עזרה

yonitbrk

New member
עזרה

ערב טוב לכולכם. אני אמא לילד הלוקה ב - ADHD ומטופל בריטאלין, אשר עוזר לו מאוד הן התנהגותית והן לימודית. בזכות הריטאלין הילד מצליח מאוד בלימודים ,ומודע לבעיות שיש לו ולתרופה שהוא לוקח. לילד היה חבר,שהחליט לפני מספר חודשים לנתק איתו קשר,מסיבות שאף אחד לא יודע, אפילו לא הוריו. אבל במשך הזמן הוא כל הזמן מנסה להרוס לבני קשרים עם חברים אחרים ודי מנסה לעמלל לו את החיים. הורי אותו ילד יודעים על הבעיה של בני, היות ואנו חברים טובים כבר שנים רבות ושיתפנו אותם בבעיה של הבן ובעובדה שהוא מקבל ריטאלין. כנראה שהם רואים בתרופה סם ,ויתכן שדיברו על זה בבית ליד הבן שלהם. והיום בשעות אחה"צ סיפרו לי שהילד מפיץ מאחורי גבו של בני ש "אמא שלו נותנת לו סמים כל בוקר כדי שיהיה עירני". כנראה ששמע את הוריו מדברים בבית על הנושא ,ובמקום לשאול שאלות הבהרה עשה בזה שימוש . הוא סיפר את הסיפור לילדים אחרים אשר ניגשו לחבר טוב של בני ואמרו לו " אתה רואה ... לא חבר טוב שלך, הוא לא מספר לך הכל ויש לו סודות שהוא לא משתף אותך בהם". אותו ילד שאל אילו סודות ואז הם אמרו : ... סיפר לנו שאמא של ... נותנת לו סמים כדי שיהיה עירני בבוקר". מה עושים? דיברתי עם המורה וכמובן עם הבן שלי ,מחר הוא יעמוד מול הכיתה בבוקר ויסביר להם על הבעיה שלו ,כמובן שניסחנו את זה ברמה שהילדים יוכלו להבין , אבל השאלה היא האם זה נכון? המורה אמרה שהיא תתערב ותנסה לטפל בנושא גם מבחינתה, היות וזה דבר מאוד מכוער לעשות . היכן אני יכולה למצוא חומר על הנושא ברמה שתתאים לילדים בני עשר? בעוד שבועיים יהיה יום הורה-מורה בבית הספר, וכבר דיברתי עם המורה שאגיע להעביר שיעור בנושא. השאלה איך מסבירים דברים כאלה לילדים כדי שיוכלו להבין?

אנרגטית

New member
עצוב וכואב לי לקרוא.

אלו חברים טובים? ככה עושים לכם מאחרי גבכם? עם חברים כאלו לא צריך אויבים. המורה צריכה לעשות עבודה טובה כדי ל"קלקל" את הרושם שהחבר יצך לבנך. מה עם לדבר עם הילד?

zivadina

New member
איזה מין חברים יש לכם?

מה ה"חבר לשעבר" שומע בבית מן ה"חברים הטובים" שלכם? בהחלט ייתכן שהילד מקנא בבנכם או מנסה לפגוע בו מסיבה אחרת (אולי תיסכולים של עצמו שהוא פורק על בינכם), אבל לא ברור לי מה עשו ההורים כדי לעצור את התהליך. יש הורים שאומרים לילד שלהם: "חמודי, זה לא יפה". הורים כאלה לא מחנכים, לפי דעתי. אם הילד שלי היה עושה כך, הייתי דואגת שהוא יתנצל בפני הילד הפגוע ואולי אפילו מענישה אותו. ילדים שלא שמים להם גבולות בזמן נהפכים ל"מפלצות". אני תמיד התרחקתי מהורים ש"הגנו" על הילד שלהם על חשבון ילדים אחרים. לא יכלתי להיות חברה שלהם. אצלי כל ילד "חוטף" אם הוא לא מתנהג כמו בן אדם. גם תלונות של ילדים אחרים עליו נבדקות בקפידה אצלנו. זה בשביל שהילד שלנו יהיה בן אדם ולא "מפלצת".

yonitbrk

New member
צודקת. גם אצלנו כל תלונה נבדקת

וחלק ניכר מהחינוך בבית שם דגש על איך להיות בן אדם ואיך להתנהג בחברה. אבל כן, יש הורים אשר מעדיפים לא להתערב, ולתת לילדים להסתדר בעצמם, ואם הילד לא מתחלק בחוויות מבית הספר הם לא שואלים. וכשפונים אליהם בטענות, תמיד הבן שלהם בסדר. בכל אופן כאן כבר עירבתי את המחנכת, אחרי שמאביו של הילד שמעתי מילים לקוניות של "אני אטפל בעניין". איך ומה יעשה אין לי מושג. כמו כן אני מתכוונת להיכנס לכיתה ולדבר על הנושא. האם את יודעת איכן אוכל למצוא חומר על הנושא ברמה שילדים בני עשר יוכלו להבין? איך אפשר להסביר לילדים על הבעיה? ומעבר לכך איך מדברים איתם על נושא כזה של "רכילות מאחורי הגב?" על נושא של גרימת נזק חברתי לאחרים?

zivadina

New member
הסברים

לדעתי, את צריכה לחשוב היטב במה את רוצה להתמקד. האם את רוצה להתמקד בהסבר על הטיפול התרופתי בהפרעת קשב? בסיבה למילה "סימום"? האם את רוצה להתמקד בנושא של הגינות בחברה? האם את רוצה לחנך ילדים של הורים אחרים? לדעתי, צריך לבוא ממקום "נקי" ופשוט להסביר לילדים מהי הפרעת קשב ואיך הריטלין עוזר לה, ולמה קוראים לו סם. במאמר "כיצד לשוחח עם ילדך" מוצעת דרך לשוחח בגובה העיניים ברמה שמובנת לכל גיל, עם הרבה המחשות מן המציאות של הילד, ולא להיגרר להסברים תיאורטיים מעורפלים ש"יצאו מן האוזן השנייה" של הילדים. תוכלי להוסיף מספר מילים על כך שעדיף לשאול שאלות בפשטות מאשר "לדבר מאחרי הגב", אבל לא כדאי שתעמיקי בכך. אני חושבת שחינוך להגינות צריך להיעשות על ידי המורה בכתה ועל ידי ההורים בבית, וקודם כל על ידי דוגמה אישית יומיומית בסביבה הטבעית של הילד. בקישורים למטה יש חומר שיספיק לך, לדעתי. בקשר ל"סמים", כדאי פשוט להגיד, שריטלין הוא חומר שמשפיע על המוח. כאשר נותנים אותו כתרופה, שזה אומר מנה קטנה ודרך הפה, הוא פועל כתרופה שעוזרת להתרכז. ברגע שלא לוקחים אותו לפי ההוראות המדויקות של הרופא, התרופה מתנהגת כסם. אבל יש גם שימוש בגז מזגנים ובטיפקס כסם, כך שהרבה פעמים האדם הוא זה שבוחר לקחת חומר מועיל ולהשתמש בו כסם שגורם לבריחה מן המציאות. מה דעתך?

yonitbrk

New member
תודה לך יקירתי

אכן חשבתי להתרכז בהסבר הבעיה בפשטות רבה , היות והם לומדים עכשיו על גוף האדם והמערכות בגוף, להזכיר את המוח והבלוטות שבו, הקשורות להפעלת המערכות, ולציין כי הבלוטה שאחראית על נושא הקשב והריכוז אינה מתפקדת כמו שצריך ופשוט התרופה באה לשפר את תפקוד הבלוטה. אסביר מה ההבדל בינה לבין סם, שאין צורך לבלוע אותה בחופשות ובשבתות, שההשפעה שלה פגה אחרי זמן מסויים, ולהבדיל מסם לא מרגישים צורך לקחת עוד . ניתן להסתדר גם בלעדיה. לציין את העובדה כי גם אנשים מבוגרים וסטודנטים באוניברסיטה משתמשים בתרופה הזו. לציין את העובדה שהתרופה במינון הנכון אינה גורמת לנזק רפואי כמו הסם.בנושא החברתי, די יהיה לי קשה, כי נכון, אין זה מתפקידי וגם אין ביכולתי מספיק ידע איך לעשות זאת, איך לחנך ילדים של אנשים אחרים.

אנסה לעזור לך בשתי מישורים

כואב ומרגיז, וחבל שחוסר ידוע של הורים פוגע בילדים שלהם. כי סביר להניח שאם היה בינהם קשר טוב, שגם הוא סובל ואולי אף מתגתעג לימים. כי לצד קשיים ביצירת הקשר הראשונום. סביב לקויי קשב יש תמיד צחוקים ויש מצב רוח . ראשית, מאיכן את בארץ. עם מאיזור הצפון, אני מוכן להגיע ללא תמורה ולהסביר על התסמונת למורים ולהורים, נראה שההורים שלו צריכים ניעורה רציני. אם תרצי אני מוכן גם לדבר עם הילד. היות שאני לא רופא, אולי תתן לו זווית הסתכלות. אני מאוד מקווה שתכיסי לפורום הלילה או בבוקר, בשלוש שעות הקרובות אני יעבוד על המחשב אז תזפזפי אם אוכל לעזור במשהו, למרות שזה חריג ואני תנצל על שאני נותן מסםר נייד, את יכולה גם ליצור קשר טלפוני בשעתיים הקרובות (עד 2:00 בטוח) לנייד שלי 0544970873 ושוב אני מתנצל שאני חורג מהמקובל.או מחר בבוקר מ 7:00 . לילדים יש הסבר מאוד יפה. תמיד יש בכיתה ילד עם משקפיים. לתת דוגמא. להנות שאלה כללית, אם אני אבקש ממך להוריד משקפיים וקרוא, יהיה לך קשה. אני מקבל תרופה שהיא כמו משקפיים. להפנות שאלה לילד ותשאל אותו האם אתה מרגיש את הכסא. האם אתה שומע את המכונית בחוץ. כל אלו לך לא מפריע. הדבר הזה שנותן לך להחליט שזה ]חות חשוב עכשיו מלהקשיב למורה הוא כמו סיר. סגור ואתה יכול לפתוח מתי שאתה רוצהץ אצלי המנגנון הזה זה כמו מסננת. גם אם אני סוגר למלעה ומאוד מתאמץ נשארים חורים ונכנס בהם הרעש של מכונית, ילד מגבר, כיסה זז. הריטלין - התרופה שאני מקבל מקיטנה קצת את החורים של המסננת הזאת. ואז קל לי יותר לשלוט במה נכנס לקופסה. כל תרופה זה סוג מסוייפ של סם. גם תרופות שאמה שלכם נותנת לכם להוריד חום זה סם. אז מה ?? בשבילי הריטלין זה תרופה שבלעדיה אין לי מה לחפש בכיתה כי אני מפריע לעצמי ולכם. זהו הסבר שני נוהג להסביר לילדים או לעולים חדשים. נראה מפידבק שאני מקשבל שהדוגמא עובדת. כמובן בנוסף לדבריה של זיווה, סטודנטים מבוגרים ומתבהגרים לוקחים ריטלים כל יום כי זה משפר מאוד את איכות החיים. מקווה שעזרתי, גם אלא נשתמע גיל

zivadina

New member
גם רופאים ועורכי דין לוקחים ריטלין

אבל הם לא מספרים על כך בגלוי. כמובן כאלה שעברו אבחון.

עוד רעיון להסבר לילדים-

זה לשאול אם יש בכיתה או מישהו מכיר ילד עם אסטמה. ולהסביר שאלו הם ילדים "רגילים" לגמרי רק לפעמים קשה להם לנשום ואז הם משתמשים במשאף עם תרופה כדי שיוכלו לנשום בקלות. היתרון של הסבר זה שהדימוי הזה קרוב יותר לרטלין מכיוון שזו תרופה בשונה ממשקפיים שהם לא (העובדה שזה לא אותו דבר שמעתי מבתי בת ה-8 וחצי!!). בהצלחה

yonitbrk

New member
הי גיל. מאוד עזרת לי.

זה בדיוק ההסבר שחשבתי לתת לילדים. סליחה שלא חזרתי אליך אתמול, היות וניסיתי קצת לישון בלילה,ללא הצלחה מרובה , ורק עכשיו נכנסתי למחשב. אבל אכן העצות שנתתם לי מאוד עזרו לי גם להסביר לילד שלי את הבעיה שלו, וכמובן כדי שאוכל להסביר לילדים על הבעיה של הילד. המון המון תודה ושבת שלום.

zivadina

New member
קוראים לזה "אונה קדמית במוח"

ולא בלוטה. לא כדאי להשתמש במונחים מטעים. אבל אפשר בהחלט להסביר על האונות במוח.

yonitbrk

New member
צודקת

אך לצערי המורה לא נתנה לילד לדבר אלא דיברה בשמו, במילים מאוד פשוטות, משום מה לא רצתה לדבר על הבעיה, אך אני אתעקש וביום הורה-מורה אנסה להסביר לילדים את הנושא. מה שכן חשבתי,שהיות והם התחילו ללמוד על גוף האדם אנסה לשתף את המורה למדעים, הם התחילו ללמוד על המערכות בגוף, ואז ננסה להסביר להם ביחד את הקשר בין המערכות למוח ונקשר זאת לבעיה.

zivadina

New member
כל הכבוד לך!!!

את תראי שהחרוצים מנצחים. תמשיכי לטפטף בעקביות את מה שאת מאמינה בו. בהצלחה!

מדרגות

New member
רציתי רק לאמר לך...

אני מאחלת לך המון המון הצלחה. רציתי רק לאמר שתודה ששיתפת אותנו בפורום, אני למשל עומדת מול הדילמה של מה לספר כמה ולמי... ואולי מהמקרה שלך אני קצת אשכיל. אני באמת מחזיקה לך אצבעות שזה יצליח לך. כל הכבוד לך !!! את בהחלט אמא טובה !!!

galit74

New member
היי יונית

גם לי יש ילד עם הפרעות קשב שמקבל ריטאלין. יש בעיה עם הורים שלא מבינים את הבעיות הללו וקוראים את כל הכתבות של אודטה למיניהן ומסיקים שאנחנו מסממות את הילדים. הבן שלי בן 5 ומאוד מודע לעצמו ויודע מתי קשה לו ושהתרופה עוזרת לו. אני לא יודעת עד כמה כדאי לבזבז אנרגיות בלהסביר להורים אטומים מה זה אומר שיש לילד בעיה. אני מכירה אותך גם מהפורום השני וזה שיש לי ילד נוסף עם בעיות קשות יותר גורם לי לא להתייחס להורים כאלה. תמיד יהיו ילדים שיציקו ואני לא יודעת עד כמה אפשר באמת להסביר לכולם ועד כמה זה בכלל ישפיע על היחס שלהם. את לפחות יכולה להיות גאה בעצמך שלך כן אכפת מהילד שלך ולהסביר לו מה בדיוק עושה התרופה שהוא מקבל כדיי שהוא יהיה שלם עם עצמו. המון בהצלחה. גלית.

yonitbrk

New member
תודה.

רק שאלה קטנה, ההשתתפות שלך בשני הפורומים נובעת מאותו ילד או כמוני משניים וכל אחד עם הבעיה שלו?

galit74

New member
תשובה קטנה...

לצערי ממש לא משעמם לי בבית. הגדול בן 8.5 PDD+ADHA, הבינוני בן 5 ADHD עם בעיות התנהגות והקטן בן חצי שנה בינתיים "סתם" תינוק מקסים וחייכן..

yonitbrk

New member
ושישאר כך, הכוונה לחייכן

גם לי לא משעמם: התאומים בני 8 PDD כל אחד בקצה השני של הסקלה, והגדול בן עשר ADHD ,אשר נכנס בגדול לגיל ההתבגרות, כך שהכל הופך למוקצן יותר. אבל כולם מטופלים וכל אחד נמצא במסגרת המתאימה לו, רואים כל הזמן שיפור והתקדמות, וכמובן שתמיד מחכה איזו הפתעה מהצד. אף פעם לא יודעים למה לחכות. אחד התאומים גבולי מאוד בין PDD ל - ADHD ומטופל אף הוא בריטאלין וברספרידל. אבל אצלו יש קצת התנגדות, היות והוא לא מסוגל להבין ולקבל את הדברים הטובים שכן עושה הריטאלין . מאוד קשה לו עם נטילת הריטאלין. נקווה לטוב. ולשבוע טוב.

למעלה