עזרה בנושא אנטי c

monshu

New member
עזרה בנושא אנטי c

שלום לכולן

אני בתחילת הריון שלישי ובלידה הקודמת התגלה אצלי אנטי c שגרם לצהבת חריפה מאוד אצל הבת שלי.
כעת בשבוע 8 ורופא המעקב שלי התייעץ עם הומטולוג (בפורום וירטואלי) ונאמר לי שמשבוע 20 אצטרך להיות במעקב של הריון בסיכון.
השאלה מה אני צריכה לעשות עד אז????
האם כדאי לי ללכת להתייעצות המוטולוגית? הבנתי שהתורים ארוכים כאורך הגלות ואשמח להמלצה להמטולוג שמקבל באופן פרטי
נאמר לי שגם בעלי צריך לעשות בדיקת אנטיגנים - איפה ואיך עושים זאת? (חברי קופח מכבי)
לא ברור לי אם כדאי לעשות בדיקת מי שפיר (קראתי באינטרנט שהסיכון לעובר גדול יותר) - מצד שני ההמטולוג רשם בתשובה שאם עושים מי שפיר אז צריך גם לבדוק רמות בילירובין.

בקיצור אשמח מאוד לכל עזרה ממבינות בנושא

תודה מראש
יעל

בתעמי25

New member
אנטי c את מתכוונת בסוג הדם, כן?

אני מכירה קצת את התחום כי עבדתי בזה, אבל אני כבר חצי שנה בבית בשמירת היריון אז אני לא זוכרת הכל

בעקרון בדיקת אנטיגנים של בעלך לא תזיק, אבל מאחר וכבר לבת הקודמת (בהנחה שהיא מאותו האבא...) יש c, אז לא נראה לי שזה מאד משמעותי, כי גם העובר הנוכחי בסיכון.

בכל מקרה, כדאי להיות בקשר עם בית החולים בו את מעוניינת ללדת - לפני הלידה. עם חדר לידה, או עם המטולוג משם או ישירות עם בנק הדם. במקרים כאלו בנק הדם לפעמים מכינים מראש מנות דם לתינוק למקרה הצורך.

בתעמי25

New member
אה, ולגבי מי שפיר

אני מניחה שמה שקראת זה שהבדיקה מסכנת את העובר, כן?
אז העקרון הוא כזה-
אנטי c זה כמו אנטי d, רק שזה פשוט אנטיגן אחר.
הסיכון הוא לרוב לפתח אנטי d, כי אחוז מאד גבוה ממי שאין לו d והוא נחשף לd- מפתח נוגדן. ולכן נשים שאין להן d- מקבלות טיפול מונע.
אבל באחוזים נמוכים יותר, אנשים מפתחים גם נוגדנים אחרים, בחשיפה אל האנטיגנים האלו. וזה מה שקרה לך- נחשפת לc ופיתחת נוגדן (אגב- c או C? יש הבדל).
ולכן במהלך ההיריון יש צורך לעקוב יותר מה קורה, בעיקר בפעולות פולשניות (אבל מכאן אני לצערי כבר לא זוכרת מספיק בשביל לכתוב בבטחון, מצטערת
)

WitchWitch

New member
אנטי c

הכתובת שלך לשאלות ולמעקב היא רופא הריון בסיכון.

- התייעצות המטולוגית לא תזיק אבל רופאי הריון בסיכון לרב בקיאים יותר מהמטולוגים באופן ההתמודדות עם המצב במהלך הריון.

- בעלך יכול לעשות בדיקת אנטיגנים אבל ע"ס ההריון הקודם אתם יודעים שהבעיה קיימת ויש צורך במעקב אז מה הטעם? (הבדיקה בגדול אמורה לבדוק אם יש צורך במעקב. לך יש אנטי c אז בודקים האם בעלך יכול להעביר c לעובר מה שיוצר בעצם את הבעיה). לפי מה שביררתי לפני שנה בערך הבדיקה במכבי קצת מסובכת מבחינת בירוקרטית, לוקחים את הדגימה במעבדות מכבי ומעבירים אותה לתל השומר. אנחנו בסוף לא ביצענו.

- לא מכירה סיכון מוגבר בדיקור מי שפיר, הייתי מתייעצת עם רופא הריון בסיכון כדי להבהיר את הנקודה.

חשוב מאוד שתבצעי כבר כעת בדיקה של טיטר הנוגדנים (בדיקה מאוד פשוטה שכל רופא נשים יוכל להפנות) הבודקת את רמת הנוגדנים בדם. את הבדיקה יש לבצע בתדירות בהתאם לרמת הנוגדנים שמוצאים (1:2, 1:4 1:8 בתדירות יחסית נמוכה, 1:16 בתדירות יותר גבוהה וכד'). במידה ומגיעים לרמה גבוהה של נוגדנים החל משבוע 17-8 בערך צריכים לבצע גם בדיקות MCA להערכת זרימת הדם במוח העובר (בדיקת אולטרסאונד פשוטה וזריזה).

ובנימה אופטימית, לי היה את אותו נוגדן ולאורך כל ההיריון נשמר טיטר מאוד נמוך שלא הצריך יותר מדי התעסקות למעט המעקב. הזרימות שנבדקו בסקירות היו תקינות ונולד תינוק חמדמד עם צהבת קלה מאוד שעברה לבד ללא טיפול תוך שבועיים בערך.

monshu

New member
תודה על התשובה המרגיעה

לגבי רופאי הריון בסיכון - המרפאה להריון בסיכון ברעננה אמרה שהם יקבלו אותי למעקב רק החל משבוע 20 ועד אז אני אמורה להיות במעקב של הרופא נשים. הבעיה שנראה שהוא לא מבין כלום בנושא ואני לא בטוחה שהוא בכלל יידע לעשות לי את הבדיקות המתאימות
יש לי דרך להגיע לרופאי הריון בסיכון שלא דרך המרפאה?

WitchWitch

New member
לא. הפיתרון הוא לגשת למרפאה אחרת

את צודקת לגבי המרפאה ברעננה, קרה גם לי. במרפאת הריון בסיכון בבני ברק לדוגמא מקבלים במקרה הזה מכל שבוע אפילו עם טיטר נמוך מאוד שמצריך רק מעקב. אלו שתי המרפאות שאני מכירה היטב אבל יש עוד מרפאות שאולי יותר קרובות אלייך ואפשר לברר אם תוכלי לעבור לשם כבר עכשיו. (יש כמובן אפשרות למעקב פרטי אבל זה נראה לי מיותר בשלב הזה כשאת יכולה לקבל טיפול מעולה דרך מכבי).

WitchWitch

New member
ועוד משהו...

ובדיקת הדם שיש לבצע היא Coombs Indirect, מאוד בסיסית. במעבדה יזהו את הנוגדנים ויעבירו את הבדיקה לביצוע פנל נוגדנים. תוך כמה ימים מביצוע הפנל תוכלי לראות באתר של מכבי את הטיטר.

monshu

New member
אז את הבדיקה הזאת עשו לי

כחלק מהבדיקות של הסוג דם - הרופא מבקש אותם באופן אוטומטי בתחילת ההריון

אבל משהו לא ברור לי - מה ההבדל בין נוגדנים לאנטיגן?

Coombs Indirect (Panel -
Anti-c נמצאו נוגדנים מסוג
בתגובה עם תאים הומוזיגוטים
.בלבד
יש לבצע מעקב במהלך ההריון

RBC Phenotype (Antigens)
C נבדק אנטיגן
ונמצא חיובי
c נבדק אנטיגן
ונמצא שלילי
(CC ) פנוטיפ

במדד הראשון רשום שנמצאו נוגדנים מסוג anti c קטן ואילו במדד השני רשום שאנטיגן anti C גדול נמצא חיובי ואנטיגן anti c קטן נמצא שלילי

אין לי מדד של פנל נוגדנים אבל כנראה שהתשובות של Coombs Indirect Ab.scree פשוט עדין לא הגיעו
אז אני מבינה שאני צריכה לחכות גם לנתון הזה
הגיוני שלוקח כל כך הרבה זמן - עשיתי את הבדיקות ב- 3/11

WitchWitch

New member
משניים וחצי קורסים שלקחתי בביולוגיה

האנטיגן הוא חלבון שקיים בכדוריות הדם. במקרה שלך יש לך נוגדנים של c אז אם לעובר יש אנטיגן c הנוגדנים שלך עשויים לגרום להרס כדוריות הדם של העובר.
לא נראה לי הגיוני שלוקח 3 שבועות לתוצאות להגיע, אצלי זה היה בסביבות השבוע - שבוע וחצי גג.
בדקתי עכשיו באתר של מכבי, ליד כל בדיקה כזו יש לי שתי שורות:
Coombs Indirect Ab.scree וליד הערה: הועבר לביצוע פנל נוגדנים
Coombs Indirect (Panel) וליד אייקון של דף ועט. כשלוחצים על האייקון מתקבלות התשובות של הפנל שמכילות את הטיטר.

monshu

New member
אז אצלי בפאנל לא מופיע ערך הטיטר

מקוה שזה אומר שהוא נמוך מאוד

WitchWitch

New member
לא רוצה לאכזב

אבל לא נראה לי שזה קשור כי גם ב 1:2 שזה הטיטר הכי נמוך זה מופיע. שווה לבדוק מול המעבדה כדי לקבל תמונת מצב ברורה.

monshu

New member

אנסה לבדוק עם הרופא למרות ששאלתי אותו כשהוא התקשר אלי והוא לא ידע להגיד לי...
יש לי תור נוסף אחרי חנוכה

בינתיים הרופאת משפחה הוציאה לבעלי הפניה לבדיקת דם והיום הוא עשה אותה (דווקא אישרו לרופאה ישר)

WitchWitch

New member
מכבי שיגעו אותי עם הבדיקה הזו!

רופאת משפחה, נשים והמטולוג לא הצליחו לתת הפנייה כי הבדיקה לא היתה ברשימה שלהם (פנוטיפ לקבוצת הדם CDE עבור הבעל לא coombs שגם את זה ניסו לתת לו בטעות). אפילו נסענו למעבדה בתל השומר כדי להבין בדיוק במה מדובר ולמרות שהיו מאוד נחמדים הם לא יכלו לעשות כלום בלי הפנייה וטופס 17. בסוף מצאנו מישהי במכבי שהבינה על מה מדובר אבל כבר התייאשנו ולא רצינו לטרטר עוד את הרופאים שעזרו לנו אז ויתרנו מתוך ההנחה שאם יש בעיה נגלה את זה בבדיקות הנוגדנים שלי במהלך ההריון.
לפחות השגתם את הבדיקה בקלות

monshu

New member
הרופאה נתנה לו את אותן בדיקות שעשו לי

לא יודעת אם זה מספיק או בכלל מה שצריך

L A H

New member
אני במצב זהה לשלך

נמצאת בהריון שלישי, שבוע 22.
הבכור שלי כמוני. הבת השניה נשאית של ה-c קטן, ובהריון אצלה פיתחתי נוגדנים. למעשה זה התגלה במקרה שעת לפני הלידה, כשבבית חולים כרמל לקחו לי בדיקת דם שגרתית וגילו את הנוגדנים שהיו ברמה היסטרית (1:64 אאל"ט). הם היו מאוד בלחץ, אבל בתי נולדה ללא כל פגע וללא צהבת.
הובהר לי שבהריון הבא אצטרך להיות במעקב של הריון בסיכון.
ד"ר גוטרמן הסביר לי, שההריון יכול להיות נורמלי וקליל לחלוטין, או סיוט מהגהינום, ואין ממש דרך לדעת איך יתפתחו הדברים.
מה שעושים עד שבוע 20 זה בודקים פעמיים את כייל הנוגדנים.
בהתאם לתוצאות, יוחלט במרפאה להריון בסיכון, על המשך מעקב. אם הכייל נמוך- מעקב מאוד קליל. אם הכייל גבוה- מעקבי זרימות בתדירות שתקבע בהתאם לרמת הסיכון.
הסכנה העיקרית לעובר היא אנמיה עוברית ולעיתים רחוקות, יש צורך בהחלפת דם לעובר בזמן ההריון או להחלפת הדם ליילוד עם לידתו. אבל זה בתרחישי הקצה. כאמור (ואין להסיק מזה מסקנות מרחיקות לכת ) בתי חטפה ממני מתקפת נוגדנים ונולדה מושלמת כך שיש תקווה גם עם כייל גבוה..
לגבי מי שפיר- עשיתי ולא נאמר לי שום דבר לגבי בילירובין או סכנת יתר. נהפוכו- גוטרמן סיפר לי שלפני ימי מעקבי הזרימות, המעקב אחרי נשים במצבנו כלל בדיקות חוזרות של מי שפיר על מנת לראות את רמת ההמוגלובין של העובר...תארי לך מי שפיר כל כמה שבועות. אז תודה לאל היום זה רק אולטרסאונד.

שיהיה לך בהצלחה!

monshu

New member
תודה רבה ובהצלחה גם לך

בלידה הקודמת גם דיברו איתנו על חשש שנצטרך לעשות לבת שלי עירוי דם והחלפת דם אבל בסוף הבילירובין הפסיק לעלות והלחץ קצת ירד...

אז עד שבוע 20 היית במעקב של הרופא הרגיל? ועכשיו עברת למרפאה של הריון בסיכון?

תודה על התשובה גם לגבי המי שפיר
אני מגיעה גם לדר יפת לשקיפות בעוד שבועיים ואני אתייעץ גם איתו (היה רופא המעקב שלי בהריון הראשון והוא רופא להריון בסיכון במרפאה בנתניה)

monshu

New member
אחות של חברה שלי היא המטולוגית

קבעתי אליה תור ביום שני והיא תעבור על כל החומר ותנסה לעשות לי קצת סדר בדברים

monshu

New member
מעדכנת

הייתי עכשיו אצל ההמטולוגית
התוצאות של בעלי גם חזרו אתמול ומתברר שהכל מגיע ממנו.
לי יש:
אנטיגן אנטי C חיובי
אנטיגן אנטי c שלילי

לבעלי יש:
אנטיגן אנטי C חיובי
אנטיגן אנטי c חיובי

וכנראה שבהריון הקודם הוא העביר את האנטיגן אנטי c חיובי לעוברית ואני פיתחתי נוגדנים לאנטי c שגרמה לצהבת חריפה אצל הבת שלנו

ההמטולוגית התייעצה עם מנהל בנק הדם בבלינסון ומתברר שאפשר לבדוק את הגנוטיפ הזה במסגרת בדיקת הצ'יפ הגנטי בבדיקת המי שפיר.
הסיכוי אצלינו הוא 50%
והוא המליץ שאני אתחיל כבר מעכשיו מעקב בהיי ריסק בטענה שכבר משבוע 14-16 ניתן לבדוק עדות להמוליזה אצל העובר.

תחזיקו לי אצבעות לתשובות טובות במי שפיר ולהריון "רגיל".

מקוה שהמידע הזה יוכל לעזור למישהי.
מתברר שטוב שהתעקשתי שיעשו גם לבעלי את בדיקת האנטיגנים

למעלה