על המצאת בית הספר

על המצאת בית הספר

בית הספר הומצא כחלק מהמהפכה התעשתית. מטרתו לפנות עוד כוח אדם לעבודה ולהכשיר ילדים בכישורים בסיסים הנדרשים לעבודה, בעיקר להגיע בזמן בבוקר.. חינוך ביתי לעומת זאת עתיק כימי התרבות האנושית. טענות למשל שילדים זקוקים למסגרת כדי ללמוד נסתרות על ידי שנות תרבות רבות בהן בית הספר לא היה קיים וילדים למדו התחברו עם ילדים אחרים. בית הספר הוא אינו מסגרת חברתית בריאה. מורים צריכים להפעיל הרבה כוח על ילדים רכים כדי לשלוט בכיתה. ילדים נפגעים וילדים לומדים איך לפגוע.. אני מוכנה לקבל את הצורך של ילד בחברה אבל אני לא חושבת שלבית ספר יש מונפול חברתי. בית ספר נוח להרבה הורים כי הוא שמרתף. כשיש שביתות מורים רוב ההורים דואגים לגבי מי ישמור על הילד לא מה הילד יפסיד בתקופה שהוא לא ישהה בבית הספר... למה אני פותחת את הנושא הזה. כי כאן במקום שאנחנו מכירים בחינוך ביתי כאפשרות אנחנו חוזרים ומיחסים לבית הספר ולגנים כפתרון טבעי, כרגיל וכנורמה- מה שילדים צרכים להתפתחות תקינה. ואני רוצה שנחשוב שוב על הנקודה הזאת האם ילד באמת צריך בית ספר בשביל חברה? האם ילד באמת צריך גן כדי לדבר? האם ילדים במשך אלפי שנות תרבות לא עשו את הדברים בלי גן ובלי בית ספר?

חברה זאת הסוגיה שהכי הטרידה אותי

כשהחלטתי להוציא את אורי מהגן. והיום חודשיים אחרי אני כבר פחות מוטרדת גלתי שאורי משחק יפה מאד עם החברים שאנחנו פוגשים אחה"צ. נפתחנו לעוד חברים מעבר לאלו שהכרנו מהגן. וכן ענת אני ממש מסכימה איתך לביה"ס/גן אין מונופול חברתי ואני העיז ואומר שהוא אולי ברירת מחדל חברתית.

כשאני ובעלי דברנו על חינוך בבית

חברה היתה גם הסוגיה הבעייתית ביותר עבורי. לא רציתי בידוד. אבל תוך כדי דיונים הגענו למסקנה שהמקום בו סבלנו הכי חברתית היה בית הספר! שחברים בדרך כלל היו לנו ממסגרות אחרות. ''שחברת'' הילדים הזאת החרימה אותנו נתנה את השלטון בידי בריונים ומציקים שאליהם הצטרפו רוב הילדים האחרים. למה שילד ימצא את החברים שלו דווקא בקבוצה מסוימת של 40 ילדים שבמקרה הם בני גילו? אבל צריך למצוא תחליף חברתי. בעלי בעד חוגים כפתרון, אני עדיין לא פתרתי את הבעיה הזאת. מה שכן אני לא מוכנה לחיות עם ברירת המחדל.

דליה.ד

New member
אני נורא מצטערת להזכיר לך

שלפני בית הספר הרוב המכריע של הילדים היו אנלפבייתים שיצאו לעבוד ולסייע בפרנסת המשפחה מגיל חמש ואפילו לפני כן (וזה נמשך עד היום במדינות מסויימות). אף אחד לא חשב בכלל ללמד ילדים (למעט במשפחות האצולה). אז כדאי לזכור שבתי הספר העלו את רמת ההשכלה בעולם! שבית הספר הציל מליוני ילדים מעבודת פרך מגיל רך ביותר! שבית הספר פותח עולמות לפני ילדים, עולמות גם לתרבויות אחרות! שבית הספר מהווה לפעמים הצלה לילד ממשפחתו שלו! שבית הספר נועד לטובת הילדים ולא לרעתם! שבית הספר, כן, משחרר אמהות רבות מתפקידיהן המסורתיים ומאפשר לנשים לפתח קריירה! שבית הספר מאפשר לבנות לרכוש השכלה - כמו לבנים! שיש מגוון של בתי ספר שמאפשרים לילדים לבטא עצמם ולהתחנך כפי שהוריהם רוצים! שאם את/ה הורה אכפתי אתה יכול להשפיע על בית הספר - אבל זה מצריך מאמץ וזמן כמובן - וזה אפשרי. זה ממש לא פייר להשליך את בית הספר כמשהו שאין לו מקום בעולם היום. וזה גם לא נכון לעשות. חוק חינוך חובה נועד כדי להקנות השכלה לכל הילדים, אם זו לא היתה חובה היינו רואים את הרוב המכריע של הילדים יוצאים לעבודה או פושטים יד!! אני מורה, בחיים לא השתמשתי בשיטות "אלימות" להשתלט על כיתה וראיתי מורות רבות שפשוט שותקות לרגע ובכיתה מושלך הס. זה נורא אופנתי להשתלח בציבור המורים, אבל זה מקומם ומרגיז!

דליה בבקשה תקראי שוב את ההודעה שלי

אני לא מזלזלת בציבור המורים. אני מציינת עובדה: בית הספר לא תמיד היה קיים. אני כותבת בפירוש שהמטרה של ההודעה היא לנסות ולחשוב מדוע אנחנו מקבלים את דעתם של אנשים שהתפתחות נורמלית ותקינה של ילדים מתרחשת במערכת החינוך ולעומת זאת חינוך ביתי פוגע בהם לימודית וחברתית. המטרה להבין מדוע המצאה חדשה נלקחת כנורמה ולא האם ההמצאה הזאת היא רק טובה הוא רק רעה. כמו שאת מציינת מערכת החינוך אכן מחזיקה הרבה ילדים בתוכה ואכן מאפשרת להרבה אימהות לצאת לעבודה. אבל האם המערכת משרתת את תפקידה בהקניית למידה לתלמידים? כמורה בבית ספר יסודי ראיתי מורה שמוציאה מתחת ידיה כיתה אחר כיתה של אנלפבתים ילדים שמגיעים לכיתה ג בלי יכולת בסיסית לקרוא. ילדה שמגיע לכיתה ו ומסכמת עבודה על שבט הנבטים כשהיא אמורה לסכם על נבטים של צמח. זה יותר טוב מבורות עולמית אני מסכימה אבל זה לא מספיק טוב! את ראית מורים שמשליטים סדר בשקט, אני מכירה מורים כאלה, אני בעצמי עושה את זה. אבל אני מכירה עשרות מורים שצועקים מענשים משפילים - גם כמורה וגם כתלמידה. מספיק אחד כזה במערכת כדי לפגוע. אחד הדברים שהכי החריד אותי בשנה שלמדתי בבית ספר יסודי היתה הטרספורמציה שעברו ילדי כיתה א בשבוע הראשון ללימודיהם. ושוב אני לא השתלחתי בציבור המורים. אני ניסתי להבין למה כולם בטוחים שבית ספר - זה המצב הטבעי כשהוא במונחי תרבות - המצאה חדשה. להמצאה היו הרבה פירות אני מסכימה, אבל האם חינוך חובה חייב להיות חינוך בסגנון בית ספר חובה? הוא שאולי חוק חינוך חובה יכול להציע סוג אחר של חינוך?

דליה, אולי את מצליחה ללמד בבית ספר.

אולי את מסוגלת להעביר שיעור, שיעניין ויענה על צרכיהם של ארבעים איש, שכל המשותף להם הוא הגיל. אולי את מסוגלת להשליט סדר בכיתה בלי להעליב אף אחד אף פעם. אולי את מסוגלת לשמור על כיתה שקטה כשחלק מהילדים בה צריכים ריטלין אבל לא מקבלים אותו. אולי אצלך אף תלמיד לא נכשל. אולי. אישתי לא משתלחת בך. אישתי מעריכה מאוד את מי שבכלל מצליח ללמד משהו בכזו מערכת. אישתי לא אומרת שצריך לסגור את כל בתי הספר מייד. היא אומרת שמי שיש לו פתרון טוב יותר עבור בנו, שייתן לו אותו. אין לאישתי ספק שעבדות פרך מילדות גרועה יותר מבית הספר. היא פשוט חושבת שבית הספר נותן מעט מדי השכלה ומקלקל את הכישורים החברתיים של התלמידים. לבן שלנו מגיע יותר.

דליה, אז מה את בעצם מנסה לומר??

שבית הספר הוא מקום נפלא לגדול בו, שלכל אלו שעובדים במשרד החינוך איכפת מדרך התנהלות הדברים כמו לך, שכל אמא שיוצאת לעבוד ולהתפתח יכולה להיות שקטה כי הילד שלה בידים הכי טובות שיש (והרי פחות מזה אנחנו לא נבקש לילדינו), שבבית ספר רוכשים השכלהץ... באחד השרשורים הקודמים כתבתי שנכון יש אנשים טובים במערכת שאכפת להם שהם נותנים את הנשמה לילדים שדואגים שעושים אבל אותם אנשים שם בגלל שהם אוהבים חינוך ולא בגלל שהמערכת טיפחה אותם ובחרה אותם בקפידה. הלוואי שהיו בוחרים מורים כמו שבוחרים שופטים (ומתגמלים אותם בהתאם). היו ימים שהחינוך נחשב מקצוע מכובד וזאת בגלל מי שהיה חלק ממנו. צר לי קשה לי לכבד היום את המורים ככלל כמו שהם נראים. אין לי ספק שיש צדיקים פה ושם אבל לא מספיק. ובנימה מחוייכת הוסיף ואומר יאללה דליה תרעידי המערכת פטרו את כולם ותבחרו מחדש אנשים עם אהבה ותשוקה למה שהם עושים.

דליה.ד

New member
אני כל כך לא מסכימה שיפטרו את כולם

ויבחרו חדשים....הבעיה היא שבמשך שנים מקצצים ומקצצים במשרד החינוך, משכורת של מורה עם ותק של 20 שנה (אחת המחנכות היותר מופלאות לכיתה א' שאני מכירה) היא 3829 ש"ח ברוטו!!!!! שערוריה! ועוד הולכים לקצץ לה 20% כדי להבריא את המשק! למה שאנשים טובים ירצו ללכת ללמוד הוראה? אי אפשר להתקיים מזה! פשוט אי אפשר! אז האנשים ה"טובים" מחפשים אפיקים אחרים להשקיע את הידע, הנשמה והלב. צריך לעשות משהו יותר יסודי, לפי דעתי, וזה מה שאני, שרת האוצר הייתי עושה: מזרימה כספים למערכת החינוך, בונה בתי ספר חדשים ומשפצת ישנים, מקטינה את מספר התלמידים בכל כיתה במחצית, מוסיפה לכל מורה סייעת מקצועית, מרחיבה סל שח"ם, אבחונים דידקטיים, טיפולים פרארפואיים, הוראה מתקנת וחינוך מיוחד לכל מי שצריך, העשרת סל תרבות, אמנות וספורט, פתיחת מגמות מבתי ספר יסודיים, חוק חינוך חובה חינם מגיל 3, שכר טוב למורים והעלאת שכר לכל התקדמות בהשכלה אקדמאית של מורה, העלאת סף הקבלה למכללות למורים ועוד ועוד. זו התכנית שלי! ואז לא היתה נשירה מבתי ספר ולא היה צורך בחינוך בייתי, כי הכל היה מושלם! ועכשיו נשאר לכם רק למנות אותי לשרת האוצר

../images/Emo45.gif מחזקת את דעתך.

אין טעם לכתוב כלום, כתבת את דעתי. . . . . . . . . . . . . . מה דעתך שיהיו שתי שרות חינוך יחד???

noati

New member
מבחינתי........

את שרת האוצר שלנו.... ומה דעתך להיות גם שרת החינוך.... כי זה שאת תקציבי את כסף למערכת לא מבטיח שהכסף אכן יזרום בדיוק למקומות והצורה שאת אומרת.... ואני חושבת בדיוק כמוך... לגבי כל מה שאמרת...
ערב טוב לכולם

../images/Emo6.gif ../images/Emo24.gif את נאיבית, כבר אמרתי?

כולנו היינו רוצים את זה. אבל מעבר לקיצוץ, יש פיטורים באלפים, ולאו דווקא את הגרועים ביותר, ובמקומות השונים מדברים על שבוע מקוצר של 5 ימים. אף אחד לא אומר לך כאן שאת לא צודקת. אנשים אומרים שהם לא מוכנים לקבל את התירוצים. שלא מעניין אותם תקציבים, וקיצוצים, ועומס בכיתות. אנשים רוצים את הטוב ביותר לילדיהם. ואם אין את זה במשרד החינוך, הם ימצאו את זה במקום אחר. השאלה היא, למה את חשה צורך להגן על משרד החינוך בקנאות כזאת? האם את מרגישה שהנאמר מתייחס אליך באופן כלשהו? כי אני לפחות, התרשמתי ממך כמורה קשובה ואיכפתית, גם מכחול שמיים. אישית פגשתי כמה מורות מדהימות בחיי. אבל השפעתן מתגמדת מול הנזקים של מי שמשחקים עם הילדים משחקי אגו וכוח. אל תקחי את הכתוב אישי כל כך... אנשים כאן כי הם מחפשים אלטרנטיבה. אנשים כאן כי הם לא ממש רוצים את מה שיש. אנשים כאן כי הם רוצים את הטוב ביותר לילדיהם. מה דעתך?

מצופלח

New member
גם אני מסכים

המערכת, אמנם, לדעתי, היא יצור מלאכותי נוראי, אבל, הפלא ופלא, ישנם הרבה אנשים שכבר לא יכולים לחיות בלעדיה... הקיצוצים הם רצח - רצח של החינוך המקרטע שאולי קיים... לאלה שלא יכולים בלי המערכת, עדיף לחזק אותה, אבל מה עושים? הורסים אותה כל שנה יותר ויותר... מצד אחד חכם לנהל את המדינה כמו עסק, אבל צריך לעשות חושבין על העם כקבוצה של יחידים, ולא כ"עם" אמא שלי מציינת שכמה שיותר מהר יהרסו את המערכת תקום במקומה מערכת חדשה, אבל כמו שאמר קורניליוס (נראה לי שקוראים לו ככה) מהסרט מאטריקס - "חלק מהאנשים כ"כ קשורים למערכת שהם לא יכולים בלעדיה. חלקם, אפילו יילחמו על קיומה" בינתיים, אני לא רואה את הגישה של אמא שלי מתממשת לא ביום אחד ולא במאה שנה. sorry mom
שלכם, תם.

גברתי השרה אני כמעט איתך ה100%

ובכל זאת אחרי שתזרימי תקציבים והכל יהייה מושלם אני עדיין לא בטוחה שאנחנו נהנה מזה. אני חושבת שנעדיף את דרכנו, אבל בהחלט מברכת אותך על תפקידך החדש

להמציא את הגלגל מחדש...

(או לפחות לגלגל אותו...
). בית הספר הוא חלק מהמפכה התעשייתית בדרך עקיפה.. הוא חלק מהמהפכה של החברה המערבית שהתפתחה והתפתחה ובנתה מפעלים ובתי חרושת ואז נולד הצורך ליצור מסגרת שאליה יגיעו הילדים בבוקר, יפתחו את הכישורים המולדים שלהם, ירכשו כישורים אחרים, ילמדו, ישכילו, ירכשו חברה ויכינו את עצמם לחיים כבוגרים. כמובן שכל זה אחרי שבתקופות של פעם הילדים התחנכו בבית. בעוד 10 או 20 שנים החינוך הביתי יהיה מקובל הרבה יותר אחרי החינוך הבית סיפרי. ואז שוב פעם אחרי שנים של חינוך ביתי, פתאום תקום אמא שתגיד אני לא רוצה לגדל את הילד שלי אחד על אחד וחשוב מאוד שזה יהיה בחברה על מנת שילמד לחיות בחברה, לקבל דעות של אחרים ולהתמודד וכך יתגלגל ויגוּלגל ורבותיי ההיסטוריה חוזרת... ולשאלותייך, האם ילד באמת צריך בית ספר בשביל חברה? האם ילד באמת צריך גן כדי לדבר? ילד צריך גם בית ספר בשביל חברה (וכמובן אני שמה כאן את הסתייגותי מבתי ספר אחדים ושיטות לימוד מסויימות). ילד לא צריך גן בשביל לדבר, אין לי ספק שההימצאות בגן תורמת להתקדמותו של הילד כשמדובר על כושר הדיבור. האם ילדים במשך אלפי שנות תרבות לא עשו את הדברים בלי גן ובלי בית ספר? סביר להניח שעשו. ואוליי עשו יותר טוב. העובדה היא שקם מישהו מאותם ילדים שעשו הכל יותר טוב בלי בתי ספר והמציא את הגלגל....

דליה.ד

New member
הקטע הוא

שלפי דעתי (הנאיבית כמובן) החיים המודרניים מתנגשים עם הגישות המסורתיות. בעיני עקרון הרצף מתאים לחברות שבטיות ומתפתחות ולא לחברה מתועשת מודרנית אשר אינה מתבססת יותר על החמולה המשפחתית. בעולם המתפוצץ מידע היום, אין מקום לאנלפבייתים ולאנשים לא משכילים, זו עובדה. יכול להיות שחלק מהילדים המתחנכים בבית אכן יהיו משכילים, אבל את זה נצטרך לבדוק אמפירית בעוד 20-30 שנה לערך. אפרופו, עד כמה שידוע לי הילדים על הגבעה התאבדו בסוף...נכון?

יונת ש.

New member
למה לחכות 20 שנה?

תוצאות של חינוך ביתי יש כבר עכשיו, בארה"ב. באותן מדינות שמנהיגות מבחנים משווים, ילדי החינוך הביתי מוציאים ציונים גבוהים בצורה משמעותית מאשר הממוצע (לרוב הם בעשירון 7-8). כך גם התוצאות במחקרים רנדומליים שנעשו. גם במקבילה האמריקאית של מבחני הבגרות יש לבוגרי חינוך ביתי ציון ממוצע גבוה יותר בצורה משמעותית משל בוגרי בי"ס. אני מזמינה אותך להציץ בדף המחקרים שאספתי על חינוך ביתי בשביל הפניות. לגבי הילדים על הגבעה, לא הצלחתי למצוא שום מקור אמין לגבי מה עלה בגורלם. שמעתי כבר כל מיני אגדות אורבניות (אם כי הרעיון שהם כולם התאבדו עולה על כולן), אבל שום דבר רציני. את יכולה לתת הפניה? בכל מקרה, הם לא בדיוק היו בחינוך ביתי, כי הרי שלחו אותם לבי"ס המקומי בגיל שש.

לצערי אני לא רואה איך מערכת החינוך

עונה על הצרכים של עולם המתפוצץ ממידע! אנשים שלומדים ללמוד יכולים לברור ולהתקדם בעולם כזה ואני מעולם לא ראיתי שיעור כזה בבית ספר להיפך.מה גם שבית לא שווה אנלפבתיות. לצערי אני דווקא ראיתי דוגמא הפוכה בבית ספר שבה בית הספר יצר אנאלפבתיים ועל הבנת הנקרא אנחנו באמת לא רוצים לדבר.. דליה אני מסכימה שהזרמת כספים תשפר את המערכת אבל מאחר שזה לא קורה כבר שנים במערכת החינוך האם אני כהורה צריכה לעצום את עיני ולהגיד על החיים ועל המוות?

למעלה