עזרה בבקשה!

michald

New member
עזרה בבקשה!

משהו עובר על נועם (שנתיים+ תשעה חדשים), אני לא מצליחה להבין מה קורה, והיא מסרבת לספר. אקדים ואומר, שמבחינת תנאים אוביקטיביים, אין שינוי- היא הולכת לאותו הגן, בן זוגי ואנוכי עובדים ולומדים כרגיל, אני אפילו לא בהריון, אבל משהו עובר על הילדה. קצת רקע- מגיל צעיר מאד ברור היה לנו שנועם יודעת מה היא רוצה, ומנסה לממש את רצונותיה. בקיצור, ילדה עם דעה מוצקה ועצמאית. כמו כן,מגיל צעיר התמודדנו עם התקפות זעם, יש לומר שדי בהצלחה. אני סברתי שעלינו על דרך המלך. לאחרונה התחילה תקופה קשה. בתחילה היו אלו בקשות ורצונות לא הגיוניים כמו "אמא, אני רוצה לאכול את החור בגבינה" או "אני רוצה שתורידי לי את המרפק, עכשיו!". ניסינו להסביר לנועם בנועם שאי אפשר להוריד את המרפק או לאכול את החור. אח"כ שיחקנו ב"כאילו".אני לא מאמינה שהיא באמת חשבה שאפשר למלא את רצונותיה, אבל כל פעם מחדש היא התעצבנה וזרקה את עצמה. (אלו,ד"א, הן רק דוגמאות, היו עוד בקשות לא הגיוניות...). כרגע, המצב החמיר. הילדה בוכה המון, מתעצבנת בקלות- על כל דבר (שיר מסויים מתוך הכבש הששה- עשר שלא הושר על פי רצונה- בכי, מעיל לא בצבע הנכון, ויש לה 3 מעילים...- בכי, התה לא חם- בכי). אני מכירה את הילדה שלי ולמדתי כבר להבין אותה. כאן יש מצוקה שאני לא מכירה. כשאני שואלת שאלות כמו "איך היה בגן היום?" היא עונה "אני לא רוצה לדבר (על זה)". השיא הוא שהיו לה ביומיים האחרונים 3 פיספוסי פיפי, והיא כבר גמולה לחלוטין- יום ולילה- כארבעה חדשים. איך אפשר לברר מה קורה? שווה לפנות לייעוץ? יש לכן רעיונות יצירתיים אחרים? (אני חייבת לציין שאנחנו גרים בהולנד, ותחומי האיבחון והיעוץ מאד לא מפותחים פה) אשמח לכל תגובה- אני אובדת עצות.

נעה גל

New member
שניה שניה לפני שהולכים ליעוץ

ולפני שמשכיבים את הילדה על המיטת הפסיכולוג - כדאי לפרק את מה שקורה לכמה דברים: א. נסיגה בגמילה - נורמלי לחלוטין. בכל גמילה מטיטולים יש תקופות של נסיגה. אל תתיחסי לפספוסים מעבר להתייחסות עניינית זה אמור לעבור מעצמו (בין כמה ימים לכמה שבועות). עוד יהיו נסיגות מסוג זו לאורך השנה הקרובה. ב. דיברת עם הגננת? מה קורה בגן? איך היא מתנהגת בגן? גם הם חשים בשינוי? אם לא - כדאי לשאול אותה וגם לספר לה מה קורה בבית. ג. לגבי הבקשות הלא הגיוניות. אני לא יודעת אם הדוגמאות שהבאת הן מייצגות אבל לדעתי, הן פשוט מקסימות. אני חושבת שהתייחסות הומוריסטית (לא לצחוק עליה) אבל להגיב בהומור יכול לעזור כאן. ואולי אפילו לנסות כן לסדר לה חור מגבינה לאכול אותו... אילתורים שלכם. ד. לגבי התפרצויות הבכי והזעם. נניח שהכל נבדק ונניח שהכל בסדר בכל המסגרות ושום דבר לא השתנה בחייה של הבת שלך. נניח שמדובר באמת בהתפרצויות זעם ובכי שאי אפשר להסביר אותן. השאלה היא, האם חייבים להסביר אותן? האם ילד לא יכול להיות פשוט עצבני מבלי לדעת מה עובר עליו ומבלי שההורים ידעו מה עובר עליו? (אני יכולה לחשוב על עצמי במצבים דומים יותר מפעם אחת). לא תמיד הורה חייב להבין מה עובר על הילד שלו (שוב בהנחה שכל הגורמים האפשריים נבדקו והכל בסדר). אפשר לנסות להתמודד עם התפרצויות זעם ובכי מבלי להבין מאיפה הן נובעות. אני הייתי מנסה לבדוק מה עוזר לה. היו תקופות שהבן שלי לא רצה שיתקרבו אליו כשהוא כועס, ואז מה שעזר לו היה שעזבתי אותו במנוחה. כיום הוא רוצה חיבוק כשהוא כועס. הכל ענין של ניסויים. תבדקי איך את מוצאת דרכים להקל עליה ולא איך להבין מה מביא אותה למצב הרגשי הזה.

רעיונות להוצאת כעס וזעם בדרכים

אחרות: אולי אם היא כועסת/עצבנית/מתוסכלת, תציעי לה למשל לצייר את מה שהיא מרגישה, ואולי תתחילי את לצייר והיא תצטרף. "לקחת את האחריות" בפניה - משהו בסגנון: אמא פשוט לא מבינה למה את בדיוק מתכוונת וזה באמת מאד קשה ולא נעים. בואי תציירי לי את מה שאת מרגישה/רוצה/חושבת. עוד אפשרויות: להרביץ נורא חזק לכרית. מה שאני מנסה לחשוב עליו זה שהיא פשוט "מתפוצצת" בתוכה מעומס רגשי כלשהו (גם אם לך הוא לא לגמרי מובן), ואולי הדרך היחידה שהיא מרגישה שפתוחה בפניה זה דרך הזריקה של הגוף והבכי. אולי אם תציעי לה דרכים אחרות/נוספות, זה יקל עליה (ובטח עליך...).

michald

New member
מובן, שלפני שפניתי אליכן, דיברתי עם

הגננת. היא טוענת שלא קרה דבר ושבגן נועם בסדר גמור. אני משערת שחלק מהסיבה שפניתי אליכן הוא אני. אני מרגישה שהסבלנות שלי הולכת ומתפוגגת בתגובה לבכי ויללות בלתי פוסקות. נעה, המון תודה. ריכזתי את כל התופעות ויצרתי תמונה כללית. אינני בטוחה שהיא נכונה. אולי באמת במקרה הזה שווה להסתכל על כל פרט בנפרד. אנסה לגייס את שאריות סבלנותי ונראה לאן זה ילך.

limori

New member
הדבר הראשון שאני הייתי עושה - שיחה

עם הגננת ומשתפת אותה בבעיה של נועם. יכול להיות שיש בעיה בגן. אולי ילד או ילדה שמציקים? עוד דבר שהיתי ממליצה הוא בדיקת שתן. הבת של חברה שלי בת 6 וחצי הרטיבה 4 פעמים בלילה. חברה שלי נכנסה ללחץ ומייד פנתה לפסיכולוג והחליטה שלילדה יש מצוקה נפשית....בבדיקת שתן שנעשתה התגלה שלילדה יש בסה"כ דלקת בשתן... ועניין ההרטבה נגמר....

לאה_מ

New member
את יודעת מה זה מזכיר לי?

את "הנסיכה שרצתה את הירח" של ג'יימס ת'רבר עם החור של הגבינה... מה שמקסים בסיפור הזה הוא, שהמלך וכל היועצים שלו לא יכלו להביא לנסיכה את הירח - רק היא ידעה איך לעשות זאת. אני חושבת - בדומה לנעה - שנועם היא במידה רבה הנסיכה - תסמכי עליה, והיא תדע לפתור את הבעיות שמטרידות אותה עכשיו, גם אם היא לא יודעת בדיוק לשים עליהן את האצבע. אני כן הייתי משוחחת עם הגננת, וגם מנסה לשוחח עם הורים אחרים בגן, כדי לשלול אפשרות שיש בעיה שמטרידה אותה בגן ושאתם יכולים לעזור בפתרונה. אבל אם לא הייתי מוצאת שום דבר - נראה לי שהייתי מסתפקת בהכלה ואמפתיה כפתרונות בינתיים, ומשאירה את היתר לנועם, שלפי מה שאת כותבת, היא יודעת היטב מה היא רוצה.

נעה גל

New member
הקשר יפה וסיפור מקסים

פעם במסגרת אחת ההרצאות, בשיחה על ספרי ילדים עלה הסיפור הזה והתברר שלא כולם מכירים אותו. אחת הבנות התנדבה לספר והיא הגדירה אותו זה כך: זהו סיפור על גבולות. על הורים שלא מסוגלים להציב גבולות לילדה מפונקת. אפשר להגיד שהופתעתי.

למעלה