עניין של חינוך

Stone G

New member
חינוך

הילדים שלך, הם הגירסא שלך ושל בן\בת זוגך ביחד. לדעתי, המפתח לחינוך "טוב" (כביכול) הוא מע' יחסים פתוחה עם ילדיך, השאלה היא איך ליצור מע' יחסים כזאת... אני ילד בן 15 והורי עבדו איתי מגיל קטן והשקיעו בי מאוד. כל הזדמנות שהייתה להם לחשוף אותי ולגרום לי לחשוב ולפתח אותי פסיכולוגית בעזרת קונפליקטים מוסריים - הם ניצלו. החשיפה לתכנים בעייתים היא בלתי נמנעת, הבעיה היא איך הילדים שלך יתמודדו עימם... צריך לגרום להם להבין כמה שיותר מוקדם מה "טוב" ומה "רע", זאת כבר התחלה ברגל ימין. אני מציע לחשוף אותם לסרטים מצוירם של וולט דיסני (בסגנון "מלך האריות"-מוצג בו הרבה חומר למחשבה והמון קונפליקטים שיעוררו את נפשו של ילדך). בתקווה לעתיד טוב יותר.... Stone G (also known as Stone)

daniella4

New member
עניין של חינוך

איך מחנכים את ילדינו (בעולם של טלוויזיה מלאת תוכניות סתומות מתוכן, משחקי מחשב אוטמטים). לחשוב, לתהות ולהיות סקרנים?

עקרונות החינוך

ישנן גם תוכניות טלויזיה טובות ומחנכות. ישנם גם משחקי אסטרטגיה מענינים שמפתחים את המחשבה. בכל מקום יש זבל ודברים סתמיים. החינוך הוא בהקניית הידע והיכולת לברור את התבן מן המוץ. החינוך הוא הקניית ערכי מוסר והכוונה לבחור בטוב מבין כל האפשרויות המוצעות.

daniella4

New member
עקרונות מול מציאות

כאמא שתוכניות הטלוויזיה ברקע כמעט כל אחר הצהריים. לא מצאתי תוכניות טובות ומחנכות. רובן רעשניות עם ניסיון אולי להעברת מסר חינוכי כלשהו, אך הוא מאוד זניח במשקלו. לגבי משחקי מחשב לצערי, בני מעדיף משחקי אקשן, לרוב, המכוכבים ע"י דמויות מוכרות מהטלוויזיה. אבל אולי זה בשל גילו הצעיר. יש דברים שהחברה מכתיבה. מדברים על זה בכיתה, ובאופן טבעי אתה רוצה להיות חלק מזה. ערכים - הבסיס באמת בבית. ואם ההקניה מספיק יצוקה. פחות קל אחרי זה לבקע בה סדקים.

השלמה עם המציאות

אם זה כך, תראי בטלוויזיה ובמשחקי המחשב אמצעים בידוריים בלבד שמשמשים להתפרקות ולשעשוע בלבד, נסי להגביל את זמן הצפיה של הילד ותשלימי את השכלתו במשחקים יצירתיים, חוגים, שיחות וכן הלאה.

BloodySkunk

New member
...

ברגע שידעו מה חכם ומה לא, מה יעשיר אותם ומה ינוון, ידעו להתמודד עם כל דבר שיבוא על דרכם. וכמו שאת (בהסתמך על הדברים שאמרת) לא קונה את הזבל שנשפך בטלוויזיה ובכלל בחברה שלנו.. כך גם ילדייך, אם תסבירי להם במה בדיוק התוכנית X טובה מתוכנית Y ולמה כדאי לנו למלא את התאים שלנו בדברים שונים מזה, יידעו להבדיל להבא בין זבל לבין משהו מועיל וחיוני. הם ייתקלו בטעויות, תקני אותם, הראי להם את הדרך הנכונה. בסופו של דבר, אם לא תתייאשי ותוותרי.. הבסיס שלהם יהיה מוצק מספיק על מנת שיוכלו להמשיך את דרכם לבד.

shabaz

New member
דווקא לא...

אם הילד שלך לא חוקר מעצמו עכשיו, כמה שאולי יהיה לך קשה להודות בזה, שום תוכנית או משחק לא תמנע ממנו להיות טמבל. ודווקא התוכניות הסתומות הללו יתנו לו יותר נסיון חיים ממה שאת אי פעם תוכלי להעריך. וההגבלה של ילדים, זה כבר מוכח פסיכולוגית, דווקא גורמת להם לחפש יותר ריגושים ודברים כאלה-שבסוף אולי יתפתחו לסמים.

BloodySkunk

New member
לא הזכרתי הגבלה..

לא אמרתי להגביל את הילד בשום צורה.. אמרתי לחנך. מי כמוני, ילדה מתבגרת, חושב שהגבלת ילדים זה דבר שגוי... יש מספיק אנשים משכילים שבכל זאת נהנים מתוכניות ג'אנק למיניהם אבל מצליחים לסנן לעצמם מה הם צריכים לקחת איתם לחיים (אם בכלל..) ומה נשאר בגדר סיפוק רגעי.

חינוך זאת לא הגבלה

חינוך זאת הקנייה, חינוך זה לימוד, חינוך זאת חכמה וידע שאי אפשר בלעדיהם. חינוך לא יכול להגביל מעצם העובדה שהוא רק מרחיב, חינוך רק מגביל שהוא כבר יוצא מגבולות החינוך ועובר לגבולות הלימוד, שיכול להיות מגביל עם לא עושים אותו כהלכה.

shabaz

New member
לא, חינוך זו הגבלה.

חח, אתה משעשע אותי. החינוך המיליטריסטי שיש לנו בארץ, הזאת, בין עם זה לפי אנשי צבא אמיתיים או סתם פאנאטיים, הוא לא חינוך? ואפילו לא זאת, החינוך הערכי-מוסרי שמחלקים לנו בבית הספר-הדרישה לציות ונאמנות בלתי נלאית במערכת החינוך ואי סירוב לה. האם זה מפתח לדעתך גישה פתוחה לחיים שלנו? הידיעה שאנחנו צריכים לציית? איפה אתה חי, מר בחור?

הוא לא חינוך

הוא מיליטריזם מה שמגביל את האדם הוא לא עצם החינוך אלא הדרך הבאנאלית שבא הוא נעשה. גם ניתוח יכול להצליל ויכול להרוג.

למה???

New member
חינוך זוהי גם דרך

ז"א הדרך שבה החינוך נעשה לא נפרדת מעצם החינוך עצמו. איך/למה אתה מפריד אותם?

יש חינוך ויש חינוך

חינוך קלוקל הוא הגבלה למרות שהחינוך הוא מזין כמו שהתפוז הוא מזין, אך אם הוא רקוב הוא יכול לגרום לרע.

למה???

New member
אבל זאת לא היתה כוונתי...

דיברתי לא על חינוך מסוים (טוב או לא טוב) אלא על כל חינוך שהוא...

חינוך

בהגדרתו לא נועד להגביל הוא מגביל כשהוא קלוקל זאת לא חוכמה להגיד שחינוך מגבלי בגלל שחינוך מגביל קלוקל, זה כמו לומר שחלב הוא בהגדרה חמוץ.

shabaz

New member
אתה לא מדבר על חינוך, דבר ראשון.

אלא על ידע. כשאתה אומר חינוך-מלשון חניכה, אתה אומר הגבלה, לא משנה כמה הדרך צדקנית ונאורה. אבל פה יש משהו גם מעניין, שהוא שגם ידע הוא דבר מגביל. תחשוב שאין לך שום ידע חוץ מאשר שערבים הם מסריחים. מה לדעתך תחשוב? <<לא ראית אותם, בלה בלה שטית מוח, בלה בלה>> עכשיו-תקח את הדוגמא הזאת, עם הידע שיש לנו כעת. מה לדעתך תחשוב? אתה חושב את מה שאתה יודע כרגע כמובן, אבל זה כלום וכאפס לעומת הידע האמיתי. ככה שמה שלמדת הוא מגביל אותך לדרך תפיסה מסוימת-זאת במקרה הנ"ל, מה שגורם לך בסופו של דבר להביע את הדעה שטוענת שחינוך הוא לא מגביל:) <<נשמע כמו גרביל>> Yours truly Maharaja corp.

shabaz

New member
אהה! לאן התגובה שלי נעלמה?

מישהו לכד אותה! אמבוש! מערב! יריות! צבי נינג'ה! בכל אופן, מה שכתבתי בהודעה הקודמת, לפני שהיא נעלמה במסתוריות כמו הצוללת ההיא שהייתה אמורה לבוא לישראל <<שקנינו אותה מאיפשהו..לא זוכר>>, הוא שלגבי המשפט שלי שבו כתוב שהחינוך הוא מגביל, אני מעביר אותך להודע של "למה???" לשם ביאור העניין, כי גיליתי שזה נשמע כמו ססמא, בצורה מסוימת <<לא מבוסס>> לכן אני מעביר אותך להודעתה בצתור ביסוס למה שאני כתבתי.

כשאתה יודע

ש"כל הערבים מסריחים" לא מגביל אותך, אלא פותח אותך, בגלל שלפני שידעת רק את זה, לא ידעת על קיום האלוהים בכלל. נוצר אצלך הרושם שאתה מוגבל, בגלל שכמה שאתה יודע יותר, אתה רק מבין עד כמה נשאר לך ללמוד, וזה יוצר אשליה. בקשר לחינוך, השאלה היא אם אתה מדבר על חינוך קוגנטיבי או על בניית תהליכי חיברות, שכן אלו דברים שונים.

erezsh

New member
חינוך

חינוך זו הגבלה לשם הרחבה. לדוגמא אתה מגביל את היצר של האדם על מנת לתרבת אותו, אבל בכך שאתה מתרבת אותו אתה מאפשר לו להרחיב את הידע שלו (צריך להיות מתורבת כדי לדעת לקרוא, או בכלל כדי שתהיה לך מספיק סבלנות ללמוד משהו אפילו אם בהתחלה הוא לא מעניין אותך).

למעלה