על מניפולציות

אפרתש

New member
על מניפולציות

דיון הפחדים קצת התארך, אז דיון חדש, מוקדש לנעה (
) על ילדים ומניפולציות. אתמול נגה רצתה לראות קלטת. אמרתי לה שתכניס לוידאו איזה קלטת שהיא רוצה. זה הנוהל הרגיל. ואז היא אמרה "תלכי את, יש שם רוח" בקול מתפנק שכזה. רק שתבינו - ישבנו במרחק של מטר וחצי מהטלויזיה, לא היתה שום רוח ושום דבר. ואני הייתי שם, זה לא ששלחתי אותה לחדר אחר וחשוך. כמו שג'ודי אומרת "אין מצב שהיא פחדה". אז מה זה אם לא נסיון למניפולציה?

עירית ל

New member
עניין של ניסוח

היא בעצם התכוונה להגיד "אמא, לא בא לי לקום - תשימי את." כשיונתן אומר לי "לא, את!" אז אני לרב מציעה לו שנעשה ביחד. מבחינתי המאמץ קל והמסר הוא של הענות לבקשות מחד ולא לעשות דברים במקומו מאידך.

אפרתש

New member
שתגיד מה שהיא מתכוונת

אני מעדיפה שתגיד מה שהיא רוצה, בדיוק כמו שתארת שיונתן אומר. לי אישית יש בעיה כשאנשים לא אומרים בדיוק מה הם מתכוונים. אני ממש לא מתאימה לפוליטיקה. ובקשר לילדים, אחת הבעיות היא שלא כולם מבינים מה עומד מאחורי המלים. כלומר - אני הבנתי מה הענין, ואמרתי משהו על זה שאין לה כוח לקום. מישהו אחר עשוי לעשות מזה טררם שלם, לחשוב שהילדה באמת מפחדת, ו"לנפח" לה את הראש. ילדה קטנה שאני מכירה, בכל פעם שהיא ביקרה אצל סבא וסבתא היא השתעלה. כי היא רצתה את הסוכריות נגד שיעול של סבתא. הורים היסטרים כבר היו לוקחים אותה לרופא. מוסר השכל: 1. לנסות ללכת עם הילדים, ככה שלא ייאלצו להמציא בעיות. 2. ילדים כן יודעים להפעיל מניפולציות. 3. יש מבוגרים שתמיד מאמינים לכל הסיפורים האלה. ואז הם יבואו וישגעו אותי.

כרמית מ.

New member
לפעמים (לאו דווקא במקרה הזה)

הם פשוט רואים את הדברים אחרת. ויש דברים שמובנים מאליהם, ולא צריך להסביר אותם למבוגרים... כבר סיפרתי פעם, נדמה לי, על פעם שבתי אמרה בצורה ברורה ומפורשת שהיא לא רוצה קינוח (בחדר האוכל) ורק במקרה קלטתי שהיא מתכוונת שהיא רוצה את הקינוח בבית (כמו שהצענו, באופן חריג, ערב קודם) - אופציה שלא היתה קיימת באותו יום. אם לא הייתי מבינה את כוונתה - אני מתארת לעצמי שהיינו נכנסים ל"אירוע" כשהיה מתברר לה שאין בבית קינוח, וזו היתה סתם אי הבנה (שאני פשוט נורא גאה בעצמי שהצלחתי לקלוט ולמנוע...). הבן שלי אומר הרבה פעמים שהוא לא יכול, כשהוא מתכוון להגיד שהוא לא רוצה. אם מסתדר לעזור לו, אני עושה את זה, תוך ציון העובדה שאני יודעת שהוא יכול, אבל הוא רוצה להתפנק (וזה בסדר מבחינתי! ההתייחסות לפינוק היא לא כדבר שלילי!). יש בכך משהו "מניפולטיבי", אבל הם לומדים גם את זה לשני הכיוונים (אם הוא לא יכול, אני בטוח אעזור לו. אם הוא רוצה להתפנק, אז אולי כן ואולי לא, לפי המצב באותו רגע. מצד שני, כבר קרה שמצאנו את אחותו (התאומה...) נועלת לו נעליים ואומרת שהיום היא מפנקת אותו). הרבה פעמים הם מתלוננים על כל מיני כאבים, ולעיתים קרובות ברור לנו שזו המצאה. נכון שלפעמים יש לכך מטרה, אבל הרבה פעמים זה פשוט סוג של משחק (אפילו אם הם טוענים שזה אמיתי. לפעמים קשה לדעת, אבל לפעמים ברור שזה לא כאב אמיתי). שמתי לב, שבעלי מייחס להם הרבה יותר תכונות מניפולטיביות ממני. לצערי הרב, הוא גם לימד את הילדה להגיד "אני מניפולטיבית" (והיא עושה זאת בשמחה מחליאה
). זה לא שהוא רואה תחכום שאני לא, אלא שהיחס שלי לדברים הוא שונה. כמו שלאה אמרה פעם (משפט מקסים!): אם הבן שלי בוחר שתכאב לו הבטן כשהוא צריך ללכת לבית הספר, זה סימן שיש לו בעיה, וזה לא ממש משנה אם הבטן באמת כואבת, או שזה נסיון לקבל אישור לא ללכת לבית הספר (לאה, סליחה על עיוות המשפט, אני זוכרת שכתבת אותו יותר מוצלח! אבל זה הרעיון).

ריניני

New member
לא בטוחה שמדובר בהמצאה

של בעיות. נדמה לי שזה קצת אחרת: יש איזה גיל שבו פתאום ילדים מבינים שהם לא "מלכים" של העולם, שלא כולם תחת שליטתם, שאחרים פועלים מתוך מניעים שלהם ומתוך העולם הפנימי שלהם (יש לזה שם במחקר: theory of mind). אני רואה אצל שירקי, שגם היא בת שנתיים ותשעה חודשים, שכבר לא מרגישה שיכולה להפעיל אותנו פשוט מתוך הסיבות שלה, וצריכה למצוא סיבות שלנו כדי שנפעל. נדמה לי שמתוך ההבנה הזאת שלהם, שאמא פועלת מתוך משהו פנימי שלה, פתאום לא נוח פשוט לבקש שנעשה בשבילם, ומנסים למצוא סיבה יותר 'מקובלת' בשלה לא יכולים לעשות עכשיו משהו וצריכים שנעשה במקומם: כי יש שם קול מפחיד או רוח או עייפות או מה-שלא-יהיה. נדמה לי שבעצם מה שאת רוצה זה להבהיר לנגה שפינוק זאת גם סיבה מקובלת ולגיטימית, ומותר לבקש דברים בשם הפינוק. אם פינוק יהיה סיבה 'רשמית', לא יתעורר צורך לכסות אותו בסיבות אחרות, אפשר יהיה לזהות אותו בשמו. כיוון שנדמה לי שסיבות זוכות ללגיטימציה דרך השימוש בהן והשיום שלהן, מציעה שאולי תבקשי גם את ממנה פינוקים (נגיד שתביא לך נעלי בית - פינוק חורפי משובח) ותציעי לה שתעשי בשבילה דברים לצורך פינוק (במקום להגיד שהיא רוצה שתדליקי את הטלויזיה כי אין לה כח לקום את יכולה להגיד שאת מדליקה לה כדי שהיא תוכל להמשיך להתפנק בכורסה). אצלנו פינוק נחשב סיבה טובה לכל דבר - עשינו עוגת גזר. למחרת שירי ביקשה שנעשה עוגיות מלפפונים. אמרתי שאין דבר כזה, והיא אמרה - "אבל אני רוצה שנעשה עוגיות מלפפונים בשביל פינוק!", כאילו זה הנימוק האולטימטיבי שמולו לא אוכל לעמוד

בתי היתה משגעת אותנו עם

"אני לא יכולה, אין לי כוח, אני קטנה, תעזרי לי", וכל מיני המצאות כאלה ואחרות כדי שנפנק אותה. אז באמת אמרנו לה שנשמח לעזור לה אם אנחנו יכולים אבל שתגיד שהיא רוצה שנעזור כי בא לה, לא כי היא לא יכולה כי זה לא נכון. חוץ מזה, כשאני לא יכולה לעזור לה והיא מבקשת (זה קורה לא מעט בגלל הקטנים, במיוחד בשעות לחץ בבוקר או ערב), אני אומרת "את מאוד רוצה שאעזור לך בזה עכשיו" וזה פשוט נס איך שהמשפט הפשוט הזה מפסיק את היללות וממריץ אותה לעשות את המטלה שלה בעצמה. (ושוב תודה לפייבר ומייזליש ולשושנה היימן המתרגמת על ההברקה המדהימה הזו שלהם
קראתי את ה"הורים משוחררים" בשנית וחזרתי לאמץ כמה מהשיטות שלהן. מה אני אגיד לכם, ניסים ונפלאות.)

לאה_מ

New member
או שזו היתה הדרך שלה לומר:

אמא, ממש בא לי שתפנקי אותי ותתני לי לרבוץ כאן על הספה שלי ותשימי לי קלטת בוידאו. את יודעת מה זה מזכיר לי? לפעמים בן זוגי ואני יושבים בסלון בערב ומשוחחים. לאף אחד אין כח לקום מהספה, אבל שנינו מתים לקפה. כל אחד מחכה שהשני "יעשה את הצעד הראשון" - כל קימה מהמקום, אפילו ללכת לשרותים, תגרור מיד "אולי תעשי קפה". וכך אנחנו יכולים לשבת כל הערב, בלי ללכת לשרותים
, בלי לקום לגרוב גרבים כי קר לי ברגלים, בלי ללכת להסתכל על הילדים... הכל מ"אימת" הקפה...
אז לא עדיף שמי שיותר זריז יגיד לשני - אתה יודע מה? נורא בא לי להתפנק - אולי תכין לי קפה?

Shellylove

New member
התפנקות?

ואם ראית את ההתייחסות הזאת שלי, הרי שבדיוק לזה חתרתי - איך ללמד את הילדים להגיד הכל ישר ולא "עקום"? במקרה שציינת אולי להגיד לנגה שאת מבינה שלא בא לה לקום ושהיא מבקשת ממך לשים בשבילה את הקלטת, גם לך לא בא לפעמים לעשות דברים ושבפעם הבאה היא יכולה להגיד שלא בא לה וזהו.

לאה_מ

New member
אני לא משוכנעת שצריך ממש "ללמד"

את זה. אם בסופו של דבר בהתנהלות המשפחתית שלכם אתם נוהגים לומר מפורשות מה אתם רוצים, אני מניחה שהילדים יפנימו את הרעיון. התחושה שלי היא לא טובה מכיוון אחר - אם אני מרגישה שמישהו מהילדים שלי מנסה "להפעיל" אותי בצורה עקיפה אני מיד חושבת מה בהתנהגות שלי, בתגובות שלי גרם לו להיות לא מסוגל לעשות את זה בצורה ישירה. לדוגמא - אם שירה אומרת לי שהיא לא מרגישה טוב ולא רוצה ללכת לביה"ס, ואני יודעת שהיא מרגישה מצויין, אבל לא אוהבת ללכת ביום שיש שעור התעמלות - האם אני הגבתי בביטול לאמירה שלה שהיא לא אוהבת שעורי התעמלות? האם הקלתי ראש בקושי שלה? האם נראה לה שאני לא מבינה אותה? כל זאת, כמובן, בלי קשר לשאלה האם אפשר לא ללכת לבית הספר פעמיים בשבוע. הבנת?

למעלה