על קאנון ספרותי

על קאנון ספרותי

אני מביאה בפניכם מאמר, שנכתב לפני כשבועיים וחצי בפורום טולקין באורט, ע"י רן בר זיק. במאמר עוסק הכותב בשאלה "מהו קאנון ספרותי?" ומתמקד בספר "שר הטבעות", והאם הוא ראוי להיחשב כיצירה קאנונית. המאמר, בעיניי, מאוד מעניין, והוא העלה בראשי מספר שאלות שרציתי לשמוע את תשובותיכם עליהן: האם קראתם ספרים הנחשבים ליצירות קאנוניות? (אלו המצויינים ברשימה במאמר, או ברשימות אחרות שנתקלתם בהן) האם לדעתכם על ספר להיחשב כיצירה קאנונית בשביל שייחשב "יצירת מופת" או "סתם" ספר נהדר - בעיניכם? ובכלל, האם אתם מסכימים עם דעתו של הכותב, על "שר הטבעות" בפרט ועל יצירות קאנוניות בכלל? אשמח לקרוא את תגובותיכם ודעותיכם בעניין.

holden112

New member
כמה מחשבות על קנוניזציה ושר הטבעות

על מנת שספר יהפוך להיות לחלק מקאנון, הוא חייב לעבור תהליך של קנוניזציה. נשאלת השאלה מהו תהליך הקנוניזציה? במובנה הראשוני של המילה, הכוונה לכינוס, קידוש ועריכת ספרי התנ"ך למתכונת המוכרת לנו כיום- 24 ספרים שהשפיעו רבות על הלך המחשבה המערבי. אך יש לזכור שגם בספר התנ"ך לא נכללו כל הספרים - הספרים החיצוניים, אם לא נתעמק בסיבות התיאולוגיות ניתן להניח שספרים אלה לא נראו חשובים מספיק או בעלי ערך מוסף מספיק לאותם עורכים של התנ"ך. מכאן אני רוצה להסיק שלא כל ספר שיש לו חשיבות מספקת צריך להיות מקודש, בצורה זו או אחרת, הן ע"י דת מסויימת והן ע"י מבקרי ספרות. אז מה לדעתי דרוש לספר על מנת שיחשב לקאנון? ראשית, השפעתו על התרבות שלנו ועל תפיסתנו של עצמנו ושל אחרים כאנשים בעלי ידע, בני תרבות ורחבי אופקים. כמעט כל בן תרבות המערבית ידע מה זה מובי דיק, לוויתן לבן ועצום, סמל לכיסופי האדם. כמעט כל אדם משכיל יבין מהו מצב "קפקאי", ישכיל לדעת מדוע המלט הוא סמל ההססנות ויבין מה פירוש המשפט "כולם יודעים מה קורה בחדר 101". האם חובה לקרוא את הספרים הקנוניים בשביל להבין דברים כאלה ואחרים? בהחלט לא. מובי דיק הוא ספר שהרבה יחשיבו אותו לקשה לקריאה, וזה נכון, הרי זהו ספר שעמוס באלגוריות דתיות ופילוסופיות. בהחלט יהיה קשה לצלוח אותו, אבל הרי כולנו יודעים מי אלה קפטן אחאב, ישמעאל ומובי דיק. ועוד דוגמה - כמה מאיתנו קראו את האפוס המקורי של האודיסאה? וכמה מאיתנו יודעים מי אלה אודיסאוס ופנלופה? ואני לא מדבר רק על אנשים יודעי ספר, אני מדבר על כלל התרבות המערבית. שנית, על מנת שספר יחשב לקנוני הוא חייב להשפיע על סופרים אחרים ועל יצירות ספרותיות אחרות. דנטה משקיף על כלל הספרות המערבית כאחד מגדולי סופרי הרנסאנס. מובי דיק מאיר על כל הספרות האמריקאית שלאחריו כמגדלור בחשכה. לא ניתן לדמיין את ספרות המאה העשרים, על כל הניכור ותחושת הבדידות שבה, ללא ספריו של קפקא. והאם ניתן לדמיין את הספרות העברית ללא "אפרים חוזר לאספסת" של ס. יזהר, הספר שבישר על לידת הסיפור הארצישראלי? שלישית, וזהו הדבר הברור מאליו. ספר קאנוני חייב להיות ספר טוב, ספר נפלא, יצירת מופת אפילו. בלי הפרט הזה קנוניזציה אמיתית של ספר לא תהיה אפשרית. אז האם "שר הטבעות" עונה על הדרישות האלה? ראשית, וכאן תשאלו את עצמכם, האם אתם חושבים שאדם שלא יודע מהי טבעתו של סאורון הוא בעל בורות מסויימת? האם מישהו שלא יודע מהו הוביט צריך לשבת ולקרוא את הטרילוגיה? לדעתי, לא. שר הטבעות עדיין אינו ותיק מספיק על מנת שיהפוך לחלק מהקאנון המערבי. הסרט ההוליוודי אומנם זרז את חדירתו לתרבות המערבית, אבל זה אינו מספיק. שנית, האם "שר הטבעות" השפיע על יצירות מופת ועל סופרים טובים אחרים? על שאלה זאת אינני יכול לענות משום שאני לא מתמצא בז'אנרים של מד"ב ושל פנטזיה. אך יש לזכור, ש"שר הטבעות" גרם לכניסת ימי הביניים לספרות הפנטזיה, על כל הרומנטיות שהם - אבירים אמיצים, נסיכות ענוגות, גמדים רשעים, דרקונים, טבעות, חרבות, גביעים קדושים ומאבקים אבסולוטיים - הטוב הוא טוב, הרע הוא רע ואין עוררין על כך. שאלו את עצמכם - האם זהו דבר שתרם לספרות המערבית? האם לא הייתם מעדיפים לקרוא ספר שבו הרע אינו רע לגמרי וגם הטוב מבצע עוון כאן וחטא שם? שלישית, האם "שר הטבעות" הוא ספר טוב, מעבר לטוב, יצירת מופת? יש מבקרים שיאמרו כן ויש שישלחו אתכם לקרוא את תומאס מאן. ומה אני חושב? שר הטבעות מעולם לא קסם לי (והסרט די שעמם אותי), מעולם לא נמשכתי לספרות הפנטזיה והמדע בדיוני, ואין לי תוכנית לקרוא ספר כזה בקרוב (חוץ מקץ הילדות ששמעתי עליו ביקורות טובות מאוד) אז לא אביע דעה על הספר הזה. מישהו רוצה לדבר על התפסן?

gewitter

New member
בקשר לתפסן

אמנם ספר טוב ומרגש, אבל לא כל כך "ענק". אני חושב שקסם הספר נובע מהגיבור, שקל מאוד להזדהות איתו בכל גיל, והמלנכוליה הכללית בסיפור. סגנון הכתיבה כמובן מוסיף לפופלריות של הספר. _אבל_ לא סיימתי אותו עם הרגשה של בלטה בראש. יותר אנחת עצב מאשר 'וואו' פעור פה. אני לא בטוח מה הקשר לקאנוניזציה, אבל אתה מוזמן לחלוק עלי, ואם תרצה לטעון שגם ספר של אנחת עצב יכול להחשב לקאנון.

shira245

New member
כמו הלוייתן במובי דיק בתפסן

זה התהייה של הגיבור(הולדן קופלפילד) לאן עפים הברווזים באגם כשהאגם קופא?...

arandiera

New member
קאנון משמעותו סרגל

(לטינית או יוונית, לא בטוחה) לכן קאנוניזציה היא מתיחת קו - סרגל-ערכים שבאמצעותו אתה מחליט מה בפנים ומה בחוץ. תהליך הקאנוניזציה של התנ"ך (400 עד מאתיים לפנה"ס, נושא מעניין לכשעצמו) היה למעשה קאנוניזציה אלימה של בני האליטה הדתית, זו קאנוניזציה מוחלטת ממעל שונה לחלוטין ממה שאנו מגדירים היום קקאנוני או לא, כיון שבימינו אנשי תרבות או פאדו תרבות מכריזים כבר עם צאת הספר האם הוא שייך לקאנון או לא, וזאת בלי הגדרה ממשית של מי ומי בקאנון. אפרים חוזר לאסספת - אין ספק. מובי דיק-כמעט מוכח. גרוסמן הוא קאנוני? קרת לעומתו הוא א-קאנוני? כבר הרבה יותר מעורפל. לכן ללא ספק המבחן המרכזי הוא מבחן הזמן, כמו תהליכים פולקלוריים אחרים (גם לזה אני לא אכנס למרות שאני מאד רוצה...) והתפסן - זה ספר מקסים, שובה לב, סיפור התבגרות במיטבו, קל להזדהות, סוחף ובעל יותר מרובד אחד. אם נגדיר קאנון של ספרי התבגרות הוא ללא ספק די בראשית הרשימה. (אין רק קאנון אחד שליט, לדעתי)

snowflakes

New member
בוז

אני לא יודעת בקשר לשר הטבעות מכיוון שלא קראתי אף ספר מסידרה ואין לי שום אינטרסט לעשות זאת בעתיד אך בקשר ל"קאנון" - אני בזה לראיון. מי מחליט מה היא יצירת מופת ומה היא לא? ומי זה בכלל שמחליט? למי יש את הכלים להכתיב לאנשים אחרים מה מומלץ ומה לא. מה מכובד ומה לא. ולכן אתם ודאי יכולים לנחש שיש לי בעיה עם מסגרות ואיני קוראת לעולם ביקורות מכל קטגוריה שיש.

למעלה