עזרה בבקשה :]

natashkan

New member
עזרה בבקשה :]

יש לי שתי שאלות בכימיה בשיעורי הבית שקצת הסתבכתי איתן...
הראשונה
נהל המזון והתרופות האמריקאי ממליץ לילדים מעל גיל 4 ולמבוגרים לצרוך 18 מ"ג ברזל (Fe) ביום. מנה אחת של דגני בוקר ממותג מסוים מכילה 10% מהכמות הממולצת היומית של ברזל. ידוע ששכיחות האיזוטופ 58Fe בטבע היא 0.282% (משקלי).
כמה מנות של דגני בוקר יש לאכול כדי לצרוך בדיוק 1 מול של 58Fe?
מה אני חשבתי:
מה שאני לא מצליחה להבין פה הוא איך לפי השכיחות אני יכולה לחשב את המסה האטומית של האיזוטופ 58Fe?- והרי אני צריכה את זה כדי לחשב את המסה שיש במול אחד של חלקיקים של האיזוטופ כדי לחלק את זה במספר הגרמים שמכילה כל מנה...אני בדרך הנכונה לפחות?
השניה
אטומי כסף בסריג מתכתי אינם ממלאים את כל החלל. בדוגמא של כסף מתכתי 17 אחוזים מהחלל הוא ריק.
נתון כי צפיפות הכסף היא 10.5 גרם\ס"מ3. בהנחה שאטומי הכסף הם כדורים קשיחים (נפח של הכדור [פאי*V=4/3*r^3] כאשר r הינו רדיוס של אטום) , מה רדיוס אטום כסף?
בטא/י את תשובתך בפיקומטר. (1 פיקומטר = 10-12 מטר).
פה בכלל הסתבכתי.. אם אני נטו מכניסה את הנתונים לתוך משוואת הצפיפות אני נשארת עם שתי נעלמים....גם מסה וגם רדיוס. ואיך אני משתמשת בדיוק בעובדה ש17 אחוז מהחלל ריק?
תודה רבה לעוזרים!!

Mניב

New member
דרך לפתרון

שאלה ראשונה:
מה שואלים אותנו בעצם? "כמה מנות של דגני בוקר יש לאכול כדי לצרוך בדיוק 1 מול של 58Fe?"
כלומר יש למצוא מהיא כמות הברזל (בגרם) שמכילה 1 מול של ברזל 58ֱ.
אחרי שנמצא את זה למעשה פתרנו את השאלה כל מה שנשאר זה לבטא את המשקל במנות דגני בוקר (כמה מ"ג ברזל מכילה מנה אחת של דגני בוקר?)

אז מהיא כמות הברזל שמכילה 1 מול של ברזל 58?
חשוב להבין שבמנת דגני הבוקר שלנו יש את כל סוגי הברזל וברזל 58 מהוה חלק מהם. איזה חלק 0.282% משקלי (לדעתי יש פה טעות בנתון כי מדובר באחוז מולארי ולא משקלי) אבל בוא נפתור גם כאחוז משקלי וגם כמולארי

משקלי
א. משקלו של 1 מול אטומי ברזל 58 הוא 58 גרם (בקרוב)
ב. 58 גרם מהווים 0.283% מסה"כ משקלו של כל הברזל. אז מה משקלו הכולל של הברזל?
ג. פותרים בעזרת ערך משולש, או תמיד אפשר לעשות את התרגיל הבא אם משקלו של ברזל 58 היה 50% מסה"כ כל הברזל אז מה היה משקלו הכולל של הברזל? =58*(1/0.5) אז עכשיו במקום 50% נציב 0.282%

מולארי
א. נמצא את מספר המולים הכולל של ברזל שמכיל 1 מול של ברזל 58 (מה היה מספר המולים הכול של ברזל אילו ברזל 58 היה מהווה 50%?)
ב. נמיר את מספר המולים שמצאנו למשקל n=m*MW

שאלה שניה
צריך למצוא את רדיוס אטום הכסף. למעשה מה שאנו נדרשים למצוא זה את נפח אטום כסף בודד לאחר שנמצא את נפחו אז נוכל לחשב בקלות את רדיוסו.
אז איך נמצא את נפחו של אטום כסף בודד?
בו ניקח נפח של 1 סמ"ק ונראה ממה הוא מורכב,מספר אטומי הכסף* נפח של אטום כסף בודד בתוספת חלל שנוצר בין האטומים (17%)
את הסיפור הזה אפשר לתרגם למשוואה V=N*v/0.87
V-נפח כולל, N-מספר אטומי כסף, v-נפח אטום כסף בודד
אנו יודעים כי בנפח של 1 סמ"ק יש 10.5 ג"ר של כסף כלומר V=1cm3,
א. נמצא את N לפי מספר המולים n=m*MW=N/Aogadro num
ב. נמצא את v

natashkan

New member
המון תודה!!!

ההסבר מעולה, ויצאו גם תשובות נכונות.
תודה תודה תודה!!

למעלה