עזרה בזיהוי חרפושית

• פותח הנושא AXI
  • פורסם בתאריך

AXI

New member
עזרה בזיהוי חרפושית

שלום לכולם,ברשותי טבעת חרפושית שאין לי עליה כל מידע כל שהוא ורציתי מאוד לדעת אם מישהו יכול לזהות את המקור של החרפושית הזו.תודה

sweet william

New member
המומחה העולמי-פרופ' אותמר קיל

אני מציע לך לפנות לפרופ' קיל בכל שאלה בנוגע לחרפושיות וחותמות. פרופ' קיל חיבר את קורפוס החותמות של א"י ויש לו ידע רב. בנוסף הוא מגיע לארץ כל כמה זמן. האימייל שלו: [email protected]

AXI

New member
וואו ממש תודה אבל זה יהיה בסדר

ליפנות אליו לאימייל? בנושא אחר,מקובל בפורום הזה להעלות תמונות של פריטים לזיהוי ומידע? תודה על המידע הנפלא והיעיל חבר!

sweet william

New member
בהחלט

רוב הסיכויים שהחותם מקוטלג כבר בקורפוס. זהו תחום העניין המרכזי שלו, לכן תפני\ה אליו בנימוס, תציין שאת\ה מישראל ותשאל אם הוא יוכל לפענח עבורך את הכתובת. זה לא האימייל הפרטי שלו אלא האימייל הציבורי והוא אדם נחמד מאוד. בנוגע להעלאת תמונות של פריטים,זיהוי ומידע אני מציע לך לשאול בפורום של אתר 'קולקט'.

shay4442

New member
אנקדוטה על "החרפושית"

אם כבר בחרפושיות מצריות עסקינן, את המונח "חרפושית"(Scarab) בשפה העברית המציא ומן הסתם הראשון שהשתמש בו היה שמואל ייבין ז"ל אחד מהאבות המייסדים של הארכיאולוגיה הארצישראלית, הוא השתתף בצעירותו בחפירות במצרים וגם כתב מאמרים על קשרי כנען מצרים בתקופות השושלתיות השונות ככה שלא היה יותר מתאים ממנו.......

shay4442

New member
מצאתי הקבלה לחרפושית שבתמונה

כל הסימנים זהים למעט אחד(אבל זה יכול להיות כתוצאה מהצילום) נמצא בחפירות תל אל-פרעה( דרום הארץ ליד נחל בשור) -עשוי מפיאנס -גודל 8X11X17 מ"מ - בהירוגליפים רשום שם אל: "אמון-רע" -משוייך לשושלות י"ט-כ' מתוארך לשנים 1,291-1075 לפני הספירה

masorti

New member
סתם תמיהה...

למה השיוך הוא בטווח של 220 שנה? הרי הויכוחים בין חסידי פינקלשטיין לחסידי מזר על הכרונולוגיה הגבוהה/נמוכה מתבססים על תיארוך בפחמן-14 שאמור לתת טעות של כמה עשרות שנים לכל כיוון. אז למה לא תיארכו בפחמן-14 את החרפושית מתל-אל-פרעה?

shay4442

New member
יכולים להיות הרבה סיבות(בלי להכיר את הדו"ח)

בלי להכיר את החפירה עצמה ודו"ח החפירה -כמובן שעל החרפושית עצמה אי אפשר לבצע את הבדיקה אלא רק על חומרים אורגניים שקולטים ופולטים פחמן 14 לאחר מותם הביולוגי/אורגני -אולי מדובר בחפירה ישנה לפני שבדיקת פחמן 14 על חומר אורגני הייתה ענין שכיח(רק להזכיר בדיקת הפחמן ה-14 הומצאה על ידי וולבי בשנת 1950 ובעצם הבדיקות הראשונות נעשו בארץ באמצע שנות ה-50 על מכלולים של ואדי רבה מהכלקולית ולכך להם זמן להיות עניין שבשגרה)ולכן לא נעשו בדיקות על חומר אורגני שנמצא ביחד עם החרפושית -אותה חרפושית נמצאה מחוץ לקונטקס של החפירה(באקראי על ידי מטיילים על התל למשל או בתוך מילוי שהכיל ממצאים קדומים יותר ולכן התיארוך מתבסס על הקבלות לחרפושיות אחרות ממצרים ומארץ ישראל) - לא נמצא חומר אורגני שמתאים לתיארוך סביר ביחד עם אותה חרפושית -העניין פה הוא לא רק 200 השנים אלה שיש הבדל מהותי בין כלי החרס של המאות 13-12 לבין המאה ה-11 לפני הספירה לכן בכלל אפשר לבצע את ההפרדה בין תקופת הברונזה המאוחרת לברזל 1(שמתחיל בערך ב-1,150 לפני הספירה) כנראה שמדובר בחרפושית מחוץ לקונטקסט ברור של כלי חרס

masorti

New member
אני מניח שאין חרפושית שהיא אנאורגנית נטו...

תמיד נשאר עליה משהו שאפשר לבדוק. יכול להיות שהיא נמצאה מחוץ לקונטסקט, ולכן לא ברור ממתי השרידים האורגניים שעליה. זה נשמע לי ההסבר הסביר היחיד.

shay4442

New member
זה לא קשור

באופן כללי קשה להשיג דגימות טובות לבדיקות פחמן 14, "סתם" חומר אורגני לא תמיד מתאים לבדיקות(הבדיקות הכי טובות לתיארוך אלה הם זרעים חד עונתיים, או גלעינים גדולים כמו זיתים כמובן שרוב החומר האורגני פשוט מתכלה עם השנים) במיוחד כאשר כל בדיקה כזאת מאוד יקרה ורק חפירות עתירות ממון ישקיעו משאבים של תיארוכים בצורה רצינית. - וכמובן יש את העניין היותר פרקטי שחרפושית זה לא דבר נדיר בחפירות ארץ ישראל ואם לא מדובר בשאלה מהותית שהחרפושית משחקת בה תפקיד מרכזי אף אחד לא ישקיע בדיקות פחמן 14 בשביל תיארוך חרפושית........

למעלה