על ג'אפה ושיתופונים

Chelnak

New member
על ג'אפה ושיתופונים

אני כותבת את ההודעה הזאת בעיניים חצי עצומות (בזמן שהמדפסת מדפיסה אחת מהמטלות שלי לאוניברסיטה, ויש לי עוד...), כך שאני מתנצלת אם היא לא תהיה ברורה כל-כך: תהיתי לעצמי האם השיתופן של הג'אפה מעניק לו הגנה חיסונית מעצם נוכחותו, או שמא השיתופן פשוט מתקן מהר כל "תקלה" אחרי שהיא מתרחשת? (או אולי שילוב של השניים). למשל - טיאלק כל הזמן נידב את עצמו למשימות בתנאים קשים בטענה שהשיתופן שלו מגן עליו (מפני קרינה, למשל). אז אני שואלת אם השיתופן מונע מטיאלק להפגע מהקרינה מלכתחילה, או שטיאלק כן נפגע מהקרינה, אך תוך כדי כך השיתופן כבר דואג לבעיה ומתקן את גופו של טיאלק? וכאשר מדובר בפציעה - הם אומרים בדרך-כלל שהשיתופן ידאג לזה - כלומר השיתופן באופן מודע מטפל בבעיה - מה זאת אומרת? הוא שולח אותות עצביים למֹח של הג'אפה כדי להפעיל את התגובה החיסונית? משחרר טרטונין לגוף? ובנוגע לטרטונין (בלי ספוילרים) - האם הוא מחליף את השיתופן לחלוטין - כלומר, האם הוא טוב לא רק במניעת הדבקות ממחלות, אלא גם בהחלמה מהירה מפציעות, עמידות בפני קרינה וכו'? טוב, המדפסת גמרה להדפיס, ואני, אם תסלחו לי, אלך להשלים קצת שעות-שינה...

sphinxy

New member
שיתופנים.

בדר"כ השיתופן פשוט מתקן מהר כל פגיעה. אם הפגיעה קשה או מתמשכת השיתופן נחלש ויש צורך בקלנרין כדי להקל עליו. הקלנרין מביא את האיחוד של ג'אפה-שיתופן למצב מיוחד. אני לא זוכרת את ההסבר המדוייק למצב הזה. אבל בפרק DEMONS זרקו את טילק למים (הסביבה הטבעית לשיתופן) והוא נכנס למצב של קלנרין והשיתופן הצליח להחזיק אותו בחיים. הטרטונין מבוסס על החומר שהשיתופן משחרר אבל הוא מזוקק במעבדה. הטרטונין עוזר להחלים מהר מפציעות וכו'.

Echelon

New member
אולי פשוט תשאלי אותו ;)

סתם, בעיקרון נראה לי שהוא עושה את זה אוטומטית. אם נחשוב על זה רגע מבחינה אבולוציונית אז השיתופן כל פעם שהוא נמצא בנזק כלשהו הוא דואג לעצמו ומתקן את עצמו, כמו שהדם למשל שולח חומר שמקריש פצעים או כל מני כאלה. לדעתי לפחות ככה :p

דקל ב

New member
קודמי לדעתי צודק

השיתופן והג'אפה חיים בסימביוזה אובליגטורית מבחינת הג'אפה - הוא לא יכול לחיות ללא השיתופן. אך השיתופן יכול לחיות ללא הג'אפה בתנאי מחייה מתאימים (כמו שהוזכר מים ואם איני טועה גם חמצן - הם במעבדות נמצאים בכלי עם נוזל שקוף ומכשיר שמבעבע בועות פנימה). הג'אפה כג'אפה הוא כמו טאורי. אין הבדל ביניהם (אולי פנימי לך תדע...). ההבדל מתחיל עם השתלת השיתופן. מרגע שהתבצעה התאמה הג'אפה תלוי בשיתופן לחייו. לדעתי השיתופן מבצע חלק מחילוף החומרים של הג'אפה וכך גופו של הג'אפה מאבד את היכולת לבצע את אותן פעולות. הוצאה של שיתופן גאולד מגופו של ג'אפה תהרוג אותו (לעומת הוצאת טוקרה). האינטרס של השיתופן הוא לשמור על הג'אפה שלו בחיים כי ללא הג'אפה הוא אינו יכול לחיות בסביבה עויינת. בנוסף בל נשכח כי השיתופן לא יכול סתם כך באוויר החופשי לעבור לג'אפה אחר - הוא צריך ג'אפה/גאולד בוגר שיעשה זאת. השיתופן מתקן את הפגיעות שנוצרו לגוף הג'אפה בעוד שהוא מוגבל יחסית בטיפול בפגיעות בו עצמו - קטלניות לו ולג'אפה. לגבי נושא הקרינה, גם לנו בגוף יש מנגנון שמתקן פגיעת קרינה - פאקטורים בתוך תאי העור שמתקנים פגיעת קרינת השמש. יכולת התיקון היא מוגבלת לכמות מסויימת של נזקים. כלומר, עד X נזק הגוף ימנע סרטן, ב- X+1 נזק הגוף יחלה בסרטן. השיתופן עובד באותה צורה: מסוגל לתקן נזקים עד חומרה מסויימת לא מעל. אומנם היכולת הזו רבה יותר מזו של הגוף של הטאורי, מכאן אפשר להבין מדוע צבא הגאולדים מורכב רק מג'אפה ומדוע הג'אפה חזקים יותר מהטאורי. באחד הפרקים, איני זוכר איזה ובאיזו עונה, צבא של אחד הגאולדים ניצח צבא של גאולד אחר. ע"מ להבטיח את הנצחון המוחץ המנצחים שלפו את השיתופנים מתוך הג'אפה הפגועים - כך הם הבטיחו את מותם הוודאי. התנהגות זו מראה, לדעתי, כי השיתופן מתקן נזקים שנעשו ולא משמש כחליפת מגן מפני פגיעות. זהו...

Chelnak

New member
עוד כמה הערות:

1. השיתופן צריך גם זרם חשמלי נמוך אך קבוע אם מוציאים אותו מהג'אפה (בדומה לזרם החשמלי הטבעי של גוף האדם/הג'אפה). 2. זהירות -
בהמשך!!!
לפי דעתי גם לפני השתלת השיתופן הג'אפה תלוי בו - כלומר אם ברגע שילד/ה ג'אפה מגיע גיל מסוים, הוא לא עובר "פרימטה" (השתלת שיתופן) אז הוא ימות. כך לפחות הבנתי מהפרק Birthright (שם הג'אפה הלוחמות היו זקוקות לשיתופנים/לטריטונין בשביל הילדות שהגיעו לגיל המתאים. מראים שם שהילדה שהתעכבה בהשתלה גססה עקב כך (על אף שלא הושתל בה עדין מעולם שיתופן). עם זאת, בעבר (Bloodlines) טיאלק התנגד להשתלת שיתופן בבנו ריאק כדי שלא יהיה תלוי בגואולד, וניתן היה להבין שבאופן רגיל אם לא מושתל שיתופן הג'אפה לא נפגע, כך שהעניין די לא ברור.

kinspirit

New member
נראה לי ../images/Emo58.gif

שבפרק birthright דובר על כך שהילדה הייתה חולה ורק השיתופן יכל היה להציל אותה. אבל יכול להיות שאני טועה...

sphinxy

New member
הנדסה גנטית

הזכירו כמה פעמים שהג'אפה הונדסו גנטית במטרה לפגוע במערכת החיסונית שלהם. כך הם מפתחים תלות בגואאולד והזחלים גדלים באינקובטור נוח. למה טיאלק חשב שבנו יחיה ללא שיתופן? אולי הוא קיווה שחיים מוגנים על כדור הארץ וטיפול רפואי טוב יספיקו. בכל מקרה נראה שאת ההשתלה עושים כשהילד מגיע לבגרות.

למעלה