על הקול ההורי

על הקול ההורי

חשבתי בתקופה האחרונה הרבה על הרעיון הזה, ואני מקווה שאצלחיח להעביר לכם בבירור למה אני מתכוון: אנחנו קולטים את הקול ההורי במשפחה שלנו מאז שאנחנו זוכרים את עצמינו, ומפנימים אותו ברמות הרבה יותר גבוהות ממה שאנחנו חושבים. אנחנו מתייחסים אלינו באותו קול ובאותם מסרים שבהם ההורים שלנו פנו אלינו. לפעמים יש לנו ביקורת על מסרים של ההורים שלנו, אבל בלי לשים לב אנחנו מתייחסים לעצמינו באותה צורה שעליה יש לנו ביקורת כשהיא באה מצד ההורים שלנו (מקווה שלא הסתבכתם). כשאבא שלי נכנס לחוסר הכרה למשך זמן רב, חשבתי עליו רק במונחים חיוביים. זכרתי ממנו רק את הדברים הטובים (ויש הרבה). אבל אחרי כמה שנים, כשהוא עדיין היה במצב הזה (ועדיין חי, אבל כבר התרגלתי לחיות בלעדיו), פתאום התחילו לחלחל אצלי יותר ויותר מחשבות של ביקורת כלפיו. לא ראיתי בו איש רע, חלילה, אבל הכל קיבל אצלי צורה אחרת. את האינטלקט הבולט שלו ראיתי כהתנשאות על כל מי שלא כמוהו, את חוש הביקורת שלו ואת האנטי-טרנדיות שלו (תכונה שבד"כ אני מעריך) ראיתי יותר ויותר כסגירות וכחוסר קבלה של העולם. יותר ויותר הבנתי איך המסרים שקיבלתי בבית, גם אלה שלא הופנו ישירות אלי אלא האוירה באופן כללי בבית, איך כל זה רק סיבך לי את חיי החברה. אבא שלי בחר בדרך של לשבור את החוקים החברתיים באורח חייו. זה בהחלט לגיטימי ואולי נורא מתאים כשאתה בן 50, אבל כשבאוירה כזאת מגדלים ילד שאמור ללמוד את חוקי החיים הבסיסיים - פה העניין מסתבך. אבל לפתח חוש ביקורת כלפי ההורים זה רק שלב אחד. אח"כ אתה מוצא את עצמך כשאתה גם מודע לבעייתיות בקול ההורי, אבל גם משתמש באותו קול עצמו, שנגדו יש לך ביקורת - בחיים של עצמך. כן, תמיד נכון להיות עצמך ולא מישהו אחר, אבל יש איזו הרגשה סמויה שבזה שתשנה את הדרך שהתווה לך אבא שלך - אתה בוגד בו, או פועל נגדו, או כל מיני דברים בכיוון הזה. ביום יום אני מנסה לשכנע את עצמי שאני לא באמת חושב ככה, אלא מקיים את ההפרדה הדרושה בין הכבוד לאבא שלי ולזכרון שלו ולבין המסרים המטעים שהוא העביר לי. אבל זה לא כל-כך פשוט כמו שזה נשמע. אין לי מושג אם חויתם את זה, ואני מקווה שאתם מבינים למה אני מתכוון.

אממ נראה לי שהבנתי

התכוונת שאתה מרגיש צורך לעשות דברים איך שאבא לימד אותך, אחרת אתה מרגיש שאתה "בוגד" בו (אפילו אם הדרך שלו לא נכונה)?

גם, אבל לא רק

זה באמת קורה, אבל הדבר שקורה יותר הוא שכשאני בוחר דרך מנוגדת למה שאבא שלי נהג וגם הרגיל אותי (אם בהנחיות מפורשות ואם בזה שפשוט ראיתי איך הוא נוהג והושפעתי) - אני חושב שהנה, אני בוחר נכון, אבל... מה שלמדתי בבית היה מוטעה (!). והתחושה הזאת מתחזקת מפעם לפעם, זה בפירוש לא מקרה אחד גם לא דבר שגיליתי אותו עכשיו. כמעט בכל השנים האחרונות זה צץ לעיתים קרובות. לרוב אין לי ייסרי מצפון בקשר לזה, אבל בכל-זאת זה גרם להרגשה לא נוחה, של "האם כל הילדת שלי עוצבה באופן מוטעה לחלוטין?"

eshkolit32

New member
תשמע

כולנו גדלים בבית המסוים שלנו ומושפעים מההורים שלנו. יש בנו תכונות ומאפיינים שקשורים בגנים שלנו, יש לנו תכונות נלמדות שנרכשו בבית בגלל הסביבה בה גדלנו, ויש גם את המרכיב האישי שלנו, שהוא פרי יצירתנו ואינו קשור בסביבה. איכשהו כולנו מורכבים משלושת המרכיבים האלה. אני לא מכירה אדם שאין לו ביקורת על הוריו, על דרכי התנהלותם בעולם או על דרכי החינוך שלהם. אני גם לא מכירה אנשים שאין בהם משהו מאד דומה להורים שלהם ובדר"כ מדובר במשהו שהם לא סובלים. אם הבנתי אותך נכון דיברת על הקונפליקט הזה בין הביקורת שלך על אביך לבין העובדה שאתה מוצא עצמך לעתים נוהג כמוהו, בצורה שאותה אתה מבקר. אני יודעת מניסיוני האישי שזה טבעי, ולצערי גם לי זה קורה.......אני חושבת שאפשר לשאוף להיות אדם טוב כמה שיותר אבל יש דברים שאולי אנחנו צריכים לקבל, שאין אפשרות לשנות אותם.

קלעת נכון

לפחות אני מתנחם בזה שזה דבר טבעי ושזו לא רק דפיקות של המשפחה שלנו... אבל זה ייקח עד זמן עד שאמצא את האיזון בין מה שאני לומד (ועוד אלמד, מן הסתם, כי את זה לא מפסיקים אף פעם) מהחים, ובין הדברים הטובים שבכל-זאת כן אקח מאבא שלי.

אין משפחה שאין בה דפיקות

ואני בטוחה שכל הורה עושה טעויות . יש גם שאומרים שבגלל ששמרו מאיתנו את הסוד שאמא חולה זה לא טוב,אני לא יודעת אני למשל לא מבינה את הדעה הזאת. כנראה שיש דברים שהם לא כל כך ברורים לגבי אם הם נכונים או לא,או שזה עניין חלוק בדעות.

נכון

אבל אצלינו בבית, תמיד חשבנו שאנחנו משפחה "מיוחדת", רק שאני לא זכר בדיוק בגלל מה. זה היה מן ייחוד כללי כזה, מן בידול חברתי, שגרם להרים שלי לרצות להיות שנים כל הזמן מאחרים. ככה למדתי בתור ילד שמה שיש לאחרים - אין לי. למה? ככה. כי אנחנו "אחרים". לכן כל דבר טוב שהיה אצלינו בבית, תפסנו אותו כיתרון ייחודי שלנו. יותר מזה - אם אבא שלי חשב על איזה רעיון חכם, הוא היה בטח שזו איזו תגלית מיוחדת שלו, ולא רעיון שגם אחרים יכולים לחשוב עליו... אבל הוא באמת נתפס אצל כל מי שהכיר אותו כאדם חכם וכאינטלקטואל, אבל כשזה עלה לו לראש זה חלחל גם לכל הבית. ולגבי המקרה שלך, מור - אנחנו מבינים שהמשפחה שלך רצתה בטובתך כשהסתירו ממך את המחלה של אמא שלך, אבל כנראה שבחרו כאן בדרך שגורמת בדיוק לההיפך ממה שהם רצו. אני חושב שאילו הייתי במקומם (יש עוד הרבה זמן עד שתהיה לי משפחה, וכמובן שאני מקווה שלא תפרוץ במשפחתי מחלה כזו) לא אסתיר את זה. אם הילדים לא יגלו את זה ממני - הם יגלו את זה בדרך אחרת. זה מזכיר לי את הסדרה הישנה 'שלושים ומשהו', כשבאחת המשפחות שבמרכז הסדרה - האם חולה בסרטן. היא והאב מנסים להסתיר את זה מהילדים הקטנים, אבל הילדים מגלים כל מיני רמזים. איך תסתיר את זה שהאמא נעלמת לטיפולים תכופים בבית-חולים? איך תסביר את זה שכל סדר היום של ההורים מתהפך בזמן האחרון? ילדים קולטים מסרים באופן הרבה יותר חד ממה שאנחנו חושבים.

eshkolit32

New member
קצת בעייתי לשפוט

האמת היא שהמשפחה של מור וההחלטה שלה שלא לגלות למור אודות מחלתה של אמה לא עומדת כאן לדיון אבל מכיוון שהנושא עלה בכל זאת הייתי רוצה לומר שאין לנו את הזכות לשפוט החלטה כזאת. אנחנו לא יודעים מה עמד מנגד, לא יודעים מה גרם להחלטה הזאת. לא היינו שם. כוונות טובות אין לי ספק שהיו. גם המשפחה שלי הסתירה ממני, לא את המחלות אבל דברים קשים אחרים. רתחתי מכעס במשך תקופה לא קצרה, ובמהלך השנים הבנתי שהמטרה של להגן עלי היתה בראש הענין. אני נוהגת לחשוב שהאמת עומדת בפני הכל. אבל יש דברים שבמצבים/תקופות מסוימות מוטב שלא לדעת. גם לדעת יותר מדי זה לא בריא, גם עם זה התמודדתי. שלא לדבר על זה שאין לנו מושג (לרובנו המכריע בפורום) מהי המשמעות של להיות הורה ולכן בכלל בעייתי לדבר על הנושא הזה. מורק'ה סליחה שחפרתי פה מקווה שזה בסדר מבחינתך.

בגלל זה זאת היתה טעות של אמא שלי

היא היתה רק בנאדם,וזה לא אומר שהיא היתה בנאדם רע.

היא בטוח רצתה רק את טובתך

קל מאד לטעות כשרוצים טובתו של מישהו (במיוחד כשזה בתוך משפחה) אבל עושים בדיוק את ההיפך... אבל אין טעם לכעוס על ההורים בגלל זה. העיקר שאנחנו יודעים שהם לטובתינו, יעשו מה שלא יעשו.

למעלה