עיבוד שיר

עדה ש

New member
עיבוד שיר

אני כותבת שירים בהתייחסות למצב בהווה. הפיתוי להוציא שיר שכזה באותו רגע שמה מחר הוא לא יהיה עכשווי. מתוך הפורום והסדנה אני למדה שאם מחר הוא לא יהיה קביל, אין לו מקום, לשיר. הקושי הוא לוותר על שיתוף בחדוות היצירה באופן המיידי. יש כמובן כתיבה הומוריסטית ואז זה אפשרי. גם ההתייחסות אליה שונה. בד"כ מחר היא כבר לא רלוונטית. לעיתים כן, אבל אז היא באמת מוגדרת בצורה אחרת, יותר מכובדת. בעבודה שלי (שחלקה אמנות) אני עושה את כל הטיוטות לעצמי ומגישה רק עבודה מוגמרת ולא חלקים. זה שונה כי העבודה היא לא לעצמי. חדוות היצירה היא אחרת. אשמח לשמוע מה דעתכם. האם גם אתם מרגישים כך או אחרת. אני יודעת איך להתגבר. ס ב ל נ ו ת ומעבר לזה? תודה, עדה

קסנדרה*

New member
כדי לא לחזור על דבריי הנה המאמר ../images/Emo13.gif

כיצד לכתוב שיר: כל כותב שירה מכיר את הנקרא: "השראה רגעית" ההשראה נובעת ממראות, זיכרונות, מחשבות ותחושות. כדי להנציח את רגע ההשראה אנו מוצאים את פיסת הנייר הקרובה ביותר "ומורידים" את התחושות, מחשבות העולות באותו הרגע, בו ברגע כתבנו שיר. אבל לא בהכרח שיר טוב. מאד מפתה לומר: "זה מה שהרגשתי ולכן כך זה יישאר. אני לא יכול לשנות את מה שכתבתי כי אלו הרגשות שלי." ברור שרגשות לא ניתן לשנות אבל את המלים שבחרנו להשתמש בהן בכדי להביע את הרגשות, כן ניתן לשנות. שירה - היא מבט חטוף לתוך הנשמה במעבר שקול/זהיר דרך המחשבה. כשההשראה "מכה בנו" אנו לא רק מוצאים את פיסת הנייר הקרובה ביותר או המזדמנת לנו אלא גם משתמשים במלים הקלות והמזדמנות מהסוג שעולות הכי מהר במחשבה. אלו המלים שאינן בהכרח הבחירה הטובה ביותר מבחינת הכותב, שמן הסתם יכול ומסוגל לברור מלים אחרות "טובות יותר". ראשית, כתבו כל מה שעולה במחשבה ברגע של ההשראה בשלב הבא "תלטשו" את היצירה ותעניקו לה "צליל" יותר מקצועי/ספרותי. זה יכול לקרות בכל רגע: בשנייה שהשינה נופלת עלינו ואין נייר ועפרון זמינים, באמצע ישיבה (כשהיא משעממת), באמצע שיעור, באמצע ארוחה, בנסיעה ברכבת ובעוד סיטואציות. מה שהורדנו אל או על הכתב, זו סקיצה ראשונית בלבד. יש לה חשיבות רבה כי גרעין זה, ממנו יתפתח השיר. אבל מרגע זה אנחנו מתחילים לעבוד, מתחיל התהליך. • בשלב הראשון, אנחנו משפרים את השפה, מתרגמים ללשון שירית, מחפשים מלים נרדפות בלשון יפה/גבוהה יותר. זה שלב לא קל והוא השלב שלוקח חלק ניכר מהזמן, למי שאצלו הכתיבה הספונטאנית, מלכתחילה אינה מובעת בשפה גבוהה. • השלב הבא, הוא לחפש איזה אמצעי אמנותי ניתן לשלב בשיר, אולי דימוי, אם הצלחנו ליצור מטאפורה מקורית, אולי אנאפורה אם יש מוטיב חוזר והשיר מחולק לבתים, אולי פואנטה בבית המסיים, האם צריך לחלק לבתים ואולי לא. האם יש לשיר המסוים סגנון שמבקש חריזה ואם כן אז זה שלב נפרד וקשה מאד, יש ללמוד אותו בנפרד. • השלב הבא- יש לנו כבר קטע בשפה שירית המכיל אמצעים אמנותיים, האם זה שיר מספיק טוב? עדיין לא. עכשיו יש לעבוד על המבנה, עימוד השורות, ושוב לבדוק את החלוקה לבתים, האם נחוצה/מיותרת ? להשתמש בסימני פיסוק – זה אמנם לא חובה בכתיבה המודרנית, העכשווית, אבל יש שירים שאפשר לדלג על סימני הפיסוק ויש שירים שהסגנון שלהם לא מוותר, אז יש לשבת ולברר איפה אתנחתא קצרה(פסיק) איפה אתנחתא ארוכה(נקודה) ותמיד נקודה בסוף כל בית ובסוף השיר. לאחרונה נפוץ מאד בפורום לשים .... בסוף שורה – זה לא מקובל בשירה אלא למעט במקרים מאד מסוימים ולא ארחיב כאן על זה. • זה השלב שאנחנו משערים שהנה יש לנו כבר שיר טוב. עדיין לא. יש להניח לשיר בצד לכמה שעות ואני ממליצה ליממה תמימה. רק אז לחזור אל השיר ולקרוא אותו "ממרחק" רגשי, לנסות לקרוא אותו "מבחוץ" כקורא זר, עד כמה שניתן. לנסות להבין אותו, את הרעיון שבו. לבדוק האם נשמר הרצף הרעיוני, האם יש רצף בין שורה לשורה, בין בית לבית ולאורכו של כל השיר. • ועברנו לשלב הבא - בשלב זה אנו בוחרים כותרת לשיר - תמיד נקרא את השם של השיר תחילה ולכן הוא יכול להפתיע וגם לחזק, להדגיש את השיר שבא אחריו, או אפילו לא להיות בכלל (שירים חסרי שם) וכך שם השיר פועל אפילו בהעדרו. השורה הראשונה, יכולה להיות שם של שיר וגם להיות המוטיב המרכזי של השיר, הקו המנחה, ציר ההבעה (כותרת אינטגרלית). שם השיר יכול להיות גם מטאפורה ובגלל מרכזיותו וחשיבותו של השם. שם השיר יכול להיות מוטו, פסוק, ביטוי ידוע או ציטוט, ובתנאי שימלא אחר ציפיות הקורא, בשיר עצמו. • בתום השלבים הללו יש מקום לעיבוד אחרון, הגהה נוספת, קריאות חוזרות והתבוננות חוזרת, שלב זה ניתן ליישם רק אחרי ששוב הנחנו ליצירה לזמן מה. לסיום אני רוצה להוסיף בקשר ליחס בין המשורר/כותב ליצירתו. המשורר/הכותב כידוע אינו בהכרח הדובר ביצירה אותה כתב, מכאן שאין הוא מצפה מיצירתו לדבר לאחר פרסומה, יש משוררים שכתיבתם מראש אינה מצפה לדבר אלא להוליד את השירה. באחד המאמרים קראתי השאלה יפה: למה דומה השירה ? להרגשת הרכּב הרוכב על גב סוסתו ומרגיש אשמה על שהוא נטל על גבה. פרסום השירה אינו כפעולת הרכיבה אלא כהסרת האוכף מגב הסוסה ולא בכדי לשחרר את הסוסה מהנטל אלא כביטוי שאין הוא יכול לשחרר את הסוסה מהנטל והאשמה תמשיך לכרסם בו. כלומר השיר פורסם ברבים כהודאה – אלו מחשבותיי ואיתם אני חי. ציטוט של סטדמן: "שירה היא אמנות והיא אם כל האמנויות. היא הקלה ביותר מבחינת היכולת והקשה ביותר להשגת ההשתקפות האמיתית" סטדמן, משורר אמריקאי. קסנדרה

עדה ש

New member
המלצה ועוד.

את המאמר קראתי כבר מספר פעמים. הוא מאד משכיל וכולל ואני ממליצה למי שעוד לא קרא. ומי שכן, תמיד טוב לקרוא אותו שוב. כל אחד מאיתנו הרי שונה. יש מי שחריזה היא המאפיין החזק אצלו, יש מי שדמיונו מאד עשיר, יש מי שיודע להפקיע, ויש מי שניחן בכל התכונות. בזמן שאני מזכירה זאת אני שמה לב, קסנדרה, שאת לא מעלה את נושא הכישרון של כל אחד ונותנת ציון, למרות שאת מנהלת את הפורום זמן די ארוך. האם עולה לפעמים הפיתוי? דרך העבודה שלי היא כזו: אני מתחילה בדרך כלל בשיר לכאורה טוב ומלא דימויים ובתהליך העיבוד אני מצמצמת לכדי רעיון, שלא תמיד הוא שיר. לעיתים רחוקות אני משאירה שיר כמו שהוא. שיר כזה יעבור עוד הרבה עיבודים, ואז באמת אני מאמצת טכניקות שמוזכרות במאמר ועוד. לאחרונה מילים הציעה לי בדיון שעלה לשרטט בצורה אמנותית את הרעיון ומתוך כך לכתוב את השיר. בצורות אמנות אחרות בהן אני מתבטאת, ברגע שסיימתי את היצירה, אני מתפנה כולי ליצירה הבאה. תמיד היצירה הבאה היא היצירה האהובה עלי. היתרון שאני מוצאת בפורום הוא הדיון שמתפתח בו. כל אחד יכול לבטא את עצמו וללמוד מאחרים ומתגובות במה הוא טוב ומה חולשתו ואיך הוא יכול לשפר. וגם לקבל השראה והזנה הדדית. אשמח אם תכתבו את דעתכם לגבי מה שכתבתי או חלק, ואם תעלו נושאים נוספים לדיון. עדה

קסנדרה*

New member
עדה אני לא חושבת שהמילה כשרון היא

המילה המדוייקת. אמנם נכון שלכל אחד מאייתנו יש כשרים טובים יותר לדברים מסויימים ולאחרים, פחות טובים. אבל... אני לא האדם הנכון להחליט למי יש ולמי אין, לא בחנתי אף אחד, ואין לי יומרות כאלה (לבחינת כשרים יש מבחנים). יש לי תחושות פנימיות שלי, מתוך נסיון רב שנים, אבל אני שומרת אותם לעצמי בד"כ, או שהם ייאמרו במסר האישי. אני מנחה, אני נותנת ומי שרוצה מקבל, ומי שמתפתח ומצליח, הרי שאין מאושר ממני, ומי שלא, או שהוא פורש מכתיבה וממשיך להצליח בתחומים בהם הכשרים שלו טובים יותר, או שהוא מחפש במה אחרת בה הוא יכול להביע את רחשי לבו, כמו בבלוג או אחר. ולעניין החריזה - זה תחום חזק, זה סגנון כתיבה ומי שרוצה לכתוב בחריזה, מוטב שילמד את הכללים על בורים, כי כתיבה בחריזה חסרת משקל, אינה טובה. לגבי דמיון, לכל כותב בתחום הספרותי, ראוי שיהיה לו דמיון פורה, אפילו רצוי מאד. לגבי הפקעה - זה צריך ללמוד, טכניקה ותו לא. ולגבי ציונים - אני נגד השוואות וציונים, לכל אחד סגנון ייחודי, ואין להשוות בין כותבים. בספרותית השוואתית אנחנו לעתים עושים השוואות בין משוררים, אבל תמיד זה בדיעבד, לאור מענים משותפים שכבר באו לידי ביטוי ביצירות. (מכנים משותפים, כמו שואה, יתמות, מלחמות, מחלות נפש, בית מדרש ועוד). קסנדרה

עדה ש

New member
קסנדרה

אני לא רואה במה שכתבת תגובה לפתיחה של דיון, לא בפורום החברתי ולא במסר אישי. כי אם ס ג י ר ה של דיון שנפתח ! ! ! מעולם לא האשמתי, לא אותך ולא אף אחד ! ! ! הרעפתי מחמאות להכביר, אז הנה עוד אחת: תודה . וגם סליחה - אין ל י !!! בעיה להגיד. עדה.

קסנדרה*

New member
עדה הצלחת להרעיד את הקרקע תחת

רגליי, ואני כרגע מאד כועסת על התגובה הזו, וכל מי שמכיר אותי יודע שאני לא נוחה לכעוס, ועד שאני כועסת, צריך לרדת מבול, כל הצי שלי צריך לטבוע, וצריכה להיות רעידת אדמה, דרגה 7 בסולם ריכטר - והנה, זה קרה. לא פתחתי את הדיון, לא סגרתי אותו ! ואני מבקשת אותך, לא להפנות כלפי אצבע מאשימה, כי איני אחראית על תגובות הכותבים בפורום, מי שימצא לנכון יגיב ומי שלא אז לא. קבלי את זה, מבלי להאשים אותי ו/או אף אחד אחר, בבקשה. קסנדרה

עדה ש

New member
קסנדרה

את יודעת מה כוחה של מילה. וגם לי קל לזהות אותה. מכיוון שניסיתי להבין מדוע התגובות שלך מתחילות בשלילה וענית לי במסר שלהערכתך לא ימצאו בדיון שהעלתי עניין, וחזרת להטיף לי מוסר וגם האשמת אותי שאני מאשימה אותך. ולא בפעם הראשונה. ראי לא מזמן כאן בחברתי. סליחה, עד כאן. את יכולה לכתוב שאני לא יודעת להתבטא, או שצורת הכתיבה שלי לא לעניין, ואני גם מוכנה ללמוד. אבל להאשים? למה? השאלה שלי היתה עדינה: "פתחתי דיון בפורום החברתי. הוא מכוון לכולם. הכותרות של התגובות שלך גורמות לכך שהוא יסגר עוד לפני שהתחיל. למה?" אני מטבעי לא נוטרת טינה וגם לא עוזבת בלי לאמר שלום. ושוב, תודה עד כאן. אני למדתי לא מעט, ועכשיו אעוף מכאן. ד"ש וסליחה גם לך ולכל מי שבפורום. שלום לכולם. עדה

למעלה