, אלא רק קרוב יותר לברך ואם המגן חסם שם עם ידו - המכה לא תגרום לו נזק. וברגע הזה הוא הגיע לעמדת יתרון : התוקף על רגל אחת והוא נמצא יציב ומוכן מולו ויכול לשלוח אליו כל מכה שהיא באותו הזמן שהתוקף יהיה צריך להתייצב בחזרה לעמדה ממנה הוא יוכל להמשיך את ההתקפה. לכן, למרכז יש המון משמעות לא רק מבחינת מהירות/טווח, אלא גם מהכיוון של שיווי משקל והיותו נקודת מוצא ממנה ההמשך לכל טכניקה הוא קל ופשוט (חסימה או התקפה). בחרב, העקרון של המרכז אפילו יותר בולט (זו אחת התכונות של כלים, הם מעצימים עקרונות מסוימים): ניתן לחסום חיתוך לראש (שומן-קירי) על ידי ביצוע חיתוך זהה, ואפילו מעט יותר מאוחר, אשר יתפוס את קו המרכז, בלי שהחיתוך השני יהיה מהיר יותר. אני חושב שיש מקום לדון גם בערונות אחרים, אבל עדיף לנהל את הדיון על כל עקרון בנפרד. אמיר

avima

New member
מסכים חלוטין לעקרון - כול עקרון

בזמנו. אם אסכם עד כה 1. במרכז יש נקודות תורפה רבות 2. הגישה לשם מהירה יותר (קצרה יותר) 3. מקנה שיווי משקל (לא כול כך ברור לגבי מכת אגרוף אבל ברור לגבי בעיטה) 4. תנועה קצרה שנותנת אפקט ארוך (אם הבנתי את דוגמאת החרב נכון- הסטה קלה מהמרכז תמנע פגיעה במתגונן) יש עוד ?

nitzano

New member
להגן על שני חצאי הגוף

יד מגינה ,הנמצאת בקו מרכז הגוף ,יכולה להגן על שני חצאי הגוף . א. ניידות לשני הצדדים ודרך קצרה יותר מתנועה היוצאת מצד אחד של הגוף ונעה עד לצד השני . ב. יוצרת את ראש הפירמידה עם הפנים כבסיס ובכך יוצרת גבול גיזרה משולש המוגן אוטומטית מול התקפה ישרה לפנים .

yanivtil

New member
שליטת רגליים באזור נמוך.

מס´ פעמים דובר אצנו על כך שמי ששולט באזור הנמוך של הקרב (מתחת לקו הברכיים) הוא בעל הסיכוי הגבוה יותר לנצח את הקרב. סיבות - כיוון שכולנו עמודים על הרגליים ותלויים בהן ללחימה, בעיטה מוצלחת או שתיים שינטרלו את אחת מרגלי היריב מקנות לנו יתרון אדיר שמותיר את היריב שלנו: 1.בעל יכולת תנועה מופחתת מאוד, 2.בעל פחות יכולת להוציא בעיטות טובות בעזרת הרגליים שלו 3.פחות יכולת לבצע חסימות מוצלחות עם הרגליים. כמו כן,כאבי רגליים פוגעות מאוד בשיווי המשקל ומערערות גם את הביטחון העצמי (מכה מהירה שכזו היא מאוד מפתיעה ומאוד כואבת). האם גם אצלכם זה קיים? יניב.

avima

New member
נשמע קצת מוזר

מעולם לא שמעתי על כך (מה שלא אומר הרבה) אבל זה גם לא מסתבר לי לוגית מהטעמים הבאים : 1.איך שולטים על מתחת לברכי היריב ? אני מבין להכות שם יריב אבל שליטה ? 2.הרגליים אינם נקודת מפתח - את אותם טיעונים דהיינו "בעיטה מוצלחת או שתיים" אם אני מישם לראש נראה יותר אפקטיבי לא ? (הוא לא יצליח כנראה לעשות יותר כלום בקרב הזה - כולל הגנות או כול דבר אחר). כנראה שלא הבנתי את כוונתך

שמעתי על זה בהתייחסות לקרב מול רבים

במצב כזה (יחיד מול רבים) יש הנחיה (כללית מאוד, לא מחייבת) "לקצור" רגליים, מתוך הנחה שמי שחטף מכה טובה ברגל יוצא מהקרב, לפחות לכמה שניות (וכשאתה מול רבים, כל שניה פנויה חשובה). בסרט "נשיקת הדרקון" יש קטע בו ג´ט לי נכנס לאולם בו "הרעים" מתאמנים (נדמה לי שבקראטה), ובקרב שמתפתח אפשר לראות יפה איך הוא "קוצר" (וגם עושה עוד דברים מרשימים
). אצלנו בפלחה הזמינו אותו לעבוד על הקומביין בקייץ הבא

לא רק יוצא מהקרב... (שכחתי, כמובן)

אלא נופל על האדמה, ובכך מפריע לחבריו להתקרב. אבל לא יצא לי אף-פעם לנסות (אני תמיד עבדתי בפרדס, אצלנו לא היו קומביינים), אז מה אני מבין?

amir_aikido

New member
עבודת רגליים היא מפתח לקרב

אלא שבד"כ מתייחסים יותר לחלק של התנועה ופחות לחלק של בעיטה ביריב / קצירת רגליים. ראיתי טכניקות כאלה באמנויות לחימה שונות, והאמת שאפילו אצלנו יש (לפחות עקרונית, מעשית לא כ"כ מתורגלות) בעיטות עד לגובה ברך. אמיר

tessen

New member
עבודת רגליים

אין ספק שלתנועת הרגלייים ומיקום הגוף בזמן קרב ישנה השפעה מכרעת לגבי תוצאות הקרב מבחינת הלוחם כאשר הוא מתמודד עם יריב יחיד או מס´ יריבים. לנושא קצירת הרגליים / בעיטה ביריב, גם יש משקל לא קטן. מכה מוצלחת אכן יכולה להשפיע גם כן על מהלך הקרב. בקאזה אראשי ריו הלוחם מסמן למטרה אזורים חלשים בגוף היריב או יריבים, כך לחבטה תהיה השפעה מתמשכת ללא בזבוז אנרגיה. יריב שהומם מחבטה לאזור רגיש לא יוכל ליפול כהלכה, מה משמעצים את השפעת החבטה. במצב האידאלי קצירת רגליים או חבטה לאיזור חלש תגמור את היריב, אבל אין להסתמך לעולם על האידאלי לכן יש לדאוג להמשיך את המכה הראשונית על מנת לגמור את היריב ובו זמנית להגן על עצמו מחבטות. למשל ישנו עקרון מאוד פשוט: " לא משנה עד כמה גדול היריב שלך, עם ברך שבורה גם פיל לא נשאר לעמוד!!!"

למעלה