עזרה

Unsteady7

New member
עזרה

אז לאן ממשיכים מפה, אם בכלל? אני בטיפול תרופתי מעל לשנה, חוסר תיפקוד כמעט טוטאלי, אין חשק וכוח לשום דבר, שקיעה בתוך מרה שחורה כבר תקופה ארוכה של מעל לשנתיים שהתפרץ לפתע... בגלל אי אלו דברים, סביר להניח הדחקות וטראומות. כרגע מטופלת כבר כמה חודשים 'טובים' 225MG אפקסור (הייתי על ''ויאפקס'', אך לאחר מס' חודשים שבהם עברה תקופת ההסתגלות-תופעות הלוואי, העדפתי לעבור לתרופת המקור למרות שהיא יקרה פי כמה, לא כלולה בסל). ובנוסף קלונקס 25 מ''ג לפני השינה, אמור להרגיע(?) - בפועל לא מרגישה כל שינוי... הייתי בטיפול פסיכולוגי לתקופה די ממושכת לא הרגשתי שבאמת זה מועיל ועוזר לי במשהו. לא הוזיז או שינה אצלי דברים בתת מודע והן בגישה האקטיבית בחיי היומיום. כבר מזמן איבדתי תקווה, בייחוד ברופאים. הרופא שלי לדעתי כבר אובד אצות, היות וניסיתי שלל סוגים שונים של תרופות, כרגע מרגישה פעם ככה פעם כך, יש ימים שיש יותר כוח ופעילות, וישנם כאלו שלא מסוגלת לצאת מן המיטה ולעשות דברים בסיסיים ביותר. ניסיתי לפעול בצורה אקטיבית, לשכנע את עצמי אך גם זה מאוד רגעי ולא משנה אצלי משהו בתחושה, עדיין ההרגשה של האפסיות, כישלון, חוסר אמון בסביבה, אלו דברים שנחקקו אצלי מאז ומתמיד, אעדיף לא לפרט יתר על המידה, אציין שאין כמעט תמיכה מהמשפחה, לא נראה שאכפת להם בכלל ממשהו. האם למישהו יש עצה בשבילי? אולי המלצה למטפל/ת בשיטת CBT? עליה הרופאת משפחה שמכירה אותי תקופה ארוכה המליצה, אך לא התחברתי כלל לשיטה זו, חשתי כמו שטיפת מוח ואף ביקורתיות. איך אמורים לדעת אם התרופה יעילה ועוזרת או שמא לא עוזרת ותורמת כלל וכלל?

שני דברים

א. אם את לא מרוצה מהרופא שלך אפשר לפנות לחוות דעת שניה לא כל שכן למצוא רופא/ה אצלו/ה תרגישי שאת בידיים טובות ב. כתבת שמצבך התפרץ בשל טראומות, האם שקלת או ניסית טיפול יעודי לטראומה? (אני ממליצה על EMDR, אבל יש גם PE, SE )

Unsteady7

New member
הייתי אצל מס' לא מבוטל

עם אחת היה חיבור מאוד טוב ובאמת אכפתית, אבל הייתה אז בעיה בגלל מרחק. אף פעם לא הייתי אדם שמח, תמיד הייתי מה שמכנים 'דיכאונית' וסגורה, עם ביטחון עצמי נמוך מאוד, כנ''ל לגבי דימוי עצמי, אבל כל המצב המנטאלי שלי התערער עוד יותר קצת לפני סיום התיכון, תחילת צבא, ושם כל ההדחקה פשוט יצאה... כמו בלון שהתנפץ. ומשם לא הצלחתי לצאת באמת. לא משנה מה ניסיתי לעשות, כאילו זה משהו שנכפה, לא יודעת איך להתמודד עם הסבל הזה והכאב שיש לי בפנים, וכל המסיכות האלו שאנשים סביבי חושבים שמבינים ויודעים עלי הכל כשלמעשה הם טועים לחלוטין.

יש הרבה דברים שניתן לעשות

ראשית כדאי לראות ממה בעצם את סובלת (אגב בדיקות דם רפואיות לא פסיכיאטריות עשית? לפעמים דכאון נגרם כתוצאה ממצבים הורמונלים, תת פעילות של בלוטת התריס וכד') ואח"כ להתאים טיפול. בטיפול הפסיכיאטרי כדאי לחזור לרופא ולספר לו את מידת הסבל גם עם התרופה (הרי יש מינונים שונים ותרופות שונות, אם כך את מרגישה בבירור מה שאת מקבלת לא מספיק לך ואפשר לפי המצב והחלטת הרופא לשנות מינון, לשנות תרופה להחליף טיפול וכד'). בטיפול הפסיכולוגי כדאי כאמור לדעתי לשקול בחיוב פניה לטיפול יעודי לטראומה בפרט שציינת שזה בגלל טראומות שעברת שהתפרצו. יש כיום טיפולים יעילים ביותר לזכרונות טראומתיים או למצבים פוסט טראומתיים. אכפתיות זה תנאי הכרחי בטיפול אך לא תנאי מספיק בפרט עבור מצבי דכאון או בעקבות טראומה.

Unsteady7

New member
אבחנה-

אני אישית לא מחבבת ומתחברת למילה הזו, מרגיש לי כמו סטיגמה וכמו סממן שמסמנים אדם מסוים לפי קרטריון X ולפיו כך הוא. בכל מקרה, יש לי "אבחנה" או יותר נכון, לדעתי האישית יותר מתחברת ל- דיאגנוזה רפואית... לא סתם שלחו אותי ישירות לרופא שיזרוק עליי מרשמים. לקחתי הרבה סוגים שונים החל ממשפחות חדשות ומשפחות ישנות יותר. וכל מיני "תת קטגוריות" שכלולות ביניהן. כמעט שנתיים לערך אני עם כדורים, אבל אף פעם לא עם משהו קבוע. או שהיו לי תופעות לוואי גם לאחר שהייתה אמורה לעבור תקופת ההסתגלות לכדור, ורוב הכדורים פשוט לא השפיעו עליי - למרות ה"משחקים" עם המינונים וכו'. וכמובן מינימום זמן המתנה בכדי לראות אם הכדור ישפיע, אם בכלל. לרופא כבר לא נראה שהוא אכפתי. הוא מושך אותי כבר תקופה ארוכה עם אותו הכדור ואותו המינון (לפי דבריו, הוא המקסימלי, אך ראיתי ברשת כי ניתן לעיתים לעלות ל-300MG) למרות שאני לא מרגישה שום שינוי מהותי, וכך גם אמי טוענת... כי אני על עצמי קשה לי. קשה לי עם עצמי, עם ההתמודדות והפחדים, החרדות, החששות. ובעיקר גועל. כלפי עצמי. ושיגרת החיים...

אם אינך מרוצה מהרופא - כדאי לפנות לחוות דעת

שניה. מעבר לכך כדאי לשקול בחיוב צירוף טיפול רלוונטי.

מישוהית

New member
תבקשי שיעלו לך את המינון

אם זה לא יהיה לך יקר מידי... אני לוקחת 300 מ"ג של ויאפקס XR, את גם בטיפול שיחתי?

מישוהית

New member
אופס...

עכשיו ראיתי שכתבת בקשר לטיפול שיחתי... נראה לי שאת צריכה מסגרת, אולי טיפול יום יכול לעזור לך, לי זה עזר מאוד, תשאלי את הרופאה שלך על זה

הרבה פעמים

הציפיות שיש לאנשים מטיפול תרופתי הן לא מציאותיות. תרופה יכולה להקל בסימפטומים אבל לא לשנות חיים, לא לפתור בעיות ולא להעביר אותך במגע של קסם למחוזות אחרים. איך יודעים אם תרופה עוזרת? מנסים לדרג בדרך כלשהי את עוצמת הסימפטומים שאת מרגישה, ולא את התפקוד שלך. נותנים לאנשים תרופות בדרך כלל כדי להקל על הסימפטומים מתוך הנחה, שאחרי הקלה כלשהי הם יתחילו יותר לעשות בחייהם ולתפקד. ויש אנשים - כנראה את אחת מהם - שחושבים שהתפקוד שלהם תלוי בתרופה. שאם יקחו אותה הם יצליחו לזנק מהמיטה בבוקר ולעשות את כל מה שלא עשו עד היום. אז זהו שלא. אין תרופה שמזניקה מהמיטה וגורמת לאנשים לעשות דברים. המלחמה על התפקוד היא מלחמה יום יומית עם ולמרות מה שאת סובלת ממנו. התרופה נועדה רק להקל עליך קצת מבחינת מצב הרוח ועוצמות המועקה. אף אחד לא יכול להכריח אותך לקום מהמיטה בבוקר. לא תרופה, לא CBT ולא שום פטנט. בשורה התחתונה זו הבחירה שלך, כל בוקר להתאמץ ולעשות משהו שמאוד מאוד קשה לך. החדשות הטובות הן שאם עושים את המאמץ הזה מספיק פעמים, הוא כבר לא כל כך קשה כמו בהתחלה... ועדיין - זו הבחירה שלך.

מסכימה חלקית

אנשים רבים חושבים ולדעתי בטעות שאם בשורה התחתונה הם אלו שיעשו דבר מה או לא יעשו דבר מה, אז משתמע מכך שלא ניתן להיעזר על ידי אחר/ים. הגם שאין מי שיכול להכריח לקום מהמיטה בבוקר למרות הקשיים, יש מי שיכול לסייע בהתמודדות עם הקשיים. עשוי להשתמע מ'זו הבחירה שלך' ש'הכל תלוי בכח הרצון שלי כך שאם זה לא קורה אז אני גם בעיתי בזה נוסף לשאר הפגמים' ולדעתי זה שגוי. יתכן בהחלט מנסיוני שעד שתמצא התרופה המתאימה והטיפול המתאים הבוקר יהיה מאבק גדול וככל שהטיפול יתמשך שיגרת הבוקר תלך ותוקל. טיפול רלוונטי יכול לסיע בתפקוד. מעבר לכך כדאי לשים לב - חלק מהתרופות יכולות להשפיע על עיפות רבה וקושי להתעורר ולהתחיל את היום. כדאי להתיעץ עם הרופא לפעמים שינוי שעת הלקיחה מקלה על הקימה.

לא יודעת, טל

מניסיון רב שנים של לעמוד בדיוק בצומת הזה של לקום ולתפקד עם ולמרות, אחד הדברים שמאוד ברורים לי שעושה את ההבדל בין להמשיך בפאזה לא מתפקדת לבין לעבור לכזו יותר מתפקדת, זה צומת עם המון בדידות. אפשר לרפד בתמיכה, למצוא אין סוף פטנטנים ואסטרטגיות, לעודד, להיות שם בזמינות גבוהה - באמת המון דברים.... שאת צודקת, הם חשובים, ועוזרים, ובמקרים מסויימים הצלה של ממש. אבל בסוף בסוף, בשורה התחתונה, מי שצריך לקום בבוקר מהמיטה זה הלקוח. השנייה הזו היא כולה שלו ונתונה להחלטתו. הוא ורק הוא מחליט אם הוא נכנע וממשיך להישאר במיטה או האם הוא מגייס כוחות מאיפה שהוא וקם. והשנייה הזו היא שנייה של בדידות. שנייה שמבינים שאי אפשר להיות איתך שם. לא באמת... אפילו שיש לך מטפלים מופלאים.

הי יעל, אני עדין לא מסכימה

כי למרות השורה התחתונה, לפני שהיא מתרחשת, דברים שחשובים, עוזרים ומהווים הצלה של ממש, משפיעים על איזה כוחות צריך לגייס ועד כמה קשה לגייס אותם. מנסיוני שנסמך על שנים של סיוע במסגרות שונות של קשב ותמיכה אף עוד לפני הפיכתי למטפלת וגם לאחריה התפיסה הזו של השורה התחתונה פעמים רבות מונעת מאנשים לקבל עזרה לפניה, כי 'בסופו של דבר זה החלטה שלי' (מה שתמיד נכון), כאילו שהכל היינו הך עם סיוע או בלעדיו. אך מנסיוני כמטפלת זה ממש לא היינו הך. לקום מהמיטה אחרי שבקושי ישנת בגלל פלאשבקים ו/או סיוטים או לקום מהמיטה אחרי שישנת טוב - משהו אחר לגמרי. לקום מהמיטה ליום שנראה מדכא ומגביל או לקום מהמיטה כשמרגישים יותר מאוששים - משהו אחר לגמרי. לקום מהמיטה כשאתה אובדני או לקום מהמיטה כשאתה לא - משהו אחר לגמרי. לקום מהמיטה כשאתה מרגיש פגום ומלוכלך או לקום מהמיטה כשאתה מרגיש שנעשה לך עוול ואתה כועס - משהו אחר לגמרי. באיזה תנאים מתקבלת ההחלטה בשורה האחרונה משפיע לעיתים על עצם ההחלטה ובטח ובטח על משמעות ההחלטה, וטיפול רלוונטי יכול לסייע פעמים רבות גם בתנאים וגם במשמעות.

אין לי ויכוח איתך שם

ברור לי לגמרי מה את אומרת כל זה גר לגמרי בו"ז עם מה שאמרתי, לא מבטל אותו, לא מוחק אותו - גר ביחד איתו. אצל כולנו, אגב - ברמות שונות.

Unsteady7

New member
הדבר ידוע לי

ומן הסתם שאני בוודאות יודעת שאין דבר כזה תרופת פלא שתחולל פלאים כאלו ואחרים. כלל וכלל לא. אין לי גם שום ציפיות שאיזשהו כדור X יעשה בי פלאים ואדם אחר... אלא שאין משהו שמקל עליי, אני לא ישנה בכלל, מאוד קשה לי בייחוד בלילות כאשר כל המחשבות צפות ועולות שוב ושוב. וכשאין תמיכה מצד האנשים הסובבים זה פי כמה... תודה על תגובתך.

במקרים כאלה

צריך לעשות איתך איזה סיעור מוחות. לעבור דבר דבר, לבדוק מה עוזר, מה מפריע, מה לא מזיז. לעבוד על סדר יום אפשרי - אפילו אם הוא מינימאלי וכולל כלום וחצי. הוא רק התחלה, אבל התחלה שצריך פשוט להתחיל. ללמוד להיות פחות בקורתית כלפי עצמך וכלפי כל מה שזז ללמוד טכניקות להרגעה, ולשפר ע"י כך את יכולת המנוחה שלך לעבור איתך על התזונה שלך - ללמוד ביחד איתך ובניסיון וטעייה מה עוזר לך ומה מפריע לעבור איתך על הפעילות הגופנית שלך - מה את יכולה לעשות, מה בשום פנים ואופן לא, מה עוזר לך לקום ולעשות -- ואולי אפילו בתור התחלה להיות פאסיבית ולהזמין הביתה טיפולים כמו שיאצו וטיפול רקמות עמוק בגדול, לעבוד איתך על היכולת לנהל את עצמך, את הסימפטומים שמפריעים לך ואת החיים בין לבין - כשאת מובילה את התהליך. לא כדורים, לא רופאים - את. אם את באמת רוצה שינוי, קחי אחריות ומצאי לך עם מי לעבוד שיקדם אותך. יכולה להגיד לך שאפשר ושניתן.

למעלה