על הפורום, הנושאים וההצעות שלכם
ראשית אני רוצה להודות לכל מי שהעלה הערות והצעות באשכול שפתחתי "ההצעות שלכם".
כתבתי שם:
"אשמח לשמוע מכם מה הייתם רוצים שיהיה בפורום,
מה מעניין אתכם, מה חסר לכם
מה היה מעודד אתכם (ואחרים) לכתוב בפורום ולשתף".
נושא שעלה בדיון הוא : של מי הפורום.
זו שאלה שעולה בפורומים רבים באינטרנט, והתשובה עליו היא מורכבת.
הפורום הוא יצירה משותפת של כל הגורמים המעורבים: "תפוז", אני (כמנהל הפורום) ואתם – החברים הקוראים וכותבים בפורום.
הפורום נפתח בעקבות יוזמה שלי, שהועלתה גם בפורום "הצעות לפורומים", ונענתה ע"י הנהלת "תפוז".
התשתית היא של "תפוז", ואנו פועלים במסגרת הכללים של תפוז. הם נותנים את התשתית וגם מספקים תמיכה בנושאים שונים.
אני מנהל את הפורום, מה שאומר שאני נכנס לפורום לפחות פעם ביום, ומתייחס להודעות שנכתבות.
אני גם אחראי לשמור על כללי הפורום (כמו כתיבה מכבדת, מניעת השמצות, ומניעת פרסומת).
אתם, הקוראים והכותבים, תורמים את חלקכם.
כל אחד מהגורמים שמניתי הוא גורם חשוב, הכרחי, אך אינו מספיק.
השילוב כולנו הוא שמקיים את הפורום.
שאלה שניה, שקשורה במידה רבה לשאלה הראשונה – מה הם נושאי הפורום
הפורום הנוכחי "פורום פוסט טראומה" הוא אחד מפורומי התמיכה ב"תפוז". יש לידו פורומים רבים נוספים , כל אחד עם הנושא והכותרת שלו.
אמנם השם של הפורום הוא "פורום פוסט טראומה", אבל בהחלט יש בו גם מקום לאנשים שעברו טראומות.
הכוונה היא שאנשים שעברו טראומות ואנשים הסובלים מפוסט טראומה ימצאו בו מקום לשתף, לשאול, לקבל התייחסות מחברים אחרים וממנהל הפורום.
בניגוד לחלק גדול מפורומי התמיכה, אני איש מקצוע, פסיכולוג קליני, ויש אנשים שיעדיפו לכתוב בפורום כדי לקבל את התייחסותי. כמובן שהפורום איננו בא במקום טיפול, ואיננו בא להתחרות בטיפולים נפשיים או תרופתיים שמקבלים חלק מהחברים.
אין גם יעוץ בנושאים תרופתיים בפורום.
ההצעה של מירב מעניינת, ואבדוק איך אפשר לישמה
בהקשר של נושאי הפורום, עלתה גם השאלה של הגדרת טראומה.
בספרות הפסיכיאטרית טראומה מוגדרת כחשיפה למצב מסכן חיים. זו ההגדרה כשבאים למשל לעשות טיפול ב"חשיפה ממושכת".
דף חדש4 כתבה: "כמה אנשים באמת חוו הלם קרב או טראומה נקודתית אחרת - אונס, רעידת אדמה, ויכולים להשתתף בפורום? מעטים".
האמת שבמדינה שלנו 100% מהאנשים עברו טראומות. במלחמת לבנון השניה כ 50% מהאוכלוסיה היו באיזורים שנפגעו מטילים, ובמבצע "צוק איתן" בשאר האיזורים נפלו טילים.
והיו גם הרבה פיגועים, ויש תאונות דרכים ועוד ועוד.
כך שמספר אלה שעברו טראומות הוא עצום, כמובן שלא כולם סובלים מפוסט טראומה.
בשפת הציבור נהוג לכנות כטראומה גם מצבים מצבים קשים שאינם מסכני חיים (כמו פיטורים, אבדן כלכלי, חרם חברתי ועוד). כיון שגם ב EMDR כוללים ברשימת הטראומות נושאים אלה – אני מוכן לקבל גם אותם במסגרת הכותרת של הפורום.
יש מושג נפוץ שנקרא "טראומה מורכבת", שנובעת מטראומות מצטברות, בעיקר בילדות. השכיחות שלהן גדולה בקרב הסובלות מהפרעת אישיות גבולית.
גם להן יש מקום בפורום (ומסכים עם דף חדש4 ולא עם סינבד) אך אין צורך לשנות לשם כך את שם הפורום.
עלתה גם השאלה של נושאים נוספים שעולים בהודעות, מה גם שיש מקרים רבים של בעיות מרובות (פוסט טראומה ודיכאון, פוסט טראומה והפרעת אישיות גבולית וכו')- מה שבלשון המקצועית נקרא קו-מורבידיות.
בהקשר זה הציע djal "לדעתי הפורום צריך להתאחד עם תמיכה נפשית ו/או דיכאון שהרי אלו באים לרוב בד בבד".
מצד שני כתבה נגה* "זה מאוד מלאכותי לבצע הפרדה שכזו , היות שפוסט טראומה כוללת באחוזים גבוהים גם חרדה ודכאון. לצאת פה באיזשהו "מסע טיהור" ולסנן פונים בגלל שמה שכרגע מאפיין את המצב הנפשי הוא יותר דכאון וחרדה, או סכיזופרניה - זו תהיה טעות מאוד גדולה וקריסה של הפורום עקב חוסר פעילות. אם בנאדם התנדב לנהל פורום הוא צריך לקבל כל פניה גם אם היא חורגת מהנושא שלשמו התכנסנו".
גישה דומה הובעה גם ע"י סיגלית, שכתבה " אני הייתי רוצה שהפורום הזה יהווה תמיכה לבעיות שיש לי" וגם " אני מצפה מאיש מקצוע שכן ידבר איתי בפורום, ולכן בחרתי בפורום הזה".
בגדול אני מסכים עם נגה* וסיגלית. למרות שהנושא העיקרי של הפורום הוא טראומה ופוסט טראומה (כולל טראומה מורכבת), כל מי שיעלה הודעה בנושאי מצוקה נפשית וחוויות נפשיות – ייענה על ידי.
אני אמשיך לקדם את הנושא של טראומה ופוסט טראומה בתגובותי (וגם בפינת העידכונים השבועית) אך כל מי שבוחר לפנות לפורום הזה – ייענה בברכה.