על שולחן הניתוחים - No Avalon
מהשניה ששמעתי את השיר בפעם הראשונה התאהבתי. הייתי חייבת לרדת לשורש השיר הזה.. מקווה שעשיתי את זה כמו שצריך
I’m just a white girl from a small safe town אני רק ילדה לבנה מעיירה קטנה ובטוחה What could I possibly know but destruction? מה אני יכולה לדעת מלבד לחורבן והרס? The lawn sure looks green today underneath these suburban skies הדשא בהחלט נראה ירוק יותר מתחת לשמי הפרברים הללו The little boy next door wants to be the lord of the flies הילד השכן הקטן רוצה להיות מלך הזבובים. על פני השטח, במילה אחת - תמימות. יש פה מעין שורה תמימה, שורה סוטרת. 1-אני רק ילדה קטנה ולבנה (ה"צבע" הבטוח והבורגני) מעיירה פשוטה 2-אבל בסתירה מוחלטת לזה אלאניס אומרת שהיא יודעת רק הרס וחורבן. 1-הדשא של השכן תמיד נראה ירוק יותר, במיוחד מתחת לשמים פרבריים ופסטורלים. 2-אבל הילד השכן חולם על דברים אחרים. שתי שאלות עולות - א) למה אלאניס יודעת רק הרס וחורבן? ב) מלך הזבובים? WTF?! שתי תשובות שעלו לי בראש- א) ושוב, הילדות הקולקלת של אלאניס עולה. כלפי חוץ נראה כאילו הכל פסטורלי ויפה אצלה (כמו המקום אותו היא מתארת=בית?) אבל מבפנים מה בעצם היא יודעת? איפה התמימות הזו? מבפנים אין כלום. רק הרס וחורבן. הרס וחורבן של מה? יתברר בהמשך. ב) מלך הזבובים - הדבר הראשון שעלה לי בראש שקראתי את השורה זה הספר "בעל זבוב". למי שלא מכיר, הסיפור מספר על חבורת ילדים שנקלעת לאי בודד עקב שמטוסם הותקף במעין מלחמת עולם שלישית. על האי הם מגלים שאין מבוגרים והם חבורת ילדים בודדים על אי בודד. הכל נשמע פסטורלי ויפה (מזכיר משהו?) אך מהרה עולות כל הבעיות שילדים לא יכולים להתמודד איתם או לחילופין לא התמודדו איתם בצורה הנכונה. בסיפור רואים הדרדרות בכל מיני נושאים, כולל אלימות (חורבן והרס?), מה שמזכיר לי שיר שכבר אציין אותו וארחיב.. It’s like Cain and Able and the holy sacrifice זה כמו קין והבל והקורבן הקדוש And I have to believe that God has closed His eyes ואני חייבת להאמין שאלוהים סגר את עיניו And if there is no Avalon...and we only have one life ואין אין אבלון ואנחנו חיים רק פעם אחת It’s hard to conceive why we let our brothers die זה קשה להבין למה אנחנו נותנים לאחינו למות. השורה הראשונה של הבית הזה הזכירה לי את השיר "בקרון החתום" של דן פגיס אם אני לא טועה. (אני מקווה שמי שמכיר וניתח את השיר הנ"ל טיפה יותר יבין את הכיוון מחשבה שלי.. פירוט בכל מקרה מיד מגיע) וזה מתקשר לי להידרדרות באלימות שמוזכרת בפירוש של הבית הראשון. קין והבל. הרצח הראשון. קין הרוצח, הבל נרצח, ואולי הוא גם הקורבן הקדוש שמדובר עליו. קורבן של מה? -של מה שלימים יהיה הידרדרות חברתית נוראה. (המסר שב"בקרון החתום".. בגלל זה זה התחבר לי כ"כ). ועל זה אלאניס אומרת שהיא חייבת להאמין שאלוהים סגר את העיניים שלו. השאלה אם "סגר" במובן של התעלם ונתן לזה לקרות כשהוא יודע את התוצאות (הרי אחרי הכל הוא אלוהים) או "סגר" במובן של אי תשומת לב רגעית. "...And if there is no Avalon" אחח, אבלון אבלון אבלון, כמה חיפשתי את משמעות המילה כמו שצריך! בגדול, ממה שהנתי, אבלון זה שם של אי (שם אחד מני רבים) שאליו הגיע, ובסופו של דבר גם נקבר, המלך ארתור לאחר שנפצע במלחמה. ניסיתי למצוא את ההקשר לאלימות (בנוסף להקשר הברור של מוות במלחמה) או לחילופין אולי זה איכשהו מסמל שלום (נדמה לי שיש אגדה שאומרת שהמלך ארתור יקום וישלוט ויביא שלום או משהו כזה). כששאלתי מישהו מלומד למדי (ותודה לאילן
) מה זה אבלון הוא אמר לי את הדבר הבא: "אבאלון מיוחסת לאנגליה העתיקה ולמיתולוגיה של המלך ארתור. אם אבאלון לא קיימת אז כל השורשים האנגלו-סאקסוניים כאילו לא קיימים. אלוגריה לזה שאגדות הן לא אמיתיות..." אז אם בהנחה שאין אבלון, ואין את מלך ארתור שיגאל אותנו ממלחמות אז באמת יש לנו רק פעם אחת לחיות ואנחנו לא יודעים מתי נמות ולכן אנחנו צריכים לנצל את החיים כמו שצריך, אבל במקום זה אנחנו נותנים לאחינו למות... תאוריה אחרת גורסת (ותודה לפורום מיתולוגיה יוונית פה בתפוז
)לפי הספר ערפילי אבלון: "הספר עצמו מספר על היסחפותה של אבלון אל הערפילים, ככל שמתפשט הפולחן הנוצרי, והמנהגים של השבטים נדחקים ונעלמים - לפעמים בכוח. הכמרים מכריזים שיש רק אל אחד, ושכל שאר האלילים הם שדים ויצירי השטן. אבלון נסחפת ומתנתקת מהעולם - פשוט, מפני שמפסיקים להאמין בה." אז אולי, אם לא תהייה אבלון אז לא היתה נוצרת כל היווצרות הגורמים הרעים כגון השדים והשטן, וכך אל אחד יהיה חופשי להאמין במה שהוא רוצה ולא להיות רדוף על כך.. בכל מקרה, לדעתי עדין אלאניס התכוונה באבלון למשהו שאני אישית לא נראה לי עליתי עליו.. אבל אלו תאוריות נחמדות ומתקבלות על הדעת ללא ספק.. ובחזרה לפזמון - אז אלאניס מתקשה להבין, איך זה שיש לנו רק פעם אחת לחיות, אנחנו לא נזהרים ונותנים לאחינו לאנושות למות. שימו לב שאלאניס אומרת "WE LET" ולא "YOU", כלומר זה לא שהיא מאשימה את האנושות מצידה, אלה היא מודעת לזה שהיא חלק מהאנושות המדורדרת.. כבר ממשיך...
מהשניה ששמעתי את השיר בפעם הראשונה התאהבתי. הייתי חייבת לרדת לשורש השיר הזה.. מקווה שעשיתי את זה כמו שצריך