על בנות וגזענות

shellyland

New member
אולי תפסיקו כבר להגיד

שיש התעלמות טוטאלית מיום הקדיש הכללי (10 בטבת) ובמקום להשחיל אותו תפתחו הודעה חדשה בנושא, גם מי שלא ממש יודע ילמד?

גנגי

New member
לא טחו.

אבל יש משהו בדברים שאמר יהודה נוריאל. נכון, הוא מעמיס יותר מדיי משמעויות על סדרה רדודה ושטחית, אבל אתה הלא שאלת על התיאוריה העדתית העומדת בבסיס טענותיו. גם אני, כשצפיתי בסידרה (וראיתי את כולה) הרגשתי שהסטריאוטיפ של "הפרענק" מעצבן אותי - המסר המוצע הוא שהפרענקים האלה, בניגוד לנו, שאותנו מייצג מבטה הזך - והמקסים - של חלי, כולם תחמנים, מלאי רגשי נחיתות, דפוקים, נלעגים, לבושים "פראנג´י" ולא ישרים, ומתוך רגשי הנחיתות שלהם צומחת שפתם הנלעגת, שמאופיינת בתיקון-יתר ובמשלב גבוה שלא בעיתו, והם אלה שבגללם מתלכלך לנו - אם זה הבית של אהובה שמתלכלך (כי אלי השפיע על אנשי הכפר לרסס לה על הבית כתובות - או לפחות כך נרמז), אם זה האוויר הנקי שלנו (מעשן המנגל שלו), אם זה טוהר המידות שלנו (!) ואם אלו שדותינו היפים והציוניים, שהופכים לכיעור הנושא את השם המלכלך גם את שפתנו - "כפר-אילן הייטס". שלא לדבר על תומתה המחוללת בסתר של בת הכפר ועל זה שהפרענק העז להביא את ניסים סרוסי לחגיגות יום העצמאות! אז לא שאני חושבת שזה ממש מגמתי ונושא מסר אידיאולוגי, כמו שנוריאל מרמז, אבל זה באמת עומד בניגוד משווע לשירים הישנים והציוניים הטובים, שכולם אשכנזיים מאוד ומקרינים משהו שמעורר געגוע, לעומת ההווה שלינור מתארת, שמתחיל לעורר פחד/קֶבֶס מפני התשלטות של "ההם" על חיינו, פחד מאבדן שליטה/אבדן המדינה - שזה בעצם היינו הך. איך זה שבסדרה כזאת, שמדברת על שנות השמונים עד תחילת התשעים, לא היה באמת אף שיר מזרחי? ואיך זה שיש בכל הסידרה רק מזרחי אחד, וגם הוא די מעורר סלידה? אה, סליחה, יש עוד אחת - המזכירה הפרחה שלו, פוסטמה מאין כמוה, כיאה למוצאה... ואיך זה שעירית לינור לא הקפידה על התאמה בין השנים לבין מה שקרה באותן שנים בארץ? ואיך זה שהיה רישול כזה בפרטים הקטנים, אלה שעושים סדרה לאמינה? התשובה היא כנראה בצוות השחקנים, שסמכו עליו יותר מדיי שיחזיק את הסידרה בלי צורך בעלילה מפותחת. שימו לב מי יש לנו כאן: חלי היא ירדן תכולת העין (שאני אישית מתה עליה), ההורים שלה הם שני תותחים זקנים - אחת מהתיאטרון ואחד מהסרטים, כזה עם רקע אישי שמתאים נורא לסדרה, האהוב שלה הוא ליאור ההורס, סמל הסקס עם מבט הפוינטר המוכה בעיניים, ואפילו אלי מנשה הפרענק היה פעם סמל סקס, כשהיה בצבא, עם אקי אבני ויובל סגל - עוד שני סמלים כמוהו - זוכרים? אלא שבתור סמל סקס הוא היה רזה וחתיך, ועכשיו הוא עבה ובעל משקפיים מכוערים ותסרוקת מגוחכת... ככה זה כשאתה כבר לא סמל סקס אלא סמל עדתי, כנראה. מסקנה? עדיין לא נוצרה בארץ סדרת דרמה טובה באמת. מסקנה 2 - עדיף לצחוק מלבכות. תראו "שוטטות" ולא "בנות בראון".

מוגג

New member
הפוך!

שימי לב (אגב גם הוא זמר מזרחי) - אלי מנשה מייצג את "הזר". הוא הדמות המעניינת והמסקרנת ביותר. הוא לא פרא מזרחי אלא אדם מלומד שיודע גם לאיים. כוחו במסתוריותו. משפחת בראון לא פחות מניפולטיבית ממנו. ברור שהזר צריך להיות מאוד שונה מהאוכלוסייה המקומית. זהו תכסיס אמנותי ידוע. הדרך שבה בחרת לנתח את העניין אינה מבחינה בין עולם הסיפור לעולם היוצר. הסדרה באה בין השאר לדבר על הגזענות ולהראות אותה, כיצד ניתו לעשות זאת ללא שימוש בדמות שונה ומעוררת מחלוקת? את (כמו נוריאל) מתמקדת בדמות אחת ומבליטה את סטריאוטיפיותה ומתעלמת משאר הסטראוטיפים - גבי אינו ייצוג של הגבר הדביל וטוב הלב? דפי - אינה מוצגת באופן פוסטמי כמו מזכירתו של הפרענק? אסי"ד ועליזה רוזן - כבר מזמן אינם חתיכים. ואינם צדיקים. מי מאנשי הכפר מוצג בצורה חיובית? הבעל הבוגד עם המסז´יסטית? המורה לזמרה? האשה הנקמנית? הילדות המפונקות? גם חלי הנסיכה מוצגת כמין דבילה מקצועית שפועלת על פי גחמות רחפניות. אז מה היה לנו? סדרה על כפר שכולו מסוכסך ומושחת שבוחר בדמות מזרחית מסוכסכת ומושחתת. מכאן ברור ש-- זו סדרה גזענית! סאלח שבתי. עירית לינור היאשכנזייה מפונקת? נגיד. היא בחרה לעשות ספר וסדרה מסחרית על אובדן הציונות האשכנזית? נגיד. האם היא חייבת להקפיד על איזון בין הדמויות? לא! אם לא היה אף מזרחי בסדרה - היו אומרים גזענות! שוב סדרה של אשכנזים לאשכנזים. אם הייתה סדרה על תככים במושב של מזרחיים - גזענות! שוב מראים כמה אנחנו דפוקים. אם היו מראים סדרה על אשכנזים דפוקים ומזרחי טוב לב שעוזר להם להתגבר על הצרות? - גזענות! מה זה מראים כמה רע לאשכנזים? שיראו כמה רע לנו! בחיצור - אי אפשר לצאת מזה טוב. אלי מנשה מודע לקיפוח נלחם בתדמית ומקצין אותה כדי להראות שהוא לא מתבייש במוצאו. ואגב, הוא לא מביא את ניסים סרוסי אלא את אבנר גדסי אבל מה זה *מנשה* כל הזמרים המזרחיים אותו דבר.. מצפה להמשך..

גנגי

New member
למען האמת

איך ששלחתי את ההודעה נזכרתי שזה היה אבנר גדסי, וידעתי שתעשה גם מזה מטעמים, אבל בלי מטעמים זה לא שווה. בקיצור - אתה אומר שמה שלא יעשו כאן זו תהיה גזענות, ומכאן אפשר להבין שכל סדרה ישראלית תעסוק, אם תתכוון לכך או לא, בגזענות. אבל אתה יודע שזה לא ככה: "הפוך" מראה את דני שטג (גם הוא "אלי", לא?) ואת אחותו היפה כמשפחה מזרחית שלא מובילה לאף אמירה על מזרחיים - לא לטוב ולא לרע, ואתה יכול להפוך את הסדרה מלמעלה למטה, ולא תמצא שם שום גזענות - ודאי שלא על רקע עדתי (אולי בגלל זה קראו לזה "הפוך"?). גם "שוטטות", שאינה סדרת דרמה, אמנם, אבל מציגה את החברה הישראלית באור מגוחך ונלעג, לא חוטאת בגזענות עדתית. כולם יוצאים משופדים ונלעגים. אז איך זה שמה שלא תעשה זה יצא גזעני, כדבריך? אולי זה דווקא גזעני כי יש כאן אלמנטים של גזענות, ולא כי אין אפשרות שזה לא יהיה ככה? אני לא מנסה לסתור את דבריך, אני רק אומרת שבנוסף לדברים שהצבעת עליהם, שאמנם את רובם קשה לי לנתח, עקב חוסר התמצאות בתחום (אף כי אני יכולה להסכים או שלא להסכים עם הניתוח שלך), יש גם משהו שאני חשתי בו - וזו התייחסות לא אובייקטיבית לנושא העדתי.

מוגג

New member
קשה איתך..

האמת, היא שאני מנסה לברר את הדברים לעצמי, ולכן אני מעלה אותם כאן. אני בעצמי לא בטוח מהי האמת. אבל רציתי קצת לזעזע את הנחת היסוד כאילו אפשר להגדיר נטייה של יצירה רק על פי ייצוג של דמות אחת. מרוב מאמרים ומחקרים על "דמות הערבי/מזרחי/אשה" בקולנוע/ספרות/תאטרון שוכחים שצריך לבדוק גם את שאר הדמויות. הסדרה "הפוך" באמת הייתה יוצאת דופן כי הדמויות שם היו תלושות מהמציאות (לחיוב) זה היה ייחודה של הסדרה, אבל זה גם חסרונה כדראמה ריאליסטית. על "שוטטות" לא ארחיב את הדיבור. לא ירדתי לסוף גאוניותה כנראה. בכולופן הצגת דמויות מגוחכות בה כל אחד מקובע על פי מוצאו זו קריקטורה, בדיוק כמו סאלח שבתי. תמיד האשכנזי המתנשא, יפול בפח שטומנים לו המזרחיים הבורים אך החביבים. וכמו שכתבת אין דין קומדיה כדראמה. דראמה אמורה לייצג ריאליזם קומדיה מטיב/ע/ה מקצינה הרבה יותר את המציאות. אני חושב שיש הרבה גזענות ודעות קדומות בחברה שלנו ולכן טוב שהטלוויזיה עוסקת בזה.לא כל מי שעוסק בגזענות הוא גזען. ולא כל מי שמצביע על גזענות הוא פלורליסט. יש הרבה "מבקרים" שמחפשים את הקיפוח מתחת לזרקורים ומתפרנסים מפרסום תגליותיהם. זה בסדר אבל זו לא ביקורת רצינית . לגבי "בנות בראון" אני צריך לבדוק שוב "נגד מי היא". ותודה על כי הארת את עיניי.: תמיד טוב לקרוא אותם (גם אם זה לא תמיד נעים). ---

מסכים עם גנגי ומוסיף ../images/Emo141.gif

כשיש לך דמות, שהאתניות שלה מובלטת, ויש לה תכונות (לאו דווקא שליליות) שנהוג לייחס לקבוצה האתנית הזו, יש מקום לדבר על גזענות. אפילו אם לכל שאר הדמויות יש תכונות שליליות בולטות משלהן. מה שמזכיר לי את איפיון הדמויות ב"חסמבה": אהוד השמן, עוזי הרזה ומנשה... התימני. מנשה התימני מוצג כנמלה עמלנית, ואין ספק שיגאל מוסנזון התכוון התכוון להציגו באור חיובי, ובכל זאת, יש בכך כדי להעיד על מה שהוא חושב על התימנים. ועוד משהו: על פי הטיעון שלך, מוגג, אפשר לומר שהסרט "היהודי זיס" אינו אנטישמי. בסך הכל יש שם יהודי רודף בצע וחרמן אחד, מה כבר קרה, למה עושים מזה עניין.

מוגג

New member
שכנעת אותי..

במיוחד הטיעון האחרון. [כל פרשן יוסיף דביקון כראות עיניו]

trilliane

Well-known member
מנהל
אני מאד רוצה להשתתף בדיון

אך טרם צפיתי בפרק האחרון... (הקליטו לי בבית, אצפה בו רק בסופ"ש הקרוב) לפיכך לא קראתי את הודעתך מחשש לספויילרים. אני מניחה שעד שאצפה בפרק הדיון הזה כבר יצנח מטה וישכח, אבל זה מה יש...

למעלה