עונת המכשפות

melancholy man

New member
עונת המכשפות

Bloomfield, Kooper & Stills- Super Session
לפעמים אתה שומע מוסיקה ומרגיש התעלות, תחושה מוזרה של אושר מציפה אותך רק מלשמוע את הצלילים הראשונים והתחושה הזו לא עוזבת אותך למן הצליל הראשון, שאתה שומע בפעם הראשונה ולא עוזבת גם בפעם המאה אלף שאתה מניח את המחט מעדנות על התקליט. אין הרבה אלבומים שעושים את זה, בשבילי אבבי רואד של הביטלס הוא כזה, גם פט סאונדס ו Forever Changes ואולי עוד שנים שלושה, זאת אומרת יש הרבה אלבומים גדולים יש כמה מעולים, אבל אלבומים מושלמים, ממש ממש מושלמים, כמעט ואין, אלבום אחד שהוא מושלם בניגוד לצפיות הוא Super Session של Bloomfield, Kooper & Stills
תרמית הרוק הגדולה
"הרעיון היה פשוט", כך נכתב בביקורת שיצאה לאלבום ברולינג סטון, "שני חברים טובים, שהם גם כוכבי רוק מובטלים, נכנסים לאולפן לסשן או שנים, עושים קצת וריאציות בלוז ויש אלבום", שני החברים הם הגיטריסט האגדי, מיק בלופילד והקלידן המצויין אל קופר, השניים נפגשו כבר קודם בהקלטת אחד האלבומים המעצבים של הרוק האמרקאי (ובכלל): Highway 61 Revisited של בוב דילן, אלבום שחישמל לנצח את הפולק והיה אולי הצעד המשמעותי ביותר לשילוב הפולק והרוק, במהלך ההקלטות החברו הגיטריסט מ Electric Flag והקלידן מ Blood, Sweat & Tears וכששניהם נותרו ללא להקות לא היה דבר יותר טיבעי מלהכנס יחד לאולפן ולהקליט. ואכן השניים נכנסו לג'אם סאשן היסטורי, שאולי רק ה Layla Sessions של דרק והדומינוס עם קלפטון ודווין אולמן על הגיטרות יכול להשתוות לו, ב 9 שעות הקלטה רצופות הקליטו השנים, יחד עם הפסנתרן ברי גולדברג, הבאסיסט הרווי ברוקס והמתופף אדי היו (Eddy Hoh) את הצד הטוב ביותר אולי באלבום כלשהו בסיקסטיס ונראה היה שהצמד עומד לפני יצרת אלבום מדהים. אם כך אתם שואלים את עצמכם, איך נכנס לכאן סיטלס?, הגיטריסט הטקסני, סטפן סטילס היה חבר ואחד הכוחות המובילים ב Buffalo Springfield, להקת קצרת מועד, שגם היא הייתה, שהייתה גם היא אחד הכוחות החזקים שחיברו בין פולק לרוק, הוא לא היה בתוכניות המקוריות של בלומפילד או קופר, אבל למרבה הצער, אחרי 9 השעות המופלאות באולפן, מייקל בלומפילד שסבל מבעיות פסיכולוגיות מורכבות ובעיקר מהתמכרות ארוכת שנים להרואין, פשוט הלך הביתה אחרי הסאשין ולא חזר לסשיין הבא, למעשה הוא לא ניגן אפילו אקורד אחד יותר באלבום וקופר, שרצה להשלים את היצירה קרה ברגע האחרון לסטילס בכדי להשלים את האלבום. כשיצא האלבום, למרות שבלומפילד עד יומו האחרון לא אהב אותו והעדיף שלא יצא כלל, הוצג הרכב הטלאים הזה כסופרגרופ שעבד ביחד והקליט את האלבום, למרות שבמציאות מדובר בשני הרכבים שונים: קופר ובלומפילד בצד הראשון וקופר וסטילס בשני ואכן באופן מפתיע האזנה לאלבום מקשה על ההפרדה בין שני החלקים, נראה שסטילס החליק לעמדה של בלומפילד בנינוחות ואל קופר, היחיד אולי בהרכב שהיה מספיק לא מסטול בשביל לעבוד הצליח ליצור אלבום אחיד ברמה סבירה, שנשמע כאילו הוקלט בלילה אחד קסום (כמו שכתוב על העטיפה) בסאשן מעולה של שלושה חברים שנהנו לנגן יחד.
כבר אחרי חצות, או Bloomfield, Kooper & Stills- Super Session מעין ביקורת
מיקל בלומפילד הגיע משיקגו ורוב חייו ניגן וריאציות על Chicago Blues, אל קופר היה חבר באחד מהלקות הפ'אנק הגדולות בהיסטוריה ושותף בכיר ליצירת האלבום המופתי: Child Is Father Of The Man סטפו סטילס הטקסני היה Singer/Songwriter דרומי, המשותף לשולשתם היה השילוב, הדי מהפכני לזמנו, בין שלושת הסגנונות הללו לרוק. שילוב סגנונות זה דבר שעובד במוסיקה לעיתים רחוקות יש צורך בהמון כימיה והמון כישרון (וכנראה גם בלא מעת הרואין), אבל בעיקר צריך מישהו כמו אל קופר, אחד הדמיות החשובות ברוק האמרקאי בשביל לתזמר אותו כמו שצריך, קופר, שמעבר למה שעשה ב "דם יזע ודמעות", עבד עם בוב דילן, הפיק אלבום לזומביז וגילה את לאנרד סקינרד, הוא לא אחד שמקובע בסגנון מסויים, הוא יכל לשלב באלבום המצויין הזה, בלוז חשמלי, פסיכדליה אמרקאית משובחת, פולק ופ'אנק וליצור יחד משהו אחר, שהמילה היחידה שיכולה לתאר אותו היא Cool.
Albert's Shuffle
אם תחשבו על זה טוב, יש מעט אלבומים טובים שאין להם פתיחה חזקה, כזאת שמצמידה אותכם למקום ולא נותנת לזוז, השאפל של אלברט, ג'אם של כמעט 7 ד' שהלחינו בלומפילד וקופר יחד עושה בדיוק את זה, אחד הדברים שתפס אותי כששמעתי אותו לראשונה, היה תחושת הכיף של הנגנים (מה שמאוד יוצא אצל בלומפילד למשל), הכיף שלהם ולחן העגול והמושלם הזה עובר בשלמות הלאה, זה מסוג הקטעים שיכול להעביר כל מצב רוח רע. הדיאלוג בין הקלידים של קופר והגיטרה המיללת של בלומפילד מגיע כאן לשיא ומכאן ואילך זה הולך ומשתפר.
stop
קאבר לקטע R&B של הוורד טייט, שנותן לקופר להפגין יכולות נגינה מדהימות ולבלומפילד להסביר לכולם מאיזה מתכת עושים גיטרה חשמלית, שניהם זוכים כאן לסולואים מרגשים ומרשימים, אבל ובזה אולי קסמו של האלבום, אתה אף פעם לא מקבל תחושה של "סולו" אלה יותר של שיחה בין שני חברים טובים שנהנים ממה שהם עושים.
Man's Temptation
אחרי שני ג'אמים אינסטרומנטלים אנחנו מגיעים לשיר של ממש, עוד קאבר הפעם לשיר ישן של קרטיס מייפילד, השיר ממשיך את קו הבלוז שאפל שמאפיין את הפתיחה (והצד הראשון כולו), החצוצרות ברקע מעניקות תחושה של ביג באנד, שנשמע כאילו נלקח מזמן אחר לגמרי.
His Holy Modal Majesty
כאילו שיצא מ Child Is Father Of The Man של BS&T הקטע הזה הוא ג'אם טריפי מדליק של 9 ד', שככל שהן נמשכות אתה רוצה שלא יגמרו לעולם, קופר מעניק להם תחושה בשבין מארדי-גרה בניו אורלינס לבאזר מזרחי, קופר מוסיף בלוזיות מתוקה והלהקה (במיוחד חטיבת הקצב המעולה) מעניקה לשיר גוונים עמוקים שהופכים את השיר לסיום מושלם לחצי אלבום מהטובים בהיסטוריה.

melancholy man

New member
עונת המכשפות 2- הצד השני

Really
האופן מוזר הקטע הראשון בלי בלומפילד, הוא הבלוז הכי קרוב לשיקגו בלוז קלאסי שיש באלבום, כמו אלברט שאפל בתחילת האלבום גם Really הוא קטע חזק שמצמיד אותך לכיסא בתענוג ומבצע מעשים מגונים בגזע המוח של המאזין, פשוט ומקסים.
It Takes a Lot to Laugh, It Takes a Train to Cry
והנה סטפן סטילס, מביא לאלבום את הפולק רוק במיטבו, בשיר של דילן מתוך Highway 61, חלק מהטריק של קופר לעשות כאילו מדובר באלבום אחד, לתת לסטילס לנגן בשלמות קטע שבלומפילד ניגן באלבום המקורי, סטילס setps up to plate וחובט home run מדהים מחוץ לאיצטדיון עם ביצוע מדליק לשיר גדול.
Season of the Witch
ולסיבה שבזכותה התכנסנו כאן הלילה, היהלום שבכתר היהלומים הזה, המאסטר פיס שבתוך המאסטר פיס, קאבר מופלא באמת לשיר מדהים של דונובן. אני מכיר מעט מאוד מקרים של קאבר לשיר גדול, שלוקח את המקור, מפרק אותו לגורמיו ומרכיו מחדש משהו אחר, טוב יותר, הנדריקס עשה את זה עם All Along the Watchtower של דילן, הסגולים עשו את לשיר אחר של דונובן: ללניה, וקופר וסטילס אולי לוקחים את הקופה עם אחד הלהיטים היותר מוצדקים בתולדות הרוק. מעבר לגיטרות המדהימות של סטילס והקלידים של קופר, כדאי לשים לב גם לעבודת התיפוף המדהימה של ,Hoh שכמו בכל האלבום ואולי יותר עושה כאן עבודת תיפוף יוצאת דופן באמת.
You Don't Love Me
עיפים ורעבים ומצפים לעוד, הגענו לקצה של פיסת האושר הזו, לקראת הסוף סטילס משתחרר וקופר מתפרע והחברה נותנים קטע קצת פחות בלוזי וקצת יותר רוק של ממש, כשסטילס משחרר את wah wah ונותן בראש עם הגיטרות בקטע שמזכיר את הנדריקס יותר מכל אחד אחד, העיבוד המעט משונה שניתן לשיר הזה מוציא אותו מהאווירה הכללית של האלבום אבל בהחלט משאיר עם טעם של עוד. למרבה הצער הבעיות של בלומפילד והעיסוקים של סטילס (שמייד לאחר צאת האלבום חבר לקוסבי ונאש בשביל להקים את CS&N ואח"כ את CSN&Y) וקופר הפכו את האלבום ליצרה חד פעמית, הדים של אותה יצירה אפשר למצוא באלבום ההופעה המצויין: The Live Adventures of Mike Bloomfield and Al Kooper, שמתעד הופעה של קופר ובלופילד בפילמור אי שם ב 1969, אבל זה כבר שווה מאמר חדש מתישהו, בנתיים קחו את Super Session שימו במערכת ותתענגו על הצלילים הקסומים של אלבום ששום תקליטיה לא יכולה להחשב כמלאה בלעדיו.

על דונובן, פרוק לגורמים וכלבה שחורה

קודם כל כבוד - כל מילה בסלע, אלבום מצויין ללא עוררין. אבל פיסקה אחת ממש הקפיצה לי את הפיוז: "אני מכיר מעט מאוד מקרים של קאבר לשיר גדול, שלוקח את המקור, מפרק אותו לגורמיו ומרכיו מחדש משהו אחר, טוב יותר, הנדריקס עשה את זה עם All Along the Watchtower של דילן, הסגולים עשו את לשיר אחר של דונובן: ללניה, וקופר וסטילס אולי לוקחים את הקופה עם אחד הלהיטים היותר מוצדקים בתולדות הרוק" אני לא יודע מה יש בו בדונובן שהשירים שלו גורמים לאחרים כזאת הארה ויכולת לשפוך עליהם אור חדש העולה על זה המקורי, אבל בלי ספק פספסת אזכור של אחד הביצועים הכי משובחים לשיר של דונובן. התיאור שלך - "מפרק אותו לגורמיו ומרכיו מחדש משהו אחר" מתאר באופן מושלם יצירה אחרת לגמרי. אני מדבר כמובן על MOUNTAIN JAM של האחים אולמן, שמבוסס על שירו של דונובן - First There Is A Mountain. אם הביצוע המיתולוגי ההוא (כפי שהוא מופיע בהקלטות פילמור מזרח וכן באלבום EAT A PEACH) אינו עונה להגדרה שלך, איני יודע על מה אנחנו מדברים כאן בכלל. שנאמר - כזה פרוק לגורמים לא ראינו מאז למדנו חשבון בכיתה ג' והרכבה מוצלחת שכזו לא ראיתי מאז ג'וניור 1 הדגים לי לפני רגע איך מחברים כלבה שחורה אחת לשקע חשמל לבן בקיר - ועדיין זה יוצא מתאים :):):) חוזר לטיטולים ולבקבוקים, הולדן.

melancholy man

New member
הולדן אח שלי

אתה יודע שבקשר לאולמנים אין ביננו ויכוח, הביצוע המדהים שלהם ל There Is a Mountain פשוט פרח מזכרוני. ד"ש לגאונים, אני מקווה שלשקע שלום

LadyG

New member
הולדן יקר../images/Emo13.gif

רק שלא יקפוץ הפיוז. אנחנו רוצים אותך רגוע. הג'וניורים צריכים דמות לחיקוי.

LadyG

New member
ואאאוווו

איזה עונג. עכשיו אני הולכת לשים את Super Session ולהתענג עוד יותר. ונכון שאיזכור Season of the Witch כמה הודעות למטה בעניין דונובן הזכיר לך?

noosh

New member
מקשרת

ממש כאן
סליחה על האיחור... הנה עוד אלבום שלא שמעתי עליו מעודי... כנראה שהגיע הזמן
דווקא בא לי משהו מעין זה לטחון במערכת, נראה אם יהיה את זה בטאוור ביום שלישי
(נו, כמובן שנהניתי לקרוא, אבל הרי זה ברור..
)

hells bells

New member
ניבלו.יצאת צדיק!!!

ביקורת ממש מעולה. תאמין או לא,אבל רק אתמול ישבתי לי עם הפנדר ועם המכשפה לאילתור משותף. תן לבלוז הלפינג בראש,לך על זה אחי.

אכן אלבום נפלא

אמנם יש לי אותו בגרסא לא כל כך טובה (צרוב מתקליט) אבל עדיין סשיין בלוז מצויין. ולא יכלת לקלוע טוב יותר לגבי עונת המכשפה, שיר מופתי.

noosh

New member
לא לדאוג, גם הקפצת קישור תהיה ../images/Emo13.gif

ברגע שאני אסיים ללמוד פיזיקה

J a m 2 9 2

New member
הערה קטנה ושאלה .....

שלום יש ביצוע של season of the witch [של דונובן] ע"י הלהקה the electric flag [עם הגיטריסט מייק בלומפילד] שיר בן 10 דקות עם הרבה קטעי סולו גיטרה ...מומלץ אגב, בעניין דונובן האם נכון שאת קטע הסולו בשיר hardy gardy man מבצע גימי פייג ????? תודה ...

ThE RhythM

New member
אכן פייג'

וגם ג'ון פול ג'ונס בבאס סתם עובדת טריוויה מרתקת- פייג' וג'ון פול נפגשו באולפן בזמן ההקלטה הזו לדונובן, הם אהבו לעבוד אחד עם השני ואמרו "היי, בוא נקים להקה!" השאר היסטוריה

למעלה