"עושה רושם" עושה שכל?

"עושה רושם" עושה שכל?

למה אנשים מזדעזעים מ"עושה שכל" אבל לא פוצים פה מול "עושה רושם"? עושה רושם שכל מה שיש להם נגד "עושה שכל" זה שהוא יבוא חדש יחסית...

ולא היא

"עושה רושם" הינו בשר מבשרה של השפה לפחות קרוב לאלף שנים. וראה לעניין זה מובאה מפירש"י ז"ל: " 'ויצא יעקב' - לא היה צריך לכתוב אלא 'וילך יעקב חרנה', ולמה הזכיר יציאתו? אלא מגיד, שיציאת צדיק מן המקום עושה רושם, שבזמן שהצדיק בעיר, הוא הודה, הוא זיוה, הוא הדרה, יצא משם, פנה הודה, פנה זיוה, פנה הדרה" (מ"ר והובא ברש"י)

אין הנדון דומה לראייה

בדוגמא שהבאת, יציאת הצדיק היא שעושה רושם. בלשון הדיבור, "עושה רושם" (הפעיל) מחליף את "נוצר רושם" (הספונטאני)

הבה נראה

מה משמעות "עושה רושם" בציטוט שהבאתי? משפיע הרבה, משאיר רישומו [אברם]. ואילו אתה מדבר על "עושה רושם" במובן של "נראה ש-, מסתבר ש-" [רב"מ], או בלשונך: "נוצר רושם" אין לכחד שיש הבדל בין שני המשמעים, והסברת אותו יפה, אך בכל זאת נראה לי, שהימצאותו של "עושה רושם" בלשון משכבר הימים, למרות שבמשמעות שונה, כאמור - היא שסללה את הדרך לכניסת צירוף זה לשימוש במשמעות החדשה. זאת בניגוד ל"עושה שכל" שאין לו שום עיגון בלשון וכל כולו תרגום מילולי.

מילי33

New member
משגע אותי

עושה שכל ממש מרגיז אותי. מילא השימוש במלים לועזיות, בזה גם אני חוטאת אבל שיבוש ואינוס העברית? זאת ממש שפה קלוקלת. מה רע ב"הגיוני"?

lexigali

New member
ומה רע ב"עושה שכל"?

גם לי קשה לשמוע את זה. אבל הכל עניין של הרגל ותגובה רגשית.

מילי33

New member
כי זה קלקול השפה

זאת לא מילת סלנג חמודה שמתאימה את עצמה לעברית או עונה על איזשהו חסך אלא סתם עיוות לשוני.

קלקול.. עיוות..

את יכולה בכל זאת לנסות לתת הסבר יותר מנומק מה בדיוק הבעיה עם המילה הזו, מעבר לכך שזהו סלנג שאת עוד לא רגילה אליו?

גם אני מרגיש כמו מילי בעניין זה

למרות שטהרנות איננה כוס התה שלי, ואני אפילו מקבל רגליים קרות כשמבקשים ממני להעיר למישהו בנושא, ולמרות החשש שדבריי יגרמו לכך שיזרום דם רע בינינו, אומר לך: עם כל הרצון הטוב, ועם כל ההבנה לכך שיש לתת לשפה להתפתח באופן טבעי, ע"י דובריה ולא ע"י כפייה מגבוה, כל מה שרשום למעלה (וגם מה שרשום מייד בהמשך) לא מרגיש לי עברית.

גם לי

אבל בכל זאת הייתי רוצה איזה הסבר יותר מנומק לזה, ולא ביטויים כמו "קלקול השפה" ו"עיוות לשוני", כי אני לא רואה בזה שום קלקול או עיוות. סתם הזדקקות (חדשה, כזו שעוד לא התרגלנו אליה) לביטוי אנגלי במקום שימוש בביטוי עברי. אגב, גם בהודעה שלך יש כמה ביטויים שצורמים לי - "כל מה שרשום למעלה" ו-"לא מרגיש לי עברית".

אם הבנתי נכון את חוכא

הוא ניסה לכתוב הודעה שבנויה על טהרת העברית הקלוקלת (קלוקלת בעיניו). לי אין בעייה עם ביטויי הסלנג כוס התה - רגליים קרות - לא מרגיש לי - עושה שכל. סלנג תמיד היה וכנראה תמיד גם יהיה. ומאיפה יביאו את ביטויי הסלנג החדשים? באופן טבעי אחד המקורות הוא שפות שאיתן יש לנו מגע. במקרה שלנו זה בעיקר אנגלית, ערבית ורוסית.

תודה. צדיקים מלאכתם וגו'

אך פטור בלא כלום אי אפשר. בעניין ה"רשום למעלה", עם כל הערכתי לגנגי ולידיעותיה בלשון, העולות לאי ערוך על ידיעותיי, בעניין זה אינני מקבל את דעתה (וראה את הפתיל כולו, על דוגמותיו, בקישור שהבאת). ולזולל, גם לדעתי, ביטויי סלנג הם תופעה קבילה ואולי אף ברוכה בכל הלשונות, ובכללן העברית. שכן היא מזרימה דם חדש בעורקי השפה ומרעננת את המשאבים העומדים לרשות הדוברים (והכותבים) בה. אבל, אין דומה הברקה לשונית או אפילו סתם המצאה של ביטוי, הבאים מתוך השפה, ברוחה של השפה, קשורים לעולם הלשוני שלה (דקדוק, דימויים וכו'), לתרגום מילולי של ביטוי משפה זרה, שאין בו לא מן הטעם ולא מן הרית של העברית.

אז בוא תאמר

מהו בעיניך סלנג ראוי ומה לא מתוך הסלנג המוכר לנו מהשנים האחרונות. רצוי בשירשור חדש, כי זה כבר נהייה ארוך.

אלי ו.

New member
It makes sense

"עושה שכל" הוא תרגום כמעט מילולי של ביטוי לועזי. הוא אינו ביטוי עברי. דומה ל"לקחתי מקלחת" או "לקחתי תמונה" או ביטויים חסרי משמעות בעברית כמו "בקליפת אגוז", "אשת העוגן", "חוק אצבע" ועוד. אלה אינם רעיונות שמעשירים את השפה זה פשוט לדבר אנגלית בעברית. בעיני זה עוד פן של ההתבטלות התרבותית השורה במקומותנו. מה שמזכיר לי, הבוקר קניתי קפה. המוכרת בשרה לי שיש מבצע לקראת "חג האהבה" אמרתי לה שיש עוד זמן עד חג האהבה, וט"ו באב רחוק. היא ממש לא הבינה, לא היה לה מושג שגם לנו יש חג אהבה. מבחינתה חג האהבה הוא החג ע"ש הקדוש ולנטיין.

למעלה