עזרה עם ב' הידיעה

Mor L

New member
עזרה עם ב' הידיעה

לא לא התבלבלתי, התכוונתי ל-ב' הידיעה אני כותבת שיר ואני צריכה להגיד ובמעלית (הספציפית הזאת) הם נפגשו זאת אומרת שזה ב-המעלית השאלה שלי היא בגלל שזה אותיות בומ"ף אז ה-ו' הופכת לצליל U אבל מה קורה ל-ב'? היא נשארת ב-ubamaalit B או הופכת לב-uvamaalit V? תודה לכל העונים

daviduuu

New member
ב' הידיעה

בוקר טוב, קודם כל אין כזה דבר ב' הידיעה. את מתכוונת לב' השימוש. ולשאלתך: אותיות בג"ד כפ"ת (ולא בומ"ף כמו שכתבת) לא מקבלות דגש אם לפניהן יש ו' החיבור. ולכן הניקוד של וּבַמַּעֲלִית הוא כזה: uVmaalit וקחי לך כלל אצבע: אותיות בג"ד כפ"ת מקבלים דגש קל באחד משני המקרים האלה א. אם הם ממש בתחילת מילה. (ולא כמו במקרה שלנו שהבי"ת היא השניה) ב. לאחר שו"א נח. אגב, הסיבה שמנקדים (במקרה זה) את וי"ו החיבור בניקוד שורוק, זה מפני הכלל: וי"ו החיבור הקודמת לאותיות בומ"ף מנוקדת בשורוק.

Mor L

New member
חח תודה
אבל גם אם זה ה' הידיעה

זה הופך ל-V? וב-המעלית?

daviduuu

New member
ה"א הידיעה

יש כלל: כשבאה אחת מאותיות השימוש (בכל"מ) לפני ה"א הידיעה, ה"א הידיעה נופלת ומתבטלת. ולכן: "תביאי את המתנה לאיש ההוא" ולא "תביאי את המתנה ל-ה-איש ההוא. ה"א הידיעה נפלה כאן. וממילא גם שאלתך מתבטלת (כי בעצם לא כ"כ יתכן שבי"ת השימוש תהיה לפני ה"א הידיעה...). אבן שושן מזכיר כלל זה במילונו בכרך האחרון (עמוד 3071) ואעתיק לך את לשונו: כשבאה אות בכ"ל לפני מילה בה"א הידיעה נשמטת על פי רוב ה' הידיעה והאת מקבלת את ניקודה של הה"א על כל כלליה וסטיותיה. למשל: בבית (תמורת בהבית) בארץ (תמורת בהארץ) לרחוק (תמורת להרחוק) בהרים (תמורת בההרים)" סוף ציטוט.

למעלה