עזרה בנושא משפחתי

עזרה בנושא משפחתי

קודם כל רק לצרכי הכנות אני אספר לכן שאני משתתפת בפורום הזה בד"כ תחת שם אחר. החלפתי שם לרגל השאלה, וזאת רק למקרה הקלוש שמישהו שמכיר אותי בפורום יזהה את המעורבים בדבר, שעל הפרטיות שלהם אני מעונינת להגן. אז ככה: אחת לשבוע חמי וחמותי לוקחים את בני (היחיד, בן שלוש) אליהם למספר שעות (מהצהריים עד הערב, במקרים נדירים הוא גם נשאר לישון שם בלילה). כנכד יחיד הוא מטופל שם כמו נסיך עם המון אהבה וגם צעצועים בילויים וכו'. מידי פעם היו לנו השגות על כל מיני התנהגויות שלהם- לפעמים החלטנו להבליג ולפעמים הערנו. בכל מקרה ההחלטה תמיד הייתה לכבד את הקשר הטוב והחם שיש בן הילד לבין הסבא - סבתא. הקשר הוא טוב במיוחד בין הילד לבין הסבא שמקדיש לו המון זמן, ממציא למענו משחקים ועוד ועוד. אני במיוחד "עודדתי" את עצמי להבליג על הרבה דברים, מתוך מחשבה שהקשר החם, תחושת הבית שיש לילד בעוד מקום, הקשר עם עוד אנשים משמעותיים בחייו הסבלנו וההשקעה שהוא מקבל שם הינם חשובים יותר מאמירה כזו או אחרת שלהם (כמו למשל התיחסות מעט כפיתית לנושא הניקיון, שבכלל לא קיימת אצלנו בבית. בעלי לא מת על אבא שלו (בלשון המעטה) בשל משקעים מהעבר (ובצדק). שבוע שעבר נודע לו שתופעה שהוא ידע על קיומה אבל חשב שכבר לא קיימת (או שהיה נוח לחשוב ככה) קיימת ועוד אייך. הקיצר: לסבא יש התקפי זעם כלפי אשתו שמתבטאים בצעקות רמות. היא ככל הנראה די מפחדת ממנו. הוא לא פוגע בה פיזית, אבל לפי התיאורים מתנפל בצעקות וממש מפחיד (כמובן שכלפי חוץ הוא נראה אדם רגוע ונחמד). שבוע שעבר, אחרי שהחזרנו את בני משם (וקיבלנו דיווח שהכל היה כרגיל, שיחקו, הלכו לבריכה, הילד היה נהדר...) התקשר אל בעלי אחיו הצעיר, שהיה בבית באותן השעות וסיפר לו שבזמן האחרון אביהם ממש הקצין (עוקב אחרי האישה, מקנא לה, טוען שהיא בוגדת בו ועוד). האח הוסיף שבאותו היום בדיוק, בזמן שבננו היה שם- הייתה התנפלות של הסבא על הסבתא, כשהילד היה יחד איתם. זה הסתיים בהתמוטטות של הסבתא (התפרצה בבכי בלתי נשלט, מה שמאוד לא אופיני לה). כאמור- כל זה בנוכחות הילד, ומבלי לספר לנו שום דבר על זה אחר כך. אז קודם כל הדאגה שלנו היא כמובן לסבתא שלא מעונינת לעשות שינוי בחיים שלה (כמו למשל לעזוב את בעלה) והילדים שלה דואגים לה. זה מאוד מדאיג אותנו אבל אני לא מצפה למצוא כאן פתרון לבעיה הזו. השאלה שלי היא לגבי הבן שלנו: אחרי אותו יום שאלתי אותו (ניסית "לתחקר" בעדינות) והוא לא סיפר על שום דבר מיוחד. הכל נראה כרגיל. יחד עם זאת, האפשרות שהוא נחשף לאלימות מילולית ולסטיאוציה רגשית כל כך מפחידה, ושאנחנו אפילו לא היינו יודעים על כך אלמלא האח הצעיר- די מזעזעת אותי. מצד שני- כל החלטה שלנו שהילד לא יגיע לשם יותר (שזו הייתה ההחלטה האינטואטיבית הראשונית) תפגע בכל המעורבים: הסבתא תפגע (תפגע במובן העמוק, לא במובן של תעלב) מכך שלא תראה את הנכד. הילד יפגע מניתוק הקשר עם סבא סבתא (הוא מאוד מאוד אוהב לסוע אליהם, וזה חלק משגרת החיים שלו). לא הכי חשוב, אבל גם אנחנו נהנים כמובן מכמה שעות החופשה הנדירות בשבוע (ואפשר לאמר שאפילו זקוקים להן). בגלל העוינות של בעלי כלפי אביו- הוא לא מעונין להזמין אותם אלינו או לבוא ולהשאר שם. ברגע שאנחנו שולחים את הילד לבד- אני חושת שלא נדע מה באמת קורה. אני לא חוששת שבני יותקף ישירות , אבל אני כן חוששת מהחשיפה העקיפה שלו למצבים כאלה. עצות? רעיונות? מה עושים? (וגם- האם להמשיך ולנסות לברר עם הילד למה הוא נחשף? )

vered4

New member
קשה קשה../images/Emo4.gif

האם את יכולה לדבר עם הסבא? אולי האח הצעיר יכול לעזור לך? לדעתי, לא צריך לעבור על הענין כאילו שאתם לא יודעים מזה. רצוי, לדעתי, ליידע את הסבא שאת יודעת על מה שקרה, להסביר מה שהסברת כאן לגבי הבעיה החמורה של החשפות הילד לתופעה הזו. המחויבות הראשונה שלכם היא לילד שלכם ואולי בזכות האהבה הרבה של הסבא אליו- הוא יהיה מוכן לשנות דברים.

אפרתש

New member
קשה,

נזכרתי במשפט "תן לי הכוח לשנות מה שאפשר לשנות, היכולת לחיות עם מה שאי אפשר לשנות, והיכולת להבחין ביניהם". אני חושבת שזה מקרה של משהו שאי אפשר לשנות. לא תוכלי לשנות את הסבים. (אולי תוכלי לעזור לסבתא, על ידי זה שתזמיני אותה הרבה אליכם, ותתני לה הרבה רגעי נחת והנאה). לגבי בנך - חשוב שתסבירי לו שוב ושוב שסבא הוא סבא טוב, אבל לא יודע להתנהג עם סבתא. תפני את תשומת ליבו לכך שאבא ואמא לא צועקים ככה, הדודים לא צועקים ככה זה על זה (ושאר זוגות שהוא מכיר). את יכולה לאמר שסבא חולה במחלה שגורמת לו לצעוק ככה. אני מציעה שא תשאלי את הילד, מאחר ואת יודעת בוודאות שהוא נחשף לסצינה, אלא תפתחי את בדברים. דבר אחרון - תהיי קשובה לראות שהילד לא מפחד מסבא שלו. אם זה יקרה - אני הייתי מנתקת את הקשר , או לפחות - לא שולחת את הילד לבדו. תוך הסבר לסבא למה.

לאה_מ

New member
בעיה קשה - מסכימה עם ורד ועם אפרת.

גם אני לא בעד ניתוק הקשר עם הסבא והסבתא. אני חושבת שהקשר הזה הוא בעל חשיבות מרובה. אני כן חושבת, שאפשר לנסות לנהל שיחה נעימה ורגועה עם חמיך, ולנסות להסביר לו, שהתפרצויות הזעם שלו מעוררות בכם חששות לשלוח לשם את הילד, ושאתם בדילמה בדיוק בגלל שאתם יודעים כמה הקשר ביניהם טוב ואוהב, ולכן קשה לכם שבעתיים להחליט, אבל שהחשש שלכם כבר גרם לכם לחשוב על הפסקת הביקורים של בנכם אצלם. צריך לחשוב היטב איך לעשות את זה, ואולי גם טוב שתעשו סימולציה ביניכם (ועדיף שרק אחד מכם יעשה את השיחה הזו איתו, כדי שהיא תהיה אחד על אחד, ולא שניים על אחד), כדי ללכת על החבל הדק שבין שיחה כנה ואמיתית לבין העלבה, הטפת מוסר ואיומים. אני כן מאמינה, לפי איך שאת מתארת את הקשר בין הסבא לנכד, שאם תנהלו נכון את העניינים, תוכלו יחד עם הסבא לנסות לחשוב על פתרון. עוד פתרון הוא, שאדם נוסף (בעלך בכל זאת, או לפחות אחיו, אם הוא מוכן לקחת את זה על עצמו) יהיה נוכח בזמן השהות של בנכם אצל סבא וסבתא, באופן שהוא יוכל להוציא את הילד מהחדר עם העניינים מתחילים להתחמם, ולתווך לו את הסיטואציה בצורה שהילד יבין שהדברים לא מופנים כלפיו. את יכולה לנסות לעשות עם בנך הצגות עם בובות על בילויים שונים שלכם, ולהציג גם יום אצל סבא וסבתא, וכך לראות מה יוצא ממנו. נכון שתעדכני אותנו?

המשך

ראשית תודה על התגובות. אין אפשרות לדבר עם הסבא- הוא בהכחשה טוטאלית. זה לא בנאדם שיעשה "עבודה" עם עצמו, ינתח את עצמו, ילך לטיפול וכן הלאה. אדם קשה ומתוסבך, הקשר שלו עם הילדים- גרוע (יותר נכון: לא קיים. ראיתי כבר הרבה משפחות ומעולם לא הכרתי משפחה שבה אדם פשוט לא מגיב אל הילדים שלו באופן מוחלט. לא בקטנותם ולא בבגרותם. רוב הקשר שלו הוא עם אשתו). אכן, נקודת הקשר שלו עם הנכד היא נקודת אור בודדה. אני בכלל לא הייתי רוצה להתעמת מולו (ולאור הסיפורים- גם פוחדת). עם זאת אנחנו רוצים להמנע ממצב שבו אנחנו אומרים "אתם לא תראו את הילד כל עוד זה ממשיך" כי זה ישר ילבה את האש בכל המערכת המשפחתית (יעלו דברים בן הבן לאב, בנינו לבין ההורים ועוד). מצד שני- זה בדיוק מה שאנחנו חושבים... רק שאנחנו צריכים לעשות את זה בצורה עדינה יותר. בן זוגי התקשר עכשיו אחרי שיחה עם אימו- היא תגיע אלינו מחר בבוקר ונוכל לדבר בצורה רגועה (אני מקווה). איתה אין לי בעיה לדבר ואני גם אשמח (אם אוכל לעזור). אני מקווה שבשיחה נוכל להעלות מעט את המודעות שלה למערכת היחסים הבעיתית, לגבולות שהיא יכולה להציב בפני בעלה, למקומות שהיא יכולה להסתייע בהם ועוד (בסדר, בסדר, אני מציאותית. היא לא תשתנה פתאום אחרי שלושים שנות נישואים). לגבי הילד: אני חושבת שאחד הדברים שאשים עליהם את הדגש ביחס אליו הוא נושא האמון בנינו: כשכתבתי כאן את ההודעה שלי, התחוור לי שאחד הדברים שמאוד הפריעו לי היא העובדה שאנחנו לא ידענו כלום. ועוד "טייחו" אותנו בסיפורים כמה נפלא היה. אני אנסה להעביר לה את הציפיה שלי/שלנו לכך שאנחנו מצפים לשמוע גם דברים לא נעימים שקרו לילד או לידו כי זה חשוב לנו. אפרת- את צודקת ביחס לילד. למה אני מצפה שהוא יספר לי משהו כשאני יודעת בוודאות שהוא היה נוכח בו? באמת עדיף להתחיל מהמקום שבו אני יודעת כבר מה היה ומדברת איתו על זה. לא כתבתי את זה בהודעה הראשונה, אבל אחד הדברים שכל כך מציקים לי זה שאצלנו בבית אנחנו עומלים על בניית אווירה שקטה ורגועה- כזו שיש בה גם מקום לכעס אבל באופן מבוקר ונשלט. הילד יכול לראות אחד מאיתנו כועס או בוכה ונסביר לו למה. זה לא שאין רגשות שליליים. אבל אני בהחלט לא מוכנה שהוא ייחשף למערכת יחסים מעוותת שבה גבר צורח על אשתו ויחשוב שככה צריך להיות. ואגב- שתבינו רק שכל הדרמה התורכית הזו מתרחשת במשפחה "רגילה" לחלוטין, בית מסודר, מצב כלכלי טוב, כולם בריאים... רק שמאחורי החזות החיצונית מסתתרים דברים לא קלים.

הילהל

New member
הבעיה שאת מעלה מוכרת לי לצערי

חמי הוא אדם אלים, שהיה אלים כלפי בעלי כילד וכלפי נשותיו. חמותי היא אדם חסר אחריות שנישאה פעם אחר פעם לגברים אלימים. עוד בהריון סוכם שילד שלנו לא יישאר לבד עם אף אחד מהם. שהוא לא ינסה עליו את שיטותיו החינוכיות. שהיא לא תהרוג אותו בשוגג. נכון - קל לנו יחסית כי הם רחוקים וגם לא מאוד מעוניינים. אבל זה הסיכום, כי אין סיכוי שאחד מהם יודה שהוא לא בסדר. ובעלי לא מוכן שבננו יעבור ולו פסיק ממה שהוא חווה בילדותו. אנחנו מתנחמים בסבא וסבתא שכאן (הורי) שמהווים יופי של מודל לכולנו.

נעה גל

New member
גם אני מסכימה עם אפרתש, ורד ולאה

אני אכתוב בנקודות (יותר קל לי) - לא הייתי מנתקת את הקשר בין הנכד לסבא. ההפסד יהיה קשה לשניהם. יחד עם זאת, - לא הייתי שולחת את הנכד לבד לסבא וסבתא. כדאי שתהיה שם נוכחות של משהו (דוד, את, כל אחד אחר). כן הייתי מאפשרת לסבא לצאת לבד עם הנכד כי את אומרת שאין סיכוי בעולם שהוא יפגע בו. כך שהם מחוץ לבית הוא בטח לא יתפרץ על הסבתא שלא נמצאת שם. - את אומרת שאי אפשר לדבר עם הסבא. אתם לא צריכים לדבר איתו. לא לנתח, לא להעלות השערות ולא שום דבר אחר. בעלך (וזה בהחלט התפקיד שלו ורק שלו) צריך להודיע לאבא שלו שאתם יודעים על המקרה הזה, ושאתם לא תסבלו אלימות בנוכחות הבן שלכם ולא מוכנים בשום פנים ואופן שהוא יישנה. מהיום לנכד יהיה ליווי אליהם הביתה, ואם תשמעו עוד פעם שקרה דבר כזה - הקשר ינותק. אני חושבת שזו צריכה להיות הודעה חד משמעית. אני בטוחה שגם בן אדם בהכחשה יבין בדיוק למה אתם מתכוונים. אם לבעלך קשה לעמוד מול אביו להגיד לו את הדברים - הוא יכול לכתוב. - לגבי הסבתא. ליבי יוצא אליה. אבל לא הייתי מייעצת לך בתור כלה להכנס לשיקולים שלה בחיים זה לא התפקיד שלך וזו נראית לי מלכודת ביחסים(למעט אולי, כן לתת לה מספר טלפון של קווי חירום). הייתי מציעה לה מקלט אצלכם בבית (ללא הסבא), מודיעה לה את מה שאתם עומדים לומר לבעלה.

מוכר לי../images/Emo3.gif

אבא שלי הוא כמו חמיך וגיסתי עכשו בהריון ואני כבר יודעת שהילד שלה יהיה חשוף לאלימות מילולית בלתי נסבלת ורק לחשוב על זה עושה לי פרפרים בבטן. שלך חנה גונן

ליקוש1

New member
אני נתקלת בסיטואציה דומה...

יש לי ילד בן שנה ותשעה חודשים. מאז שהוא היה בן חמישה שבועות ההורים שלי שמרו עליו יומיים בשבוע על מנת שאוכל לחזור ללימודים. ההורים שלי הם גם טיפוסים מאוד קולניים בלשון המעטה ואמא שלי מאבדת את הסבלנות עם אבא שלי המוןדבר שמתבטא בצעקות. אני גדלתי כך כל החיים שלי וזה לא צרם לי כל כך עד ששמתי לב שהם צועקים בנוכחות הילד שלי וגם אחותי הפנתה את תשומת ליבי לכך מספר פעמים. אני על אף שניסיתי להעיר זה לא עזר כל כך. בעלי דאג מזה נורא אך לא הייתה לי אפשרות אחרת באותו הזמן. המענין הוא שהבן שלי נורא קשור אליהם עד היום, הוא מתגעגע אליהם קורא להם ומבקש לראות אותם כשאני מביאה אותו אליהם הביתה הוא שוכח מקיומי. ולעומת זאת את הסבא וסבתא השניים שלו שהם מאוד רגועים ונינוחים הוא פחות אוהב וקשור אליהם כי הם פחות מתקשרים איתו ופחות מראים אהבה כלפיו. לכן הגעתי למסקנה שאם הילד כל כך אוהב את ההורים שלי ובמקרה שלך את ההורים של בעלך,יכול להיות שהוא לא מרגיש מאויים על ידם והאהבה שלהם אליו גוברת על המתיחות בבית. אני באמת מאמינה שהבית הוא הקובע את מזגו של הילד והתפיסה שלו לגבי יחסים במשפחה ולא ביקור אצל סבא וסבתא. אני מאמינה שאם הילד היה מפוחד או שהוא היה מרגיש לא בנוח הוא לא היה מוכן ללכת לביקורים אצל סבא וסבתא או לפחות לא היה מראה אהבה גדולה כלפיהם. מקווה שזה יעזור במשהו...

ציפי ג

New member
צעקות

ילדים שחיים במשפחה צועקת מגיבים בכל מיני דרכים, יש החוזרים על דרכי הוריהם, ויש הנמנעים ממנה אני הייתי מדברת עם האב ומבהירה לו חד משמעית שאני לא מקבלת את גישתו, ואני בחרתי לנהל מערכת חיים שונה משל אשתו. אם הנכד חשוב לו, הוא ישתדל להאתמץ בנוכחותו. אין 100% הצלחה, אבל אפשר להגיד גם לאב וגם לאם, שאם הם מרגישים את מפלס המתח עולה, להרים אליכם טלפון. וסתם כך, שניהסבים שלי היו רגזנים גדולים. על אחד מהם היינו שרופים, ועל השני לא כל כך. כי באחד מצאנו הרבה אהבה, ובשני לא (לא משנה מאלו סיבות). אז יכול להיות שחמיך צועק על חמותך, אבל אם הילד חש שאוהבים אותו, והוא לא נמצא שם כל יום כל היום כבעלך בילדותו, זה פחות יציק לו בבנית חייו.

למעלה