עוסק מורשה

the lone gunmen

New member
עוסק מורשה

מהן היתרונות\חסרונות להיות "עוסק מורשה" במקום שכיר?
האם יש דברים ייחודיים להיי-טק בנושא הזה שכדאי לשקול?
כמה זה כאב ראש? ובאופן כללי, האם זה משתלם יותר או פחות מלהיות שכיר?

משורה

Member
מה שעולה בדעתי כרגע

יתרונות:
* אפשרות להתקשר עם כמה גורמים לצורך עבודה וככה להגדיל הכנסות ולפזר סיכונים. בעבודה כשכיר זה הרבה יותר מסובך.
* תחושת החופש. בדגש על תחושה אבל לא רק: אתה מקבל פטור מכל מיני אירועי חברה, ימי גיבוש, השתלמויות של כוח אדם ושאר קשקושים. נראה לי שגם באופן כללי פחות עומדים לך על הראש מבחינת שעות העבודה וימי העבודה ועבודה מהבית מתקבלת יותר בהבנה.
* אפשרות לזקוף חלק מההוצאות לצורך מס. זה כולל נסיעות, ציוד משרדי (טלפון - גם נייד, מחשב, מדפסת) ואם אתה עובד מהבית - גם חלק מחשבונות הדירה.
&nbsp
חסרונות:
* אתה משלם על עצמך את כל קרן ההשתלמות, הפנסיה והקילר הגדול - ביטוח לאומי.
* אין ארוחות, בונוסים, מתנות לחגים והטבות אחרות.
* התעסקות עם הנהלת חשבונות. ממש כדאי לשכור רואה חשבון כי זו עבודה מייגעת וקל ליפול בטעויות והרשויות לא סובלניות לטעויות. בקיצור, הוצאה של כמה מאות שקלים לחודש (בחישוב שנתי).
&nbsp
כדי שזה ישתלם עליך לגבות 150%-130% מהשכר שהיית דורש כשכיר.

the lone gunmen

New member
אני חושב שהובנתי לא נכון

אני מדבר על לעבוד במשרה מלאה כעוסק מורשה.
פשוט, מסיבות בירוקרטיות החברה עובדת בצורה הזאת כרגע.
לא יהיה לי זמן לעבוד במקביל בעבודה נוספת, אלא מקום עבודה ספציפי שמעסיק את עובדיו כפרילנסרים.
כרגע, בגלל שזה המצב, הציעו קצת יותר מ-20% ממה שביקשתי.

זה קצת מרתיע אותי ואני לא בטוח אם יש לזה הצדקה הגיונית, או שזה פשוט נשמע לי מוזר ולא מוכר ובפועל, זה לא באמת משנה.

תודה על התשובה.

אגב, בכמה יכול להסתכם החיסכון על הוצאות מוכרות? זה משהו משמעותי? (בהנחה שהעבודה נמצאת כחצי שעת נסיעה מהבית).

BlackAdder1

New member
תבדוק עלות מעסיק במחשבון שכר

זה יתן לך אינדיקציה לגבי המשכורת המקבילה
דברים נוספים שכדאי לקחת בחשבון:
פנסיה וביטוחים- למעסיקים יש בדרך כלל הנחות מסוימות
חוקי עבודה - לא חלים על פרילנסר (בדרך כלל בית המספט כן יפסוק לפי חוקי העבודה במקרה שמדובר בפרילנסר שהוא ״שכיר למעשה״ - אבל בדרך כלל לא תרצה להגיע לבית משפט)

hookedatwalla

New member
פנסיה וביטוחים סעיף לא רלוונטי

היום כבר אין למעביד תנאים יותר טובים ממה שתשיג באופן עצמאי

user32

Well-known member
מנהל
תשובות

מעבר למה שכתבו לך:
החסרון הכי גדול בעיניי הוא שעצמאי לא זכאי לדמי אבטלה. זו הזכות העקרית היחידה שנפגעת. את כל השאר אפשר לקבל דרך החשבונית.
החסרון השני הוא מה שכתבו לך שחוקי ההעסקה לא חלים עליך וזה אומר שאפשר להפסיק את ההתקשרות הרבה יותר קלות, לא לשלם או לדחות תשלומים מכל מני סיבות וכו'. זה סיכון מסויים ששווה לחשוב עליו.

20% תוספת זה נמוך ולא משקף בדרך כלל את העלויות שלך. הסתייגות: אם משלמים לך ימי חופשה וחגים אז יש מצב שזה גבולי.
התוספות שאתה צריך לשקלל: פנסיה, קרן השתלמות שזה הבייסיק. נסיעות, ארוחות, בונוסים - לפי מה שנראה לך הגיוני.
יהיו לך הוצאות על רו"ח אלא אם כן תתעסק עם הדו"חות בעצמך. זה כמה מאות שקלים בחודש. זה פחות או יותר מתקזז עם הרישום הוצאות המוכרות למס.

לגבי הוצאות למס: אל תבנה על זה יותר מדי. נחמד לקבל החזר מע"מ על סמארטפון או לפטופ אבל בסוף בראיה שנתית זה לא יוצא סכומים משמעותיים. גם החלקיק של החשבון חשמל, מים, והוצאות רכב שמוכרות מדובר בחלקי אחוז עם משמעות נמוכה. תתייעץ עם כל רו"ח/יועץ מס ויעשו לך את החישוב.
אם אתה נוסע המון לחו"ל ויכול לרשום את זה כנסיעות עבודה זה מתחיל להשתלם יותר.

בהצלחה

alien life form

New member
קיזוז ההוצאות לא כל כך זניח

במקרה שלי היה אלפי שקלים בחודש (בלשון עבר כי לפני כמה חודשים התחלתי עבודה אחרת בה אני שוב שכיר). במיוחד סעיף הרכב לא זניח בכלל ועולה ככל שהוצאות הדלק, חניה ותחזוקה עולים. לחילופין רכבות ומוניות.

הבעייה הכי גדולה שאני רואה כשכיר בישראל היום זה הפנסיה. גם בהנחה שתעבוד עד גיל 67 מה שעבור רבים לא יקרה, הפנסיה תהיה נמוכה מאד. עדיף כבר לקחת אחריות על זה ולחסוך לבד.

user32

Well-known member
מנהל
אתה בטוח שחישבת נכון?

בערך חצי מההוצאות הרכב מוכרות למס (2/3 מהמע"מ ו45% למס הכנסה כהוצאה מוכרת). זה אומר שאם אתה מוציא בחודש 3000 ש"ח על רכב מכירים לך בערך על 1500 ואתה מרוויח סביבות 700 ש"ח בהנחה שאתה במדרגת המס העליונה. נחמד אבל לא הייתי קורא לזה דיל ברייקר.

בשביל להגיע לאלפי שקלים בחודש אתה צריך רכב מאוד יקר + המון דלק. הבחור אומר שהוא יעבוד מהבית ואני בספק אם הוא מתכוון לקנות רכב יקר במיוחד.

לגבי הפנסיה: כתבתי בעבר בדיון ארוך שהיה על הנושא הזה. אני חושב שהעולם יצטרך להתייעל מאוד בנושא הזה. ההורים שלי וגם של אשתי למשל גרים לבדם בבית פרטי עם גינה גדולה והמון חדרים. הבתים שווים 3-5 מליון ש"ח והפנסיה המאוד מכובדת (ותקציבית אצל ההורים של אשתי) למעשה מאפשרת להם לחיות בערך כמו שחיו בשיא הקריירה שלהם.

בעיניי זה מיותר. נורא נחמד שיש בית ענק והנכדים באים להתארח פעם בשבועיים וגם מחליפים שני רכבים חדשים כל 3 שנים וכו' וכו'. במציאות, בהנחה שלפנסיונר אין משכנתא ויש חתיכת נדל"ן שמתאימה למשפחה עם 2-4 ילדים, אפשר בקלות לעבור למקום זול יותר ולהתאים את החיים ולחיות ממחצית ההכנסה ואפילו פחות.

בסוף הצרכים הבסיסיים הם מזון, חשבונות והוצאות רפואיות. האחרון קצת בעייתי אבל גם ניתן לגידור ברמה כזו או אחרת. השאר זה מותרות. אישית אני מתכוון להנות מהמותרות האלה ואני צובר את ההון שלי אבל גם מי שלא, לא יהיה רעב ולא בהכרח יהיה מסכן גם אם הפנסיה תחתך בעשרות אחוזים. אגב, הטכנולוגיה מאפשרת היום תרבות פנאי זולה שהסבים שלנו לא חלמו עליהם ועוד 30 שנה כנראה החוויה תהיה אפילו עוד יותר מספקת וזמינה.
בעידן המודרני הסתגלות הוא שם המשחק. כמו בשוק העבודה וכמו בהתנהלות היומית כך גם בפרישה. מי שיהיה סקלאבילי ישגשג.

tenen

New member
חישבת גם את הפחת על הרכב?

ובאופן כללי אם רוב הנסיעות שלך הן לצרכי עבודה ניתן להזדכות גם על יותר, והאחוזים שאמרת זה ברירת מחדל אבל אם אתה רושם כל הנסיעות מתי לאן ולמה יהיה קשה למס הכנסה להתווכח איתך.
&nbsp
בנוגע לפנסיה אני מסכים איתך, למעשה שנמוך דירות של פנסיונרים לא רק מפנה להם הון על הבית אלא גם מוריד הוצאות כמו ארנונה.
&nbsp
לדעתי תוך 20 שנה פנסיונרים גם לא יחזיקו רכב פרטי, לסמוך על הרפלקסים שלך בגיל 67 שיש מוניות אוטונומיות במחיר סביר (אין נהג ולכן המחיר יהיה טוב מהיום) פשוט לא יהיה דבר הגיוני לעשות.

user32

Well-known member
מנהל
מתכנת פרילנסר

שמוציא חשבונית אחת לחודש ללקוח אחד יצטרך להיות מאוד יצירתי בשכנוע שלו למס הכנסה.
בנוסף, אם הפרילנסר טוען שהבית משמש כמשרד ולכן הוא מבקש להכיר X אחוז מהוצאות הבית למס (ורוב העצמאים שאני מכיר עושים כך), הוא יצטרך שוב לשכנע את מס הכנסה שגם יש לו משרד בבית וגם הוא צריך לנסוע כל יום ברכב.
בוודאי שחישבתי גם פחת. אני לא מאמין שיש מישהו שבאמת מוציא מהכיס 3000 ש"ח בחודש על רכב ללא פחת (זה הסכום שציינתי וגם הוא גבוה בעיניי).

מס הכנסה מכירים את כל הטריקים. לדעתי כל יועץ מס ימליץ ללכת על הברירת מחדל שאז פחות שואלים שאלות.

alien life form

New member
הכרה ב 25% מהוצאות אחזקת הבית זה משהו כמעט אוטומטי

לא צריך לשכנע אף אחד. אלא אם ממש עצבנת את מס הכנסה והם החליטו להיכנס בך. וזה כולל גם אחזקה שוטפת, לא רק חשבונות ולפעמים גם שיפוצים והשקעה בנכס. אצלי אפילו הוצאות הגינון הוכרו בלי ויכוח ובלי צורך בהוכחה כלשהי.

user32

Well-known member
מנהל
כן, אבל רכב מעל 45% זה דבר לא מקובל

וברגע שאתה חורג מהמקובל גם מס הכנסה יתחיל לשאול שאלות על המקובל. בביקורת פותחים הכל. עד אז, אתה יכול לרשום מה שבא לך. ברגע שמחליטים לבדוק ויראו שאתה טוען לנסיעות מרוחקות תכופות מעל למקובל ובמקביל טוען שיש לך משרד בבית אין לדעת מה יקרה. זה תלוי בפקיד השומה, במזל ומן הסתם גם במציאות ובאמת האובייקטיבית.

alien life form

New member
לא ביקשתי מעל 45% אבל ה 45% האלה לא היו סכום זניח

השאלה מה זה זניח כי זה מונח סובייקטיבי. 20,000 בשנה שה 45% היוו על מדרגת המס שלי זה סכום שאני לא הייתי מוותר עליו בקלות. בכל מקרה, במבחן התוצאה, משך 6 שנים שהוצאתי חשבוניות והגשתי דו"חות לא הייתה שום בעייה.

alien life form

New member
אנלוגיה לא נכונה

ביקורות מס הכנסה אינן רנדומליות. פרט למדגם קטן, יש להם כללים שלפיהם מחליטים את מי לבדוק.

alien life form

New member
כן, אני בטוח שחישבתי נכון

ואני יודע שאפשר להצטמצם אבל לפי מצב הפנסיות כיום, אנשים יגיעו לסף רעב, לא פחות. לא רוצה להעליב את ההורים שלך אבל בית של 3 מיליון זה לא כזה שוס גדול וגם אם ימכרו אותו ויעברו לבית ששווה חצי, כלומר דירת שיכון במיקום לא מי יודע מה, עדיין המיליון וחצי שישאר להם יביא אותם רק לרמת חיים סבירה ולא יותר על פני תוחלת חיים ממוצעת. אולי לא ירעבו למוות אבל אני מאמין שלאדם שעבד כל ימיו מגיע יותר מזה לעת זקנה. אבל זה עניין של השקפה, לא משהו עובדתי שאפשר או כדאי להתווכח עליו.

tenen

New member
משהו חסר בחישוב שלך

אתה מניח שהזוג צריך למות שהוא מחזיק דירה של מיליון וחצי שקל.
אין בזה שום הגיון, עוברים לשכירות והופ יש לך מליון וחצי נוספים.

alien life form

New member
נכון אבל אז אין מה להוריש לילדים

מעבר לבעייה פסיכולוגית. אם תדבר עם בני 70+ תראה שלרוב הם לא מתייחסים לדירה כארבע קירות אלא "בית" על כל המשמעויות הנלוות. יש פתרונות טובים של דיור מוגן אבל חלקם לפחות יקרים מאד ויחסלו די מהר את המיליון וחצי.

עדיין אני רואה פה בעייה בכך שבעוד דור ההורים שלי יצא לפנסיה כדבר מובן מאליו עם מספיק כסף להחזיק את דירתו/ביתו ולהתקיים בכבוד, לאכול, לקנות תרופות, לטייל קצת בעולם ולקנות טרקטורון חשמלי לנכדים ביום הולדת 3. הדור שלי עוד יחסית בסדר (אני בן 52) אבל מי שנכנס לשוק העבודה בעשור האחרון כבר לא יזכה לזה, לפחות לא אלה שמסתמכים רק על קרנות הפנסיה לעת זקנה ואינם חוסכים או משקיעים מעבר לכך.

user32

Well-known member
מנהל
הדורות השתנו

עזוב פנסיה. הדור הנוכחי כבר בחייו לא יגיע למה שההורים שלו הגיעו. זה כך בישראל, בארה"ב, באירופה, כמעט בכל מקום. נכתבו על זה מליון מחקרים, מאמרים, תנועות מחאה, זה לא סוד.
הפנסיה זה רק עוד סימפטום של עצירת הצמיחה + גידול בפערים שגורם לכך שהעשירים נהיו הרבה יותר עשירים בעוד שהאחרים במקרה הטוב נשארו במקומם.
מה שהיה הוא לא מה שיהיה. ההורים שלי היו מחזיקים פקדון בבנק ומקבלים 5%, אני לא רואה את זה קורה בעשור הקרוב ואולי לעולם לא. זוג מתכנתים ממוצע היה רוכש דירה גדולה ברעננה, דירה בר"ג או בת"א או בית במושב בשרון. לא מדבר על תקופת הדינוזאורים, בסה"כ לפני 10 שנים.
ייתכן מאוד ש"להוריש בית לילדים" זה משהו שיהיה שייך לדורות הקודמים או לעשירים. אין לדעת.

alien life form

New member
שוב, אני לא מתיימר לפתור את הבעיות של העולם

לגבי העתיד הכלכלי שלך, יש לך בחירה. או לדאוג אישית, בצורה אקטיבית לתוספת לפנסיה. או לסמוך על מה שתקבל מהקרן + לעשות בעתיד מה שתצטרך כדי להתאים עצמך למציאות שתיווצר אז. כמו לרדת משמעותית ברמת החיים או למכור את הדירה מה שהציעו פה או פתרונות אחרים. בעולם למשל מקובל מאד פתרון לעבור למדינה עם יוקר מחייה יותר זול. הארץ זה פחות מקובל.

מי שמרוויח שכר מינימום או אפילו שכר ממוצע, אין לו יותר מדי ברירות כי הוא צורך בשוטף כל מה שהוא מרוויח. מי שמרוויח משכורת של היי טק יכול להקדיש סכום מסויים לפרישה בין אם בצורה של חסכון או של השקעה. בדרך כלל השני עדיף למי שיודע מה הוא עושה.

למעלה