מותר לי להתייחס?
זה לא וויכוח פוליטי... אני אתרחק מהנושא הפולטי כמו מאש... יש כאן שתי שאלות: מהי מוסריות, והאם מוסריות באה על חשבון החיים... בתשובה לשאלתך הראשונה: לדעתי, מוסר (ואני לא אכנס לדת ומה היא אומרת על מוסר, זה ארוך מדי) הוא דבר נרכש, קיים ומשתנה ממקום למקום. אלו כללי התנהגות שנקבעים ע"י החברה, לפי הערכים שהיא מנסה להעביר לילדיה, וע"פי הדרך שלפי דעתה צריך לחיות את החיים... ביפן לדוגמא, יש כללי מוסר אחרים מאשר בישראל, ובמדינות ערב הכללים הם אחרים... אם לדוגמא, איזו שהיא בחורה מארץ ישראל תעבור לאפגניסטן עם הבגדים הנוכחיים שלה, אזי יסקלו אותה באבנים, כיוון ששם היא נחשבת לא צנועה- לא מוסרית. האם המוסר בא על חשבון חיינו אנו? זה תלוי איפה, כמובן. יש מקומות שבהם יעדיפו אנשים למות ולא להרוג (הודו ועוד מקומות). רק לציין - חברה שלא מתגוננת, בסופו של דבר תכחד, אם לדוגמא במדינה מסויימת כולם פצפיסטים - אזי בפעם הראשונה שהיא תותקף היא תכחד או תכבש ותגרור את החברה שלה למצב בלתי נסבל מצד תושביה... ועוד דוגמא: קיימת קבוצה בעולם התומכת באפס ילודה, היא טוענת שזה לא מוסרי להביא עוד אנשים לעולם, כיוון שהאדם זה דבר רע, והוא רק מקלקל והורס את הטבע וכו´, החברה הזו, מן הסתם תכחד תוך זמן קצר - של דור אחד. לדעתי, אם חברה רוצה להמשיך ולהעביר את כללי המוסר שלה, היא חייבת למצוא גם דרכי התגוננות אחרת הברירה הטבעית המפורסמת של דרווין תכחיד אותה.