עלפים

• פותח הנושא EPRT
  • פורסם בתאריך

Bartal j

New member
אוקיי עלפים בעיקרון הם סוג של פיות

עלפים - מאנגלית Elves העלפים הינם דמות מהפולקלור הבריטי, איסלנדי, סקנדינאבי. ניתן לבטא את השם של הדמות: elf,alfe,alve,elve,ylf. במקור האנגלו-סכסוני פרוש המילה הוא : "כל סוגי הפיות" אך מאוחר יותר קיבל המושג משמעות מיוחדת משלו שאומץ ע"י תרבויות שונות. עלפים הם בעצם גזע של יצורים דמויי בני אנוש, שמופיעים ביצירות ספרותיות רבות מתחום הפנטסיה, וגם במיתולוגיה הנורדית שם גם מוזכר גזע העלפים. ישנם תיאורים רבים של עלפים, אך בספרות בת־זמננו הם מתוארים לרוב כגזע אצילי וקצת סנובי, בן־אלמוות, גבוה יותר ואסתטי יותר מבני־האנוש. הם בעלי גזרה דקה יותר משל בני־האדם, אזניהם מחודדות, ראייתם חדה וטובה מאוד, ופניהם חלקות (אין להם שיער פנים כמו בני האדם) כי הרי הם לא מתבגרים אלה נשארים צעירים ויפים לנצח ולכן הצמיחה של השיער נעצרת. במרבית המקרים העלפים מתוארים כקשתים מיומנים, וכחובבי טבע ואומנות העלפיות מתוארות גם כצעירות ויפיפיות מאוד.. באופן מסויים, לתיאור הזה אחראי ג'ון רונלד רעואל טולקין,(כותב הטרילוגיה שר הטבעות) אשר השאיל את התיאור של העלפים מהמיתולוגיה הנורדית (תקנו אותי אם אני טועה) והפך אותו לאצילי ונשגב יותר. ואם אני לא טועה במקור הם יכולים גם לשנות צורה לפי רצונם (יכולת התעתוע). העלפים גם ידועים בשחצונתם, ואף מחשיבים את בני האדם בני התמותה כנחותים מהם ויחסם אל בני האדם משתנה לעיתים הם שובבים ולפעמים הם גם עלולים להיות מרושעים כלפיהם , אפילו ישנה אגדה שמספרת כי העלפים על מנת לשמור על שלמות הגזע שלהם , חוטפים תינוקות בני אנוש בריאים , ומחליפים אותם בילדהם הפגומים שאינם מסוגלים להשתלב החברה האנושית , ולכן נהוג לקרוא לילדים אוטיסטים שנחשבים חכמים בצורה יוצאת דופן בשם elves children (ילדי העלפים בתרגום לעברית) קיימות צורות שונות לתרגום המילה ELVES בעברית, שאת רובן ניתן למצוא בתרגומים השונים לספריו של טולקין. בתרגומה המקורי של רות לבנית לספר שר הטבעות של טולקין, מכונים יצורים אלו "בני־לילית", ואילו בתרגומו של עמנואל לוטם לאותו הספר הם מכונים "עֲלָפִים". בתרגומו של משה הנעמי לההוביט של טולקין מכונים יצורים אלו "שדונים" ואילו בתרגום הטייסים לאותו הספר הם מכונים אלפים. השפה העתיקה המסורתית של העלפים היא הסינדארין העתיקת יומין, אך השפה היותר מדוברת של העלפים היא הקווינה , שאת שתי שפות אלה פיתח טולקין למרות שיש דימיון בין הדיקדוק של השפות לדיקדוק הפיני., קישור מעניין לשפות האלה (שפות אראדה) באתר ארדאלאמביאון שמקודש לשפות האלו ולניקוד: http://my.ort.org.il/tolkien/gandalf2/arda/ האמונה הרווחת כי הם חיים בקהילות עם ממלכות ומלכים בדיוק כמו בני האדם. האלפים גרים ביערות וחורשות לרוב בתוך גזעי עצים חלולים, . במיתולוגיה הצפון גרמנית ה-alfar מתחלקים לעלפים טובים ורעים אשר באופן יחסי הם אכזריים ומיטיבים עם בני האדם. בפולקלור הגרמני אלף היערות נקרא schrat. בפולקלור הדני ה-ellen או elle folk הם אכזריים במיוחד כלפי בני האדם אם הם מתגלים ביערות. הם נחמדים כלפי בעלות בית אשר ביתם נקי במיוחד אבל יחד עם זאת הם נוטים לגנוב את לחמה ועוד חפצים שונים מהבית. בשוודיה האלפים ידועים כ: elvor,grove folk, grove damsels. באיסלנד הם ידועים כ - spae-wives. לעיתים הם ידידותיים כלפי בני אנוש אשר לעיתים עוזרים להם, אך קהילת האלפים בדרך כלל היא מאוד עצמאית ומאוד חזקה, וסיפורי עם מספרים כי קהילת העלפים מתנקמת נקמות נוראיות כלפי כל בן אנוש אשר פוגע בהם. הם יכולים לגנוב תינוקות, עדרים, חלב ולחם או לכשף בחורים צעירים ללא שחרור מהכישוף במשך שנים. ***בהקשרים אחרים יש המתרגמים Elves כ"ננסים", "גמדונים", "פיות" ושאר יצורים מיתולוגים וקסומים. מקורות: האינציקלופדיה החופשית ויקיפדיה הוירטואלית http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A2%D7%9E%D7%95%D7%93_%D7%A8%D7%90%D7%A9%D7%99 אינדקס הגזעים של קלדאריה http://members.pundak.co.il/world/races.html ועוד קישור מעניין: טריווית טולקין בנושא בני לילית (גזע העלפים) משחק נחמד: http://www.numenore.org/trivia/h147.htm ומאגר אתרי טוקלין מהארץ ומהעולם. http://www.numenore.org/trivia/h147.htm כמו כן את\ה מוזמנ\ת גם לפורום פיות שדונים וכל השאר שגם בפורומים בתפוז.. ולקומונת העלפים והפיות אם בא לך http://www.tapuz.co.il/Communa/userCommunaMsges.asp?CommunaId=6425 מקווה שעזרתי ... שלך:בר

EPRT

New member
ואו עזרת זו לא מילה,סחתיין

אז הקשר בעצם השםצ השני שלהם -בני לילית קשור ללילת התנכית?

Bartal j

New member
אני לא בטוחה שאכן התרגום בני

לילית זה תרגום מדוייק בעיקרון זה תרגום מאנגלית כפי שאמרתי, אבל אם ניקח את העובדה שלילית היא אם השדים בעצם שיולדת שדים בקצב מטורף כל יום לפי האמונה (100 שדים כל יום זה נכון?) , ואם ניקח את העובדה שהפיות הוגדרו בעבר כסוג של שדים (יצורי פלא) והקטגוריה עלפים נכללת במונח פיות (שכולל גם פיקסים לפרקונים ,בראוניז בתולות ים ושאר יצורים חביבים). ניתן לומר כי בעצם הם בני לילית לפי המשמעות השנייה ככה שיש איזשהו קשר באמת , העלפים הם בני אלמוות נאים מאוד ואסתטיים ויכולים להיות גם מרושעים לפעמים (לילית היא בת אלמוות גם משום שעונש המוות לא חל עליה בניגוד לאדם וחווה כי היא עזבה את גן עדן לפני האכילה מעץ הדעת) אני חושבת שההגדרה בני לילית מתארת את האיפיון השדי שלהם בעיקר , הם משני צורה והם יכולים להיות נחמדים אבל אל לנו לסמוך עליהם כי מי יודע אם בטעות נפגע בהם הם ינטרו לנו ונקמתם תהיה אכזרית ומרושעת ביותר כשמדובר באינטרסים על עצמם העלף לא ממש מכיר את המושג רחמנות ככה שלא ממש מומלץ לבן אנוש להתעסק עם עלף (כמו שלא מומלץ לבן אנוש להסתבך עם שדים או עם לילית בכבודה ובעצמה למען האמת זה אפילו מסוכן).

EPRT

New member
תמונה יפה

תודה אל הפירוט,אני אברר את הנושא לעומק כל המיתולוגיות הסטוריה וספרות זה אחד הדברים שיותר מענינים אותי,יש לי חשק עכשיו ללכת לקורסים של זה

Y. Welis

New member
בדוק גם את הדיון שנוהל כאן בזמנו

פה. ותודה לאחותי הצעירה על המידע הנוסף...

Bartal j

New member
חח טנקיו שמחתי לעזור ולהביא מידע ;-

בכלל כל נושא העלפים מרתק ביותר הם יצוריים ממש מסקרנים ,כאילו אני אישית אוהבת את כל סוגי הפולקלור והמיתולוגיות למנהם( פרוטקציה קצת למיתולוגיה המצרית לעמן באמת חחח אבל המיתולוגיות האחרות מענינות באותה מידה גם בעיקר המיתולוגיה הנורדית שהיא פשוט וואו) וכמובן אני מעתניינת במיסטיקה ורוצה לחקור גם את נושא הפיות , זה פשוט מעניין אותי בטירוף ואני בעד כל מי שרוצה ללמוד על זה זה בהחלט מבורך לדעתי,
אוקיי אני חייבת לטוס לבית ספר (מבחן באנגלית היום שעה ראשונה) אז שיהיה יום מקסים ונהדר לכולנו!
שלכם: בר

The Anja

New member
לבירור התשובה

כדאי לך להכנס לשרושר הדמונולוגיה בטאגליינס

Y. Welis

New member
תיקון בעניין טולקין - הם אינם משני-

צורה אצלו, אלא זהים לבני אדם בכל מובן פיזי. כמובן שיש להם יכולות שעשות אותם לעל-אנושיים, אבל שינוי צורה אינו נכלל בינהן (כך למשל במקרה היחיד שנזכר, כשברן ולותיין השתנו לזאב ועטלפה, זה קרה לשניהם יחד ולא ללותיין בלבד).

Bartal j

New member
כן הם לא משני צורה אצל טולקין

אני יודעת הם משני צורה בפולקלור הבריטי אם אני לא טועה ..

Y. Welis

New member
בפולקלור הבריטי יש המון סוגים של

פיות - העתקתי פעם לקסיקון שלהם והיו שם יותר ממאה שמות, כאשר בכל מחוז באנגליה יש וריאציה אחרת על שם מוכר. האלפים בעיקרון מוצאם ממרכז אירופה, כך שהמסורת האנגלית עליהם כוללת את זו הגרמאנית, עם עוד תוספות מקוריות וייחודיות לה.

Bartal j

New member
../images/Emo8.gifטנקיו על המידע

אני לא ממש בקיאה בכל סוגי הפיות של הפולקלור הבריטי למרות שזה דווקא נשמע מעניין ביותר.. יש אולי איזה ספר שמתמקד בעיקר בפולקלור הבריטי על כל מאפייניו והמיתוסים שלו? (גם באנגלית אין לי בעיה , אני מכירה ספרי פיות למינהם אבל יש אחד ספציפי שמתמקד בעיקר פולקלור הבריטי אולי ? , סתם להרחבת הידע הכללי..)

Y. Welis

New member
יש הרבה - ישנים וחדשים. את הרשימה

ההיא למשל צילמתי מספר די ישן מהספריה של הר-צופים, אבל מחיפוש מהיר ב'אמאזון' מצאתי כמה חדשים יותר באנגלית. הנה רשימת לינקים מצויינת לשמות פיות ופירושיהם.

אני לא יודע אם זה עוזר לך...

אבל יש ספר של פורד זה שמצייר פיות באופן אובסיסיבי....יש בו, על פי הבנתי, הרבה איורים והסברים בצד...

EPRT

New member
לא שמעתי אל זה..

אבל נשמע שווה עיון,יש מצב שאני אמצא את זה בספריה?

Bartal j

New member
אה הספרים של פרוד! אתה מתכוון אולי

ל good faeries/bad faeries / brian froud (ספר מדהים אני חייבת לציין עיינתי בו קצת במבט חטוף (אני רוצה לקנות אותו האמת היא חח) והתרשמות כללית ראשונית הוא ממש יפה ומאוייר יפה בהחלט מושך האיורים שמה!) או לספר של פרוד השני שאני מכירה : 1. faeries / brian froud & alan lee הוא בעיקר מביא מנהגים ובספר הראשון על פי מיטב ידיעתי יש יותר תמונות למרות שלא יצא לי לצערי לקרוא את הספר השני של פרוד (אבל אני עוד אקרא חח) גם הספר the faeryland companion / beatrice phillpotts מומלץ והספר a treasury of irish myth, legend and folklore / w.b. yeats & lady gregory שהמליצו לי עליו וזה יהיה הספר הבא שאני אקרא כי אמרו לי שהוא עוסק באגדת עם ופלקלו ויש בו מיטב שירים ואומנות!! אני מייעצת לך בחום אם אתה רוצה להתחיך לחקור שיהיה לך ראש פתוח ולאמץ גישה פתוחה לכל וכמובן לסדר ולתייק הכל בקלסר מסודר או מחברת בית ספר איך שבא לך שיהיה לך נוח לסכם .. זה באמת מעניין בהצלחה!!

Y. Welis

New member
יש לו גם ספרים על Gnomes

(יצורים שלעיתים נחשבים לגמדים ולעיתים לוריאציה בין גמדים לבין אלפים) וכן גמדים (Dwarves). בחלק מהאיורים הוא מפרט קצת יותר מדי על החיים הפרטיים שלהם...

למעלה