עושים בצפר לדגים

עושים בצפר לדגים

שלום! קראתי שוב את הספר הנפלא "הקוסם מארץ ים" מאת אורסולה לה-גווין. בפעם הראשונה קראתי אותו לפני 20 שנה, כשהייתי בן 8. ובין שאר הדברים שגיליתי בתור מבוגר, מסתתרות גם כמה טעויות תרגום שיכולות לשעשע. אני לא זוכר את כולן, אבל לקראת סוף הספר, שני הקוסמים מפליגים בסירה קטנה בים שומם, וכמעט ולא רואים נפש חיה, מלבד "בית-ספר של דגים". נו טוף, כשהייתי ילד הייתי בטוח שמדובר במורה-שפרוט ותלמידי ברבוניה ורודים, סה"כ מדובר בעולם קסום. עכשיו, משום מה, נראה לי שכוונת המחברת הייתה יותר בכיוון של school of fish, כלומר להקת דגים. המסקנה אחת היא: העולם מבעד לעיניו של ילד הוא הרבה יותר ציורי וקסום

tafustafus

New member
אם לא משנים את הסיפור, למה לתרגם?

סתם בשביל אלה שלא יודעים את שפת המקור?! לרכישת הידע בהחלט יש לפעמים צד עצוב, אנטי דמיוני. אגב, יש מחקרים המצביעים על כך שכשלומדים לקרוא, מטשטשת חדות ההבחנה בין איכויות חושיות (נדמה לי שבמיוחד בתפיסה החזותית). אנלפבתים באופן כללי ערים לפרטים דקים יותר מיודעי הקו"כ.

לזכות מתרגמת ארץ-ים

תמי כץ-מושיוב אומר שתרגום שמות הארצות והאיים שם הוא יפהפה, ואין לו צליל אנגלי: הוא מתגלגל על הלשון העברית בעונג ובטבעיות, עם איים כמו "דרך", "וטבלע", "טורנינג תחתית" ועוד. בדקתי פעם את תרגום המפה המופלאה שבספר מול המקור, וגיליתי אוצר של פתרונות תרגומיים, וביניהם: 1. האי שבו יושב בית הספר לקוסמים נקרא במקור roke. התרגום עשה שימוש בקונוטציה הגיאולוגית של המילה, שמשמעותה "עורק של מחצב", ותרגם "בֶּצֶר". 2. אחד האיים הפנימיים נקרא במקור "אררט". השם המקורי, מסתבר, היה ark! פתרון נאה שמשאיר את הרמיזה ההיסטורית ברקע. 3. הפתרון שהכי התלהבתי ממנו היה תרגום שמו של האי Ilien. המתרגמת שמה לב לכך שזהו שיבוש של Ilion, כלומר טרויה, ותרגמה, מבלי לוותר על השיבוש, "טְרָיָה". ומצד שני, אכן התגלעו בתרגום ההוא כמה התפלקויות. כך, למשל, מגדל גיבור הספר אוטק, שהוא חיה קטנה ודמוית-חמוס; מדי פעם מצויין בתרגום שהוא וידידיו מרימים את ידיהם כדי לחבוט באוטק. כאן, כמובן, התבלבלה המתרגמת בין Strike, לחבוט, ובין Stroke, ללטף.

שבית אותי בקסם התרגום של ארץ-ים

מעולם לא חשבתי לחזור אחורה לספרי הילדות שלי. וככה בשקט..אני מעדיפה את התרגום של "בית ספר לדגים" על "להקת דגים" יש נופך ציורי לענין.(למרות שגיאת התרגום)

Y. Welis

New member
היצירתיות תמיד עדיפה

החל ברעיון של טשרנוביץ-אדר עם 'עוץ' ל-OZ (שהתגלה בהמשך כמוצלח במיוחד כי בספר השני הופיעה דמות חשובה בשם OZMA, שכמובן קל לתרגם כ'עוצמה'), וכלה בפרופ' כשף-רשף (מ'האיש הקטן והעלמה הקטנה') ובנו כישפון-רישפון, וכן פילנפיל, יער ת"ק הפרסאות (100 אקרים במקור) ועוד דברים שזכורים לטוב מהילדות: החשוב הוא לשמר את הקסם, פחות את הדיוק.

מסכים עם כל מילה

טרם הספיקותי לקרוא את שלושת הספרים במקור (אחרי הקריאה האחרונה שלי בהחלט בא לי), אבל אני מסכים שהתרגום של השמות (גם של האנשים) הוא בהחלט מעולה. הקריאה נותנת הרגשה טבעית וזורמת, כאילו בעולם הקסום הזה מדברים עברית. נתקלתי כבר בטעויות תרגום איומות, הטעויות שנזכרו כאן הן בהחלט לא כאלה, והן גם יכולות להפוך לנקודות חן קטנות..

דלעת1

New member
אכן, תרגום קסום

אני גם זוכר את הספרים הללו לטובה גם בגלל שהם ספרים נפלאים וגם בגלל התרגום הנהדר. אני זוכר שאהבתי שהיא תרגמה את השם jasper ל'ישפה'. רוב האנשים היו פשוט מתרגמים 'ג'ספר' כי זה שם קיים, ושוכחים שמדובר בעולם אחר, שבו גם לשמות צריך להיות צליל זר ומסתורי. ואם כבר תרגומי מופת לספרי ילדים- אני מסיר את הכובע בפני התרגום של אורי בלסם לספר 'העי"ג' של רואלד דאל. זה ספר שבו יש משחק מילים כל כמה שורות, והתרגום הוא פשוט מעשה אומנות. אותו מתרגם תרגם גם את סדרת ספרי פרידיין של לויד אלכסנדר, וגם שם יש הברקות יפהפיות. לדוגמה: שמו של אחד הגיבורים שנוטה לספר גוזמאות גדולות על עצמו, הוא fflewddur fflam, שתורגם כ'גלודור גוזם' (מלשון גוזמה). או למשל- באותו ספר קיימות ציפורי טרף אכזריות שנקראות gwythants או משהו דומה, ובלסם תרגם את שמן כ'גויתנים'. העלמת הט' שבסוף יוצרת מילה עם צליל גוייתי מקפיא דם..

ירקפפונים? מגעיחס! ../images/Emo5.gif

לא מספיק פריכמיצי. אנחנו נוסעים להונולולו לערב הוואי!
התרגום של העי"ג (וגם של פרידיין) באמת נהדר.

felicitas

New member
שלוקתינוק וכרסמיש..

תמיד עניין אותי לדעת מה שמות הענקים במקור.. מישהו יודע?

operandx

New member
הווו! אורסולה! שושנת הרוחות!

נזכרתי שיש לי ספר שלה שקראתי (גם בילדותי :)) - הופה! זה קשור לבלשנות! הפרק הראשון: המחברת של זרעי השיטה וקטעים אחרים מתוך כתב העת של אגודת החי-בלשנים
לא ידעתי שהיא כתבה ספרי ילדים קלאסיים!

Y. Welis

New member
בחו"ל ספרי 'ארץ ים' נחשבים לפנטסיה

לכל דבר, אולי על גבול הנוער. רק בארץ הם תוייגו נטו כספרי ילדים. יש עוד כמה ספרי פנטסיה בהוצאת 'מרגנית' שלא זוהו, כמו אלה של אדית נסביט, לויד וכן ק. ס. לואיס.

ailag

New member
לפעמים כך ולפעמים כך

היתה סדרת ספרים שקראתי כשהייתי ילדה, שכחתי איזו אבל על ילדים בבי"ס, בטח בלשים או משהו כזה. כשהם היו מתלהבים ממשהו הם היו אומרים שהוא קולי. אני קראתי את זה כ"קוֹלי" במלרע, המילה "קוּלי" לא ממש היתה מקובלת עדיין, וכשיותר "נכנסתי" לעלילה זה קצת קלקל כי הביטוי נשמע ישן ומאולץ משהו. חשבתי שהם ממציאים סלנג חדש מתוך "בום על קולי" או משהו כזה.

operandx

New member
הווו, ואגב ספרי פנטסיה!- "קמט בזמן"

של מדלין ל'אנגל Madeleine L'Engle A Wrinkle in Time נזכרתי בספר הזה! אהה, אהבתי אותו... בד"כ כשספר מאוד מוצא חן בעיני אני משתדל לקנות אותו גם בשפה האנגלית - נו טוב, נוסיף אותו ל TODO LIST.. עכשיו אני מאוד סקרן לדעת מה היו השמות של הדמויות בספר. מתוך תוכן העניינים: גב' מזה, גב' מי, גב' איזה... דודה חיה, החוזה העליזה חיפשתי את שם המתרגם על הספר, ולא מצאתי! חוצפה, לא? :)

Y. Welis

New member
השם אכן חסר

אם כי ספר ההמשך תורגם ע"י חנה קורן. אגב, החלק השלישי בטרילוגיה (Swiftly Tilting Planet) לא תורגם מעולם.

ailag

New member
קמט בזמן!!

קראתי כשגרתי בארה"ב
לא היתה התלבטות לגבי תרגום.. יש לי את הספר, זה Mrs. Who, Mrs. Which, Mrs. Whatsit לפי הגב של הספר יש ארבעה, אגב (נדמה לי שקראתי את כולם אבל רק את זה אני זוכרת) : A Wind in the Door, A Swiftly Tilting Planet, Many Waters

operandx

New member
מעולה!! תודה ../images/Emo13.gif חיפשתי...

את שמות ספרי ההמשך שהזכירו כאן, אבל הם לא היו רשומים על העטיפה :) אני בהחלט חושב שאני אזמין אותו מאמאזון :) אולי גם את ספרי ההמשך! איך תרגמו את "דודה חיה"? פרק 11.... "..דודה. אולי. כן, זה עשוי להתאים. ובאילו מונחים משונים את חושבת עלי. יצור, ומפלצת! מפלצת! מילה איומה! אני באמת סבורה שאיני מפלצת. חיה. זהו זה. דוה חיה."

ailag

New member
פרק 11 נקרא aunt beast

נשמע שהתרגום טוב מהמקור..
"and you think of such odd words about me. thing, and monster! monster, what a horrid sort of word. i really do not think i am a monster. beast. that will do. aunt beast."​
(אין אותיות גדולות כי הספר הוחזק ביד של השיפט)

operandx

New member
מעולה ../images/Emo13.gif מסכים עם הדעה שלך!

אבל התירוץ של השיפט ?

למעלה