עניין של באלאנס

• פותח הנושא Kiru
  • פורסם בתאריך

Kiru

New member
עניין של באלאנס

שמתם לב פעם לתשובות החוזרות, המוכרות, של חסידי הניטראליות-כדרך-חיים למיניהם? "העולם מאזן את עצמו"; "לכל דבר יש גורם נגדי"; וכך הלאה בוריאציות שונות. ניקח לדוגמא את תחום האקולוגיה. הדעה המוכרת לכולנו כדעתם של ה"ירוקים", היא לפעול כנגד הדברים הנוגדים את תפיסת עולמם האקולוגית. לגיטימי; אבל לחסידי הניטראליות שבתוכם, תהיה בעיה: אם העולם מאזן את עצמו (והאיזון הוא מאבני היסוד של האקולוגיה), ההתערבות הזו היא מיותרת ואף מזיקה. יגידו הירוקים שיש מקרים שבהם האיזון הופר כל כך שחובה להתערב; חלק אף יגידו שהאדם אינו חלק מהאיזון האקולוגי. אבל תשובות לא יספקו את מי שמאמין באיזון, בניטראליות כפילוסופיית חיים: בשבילו המושג "מחוץ למערכת" אינו קיים; הקשר בין הדברים הוא מלא ועמוק. נראה, לכאורה, שניגזר על אדם כזה להיות חסר דעה - או לחילופין, לשמור את דעתו לעצמו ולעולם לא לפעול ע"פ עקרונותיו. האומנם? דוגמא נוספת. חסידי הניטראליות והאיזון (ובמקרה זה, הקפיטליזם הטהור) ילחמו מלחמת חורמה נגד תקנות עסקיות מגבילות כמו חוק המונופול, או חוק שכר מינימום; זוהי הפרה של האיזון, הם יאמרו. תגובות השוק מבטלות זו את זו, אין צורך בהתערבות ממשלתית. חסידי מדינת הרווחה יתפלצו; יש דברים המצדיקים את הפרת האיזון, הם יאמרו. יש ערכים חשובים יותר. אך המאחד בין שתי הדעות הוא שאין מחלוקת על העובדה שמדובר בהפרת האיזון. ושוב: האמנם? כמישהו שמאמין בתיאוריית הניטראליות בצורה כמעט מוחלטת, הפריע לי התפיסה שניטראלי=להימנע מלפעול ע"פ עקרונות; ותשובות כמו "יש מקרים חריגים" הן לדעתי לא יותר מהתחמקות. אז מה התשובה? פשוטה מאוד, לדעתי. אין חריגים. העולם מאזן את עצמו, תמיד; אין "לפעול למרות האיזון". אז בכל זאת, מתי צריך להתערב, מתי לפעול לפי העקרונות, ולא להשאיר את העולם לזרום בלעדינו? כשאנחנו הגורם המאזן. כשההתערבות שלנו היא השינוי הקטן במרקם ההתרחשויות של היקום שיחזיר אותו לאיזון, ולא לחילופין יוציא אותו, ויכריח גורם מאזן אחר להיכנס לפעולה. איך לדעת? אינטואיציה; לכל אחד מה שקרוב באמת לליבו. או במילים אחרות: ייקוש. סתם מחשבות שעלו לי בראש. תרגישו חופשי להגיב, אם תרצו

Talia E

New member
בענין פעולה

אני אפתח את מה שאני רוצה להגיד בעזרת דוגמתך לגבי "הירוקים"; כתבת: "הדעה המוכרת לכולנו כדעתם של ה"ירוקים", היא לפעול כנגד הדברים הנוגדים את תפיסת עולמם האקולוגית. לגיטימי; אבל לחסידי הניטראליות שבתוכם, תהיה בעיה: אם העולם מאזן את עצמו (והאיזון הוא מאבני היסוד של האקולוגיה), ההתערבות הזו היא מיותרת ואף מזיקה. יגידו הירוקים שיש מקרים שבהם האיזון הופר כל כך שחובה להתערב; חלק אף יגידו שהאדם אינו חלק מהאיזון האקולוגי". בעולם יש כוחות פועלים, שהינם אקטיביים מאד. למשל, עסקים שקשורים בכריתת עצים ביערות גשם, או מפעלים שמזהמים את הסביבה, שקיימים ומתרבים כל הזמן. זו אקטיביות. ישנם אנשים שחושבים שדרך זו תוביל לכדי שואה - ולכן פועלים כדי להראות לאנשים את אשר הם חושבים, ולנסות לשנות את המצב. מדוע הפעולה של השניים היא בגדר "התערבות" ואילו הפעולה של הראשונים היא חלק "מהאיזון"? אני מבינה מדבריך (וגם מדברים שכתבת בעבר), שפעולות האדם אשר מזהמות את כדור הארץ, הן חלק מהטבע: כלומר דבר טבעי ו"הטבע ידאג לאזן את עצמו". ואולם, אולי חלק מה"איזון" יתרחש גם הוא על-ידי אקטיביות של בני אדם? אני יודעת שאתה מודע לענין זה, ועדין, הרגשתי צורך להדגיש, לטובת אנשים אחרים שיקראו - כי לדעתי אי הפעולה של אנשים היא בעיקרה עבודה של הטורף (או ליתר דיוק, זה שבמקום לעשות דברים הם בעיקר יושבים ומדברים), ומפני שהם התרחקו מיעודם. פסיביות תורמת, לדעתי, לאיזון ברמה של הפרט - אבל קשה לי להסביר את עצמי בענין הזה. אני לא בטוחה שהעולם יסדר את עצמו אם לא יפעלו אנשים לשנות את מה שחשוב להם (ואגב, אני רואה את ענין האקולוגיה כפעולה שקשורה בהחלט לחיים הפרטיים של אותם אנשים "ירוקים", כי הם עושים זאת למען חיים טובים להם ולצאצאיהם). אני רואה אקטיביות מתרחשת כל הזמן, על-ידי אנשים אחרים, אז אני לא רואה איך פסיביות שלי יכולה לתרום לאיזון. אולי אם כולם היו פסיביים... בכל מקרה, אני עדיין חושבת שנכון לעכשיו עשיה ואקטיביות היא חשובה, ולי באופן אישי יש גם דברים שחשובים לי כל-כך, שכואבים לי כל-כך, עד שהם בוערים בעצמותיי... כאילו אין לי דרך אחרת...

undertow

New member
?????

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????

undertow

New member
sorry

it seems that i cannot write in hebrew from macintosh. what i wanted to say is that if you feel you should be active -that is what you need to do and if you feel like being passive-that is ok too. anyway you cannot take the whole world or the problems of our planet on your small shoulders. right?

Talia E

New member
התודה היא על כך ש

בזכות הודעתך הצלחתי לצאת טיפונת מעצמי ולתת לעצמי הקלה מסויימת (מאד זמנית...). אז שוב תודה!

Talia E

New member
כשקראתי עכשיו את הודעתי הקודמת

("בענין פעולה") - אני רואה כמה כעס ויאוש בוקעים מתוך דברי... כמו גם שיפוט כלפי אחרים וכלפי עצמי... אני מסוגלת לראות את זה קצת יותר מהצד עכשיו ולקחת איזושהי נשימת אויר, אבל האמת היא שזה נכון שאני "סוחבת" אתי כאב של אחרים כל הזמן. האחרים הללו הם בעלי החיים בעולמנו. לא מסוגלת לנתק את עצמי, וגם לא יודעת אם זה מה שאני צריכה לעשות. חלק גדול מהכאב שלי (מעבר להזדהות אתם), אני חושבת, נובע מזה שעדין אינני מסוגלת לעזור להם כמו שהייתי רוצה. זה כל כך משגע אותי - חוסר האונים הזה! אני מרגישה את זה כגוש תמידי בגרון ובחזה. אני מניחה שדווקא כאשר אהיה יותר פעילה מאשר עכשיו, או לפחות בצורה אפקטיבית יותר, ארגיש הקלה מסויימת, על-אף שלכאורה, כאבם יופיע יותר ויותר בחיי. קשה לי להבין, לתפוס, למה אני רואה את בעלי החיים אחרת מרוב בני האדם. אין לי מושג - אבל זה כך, וכל-כך כל-כך קשה להראות לאחרים את איך שאני רואה. טוב, זהו לוידויים לשנייה זו... אם למישהו יש הצעות - אנא שרשרו! טליה

אשכר

New member
בעח ואנשים

מישהי קרובה אלי פעם נעלבה קשות כשאמרתי לה שאכפת לי מחתולים כמו מאנשים, ולפעמים אפילו יותר. היא לקחה את זה ממש קשה. אני לא יודע אם "אכפת" היא המילה הכי מתאימה, אבל פחות או יותר, זה המצב.

Talia E

New member
זה כנראה מפני ש...

כמו רוב האנשים (זה התכנות הכללי), היא רואה חתולים כיצור נחות מבני אדם בצורה משמעותית (לכן מתנהגים לבעלי חיים אחרים כמו שמתנהגים - לא מתוך רוע, אלא מתוך ענין של הגדרה). אז זה כמו שתגיד, נניח, אכפת לי ממך כמו שאכפת לי מרובוט ביולוגי... או, אם נקח ג´וקים כאפילו נמוכים יותר ב"סולם המינים", ושהם גם מגעילים את רוב המין האנושי (כולל אותי - לוקח לי 10 דקות בממוצע "לשנע" ג´וק אל מחוץ לביתי בלי להרוג אותו, רק בגלל הגועל...) - אז זה כמו לומר: "אכפת לי ממך כמו שאכפת לי מג´וקים" (כבר קל לך יותר לראות את העלבון?). אני חושבת ש"אכפת לי מחתולים כמו מאנשים" הוא משפט מדויק, לפחות לגבי. לא יותר לא פחות. ואף על פי כן, סבלם יותר במיקוד שלי, אולי כי מדובר בלקיחת חופש כל-כך ממוסדת, כל-כך מושתתת על מערכת האמונות של אנשים, שכל-כך קשה להילחם נגדה (אין אנשים שיתנגדו שמישהו אחר יתן עזרה לאנשים שסובלים - אבל יש כאלה שיתנגדו שמישהו אחר יתן עזרה לבעלי חיים אחרים). בעצם, אני לא יודעת לתת לזה סיבה הגיונית... זה פשוט בא מהבטן שלי... בוער בי...

Dazed&Confused

New member
And anytime you feel the pain

hey jude refraindont carry the world upon your shoulders כל הכבוד על המלחמה שאת נלחמת אבל תנסי לא לקחת את כל הכאב עליך...

Talia E

New member
אני אשתדל... זה כרוך במאבקים

פנימיים ובחשש לשכוח אותם, אם לא אזכור את סבלם כל הזמן.

Kiru

New member
טליה:

חבל שלא היית בשיעור ביום שלישי... התגובה שלי להודעה שלך היא דיי מורכבת ורציתי להגיד אותה בע"פ
פעם אחרת...

Talia E

New member
קבענו...

אגב, אין לי התנגדות למה ששמעתי עד כה (על אף שבד"כ נטייתי היא לא להתעסק בפילוסופיה ולכן גם לא התעמקתי ברעיון), אבל הרגשתי צורך לכתוב את הודעת התגובה. הצורך שלי, נבע, כמו שכתבתי בהודעה אחרת, בין היתר מהיאוש והכעס שלי על עצמי ועל העולם...

Cheetah

New member
תגובה

לפי איך שאני מבין את זה, אם יש אז ניטרליות מוחלטת אז הכל מאוזן בסופו של דבר, לא אומר שלא צריך לפעול לפי איזה מוטיבים שיש לך. אתה הוא חלק מהניטרליות, אם אתה פועל... תיאורטית זה בגלל שאתה אמור לפעול... בגלל שהפעולה שלך מאזנת, שומרת על הניטרליות, בלי קשר לאינטואציה, ולפעולה עצמה. אמונה בנייטרליות מוחלטת נראית לי דבר שלא צריך ליהיות לו השפעה מעשית על פעולות של אדם, בכלל.

FM_the_Weird

New member
יקירי, כאן...

אתה מזכיר לי את המעשיה הישנה על החסיד באמצע מבול. אותו החסיד דחה מיני הצעות להצילו מידי בני מינו, בעודו מאמין כי האלוהים יציל אותו. בסופו של דבר הוא טבע ובהגיעו השמיימה שאל את אלוהים מדוע לא ניצל. והתשובה היא: "אידיוט! מי לדעתך ארגן את כל אותם הנסיונות להצילך?" מוסר השכל: אלוהים עוזר למי שעוזר לעצמו... (אני מודע שזו די המסקנה שאתה הגעת אליה, אבל...) אה, ועוד הברקה (אני חושב): הניטראליות היא דוגמה (בחולם, לא בשורוק) נהדרת לעצלנים וחסרי היכולת ותירוץ נהדר לאלו מאיתנו שפשוט לא רוצים לעשות כלום. את לגיטימיות שלה לא ראיתי מעולם.

deep ocean

New member
אתה גם מאד משעשע

אהבתי. אנחנו צריכים להיפגש. למה? כי אתה משעשע.

Kiru

New member
סיפור נחמד....

וכמובן (כמו שגם הבנת) שאני לא אומר שלא צריך לעשות כלום. פילוסופיית הניטראליות מאמינה באיזון כוחות, איזון הנובע ממעשים מנוגדים ותפיסות מנוגדות ולא מישיבה בחוסר מעש. וזה למעשה חלק ממה שניסיתי לומר. הנקודה העיקרית שניסיתי להעביר (ומקריאה מחודשת אני רואה זה באמת לא כל כך ברור), היא שצריך לדעת מתי ה"התערבות" בזרימה היקום היא הפרה של האיזון (שתדרוש תיקון ע"י גורם אחר) ומתי היא החזרת האיזון שהופר.

למעלה