עזרה בפענוח חותמת

natib1

New member
עזרה בפענוח חותמת

מצורפת תמונה הלקוחה מדרכון-מעבר שהנפיקו הגרמנים לתושבת העיר לודז' שבפולין,
כפי שאני משער - בתחילת המלחמה.
התמונה נושאת שתי חותמות זהות אשר הצלחתי לזהות בהן רק את שם העיר (Lodz).
אשמח לזיהוי פרטים נוספים, ואולי נמצא שם גם תאריך.

masorti

New member
אתה בטוח שהחותמת היא גרמנית?

LODZ הוא האיות הפולני של שם העיר.
בגרמנית שמה LODSCH ובזמן הכיבוש הגרמני העיר נקראה בכלל LITZMANNSTADT.

natib1

New member
פולנית או גרמנית

תודה על ההתייחסות המהירה. זו לא ידיעה אלא השערה, כי התמונה נלקחה מתוך פספורט הכתוב בשתי שפות.
לא נראה לי סביר שהפולנים "יתנדבו" לפני המלחמה להשתמש במקביל לשפתם גם בשפה הגרמנית.
תוך שעתיים אשלח את הדף השני של הדרכון.

natib1

New member
מסורתי - הצד השני של המטבע

מצורף הדף הנגדי של הפספורט.
לא הצלחתי לזהות את המילה הראשונה הכתובה בכתב יד (איזה לאום/נתינות?).
במספר הדרכון - האם לפני הספרה 9 ישנו לוכסן או הספרה 1 ?
מהי המילה מתחת למס' הדרכון? נדמה לי שמופיעה הספרה הלטינית 5 (V).
השורה האחרונה - האם כתוב Ziegel Str. 59 ?
הדף כתוב בפולנית ובגרמנית. האם ממנו ניתן לשער תאריך?

masorti

New member
אני לא יכול לעזור לך הרבה...

במספר הדרכון לדעתי זה לוכסן ולא הספרה 1.
גם אני לא מצליח לזהות את הנתינות, אבל היות והאות הראשונה היא כנראה R אולי מדובר על נתינות רוסית.

יכול להיות שהדרכון הוא ממלחמת העולם הראשונה, ויכול להיות שלא.
בוא ונגיד שזה יותר הגיוני מאשר להניח ששלטונות הכיבוש הגרמניים ב- 1939 ניפקו דרכון ליהודיה בלודז'.

עד מלחמת העולם הראשונה לודז' היתה חלק מהאימפריה הרוסית. (מה שיסביר נתינות רוסית)
במרבית זמן המלחמה העיר היתה תחת שלטון גרמני, כשמבחינת היהודים היה מדובר על כיבוש נוח (היהודים דיברו אידיש ויכלו לסחור עם הצבא הגרמני).
נראה לי הגיוני שהגרמנים הנפיקו דרכונים לתושבי העיר שלא היו "בעייתיים", והגיוני גם שהם איפשרו כיתוב גם בפולנית.

דרך אגב, הכיבוש הגרמני של מלחמת העולם הראשונה היה כל כך זכור לטוב עד שיהודים קשישים סרבו לברוח מזרחה עם התקדמות הצבא הגרמני בספטמבר 1939. הם זכרו את החיילים ואנשי המינהל הגרמנים התרבותיים של 20 שנה קודם, ולא הפנימו שכעת זה יהיה שונה.

שרי סילבר

Active member
פענוח הנתינות רוסית - Russin.

במס' הדרכון גם לדעתי המדובר בלוכסן ולא בספרה אחד (לפני הספרה 9).

מתחת למס' הדרכון - אכן, נראה כמו הספרה הלטינית V, ואחריה זה נראה כמו Lz, אולי קיצור של Lodz. ראה בהמשך איך נכתבו האותיות L ו-z במילה Lodz, זה נראה זהה.

הכתובת בשורה התחתונה אכן נראית כפי שפענחת.

natib1

New member
מסורתי - צדקת

בדפי עד אין זכר לגיל האישה, אולם אביה נולד ב- 1870, וכמו כן - דף העד מולא ע"י ביתה הבוגרת שנולדה בסביבות 1920.
יתכן שהדרכון ממלחמת העולם הראשונה?

שרי סילבר

Active member
נסיון לפענח לא נראה שיש כאן תאריך.

בחותמת השמאלית המילה הראשונה קטועה, וסופה נראה כמו ider או iden. ההמשך ברור, in Lodz.

בחותמת השמאלית בהחלט מופיעה המילה Polizei (משטרה), אך נראה כאילו המילה הוטבעה שנית על המילה המקורית, שהיא בצבע בהיר יותר וזוהר פחות. המילה שהוטבעה על-גביה נראית כמו Polizeipras, ומכיוון שהמילה קטועה, יתכן שהכוונה למילה Polizeipräsidium (מטה-המשטרה). את המילה לפני כן לא ניתן לזהות, היא מסתיימת באות E.

livia g

New member
כמה תובנות

הכותרות בגרמנית ובפולנית.
הנתינות Russin - רוסית
מספר דרכון 5777/9 - V Lz. צורת הכתיבה של V היא כספרה רומית 5. ייתכן זהיו כמה משרדי הנפקה בלודז' וזה החמישי.
השורה האחרונה: איזור, אבל כתוב ZiegelStr. 59 שזה רחוב ומספר בית בגרמנית. התירגום: רחוב הלבנים 59 (לבנים כאלה שבונים מהם בית). מענין ששם הרחוב בגרמנית. בפולנית לבנה=cegla, אז אולי זה כתובת שקיימת היום בלודז' בשם Ceglana?
בתחילת הדרכון כתוב: תקף למעבר גבול רק בצירוף מסמך אישור מיוחד. (כנראה היתה מגבלה על הניידות מארץ לארץ - בתוך מלחמה?)

יתכו שזה "INTERNAL PASSPORT"

המסכים הללו הונפקו בפוין תחת שלטון באימפריה הרוסית
תאור של המסמכים כדוגמא מליטואינה, כאן

natib1

New member
תודות

עזרתם לי מאד. לאחר סיכום כל ההערות (והמידע המועט שהיה בידי קודם לכן) מתבררת התמונה:
הדמות בתצלום אשר בדרכון נולדה ב- 1887 והצילום מתקופת מלחמת העולם הראשונה. הכתובת בלודז' נמצאת אכן באיזור בו הוקם הגטו,
אבל רק במלחמת העולם השניה.
רעיון זיהוי החותמות באמצעות ההפיכה לתשליל (נגאטיב) מעולה.
תודה ל- Masorti, לשרי סילבר, livia , ול- Smadar Gilboa על תרומתם.

דניעל

New member
שמתם לב

שבמרקם הרקע של התמונה מתחבאות באותיות גותיות המילים "דוטשס רייך" - הרייך הגרמני. הייתה תקופה קצרה במלה"ע הראשונה שבה לודז' הייתה גרמנית, אבל בסוף המלחמה היא חזרה לפולין. אולי זה מסמך מאותה תקופה.

natib1

New member
עין חדה,

כן דניעל, שמתי לב לכך כבר בהתחלה, אבל ייחסתי זאת לתקופת מלחמת העולם השנייה. עכשיו, כשאני יודע שהמסמך מתקופת
המלחמה הראשונה, אני מחפש (עדיין) באינטרנט את טווח הזמן שרמזת עליו (או סיפור המעשה של אותה תקופה). כל
עזרה בידע או בהכוונה בנושא תתקבל בברכה.

eph

New member
lodz

מתוך הויקיפדיה באנגלית ערך - Lodz -
A major battle was fought near the city in late 1914, and as a result the city came under German occupation after 6 December but with Polish independence restored in November 1918 the local population liberated the city and disarmed the German troops.

למעלה