עמלק

matron

New member
עמלק

אני צריכה עזרה פשוטה, לגבי בעיה שהתעוררה בעמצא הכנה למבחן בתנ"ך. בספר שמות, פרק י"ז, לאחר שבני ישראל חצו את ים סוף, והיגעו למדבר, הייתה מלחמה עם עמלק נגד עם ישראל. אני לא ממש הצלחתי להבין את נסיבות המלחמה, ואת התוצאה מהמלחמה. אשמח אם מישהו יתנדב להסביר לי.

מוגג

New member
לא ברור מה היה המניע של עמלק

לפי ספר דברים הם זינבו בנחשלים, כלומר פגעו בחלשים. בסופו של דבר ישראל גברו עליהם, בזכות ידי משה וחרב יהושע.

matron

New member
הבנתי...

ואם כבר, אחר חיפושים שלמים באיטרנט וכ'ו... מצאתי את הסיבה למלחמה... העמלק ראה שהם פונים לכיוון כנען, אז הם התנפלו עליהם... בכל אופן, תודה על העזרה!

eyalnadav

New member
הסיבה האמיתית

אין שום סיבה לכך, ישראל לא אים על עמלק או על שטחו ועוד שעמלק הלך לקראתם למדבר כדי להלחם.השנאה התהומית שירשו מעשו סבם ליעקב היא הביאה אותם להתעמת עם ישראל למרות שידע שהם יפסידו. ולכן יש פסוק ומצווה בתורה למחות את זכר עמלק גופו וקנינו וכל אשר לו מה שלא נצטווינו בשום עם גם לכניסה לארץ בתקופת יהושע -"לא תחיה כל נשמה" אבל קנין השאירו.

יהוי

New member
סיבות

1. באותה תקופה היו העמלקים בני ברית של המצרים,מלך מצרים הושפל באופן אישי ע"י הישראלים ולכן ראה בהם אויב. סיבה נוספת שהיתה למצרים היא העובדה שהם פחדו מיצירת ישות לאומית אנטי מצרית בכנען. ישות כזו כבר כבשה את מצרים פעם אחת בימי ההיקסוס. 2. ביזה וגם סחר בעבדים.

eyalnadav

New member
עמלק לא היו בני ברית מצרים

אפילו להיפך, בהיסטוריה מסופר ,שבני עשו, שעמלק הוא חלק מהם, נלחמו נגד מצרים בתקופות שונות לפני שעבוד מצרים וגם לאחריה, כך שאני לא יודע מאיפה הבאת את זה, יש לך מסמך היסטורי אחר?

הגאון הרב מדן מציע

שעמלק באו בגלל המים שמשה הוציא חורב בסיפור שלפני (לפי ההנחה שעמלק היה שבט נודד ושמים היו די נדירים במדבר). מומלץ לקרוא את המאמר היפה "איפה ואיפה - עיון בפרשיות נדודי ישראל במדבר" ממגדים י"ז.

eyalnadav

New member
הסיבה תיאורטית לגמרי

הרב פדן? הוא בוודאי ידע לומר שהמים שיצאו הם לבני ישראל והם בארה של מרים שהיה באר נודד פשוטו כמשמעו - עמלק לא היו יכולים להנות מזה, וגם לא ידעו מה מקור המים של ישראל.

eyalnadav

New member
הבהרה נוספת

האם לעמלק לא היו מקורות מים במקומו? אז איך הוא התקיים שם? בנוסף למה הוא צריך להגיע לאמצע המדבר בשביל קצת מים? איך הוא בדיוק יסחב את המים, באילו כלים? הוא יגמור את המים שהוא יקח ,רק כדי לתת לבהמות שנושאות מים ולאנשים שמנהלים אותם.

פלגיה

New member
אם הוא היה מורכב משבטים נודדים

לא היה לו מים במקומו. "מקומו" הוא היכן שיהיו לו מים אם מקומו היה על ספר המדבר - חסרים לו מים במקומו ושווה להתאמץ בנשיאתם.

פלגיה

New member
אולי לא ידעו מה המקור של המים

ואולי אתה יודע שלא יכלו להנות מהם. אבל הם לא ידעו את זה, ומים במדבר - זאת בהחלט עילה למלחמה (ראה גם המריבות על הבארות שחפרו האבות)

למעלה