עזרה בדילמה

kerengil

New member
עזרה בדילמה

החלפתי בולים עם אספן מקנדה, שלחתי לו בולי ישראל (משומשים ובמצב נהדר) תמורת בולי אופניים. היום קיבלתי את בולי האופניים וגיליתי שהם מהסוג שאפשר לקנות בחבילות של 25-50-100 וכו' - אתם יודעים, ממדינות עם שמות מוזרים, הרבה בולי polska ו- reupbkica de guinea ecuatorial וכדומה. חוץ משניים קנדים הכל נראה מין זיוף כזה, לא יודעת בדיוק להגדיר את התחושה. א. האם זה בסדר שהוא שלח לי בולים שאינם באמת משומשים אלא קנויים? ב. איך יודעים אם המדינות באמת הנפיקו את הבולים, למשל פולין או צ'כסלובקיה - האם הבולים באמת היו בשימוש או שהונפקו רק למטרת מכירה לאספנים? ג. האם אני צריכה לומר לקנדי שהחליף איתי משהו או לבלוע את הצפרדע בשקט? אשמח לשמוע את דעתכם!

1עדיקקל

New member
דעתי

אלה אם כן מדובר בבולים יקרי ערך (ההם שלחת אליו) הייתי יורד מהנושא ולומד לקח לעתיד - לראות את מה שיש לצד השני להציע לפני ההחלפה. קח את זה בקלות.. בהצלחה, עדי

הייתי אומרת לו משהו.

למשל: "את הבולים ששלחת לי אפשר לקנות בחבילות, ציפיתי לבולים קנדיים..." וכו'. אולי הוא לא הבין למה התכוונת? אולי הוא חשב שתתענייני בבולים מפוג'ירה?(היו לי פעם כאלה, בחיי). בכל מקרה, נראה לי שכדאי לכתוב לו, כדי שיבין שלא יצאת פרייארית לגמרי.

python 4

New member
יש לי שאלה בנושא (בתור אספן מתחיל)

בולים שקונים בחבילות כאלה של 100 באמת שווים פחות מבולים משומשים שאני מוריד ממעטפות דואר? כי רוב האוסף שלי בא מהחבילות האלה.

אני יכולה לענות לגבי הישראליים: לא.

אם תסתכל בקטלוג המצ"ב, תראה שהמחירים (בין היתר) הם לבול משומש וחתום, בלי לציין אם הוא הגיע על מעטפה מהמשרד או בשקית מהחנות. לגבי בולים מחו"ל, קיימת סכנה שבחבילות (בעיקר על פי נושאים) יהיו בולים "צבעוניים" מאוד מכל מיני ארצות אזוטריות, שהנפיקו בולים במיוחד למטרות אספניות (כלומר, למכור את הבולים בחבילות ולעשות מזה כסף). על הארצות האלה נמנות רוב מדינות המפרץ הפרסי ועוד כמה, שאני לא זוכרת כרגע (גם על כך, בספר שעליו המלצתי). בעיקרון - בולים צבעוניים במיוחד ממדינות נחשלות - הם חשודים. ודעתי האישית - הכייף הגדול באיסוף (אצלי לפחות) הוא לחכות שהפריטים יגיעו אלי באופן די אקראי. כל הנושא של קניית פריטים לאוסף משונה לי במקצת, אבל נראה לי שכאן אני בדעת מיעוט...

python 4

New member
רגע רגע, עכשיו אני בשוק -

את רוצה להגיד לי בעצם שיש מדינות שמוציאות בולים סתם רק בשביל האספנות, כלומר לא לצורכי דואר?? יש לי הרבה בולים צבעוניים ממדינות נחשלות - האם אין להם ערך אספני בגלל שיכול להיות שהם לא בולי דואר? פעם ראשונה שאני שומע על זה. אם זה נכון אז האוסף שלי שווה הרבה פחות ממה שחשבתי.

rachelea

New member
כדאי שתחפשו בפורום דיון על כך

נושא בולי הפנטזיה נדון כבר בפורום בעבר. אלה בולים שהונפקו על ידי גופים המתחזים להיות מדינות כשלמעשה אין הן קיימות. כמו כן יש מדינות שמנפיקות בולים באופן מסחרי כדי שיקנו אותם (ולא כדי שימשו ליעוד המקורי של בולים למשלוח מכתבים). יש גם "סינדרלות" שהם בולים שהונפקו למטרות שונות ע"י גופים שונים, אך להם כפי שהבנתי מהדיון, עשוי להיות ערך כלשהו. אני מציעה לכם לדפדף לאחורולחפש את שירשור הדיון. אריק, אולי להעביר סיכום כלשהו בנושא ה"סינדרלות והפנטזיות" ל"מאמרים". נושא זה חוזר מדי פעם.

meytar

New member
הכוונה היא...

שממציאים מדינות כדי להנפיק בולים ולעשות מזה כסף?

rachelea

New member
פולניה וגינאה קיימות במציאות

עם זאת, אינני יודעת אם מדינות אלה הנפיקו בולים. אם יש ביכולתך לסרוק אותם תעלי אותם למחשב, לכאן, כדי שמומחי הפורום יביעו דעתם. להבא, כדאי להתכתב עם אספנים המחוברים לאינטרנט ולבקש שיעלו את תמונות הבולים שבכוונתם לשלוח או לכל הפחות שיכתבו מאיזה מדינות הם (ואם יש להם קטלוג כלשהו שיציינו המספר הקטלוגי של הבולים). כך לא תקבלי חתול בשק ותוכלי לשלוח שווה ערך.

לא אחזור על כל מה שנאמר בעניין, אבל

בכמה מילים: בול הוא פתקית, שמונפקת על ידי מדינה ריבונית, ונמכר בסניפי הדואר של אותה מדינה בתמורה לתשלום עבור משלוח דברי דואר. אם חסר אחד התנאים במשפט, לא מדובר בבול אלא בפיסת נייר. למשל: אם לא מדינה ריבונית (למשל - קירטיסטאן, או איי דופאר המערבית), או, לדוגמא - הונפק על ידי נסיכות פרסית, אך לא נמכר מעולם בנסיכות כיוון שעל הבול מצויירת בחורה עירומה, לא מדובר בבול. ישנן מדינות שבתקופות מסויימות הנפיקו כמויות של הנפקות כדרך לגיוס כסף. אלו בולים אמיתיים, אך בדרך כלל כמעט חסרי ערך. יודעים מה זה מה על ידי בדיקה בקטלוג, או על ידי שאלה בפורום, רצוי בלווית תמונה. בקשר להחלפה: אני מניח שהבולים ששלחת לא היו בעלי ערך כספי משמעותי, כך שלא הפסדת כסף. גם הבולים שקיבלת שווים משהו. לא הייתי טורח לכתוב לו, בעיקר כשאני סבור שלא היה שום דבר לא בסדר בהתנהגותו, גם אם לא קיבלת בדיוק את מה שציפית לו. בחבילות בדרך כלל יש גם בולים "אמיתיים" וגם פתקיות סתם, אלא אם החבילה מגיעה מסוחר טוב והגון. ולבסוף, אגלה לך סוד, אבל אל תספרי לאף אחד: כשקונים חבילה עם מאה בולים במאה ש"ח, ולוקחים בחשבון שגם הסוחר צריך להרוויח משהו, כמעט בטוח שאין בחבילה אף בול ששווה יותר מחצי שקל... אבל להתחלת אוסף זה בהחלט נחמד.

python 4

New member
אני לא רוצה לעורר פה דיון ישן...

אבל מה זה בעצם משנה, אם יש לי באוסף פיתקית שהוציאה נסיכות וולגריה או איי הנסיכה שושנה? הרי בתור אספן בולים אני יכול להגדיר למה יש ערך אספני עבורי, וזה מבחינתי כל נייר ריבועי קטן, בעל שוליים משוננים, שמצויר או מודפס עליו משהו. הרי יש לי גם באוסף בולי מס וגם בולים של קופת חולים, אז מה, זה לא נחשב? ולמשל הרשות הפלסטינאית היא לא מדינה ריבונית (עדיין) אבל הבולים שלה יפים, אז רק בגלל ששרון לא מוכן לוותר עליהם לא יהיה לבולים שלהם ערך אספני עבורי? מה שרציתי להגיד (ותסלחו לי, פשוט השעה מאוחרת) הוא שאפשר להגדיר בול איך שרוצים, הכל טוב ויפה, אבל כל אספן בוחר מה הוא רוצה לאסוף ולכן לכל פריט - גם אם אינו נחשב לבול רשמי - יכול להיות ערך אספני עבורו.

python 4

New member
אז רגע, אין פה ויכוח?

נו טוב, חשבתי כבר יעופו פה ניצוצות...

coincollector

New member
ניצוצות...

הכל עניין של השקפה. נתקלתי בפורום אחר (באנגלית) בביטוי:"Collect what you enjoy, enjoy what you collect". או בתרגום חופשי: אסוף את מה שאתה אוהב ותאהב את מה שאתה אוסף. זכותך המלאה לאסוף מה שאתה רוצה ולהנות ממנו - אין שום רע בכך. מצידו השני של המטבע, נאמר כאן בעבר בידי מביני עניין, שאם פעם תציג את האוסף שלך בתערוכה מקצועית אז הבולים האלה לא רק שלא יוסיפו נקודות לאוסף אלא אפילו יורידו ממנו משום שהם מעידים על חוסר מקצועיות וחוסר הבנה. דבר שני, יש הבדל מהותי בין איסוף בולים ומטבעות, ואיסוף של פריטים מסחריים פרטיים (בובות ברבי, בקבוקי משקה, מחקים, גולות ושאר ירקות). בבולים ומטבעות, הממשלה או גוף רשמי מנפיק את הסדרה, בכמות סופית וידועה מראש. למשל, לא יעלה על הדעת שממשלת ישראל תנפיק עוד סדרה של מטבעות 25 מיל תש"ח, או בולי "דאר עברי", למשל. לעומת זאת חברה מסחרית יכולה להמשיך ולייצר בלי סוף, כל עוד אנשים קונים. הכלל הזה נשבר כשמדובר בבולים של מדינות פיקטיביות, שהם בעצם אינם בולים אלא פריטים מסחריים "רגילים", שמיועדים בעיקר להימכר בכמויות גדולות לאספנים חובבים שאינם מבינים מה הם קונים. תחליט אתה אם אתה מעוניין להשתייך לקטגוריה הזו

coincollector

New member
הכוונה כמובן רק למדינות הפיקטיביות

ולא ולבולי מס, בולי קופת חולים וכו' שאמנם אינם בולי דואר אבל פריטי אספנות בזכות עצמם.

python 4

New member
אבל הרי בול של מדינה פיקטיבית

כדבריך, עדיין יכול להיות פריט אספני אם הוא נוצר בשנה מסויימת, לא? וחוץ מזה אני גם ככה לא מתכוון להציג את השניים וחצי בולים שיש לי בתערוכת בולים. למה אתה מתכוון כשאתה אומר שיורידו לי נקודות? לא ידעתי שיש ציונים..

coincollector

New member
הכל יכול להיות פריט אספני

הכוונה שלי הייתה שבולים של מדינת "דיזינטריה עילית" (סתם דוגמא פיקטיבית) הוא בעצם מופק ע"י חברה מסחרית עלומת-שם שמטרתה להונות את ציבור הבולאים ולגרום להם לחשוב שמדובר בבול של מדינה אמיתית. כל עוד יש ביקוש לבולים, אותה חברה יכולה להמשיך ולהנפיק, שנה אחרי שנה, את אותם הבולים עם אותם תאריכים. אם במקרה אחד מהם הופך להיות פריט מבוקש ורב ערך, מה טוב! - יש להם את הגלופה, אפשר להנפיק אלפים גם עשר שנים אחרי ולמכור את הפריט ה"נדיר" והמבוקש במחיר נאה. זאת לעומת מדינה ריבונית שלא עושה תרגילים כאלה. מטבעות ובולי ישראל משנים עברו, כמותם סופית ולא יהיו עוד אף פעם. חברה מסחרית לא כפופה למגבלות כאלה, במיוחד לא חברה שמראש עושה כסף מלמכור בולים שהם גובלים בהונאה.

למעלה