על גבולות האימון

מיצפטל4

New member
../images/Emo9.gifמעריכה את תגובתך

יש סיכוי שיש צורך לפתוח שרשור כזה. זהו דיון מקצועי חשוב, וכולנו נלמד ממנו משהו , אין לי ספק. אנסה להתמקד ואתייחס בנקודות: *תודה על החידוד הסמנטי, הלכתי ליתר בטחון לבדוק את הפירוש... מאומן שם את ה"תהליך" כמשהו שמועבר אל הלקוח. מתאמן שם את הלקוח כפעיל יותר. אך עם זאת... המאמן מאמן. המתאמן לעיתים מאומן ... ויש סיכוי שתסכים\לא תסכים איתי שקיימים הרגעים בהם אתה נדרש, לבסס את ההשתתפות, כי המאומן במצב קולט, סביל. האם גם שם מתבצע אימון? כשהמתאמן מאומן ? ( לדעתי כן יש רגעים כאלה!) * בטיפול וגם באימון אנחנו לא מטפלים בבעיות הפסיכיאטיות, אנחנו מנסים לעזור לאדם עם "בעיה פסיכיאטרית" .. לפעמים יש באדם ה"כח" להתמודד עם ה"בעיה הפסיכיאטרית" , גם בתהליך אימון. הוא מציב מטרות בהתאם ל"רוחב ועומק" הראיה שלו מאותה נקודת מבט. כך יש סיכוי שאדם דכאוני יציב מטרה, לקחת את התרופות שלו ולסדר את הפינה המרכזית של הבית, באופן שמאפשר "חדירת אור לשממה". הוא יראה קצר יותר, אבל שם יהיה היעד שלו. עדיין לעיתים ה"בעיה הפסיכיאטרית" לא תאפשר אימון כי היא מייצרת לופים... שהם חזקים יותר מ"גרמלינים" או חסמים ... הם הלוצינציות, הם מחשבות שוא.. הם תעתועי חשיבה מכל מיני סוגים. ולכן ה"אימון" שהוא "כלי עבודה קוגניטיבי"... מרגיע, מייצב, אך נדרש לעיתים להתחיל מהתחלה, אין לו את המערך הקוי - קדימה ולמעלה. הוא הולך אחורה, לתחתיות, למעלה לגבהים... ה"שגעון" מדבר לעיתים. ובלי "ידע" מוקדם ונסיון... קשה מאוד ליצור תהליך אימון. ולא רק למתאמן, גם על המאמן מונח משא לא קל, ובהיותו "חסר ידע", הוא עשוי לפול ברוחו בעצמו. הייתי מעיזה ואמרת, שמטפל - מאמן יצליח לשלב את הכילים מול זה. אנילא מדברת על "קוים" שמזכירים הפרעות, היום יש נטיה אופניתית לאבחן.. הוא מאני דיפרסיבי, והיא בעלת הפרעת קשב וריכוז... זה לא הולך ככה. מי שלא אובחן הוא לא חולה נפש. כמאמנת המינימום ה"אתי" מחייב אותי להבחין בלופים. ולראות שהאדם מציב יעד ומטרות, ונופל ... שוב ושוב ושוב, למרות שהמטרה לא רעה, למרות שפרטנו אותה לפרטיה, ולמרות יכולת תכנון מדהימה... זה נושא מורכב. * שהפורום הוא מקום לטעימה של אימון ומאוד מוגבל מבחינת הטכניקות האימוניות שבהן ניתן להשתמש אימון הוא מקצוע או כלי בארגז כילים ( סמנטיקה !) אבל הוא תהליך שעובד. גם אנשי מקצועות הטיפול מזהים את טכניקת העבודה המרכזית של האימון כ"עובדת" ( לא נעים לי לנכס למקצוע שלי אבל מסתבר שבבסיס המקצוע "ריפוי בעיסוק" מצוי הפועל אימון המטופל לקראת השתתפות בעיסוקים משמעותיים לו) . כמו שאני רואה את זה,הדגש על השונות, מייצר פה אינספור טכניקות עבודה, הנשענות ברובן על נסיון חיים, מבנה אישיות , דרישות השוק למגוון בתחרות העיסקית... ולכן מאוד קשה להיות צרכן במקום בו אתה לא מבין מה בדיוק מוכרים לך. ראיתי כבר מאמן בקריסטלים, מאמן רוחני, מאמן הוליסטי, מאמן קוגניטיבי... כל מה שאמרתי עד עתה, הופך את כל זה לעוד יותר מסובך כשאתה מציג את זה הרשת האינטרנט. תחת ניקים. כשאני נכסת עם "בעיה" או "שאלה" אני מקבלת אינספור תשובות, שכל אחת מהן שונה מקודמתה. אתה מניח שאני "הגיונית" בוגרת ובוחרת בחירה עצמאית להכנס לפה. ואם הייתי אומרת לך .. שהבנתי שאימון זה סוג של עזרה? וזה כל מה שאני יודעת? ... ושאין לי מושג על מה אתם מדברים איתי? ושיצאתי מפה בוכה לגמרי. כי שאלתם אותי המון שאלות וכל מה שיכולתי לחשוב זה שאני כנראה מטורפת, לא הגיונית והנה החיים שלי נראים רע. ( אני קיצונית אולי אבל בעגה המקצועית.. זה נקרא ל"פרק" את המטופל) . אתה נמצא מאחורי המקלדת שלך אתה לא רואה, מה שאלות העוצמה שלך עשו לי... וכאן הסכנה. לי אכפת מהמתאמנים הוירטואלים, לפחות מאלה שמתפרקים לאלף חתיכות ולא ילכו לטיפול או לאימון בהמשך. וזה מחזיר אותי אל ניהול הדיון. ולא כי אני חושבת שהעבודה לא נעשית, כי אני חושבת שיש לחשוב לעומק על התוכן הזה. מנהל, הוא הסמכות המקצועית - לאו דוקא היודעת יותר מכולם ( כי הרי סיכמנו שאין תפריט מאמנים זהה!) אלא המרככת, המאפשרת וויסות, המקשיבה ל"כתוב", המזהה את המום שבו יש לעצור את ה"אימון" ולהפנות לאימון אמיתי, המסבירה מהו אימון אם צריך. *אנשים שנותנים למאמן כל יכולות.. הם אנשים שצריכים עזרה, מהמקום הנמוך שהם עומדים בו. הם אותם אנשים שנותנים למטפל \לחבר\מאמן וירטואלי את הזכות לשמוע את הסיפור המלא שלהם. לא היתה פניה אחת לפורום שלא ניסינו להתמודד איתה בכלי אימון. אפילו הצענו אבחנה של ADHD לאחת הפונות... לא ראיתי הפניה לאיש מקצוע אחר. האמת היא. שאני גאה בכובע המאמן שלי וגם בכובע המטפל שלי. אני רואה את היעוד שלי בעיסוק הזה. תמיד פחדתי מה"תחום האפור" שבו כל אחד עושה מה שהוא יודע...הוא והוא ! יותר מדי אחריות שמתפזרת ... ( ואגב אחריות, אם האחריות היא על המתאמן, למה נדרש המאמן ל"ביטוח מקצועי" - ותחשבו על זה? |) ומאז שניכנסתי לפה. אני מאותגרת "אפור" . אשמח אם תאמנו אותי על זה... יש לי המון זמן עכשיו כשאני ב"אי עשיה" טיפולית או אימונית.

isaacm

New member
אפור כל כך יפה ../images/Emo13.gif

מה שאת מעלה, מיץ, בהודעה שלך מאוד קולע ונדמה לי שאני מבין הרבה יותר דינמיקות מסויימות שקורות לאור מה שכתבת. אני מעוניין להתייחס למשפט האחרון שלך, ברשותך. תרצי להגדיר מה זה? וגם אשמח אם תסבירי במלים אחרות למה את מתכוונת כשאת כותבת "אשמח אם תאמנו אותי על זה". אני מקווה שלא תראי שאלות ציניות - כי הן לא. אני מאד סקרן להבין את כוונתך. איציק

מיצפטל4

New member
../images/Emo9.gif

אפור הוא מדהים... הוא בין לבן ושחור... הוא באמצע... יש לאפור כל כך הרבה גוונים והאמת היא ... שאני מתה על הסתיו, במיוחד הימים האפורים... מקצועית... אפור בשבילי הוא המקומות האלה בדיוק.. שאתה פועל על פי אינטואיציה, ולא על פי ידע.. יש המון עוצמה במקומות האלה. אבל המון פחד של "אי ודאות" , "חוסר אחריות" וקשה לי עם זה. גם כ"מטפלת" וגם כ"מאמנת" ... יש מושג כזה שקוראים לו אומנות הטיפול, זה המקום שבו ה"מטפל" עושה משהו שהוא לא יודע להסביר, אבל יודע שזה עובד. אומנות הטיפול שלי מסתבר היתה "אימון" . הענין הוא שככל שאני נכנסת לעומק האימון "כי אני סקרנית" אני מגלה שזה עוד עמוק, ויש עוד הרבה דרך. וכבר בכלל לא ברור לי לאן היא מובילה. והיום במקום שאני נמצאת. של "אי עשיה" בתחום. אני מגלה ביתר "עוז" שהכובעים האלה, שמרו עליי מלהכנס למקומות האפורים האלה. כי המקומות האפורים האלה, הם האומנות שלי. היצירה שלי. היכולת שלי להיות אני. ואני מוכנה להתאמן על זה. כשהמטרה היא להגיע לתובנה ולא לפעולה בנתיים. מלאתי אתמול גלגל חיים של אומנות ... וגיליתי שהוא נראה לא רע... מה חסר? "המדיה" עצמה ... ה"במה" לעסוק ? בציור? בפיסול? בכתיבה?... עשיה בדגירה. ולכן אין צורך ביציאה לפעולה, כי אני יוצאת לפעולה כל הזמן... שלשום ציירתי, ואתמול פיסלתי בחימר על כד, ואני קוראת, ורושמת את כל ה"הגיגים" שלי... אז...מעניין שהאפור הזה... נהדר.. ישפה ערימות של אפור ושלג כבר כמה חודשים רצוף...

ענבל כהן חמו

מאמנת אישית בכירה ומדריכת מאמנים מוסמכת
מנהל
אחד הכלים באימון הוא אינטואיציה

- וזהו כלי מרכזי מאוד. מה זה אומר לך כמטפלת/מאמנת? כיצד את יכולה להשתמש באינטואיציה שלך? ועוד טכניקה שקשורה (מבית CTI) - לזרוק ספגטי (איך יודעים אם ספגטי מבושל - זורקים על הקיר ובודקים אם הוא נדבק או נופל...). אנו מציעים למתאמן את התובנה, תחושה או אבחנה שלנו ומשאירים לו לבדוק האם זה "נדבק" או לא נדבק. אם המתאמן מוצא את זה מענין ומועיל, אפשר להמשיך. יתכן מצד שני שהצענו משהו לשולחן והוא אינו מתחבר למתאמן. במקרה הזה עלינו להרפות מההצעה ולאפשר לאימון ללכת לכיוון אחר. האם זה "נדבק" אלייך?

מיצפטל4

New member
הי ענבל

הכל נדבק אליי ( ואולי זאת הבעיה? חחח) ואם נמשיך עם הספגטי... את זורקת ערימה... יש שם כל מיני ספגטים... אחד אינטואיטיבי, אחד ידע אמיתי טהור, אחד משהו שקראת באיזה ספר, ואחד שרוף לגמרי ( לפעמים הוא הכי טעים דרך אגב!) ... לפעמים הכל נדבק. לפעמים כלום לא נדבק. ולפעמים דוקא זה שנדבק, מסיט אותי לטעמים אחרים לגמרי. בפן המקצועי, יש לי בעיה עם כל הערימת ספגטי הזאת, לא כל מי שהחליט להתאמן מסוגל להתמודד עם הערימה הזאת. יש הנדרשים ל"התאמת מנה אישית" .. יש באימון צורך להמון יכולות ומיומנויות חשיבה ומודעות כמו גם כישורים מילוליים גבוהים מצד המאמן והמתאמן . מצד המאמן... יש כאלה שיוצא להם ממש שרוף.

עמיחי פ

New member
היי ענבל

אני מאמן מתחיל אשמח עם תסבירי לי את עניין הספגתי לא ממש הבנתי את העניין תודה עמיחי

ענבל כהן חמו

מאמנת אישית בכירה ומדריכת מאמנים מוסמכת
מנהל
הרעיון הוא

לבדוק עם המתאמן האם הדבר שאתה אומר לו אכן רלוונטי - אם זה שיקוף, דיעה, רעיון או דבר אחר. להיות פתוח לאפשרות שלמרות שזה נראה לך ממש נכון - זה לא נכון עבורו, זה לא המקום בו הוא נמצא ורואה את הדברים. האתגר הוא לא להיות קשור לדעה שלך ולדבוק בה באופן שיכול לתקוע את מהלך האימון, אלא לשחרר ולראות מה נוכח באותו רגע. מקווה שנתתי את התחושה, אשמח להבהיר אם לא.

isaacm

New member
יש מלים שאני נמנא מלשלב בכתיבה שלי

כנראה שאני לוקח יותר מדי ברצינות את העניין הזה שמאמן לא משתמש בשפה גבוהה גבוהה (ג'רגון). עכשיו אשתמש ואשתדל גם להסביר. אשתף אותך בחוויה שלי את האימון. האֵמון שלי ביקום ובשלמותו של היקום מאפשר לי לבוא לאימון ממקום נקי, עם הרבה אֵמון, ולהרגיש בטוח כל הזמן. יתרה מכך, אני לא יודע לאן דברים יתפתחו - אבל כל מקום שאליו נגיע, יהיה מושלם. מה שנראה לי פחות טוב, גם הוא חלק מהיקום. אני רואה את עצמי יחד עם השותף שלי בכל רגע נתון זורמים עם היקום. ברור לי שזה מקרין על השותף - והוא חווה חווה שונה לחלוטין רק בגלל שהוא חווה אותה אתי. נראה לי שאת קוראת לזה אומנות הטיפול, בהקשר שהעלית. המקומות האפורים שאנחנו עוסקים בהם, הם המקומות בהם יש לאֵמון משמעות הכי גדולה. וכשיש לך את האֵמון, מה שנשאר הוא להתבונן בסקרנות ולצפות במציאות שקימעה קימעה חושפת את עצמה. וכשאני קורא שאת מוכנה להתאמן על זה - זה מתחבר לי יותר לכך שאת סקרנית לגלות איך "זה עובד". מה את אומרת על כל זה? ובכלל . . .
איציק

bridges

New member
על גבולות האימון

בשרשור שהופיע תחת שאלה של גולשת התפתח דיון לגבי גבולות האימון. מה הדומה והשונה בין אימון, ייעוץ וטיפול? באיזה שלב באחריות המאמן להפנות מתאמן לטיפול? ועוד... אני מזמין גם גולשים שאינם מתחום האימון להביע את דעתם בנושא. כמו כן, צירפתי את הקישור להודעה המקורית.

bridges

New member
דרך נוספת להסתכל על זה

במודל האימון שאני למדתי אנחנו משתמשים בדימויים. למעשה כל מקצוע האימון האישי נובע מדימוי של מאמן ספורט. אז מציע להשתמש באותו דימוי עבור דיונינו. נגיד לדמות את המאמן האישי למאמן טניס. את הפסיכולוג אני אדמה לפיזיוטרפיסט ואת הפסיכאטר לרופא ספורט. אז המאמן תפקידו לדחוף את הטניסאי להגיע לקצה יכולתו במשחק וקצת יותר. המאמן רואה את הספורטאי כפי שהוא יכול להיות ולכן הוא יאתגר אותו, אפילו כשהשרירים כואבים. אבל מי שעושה את העבודה הוא הספורטאי ולא המאמן. אבל מאמן הספורט צריך להיות רגיש לספורטאי ולזהות מתי מדובר על כאב שרירים ומתי מדובר על סכנת פציעה. אולם ההנחה של המאמן היא שהספורטאי בריא (וראינו מקרים שבהם ספורטאים שהיו להם בעיות לב נפטרו). ההקשבה של המאמן היא לפוטנציאל ולגדולה של הספורטאי. לעומת זאת הפיזיוטרפיסט תפקידו להרגיע את השרירים, לאבחן בעיות שיכולות להפריע לשחקן לתפקד. ההקשבה שלו היא אבחונית, לגוף של הספורטאי. הוא יודע לעסות את השרירים הנכונים. יכול להיות שהוא יציע לספורטאי לנוח קצת בעוד שהמאמן ירצה שימשיך להתאמן. לפעמים העבודה שלו היא פשוט לפנק את הספורטאי. רופא הספורט, עבורו הכל זה כאב ראש. ההקשבה שלו היא לבעיות בגוף. שברים שונים, בעיות לב וכו' מה דעתכם על האנלוגיה. איפה הדמיון ואיפה השונה? אני רואה שוני אחד לפחות. מאמן ספורט לא יקבל ספורטאי ללא אישור מרופא ספורט, ואילו לנו המאמנים לחיים אין את הלוקסוס הזה (למרות שזו בהחלט אפשרות לעתיד, תלוי בכמות התביעות נגד מאמנים). נ.ב. אני לא הבאתי את האנלוגיה סתם. אני באמת חושב שכמו ספורטאי מקצועי לא יתקדם ללא מאמן ולפחות מעסה לידו (והיום גם פסיכולוג ומאמן אישי), גם מי שרוצה לשחק משחקים גדולים בחיים רוצה לשכור את שירותיהם גם של מאמן אישי וגם של מטפל (זה ד"א מסקנה שלקחתי ממתאמן שלי שהחליט ללכת על המשחק הגדול). רונן

מיצפטל4

New member
מאמן ספורט

דוקא כדימוי "מאמן הספורט" ... הוא דימוי שמכיל "ידע" .. מאמן הספורט יודע איך יראה ה"ספורט" ... איזו תנועה תקדם את השריר, איזו תנועה מסוכנת למפרק... ( ואם הוא לא יודע, שנינו בבעיה !) .לפעמים כשיש צורך להדגים או להניע, מצטרף המאמן לעבודה לכמה שניות, אבל לא ממש מזיע... באימון שלנו ... גוף הידע אצל המתאמן. לפחות ככה אנחנו מצהירים. העבודה מתבצעת ע"י המתאמן ! האחריות על התוצר היא שלו. שם טמון ה"חופש" שבאימון ושם טמון ה"חוסר אחריות" - אני כמאמנת לא אחראית על התוצר, על התהליך, רק ההנעה... יום יבוא וישאל מישהו ... אז על מה אני משלם ? יש סיכוי שאענה לו על ההנעה... אבל אז יקראו לי "מנוע". ההנחה של המאמן היא שהמתאמן בריא. לא חושבת שיש מקום להנחות מכל סוג. יש צורך להתחיל ולראות מה הרמה שאליה מגיע המתאמן. אני בחורה חזקה ומאסיבית זה ממש לא אומר שאני עושה את הקסטל בריצה... וגם לא שפגט. ואם נלך על השפגט, יש סיכוי שלקחתי מאמן שפגטים.. והוא מסכים לאמן אותי. הוא מניח שאני חייבת לעשות שפגט... שנינו מתעלמים לפחות בהתחלה מהאפשרות, שמפרק הירך שלי כבר לא מה שהיה, ומהעובדה שלא ממש הייתי בכיוון של השפגט כבר בגיל הצעיר ההוא שברוב הרוב כמעט מצליחים. יש תעשיית חלומות באימון. אני קונה את החלום להיות "פצצה שרירית" במאמן שמבטיח לי את זה. אני קונה את החלום שלי להפוך לאומנית. כל אחד לוקח מאמן אישי. חזרתי הרגע מחדר כושר כאן בגואיש קומיוניטי... יש להם מלא כסף, הם קונים מאמן אישי... ישב לידי אחד שלא סתם את הפה, ולא הזיז שריר. המאמן האישי שלו הקשיב לו ונגע בו, ולפעמים הביא את המכשיר אל הידיים שלו. אבל בכלל רצה שיקשיבו לו. ( הייתי חייבת לספר את זה...חחח, אולי זה מקדם לכיוון האמירה הבאה? ). לא כל אחד יכול להיות אומן, לא כל אחד יכול ספורטאי או להיות פורץ דרך. זה לא אומר שהוא לא מוגשם או שיש לו הפרעה כל שהיא. זה השחור לבן שבאימון שהוא נגד האפור. אוף חייבת לסיים.

bridges

New member
טענה: ידע הוא הדבר הכי פחות חשוב שמאמן ספורט

...מביא לספורטאי. התפקיד העיקרי גם של מאמן ספורט (כולל מאמן כושר אישי) הוא להניע את הספורטאים/מתאמנים. הדוגמא שאת מביאה היא אנלוגיה לאימון לחיים שהופך להיות שיחה חברותית. טענה נוספת היא שאין לך ברירה אלא להניח שהמתאמן בריא, אחרת קיימת סכנה שאת תעכבי את המתאמן (אני מכיר מקרים כאלה של מאמנים שאומרים: אולי המתאמן מתלהב יותר מדי, אולי הוא לא יהיה מסוגל לעשות את זה). רק לדוגמא: במחקר שנחשפתי אליו במסגרת לימודיי בדקו את התאמות בין משתנים שונים בהתנהגות מאמן ספורט (במקרה זה כדורסל) לבין התוצאות של קבוצתו. המתאם הכי גדול היה בין האמונה של המאמן בנצחון קבוצתו לבין התוצאות של הקבוצה. במה שאת אומרת יש משהו שאני מזמין אותך להסתכל עליו: "יום יבוא וישאל מישהו ...אז על מה אני משלם?... על הנעה". השאלה שלי: האם זה נכון? האם זה כל מה שאת מביאה למתאמן? האם באמת את לא מביאה שום ידע לאימון? מהו גוף הידע שנמצא בידי המתאמן ומהו גוף הידע שנמצא בידך? זה מזכיר לי מתאמן אחד שבשיחת הסיכום אמר לי: הבטחת שאני אצא עם כלים לחיים שלי ולא יצאתי עם אף כלי. מה היית שואלת אותו? רונן

למעלה