על טראומה ופוסט טראומה

על טראומה ופוסט טראומה

שלום לכולם,
בספר האבחנות של האיגוד לפסיכיאטריה בארה"ב, הקרוי DSM5
כטראומה ייחשבו האירועים הבאים (מה שנקרא שם קריטריון A: גורם הלחץ):

האדם נחשף ל: מוות, איום במוות, נזק רציני לגוף (ממשי או באיום), אלימות מינית (ממשית או באיום), באחת הצורות הבאות
(יש צורך באחד לפחות)
1. חשיפה ישירה
2. האדם צפה בארוע בעצמו
3. חשיפה עקיפה, ע"י שנודע לו שבן משפחה קרוב (close relative) או חבר קרוב (close friend) נחשף לטראומה. אם הארוע עוסק במוות או באיום למוות , מדובר כאן רק על ארוע שהיה אלים או בלתי צפוי.
4. חשיפה עקיפה חוזרת או חריפה לפרטים שליליים של ארוע (או ארועים) בדרך כלל כמסגרת חובות מקצועיות (כמו כוחות הצלה, איסוף חלקי גופות, אנשי מקצוע שנחשפים שוב ושוב לפרטים של התעללות בילדים). לא מדובר בחשיפה ישירה או עקיפה דרך תקשורת אלקטרונית, טלביזיה, סרטים או צילומים.

טראומות מכל הסוגים:
חד-פעמיות,
ארוכות
חוזרות,
מצטברות,
מורכבות
ובכל גיל

כיון שב EMDR כוללים במסגרת הטראומות גם אירועים קשים כמו פיטורים, הפסד כלכלי משמעותי, אבדן ואבל על אדם קרוב שנפטר ממחלה כרונית - נקבל גם אותם כטראומה לצורך פורום זה.

יש בספרות הגדרה של טראומה מורכבת, שמתייחסת לטראומה מצטברת, הדרגתית, שקורית בילדות. גם לטראומות כאלה יש מקום כאן.

מה זה פוסט טראומה?
אחרי שהטראומה מסתיימת, האדם שעבר אותה הוא במצב של פוסט טראומה.
אלא מה?
בהקשר של "הפרעה פוסט טראומטית", הכוונה היא למצב פוסט טראומטי שגורם לסבל נפשי ו/או לירידה בתיפקוד.

בנוסף, יש 4 אשכולות של סימפטומים שמופיעים בהפרעה פוסט טראומטית:
1. חודרנות או התנסות מחדש
2. הימנעויות
3. שינויים שליליים במחשבות ורגשות
4. שינויים בעוררות ובתגובתיות

מי שיש לו פחות סימפטומים מהרשום, ייחשב כסובל מהפרעה פוסט טראומטית חלקית.
גם מי שסובל מהפרעה חלקית זקוק ויכול להפיק תועלת מטיפול.
ייתכן ולא יהיה זכאי לקצבה או לפיצוי.

ועדיין לא הבנתי מה ההבדל

האם בהכרח מי שחווה טראומה חווה פוסט טראומה? או להפך?
מסובך לי.
האם ייתכן מצב שמישהו עבר פוסט טראומה מבלי שעבר טראומה?
האם ייתכן שמתוך שני אנשים שהיו בסיטואציה טראומטית, נגיד פיגוע, אחד יסבול מפוסט טראומה והאחר לא? האם זה שלא, סובל מהדחקה וזה יתקוף אותו מאוחר יותר? האם זה נורמלי בכלל לא לסבול מפוסט טראומה אם היית בסיטואציה טראומטית?
ואיך נקרא המצב שלי - של ניצול מדי לילה בינקות ובילדות - מה ששכחתי עד גיל יחסית מבוגר (תחילת העשרים)? פוסט טראומה מורכבת? ואיך נקרא המצב שבו אמי גססה מול העיניים שלי ולא בדיוק הבנתי מה ראיתי עד שראיתי שהיא לא נושמת? זה פוסט טראומה או טראומה?

ועוד שאלה

לפני כמה שנים נשרף חדר המדרגות בבניין שלי וראיתי ממש את הלהבות (הייתי האחרונה שהספיקה לרדת במדרגות שנייה לפני שארון החשמל שהוא הגורם לשריפה התפוצץ. הילדים של השכנים, שנשארו בדירות, חולצו באמצעות סולמות). האם זו טראומה? או פוסט טראומה? האם זה נחשב פוסט טראומה רק אם זה עושה לי פלשבקים וחרדות או לא? כל העסק הזה ממש לא ברור לי.

מירב189

New member
טראומה או פוסט טראומה

טראומה הינו מצב שהאדם נחשף ל: מוות, איום במוות, נזק רציני לגוף (ממשי או באיום), אלימות מינית (ממשית או באיום) בחשיפה ישירה או צפה בארוע עצמו או חשיפה עקיפה שנודע לו על אדם קרוב.
לאחר הטראומה אדם נמצא במצב של פוסט טראומה.
בהקשר של "הפרעה פוסט טראומטית", הכוונה היא למצב פוסט טראומטי שגורם לסבל נפשי ו/או לירידה בתיפקוד - במידה ואדם שחווה טראומה ומתפקד רגיל אחרי מצב של פוסט טראומה, אזי זהו לא מצב של הפרעה פוסט טראומתית.
אם אדם שחווה טראומה ומתפקד אחרי מצב של פוסט טראומה בצורה ירודה ובמצב נפשי, אזי זהו מצב של הפרעה פוסט טראומתית.
&nbsp

מירב189

New member
אם חווית ניצול מיני מינקות עד הילדות - אזי זוהי טראומה

מורכבת - יש בספרות הגדרה של טראומה מורכבת, שמתייחסת לטראומה מצטברת, שקורית בילדות.
כל אדם שחווה טראומה, אחריה הוא במצב של פוסט טראומה.
אך לא כל אדם אחרי טראומה סובל "מהפרעה פוסט טראומתית - כי אם אין ירידה בתפקוד או נמצא בסבל נפשי, אזי אין הפרעה של פוסט טראומתית.
כל אחד מגיב אחרת לטראומה - לדוגמא אני עברתי תאונת דרכים ולאחריה אני סבלתי וסובלת מסבל נפשי (בהתחלה גם בתפקוד), אזי אני סובלת מהפרעת פוסט טראומתית.
לעומת זאת אחותי, התהפכה עם האוטו שלה והיא נהגת שודים ולא מפחדת, אזי אין לה הפרעה פוסט טראומתית.
&nbsp

יש פה קצת סתירה לוגית, לדעתי

כל אדם שחווה טראומה, אחריה הוא במצב של פוסט טראומה.
אך לא כל אדם אחרי טראומה סובל "מהפרעה פוסט טראומתית

מירב189

New member
כל אדם שחווה טראומה אזי הוא נמצא אחריה במצב של פוסט טראומה

אך יחד עם זאת, לא כל אדם יסבול לאחר הפוסט טראומה, מהפרעה עצמה של פוסט טראומה, הגורמת לירידה בתפקוד ובסבל נפשי.
לדוגמא: אני עברתי תאונת דרכים - כלומר עברתי טראומה ולאחריה הייתי במצב של פוסט טראומה.
לצערי, אני סבלתי לאחר התאונה בירידה בתפקוד ובסבל נפשי קשה ועד היום, בתפקוד עוד מתגברת, אך עדיין נמנעת כמעט לנסוע או שמסיעים אותי.
לעומת זאת אחותי שהתהפכה עם האוטו שלה בחו"ל אזי היא גם עברה טראומה ולאחריה היתה במצב של פוסט טראומה, אך איננה סבלה מהפרעה עצמה של הפוסט טראומתית, כי היא נהגת שודים ולא פגע בה בתפקוד או לקתה בסבל נפשי, הכוונה לא מידית.
&nbsp
&nbsp

מירב189

New member
כלומר הזכרונות של המח מהתאונה חוזרים וגורמים לי לסבל רב

ואילו אחותי, היא נוהגת ללא פחד, הזכרונות לא משתקות אותה, זוהי לא הפרעה פוסט טראומתית.
&nbsp
&nbsp

כל הכבוד על ההשקעה, תודה
.

למעלה