עסקים קטנים

baudrate

New member
עסקים קטנים

לא מזמן שמעתי בשיחה שהרבה עסקים קטנים ועצמאים מתקשים לצוף מעל המים ללא עיגול פינות. והכוונה בעיגול פינות היא למשל לשלם פחות מיסים על ידי חוסר רישום של הכנסות, או עודף רישום של הוצאות על מנת לשלם פחות מיסים, עבירות על חוקי העבודה - למשל פיטורי עובדים לאחר 11 חודשי עבודה על מנת שלא לשלם פיצויים, וכדומה. אני מניח שיש אמת בדברים הללו אף שלא עשיתי סקר סטטיסטי. אין זה אומר כי כולם רמאים או עבריינים, ומאידך יש הרבה תחום אפור כאן. שלשה הסברים היו לתופעה הזאת. ההסבר הראשון היה שיעור המיסים הגבוה. איך אמר מישהו בשיחה? יש שותף סמוי שלוקח חלק מהרווחים. איך אפשר להתקיים בצורה כזאת? ההסבר השני היה זכויות העובדים. מישהו אחר בשיחה אמר כי פיטר עובד וזה תבע אותו בבית משפט... בקיצור בלאגן. כלומר הפועלים עצלים ורוצים הרבה שכר. ולגבי ההסבר השלישי: אני אינני חושב שלא ההסבר הראשון ולא השני נכונים, כי אגם אילו היו מורידים מיסים , היו מורידים אותם לכולם, וגם אילו היו מורידים שכר/זכויות לעובדים, זה היה גם נכון לכל המעסיקים. מה שבאמת קשה להרבה עסקים קטנים זאת בעצם התחרות, שתמיד מורידה את שולי הרווח עד שקשה לחלק מהעסקים והעצמאים להתקיים בכל מקרה, אם או בלי מיסים, עם או בלי זכויות לעובדים. העניין עם שמירת ההתנהלות במסגרת החוקית הוא פשוט, אם כולם או הרוב מעגלים פינות, קשה יהיה למישהו לשמור על החוקים ולהתחרות עם אלו שמעגלים פינות.

הבעיה היא הפרוטקציה הארורה

ולראיה חוק המכרזים הפוטר צורך במכרז לביצוע עבודה כלשהי או שירות כלשהו בעלות כוללת של פחות ממיליון שקלים. כמובן שאהוד אולמרט זה שנתן בפרוטקציה הלוואות למקורבים מהקרן להלוואות לעידוד עסקים קטנים אחראי לו.

adiavn

New member
אני שמעתי דברים אחרים

בארה"ב כל בן-עשרה יכול לפתוח עסק של ביביסיטר כמעט בלי בירוקרטיה. ואתה לא יכול לטעון שבארה"ב לא קיימת תחרות, חשש מתביעות או משכורות גבוהות, אבל עדיין שם עסקים קטנים משגשגים. המדינה שלנו באופן כללי לא מעודדת עסקים קטנים - אם בא לך לפתוח חברה בע"מ (כי אתה לא מעוניין להפסיד את הבית) אתה צריך להוציא אלפים (אם לא עשרות אלפים) לפני שבכלל התחלת לעבוד. אני חושד שהמיסים בהחלט משפיעים - דובר כבר לא מעט על מס החברות הגבוה בישראל לעומת מדינות כמו אירלנד. אמנם חברות בינלאומיות מקבלות תמריצים ופטורים, אבל זה לא עוזר לעסקים הקטנים. גם אין מספיק השקעה בסיוע לעסקים ויזמים - כל שנה מקצצים בתקציב המדען הראשי, ואם כבר נותנים מענקים, זה לחברות ענק.

הכי גרוע זה המע"מ

לדוגמא מורה שרוצה לתת שיעור פרטי צריך לשלם בנוסף למס הגבוהה, וביטוח לאומי גם מע"מ, ואני שואל מדוע איזה מוצר לעזעזל הוא מכר שמחויב במס כפול. זה אבסורד מפני שזה אחד הדברים שגורם להעלמות מס גבוהות בארץ.

baudrate

New member
מכיוון שהסכומים של ביבי סיטר קטנים

אני לא חושב שיש לשלטונות המס בישראל עניין של ביביסיטר של בני נוער, ולדעתי גם אין צורך לפתוח תיק מס.

vinney

Well-known member
כן, בדיוק

פינה שאפשר לעגל. הרי כסף קטן, מי ישים לב... כמו שגרשון נורא כעס עליי שאמרתי שיש אנשים שלא יודעים בכלל שהם צריכים לשלם מס על הכנסותיהם... ביביסיטרים זאת דוגמא מצוינת לכך. או מנקי חדרי מדרגות (משום מה התיכוניסטים שמנקים את המדרגות אצלנו, לא נראה לי שרשומים כעסק זעיר), טיול כלבים (מסתבר שזה עסק לא קטן לסטודנטים בתל אביב), נקיון בתים (כמה עולים עוסקים בזה, אתה יודע?) ושאר עבודות קטנות שאפשר ככה... לעגל פינות בהן. ואז אתה מתפלא על שחיטות.

baudrate

New member
עוסק פטור

קישור בויקיפדיה . לעניין הרישום יכול להיות שיש חובה, אבל לא משלמים מע"מ. עם רמת הכנסה שנתית מספיק נמוכה גם לא משלמים מס הכנסה.

vinney

Well-known member
נכון.

אבל אתה רואה סטודנטים מתדפקים על דלתות רואי חשבון כדי שיסבירו להם את כל הדקויות האלה? תשאל בן אדם ברחוב אם הוא יודע מה זה עסק פטור, כמה יענו לך שהם יודעים, ומתוך אלה - כמה באמת יודעים? אני יודע מה זה רק כי חבר שלי פתח אחד כזה והסביר לי כל מה שהוא עשה בשביל זה (מילא טפסים במס הכנסה, התיעץ עם רואה חשבון, ניסה להעריך מה יהיו הכנסות שלו כדי להבין איזה סוג תיק הוא צריך, ועכשיו הוא רועד מפחד שמה הוא ירוויח בטעות יותר ממה שהוא חשב ויקרעו לו את הצורה). בארצות הברית? רוצה לפתוח חברה בע"מ - תפתח. לא רוצה? אל תפתח. כולם בסוף מגישים אותו דיווח מס, לא משנה אם הם שכירים, עצמאיים, או בעלי חברות, ואין שום ניירת נוספת, או שום פעולה נוספת, שנדרשת ממישהו שמנהל עסק קטן. וכן, גם שם הם פטורים ממס עד רמה מסוימת לא גבוהה במיוחד. פשוט אין את כל הביורוקרטיה והסיבוכים שכל כך מרתיעים ולפעמים גם מפריעים.

adiavn

New member
הסבר מעניין

כלומר ההבדל המשמעותי נעוץ בכך שבישראל אין מיסוי אישי? אז שינוי בשיטה יעודד עסקים קטנים, אבל יפגע בשכירים.

vinney

Well-known member
זה לא עד כדי כך יפגע בשכירים

אני נמצא בארה"ב הרבה בתקופה האחרונה (מה שאילץ אותי אפילו להגיש דוחות מס השנה), ומי שעובד בתור שכיר בדומה למה שקורה בארץ - הדוח הזה טריויאלי עבורו, ובסופו הוא מקבל החזר מס. ניסית פעם לנסות להוציא החזר מס בארץ? ועוד בלי רואה חשבון? ניסית פעם לעשות תיאום מס בלי שחשב שכר בעבודה יעשה את זה עבורך? בארה"ב גם המעסיק מנקה מס הכנסה במקור (אם העובד רוצה), בסוף שנה נותנים דוח כמו 106 אצלנו, וכל עניין דוחות המס לשכיר הוא מסתכם במילוי טופס פשוט ביותר, משהו שלוקח 10 דקות, ואנשים עושים את זה לבד בבית, לא צריך רו"חים בשביל זה.

vinney

Well-known member
*מנקה=מנכה, מה יהיה עם הדיסלקציה שלי...../images/Emo4.gif

baudrate

New member
בארה"ב אנשים אוספים קבלות וחשבונות כל השנה

ויש הרבה רואי חשבון שמתפרנסים מזה. למה זה פשוט יותר אם כולם צריכים להגיש דוחות?

למעלה