על אלהים,ואסונות.

חי אדר

New member
על אלהים,ואסונות.

נטייה הנמצאת בלב בני אדם,שכאשר פוקדים אסונות,אזי שאלה שעולה היא,אם יש ה´ אז היכן הוא היה?וכיוצא בזה.ויש אשר חושבים שמכח שאלה זו, נשללת מציאות ה´.דומה, שהנחה זו, בטעות יסודה.מקורה,בחוסר הבחנה, בין שאלת מציאת ה´ לשאלת השגחתו.אלו שני דברים שונים ונבדלים זה מזה.מציאות ה´ אינה תלויה בשאלה של, האסונות והפגעים. השאלה היכן היה ה´, רק מחזקת את ההנחה שכן הוא נמצא, ורק אנו לא יודעים היכן הוא. הדבר דומה לשאלה הנשאלת, היכן היה הנשיא? כלום יעלה על הדעת שאין נשיא? אדרבא,עצם השאלה רק מחזק את הנחת הקיום והמציאות של אותה הישות, שאנו שואלים אודותיה.כמו כן, כבר הפילוסופים הניחו קיומו של האלהים. אלא שלגבם, אין ה´ נתפס כמי שיש לו זיקת גומלין עם הנעשה, בעולם.לכן נראה, שהשאלה היא על השגחת ה´ ולא על מציאותו.מכאן שהמבקש לשלול מציאות ה´ מכח אירועי האסונות,חוטא בעירבוב ובגיבוב מושגים.

מיגל

New member
אם לא למעלה מזה...

אדם השואל היכן היה האל (או אם תרשו לי הייתה) אכן מניח כקדם הנחה את קיום האל. אם נניח שהאל הינה כל שטוב וחכם ויפה בעולם, כפי שמניחות הדתות היודאונוצריות, ושאין גבול ליופיה חוכמתה וכו´ הרי שאין לבן אנוש לא את היכולת לא את התבונה ולא את הניסיון שיש לבורא עולם, ועל כן, גם אם יש אלוהים, וגם אם אלוהים זה (או זו) משגיחה השגחה פרטית על בני האדם, הרי שאת השיקולים שלה היכן להשגיח ואיך אין באפשרותנו להבין, "במופלא ממך אל תחקור", אינו רק ציווי שנועד למנוע עיסוק בכשפים קמעות והוצאת דיבוקים למינהם כי אם גם אמירה לגבי העובדה שמערך השיקולים של הקב"ה נסתר מעיינו ואין לנו טעם לנסות ולהבינם "לית מאן דפליג..."

לחי אדר-איפה אלוהים?

לחי אדר על השאלה הזאת חזרו בזמן מצוקה דורות על דורות אומנם אינני מתמצאת בהלכה לעומק(אתה יודע יותר ממני)אבל כשחשבתי על זה הגעתי למסקנה שהדבר הזה שנקרא אלוהים עשה אותנו למותר מן הבהמה ונתן לנו מוח כדי שנדע לבחור בין הטוב והרע שבתוכנו ומי שבמודע בחר ברוע שלא יבוא לאלוהים בטענות שנה טובה שלך חנה גונן

חי אדר

New member
לחנה, אני מסכים.

אני מסכים איתך בהחלט. ובעצם זה מה שהתכוונתי לומר.אלא שהגתי את הטענה שעולה אצל רבים, על מנת לחשוף את האבסורד שבה.ודברייך ישרים ונכוחים.וכבר במקורותינו נאמר. "איולת אדם תסלף דרכו ועל ה´ יזעף ליבו". והרמב"ם הדגיש זאת במורה נבוכים, ח"ג,פרק, יב.וכן בהלכות תשובה בפרק ה´.עייני שם וחווי דעתך.

לחי אדר ../images/Emo6.gif ../images/Emo6.gif ../images/Emo6.gif ../images/Emo6.gif ../images/Emo6.gif ../images/Emo6.gif

לחי תודה על התגובה שלך חנה גונן

למה???

New member
מה הוא הטוב ומה הוא הרע?

כשאני מחליטה איזשהי החלטה בחיי, איך אני יודעת שעשיתי את הדבר הנכון מבחינת דבר טוב או רע?!? איך אני יודעת מה טוב ומה רע? יש כל כך הרבה דתות וכל כך הרבה גרסאות לאלוהים ולחוקים שלו...

חי אדר

New member
על הטוב והרע.

אכן, יש קושי לקבוע מתוך המערך הגדול, של האמונות והדעות מהו הנכון והצודק.זוהי שאלה שהתחבטו בה פילוסופים, וחכמים.אולם אני מבחינתי, מקודת המוצא העיונית שלי,נסמכת בראש וראשונה על המציאות.מבחינה זו אני נולדתי לעולם,כאשר מבחינה אתנית אני שייך לעם היהודי.במישור זה אני שואל את עצמי,האם אני רוצה להיות יהודי?בתוכי, אני לא מוצא נטייה, להמיר דתי,לדת אחרת.כשאני משיב בחיוב לשאלה זו.עובר אני לשאול, לגבי טיב יהדותי.מהי?מה תכליתה ומה מטרתה? לצורך כך יש ללמוד, ולהכיר את ההגות היהודית,לראות את ההיתחבטויות השונות בעניינים אלו, לדלות מכך את העקרונות המנחים, ועל בסיס זה ליצור את מסגרת הערכים, והשיקולים של טוב או רע.ללא ספק זה דורש מאמץ ניכר.אולי אין למאמץ זה סוף.לטעמי,זהו הטעם הטוב שבחיים. אישית, אני נהנה מעצם העיסוק בשאלות אלו כפי שמשתקפים הם, מבעד לעדשת הפילוסופיה של הרמב"ם.ברצוני להדגיש:כי במסגרת העיון מוטלת חובה לא קטנה,להכיר גם את החשיבה של הגישה החילונית, ולהיות מעורה, בזרמי הרוח השונים.אך חשוב לזכור, שבתהליך העיון, אין להשליך דעה מסויימת, כל עוד לא התברר ההפך המוחלט ממנה. האמת שהייתי מעוניין להרחיב קצת את היריעה, אולם איני יודע אם זה לטעמך. אם כן,צייני ואני כמיסת יכולתי אשתדל לענות. אציין עוד זאת,כי נקטתי כאן במונחים של טוב ורע,במובנן הכללי, הרווח.

למה???

New member
טוב ורע ומה שבניהם

האמת, שעד לפני זמן לא רב התעניינתי מאד ביהדות ולמדתי המון על הטוב והרע גם למדתי, אך איכשהו כמה דברים לא נראו לי הגיוניים, הדת היהודית היא לא הגיונית במיוחד בטענה שהאדם לא יודע בראשו מה הגיוני ומה לא... אך בכל זאת, אל תרצח אבל לרצוח ערבים כן מותר... (!?) לפי הדת צריך לעזור אחד לשני ולתמוך באנשים שזה יפה וטוב אבך איכשהו זה נראה שאנשים עושים את זה למטרת עצמם, רק כדי "להרוויח מצווה" אני לא יודעת כבר מה באמת טוב... אז כן, כן הייתי רוצה שתרחיב... בבקשה

חי אדר

New member
מהו היגיון.

השאלה היא כיצד אנו צריכים להגדיר את ההיגיון?מה שנראה הגיוני בעיני אלמוני, אינו הגיוני בעיני פלוני.הנקודה שאת מציינת שאנשים עושים בשביל עצמם זוהי תופעה ידועה.אבל זהו טבע האדם, שתמיד דואג לאינטרס האישי, שלו.עם זאת, ברצוני להפנות את תשומת ליבך, לבעיה שקנתה שביתה בלב בני אדם,שתמיד נוקטים בלשון כללית, ומדברים על היהדות.כאן יש בעיה, כיצד מגדירים יהדות? כוונתי,שבתוך עולם היהדות יש גישות שונות ונבדלות זו מזו.יש גישה אשר הדגש המרכזי אצלה, הוא הרציונליזם.ויש גישה שהדגש המרכזי אצלה הוא המיסטיקה. בין שתי גישות אלו שורר תהום רב. ולא רק זאת בלבד,אלא שגם בתוך כל תחום ותחום יש דעות לכאן ולכאן.ודבר זה, אינו רק ביהדות אלא בכל שיטה ושיטה.הן שיטה דתית, והן שיטה לא דתי.בכל מגזר ומגזר,יש הוגים שונים.ואולי זה היפה בחיים.שתמיד יש ללמוד.לכשלעצמי,כבר הבעתי את דעתי, שהדמות שאני מושפע ממנה הוא הרמב"ם, ואם אסביר אני יכול להסביר את הדברים בהקשר לנקודות מוצא העיוניות שלו.כמובן בתוספת נופך משלי, כפי הבנתי.אם תרצי אוכל לכתוב על כך. רק יש לי בקשה קטנה,אם תתני דעתך, להודעתה, של רוזנה,אלי,תחת הכותרת שאלה אישית, ותשובתי אליה, והתגובה לתגובה, וחווי דעתך.

רוזנה

New member
ועל כך הייתי אומרת...

קובץ שכבר שלחתי בתחתית הדף- מי אמר שאין אלוהים?!!?

למעלה