עומס זרם בחוט גמיש

Kobcq

New member
עומס זרם בחוט גמיש

שלום לכולם!
האם בחוט גמיש, מבחינה עובדתית, ניתן להעביר זרם גבוה יותר מאשר חוט קשיח בנתונים זהים? האם יתרון ה-"skin effect" רלוונטי...?
להווי ידוע (לי בכל אופן) שבחוק החשמל אין אבחנה בנידון הנ"ל.
אשמח להארות משכילות!
תודה!

רשר

Well-known member
מנהל
התיחסות התקנות והחוק לנושא תלוי בסוג הבידוד

כי עמידות הבידוד לחום מגבילה את הזרם במתכת המוליכה של החוט,
כשאתה כותב גמיש אני לא יודע למה כוונתך:
בידוד PVC עמיד לחום עד 70 מעלות
בידוד XLPE עמיד בחום עד 90 מעלות (נדיר ככבל גמיש)
בידוד נאופרן עמיד בחום עד 90 מעלות (לרוב בצבע שחור)

לקריאה http://www.arielsegal.co.il/wp-content/uploads/2011/09/כבלים-למתח-נמוך-חלק-א.pdf

ההבדל הוא יכולת פיזור החום בכבל גמיש שהבידוד הכללי הנו רק שכבה עוטפת אחת ולכן מתקרר טוב יותר (בתנאי שפרוס ולא מגולגל), ההבדל המעשי מתחיל רק ב 6 ממ"ר ומעלה - נתונים נמצאים רק אצל יצרני כבלים ותמיד מחייבים המרה לטמפ' סביבה מעשית שבה הכבל נמצא:
6 ממ"ר 40A
10 ממ"ר 100A
16 ממ"ר 140A
25 ממ"ר 200A
רשימה זו מתיחסת ל בידוד PVC ואינה חוק או תקנה אלא ממוצע של חישובים מיצרנים שונים - המסתמך עליה עושה זאת על חשבונו ואחריותו,

Kobcq

New member
זרם בחוט גמיש

ראשית, תודה על התגובה ועל האינפורמציה.
ידוע לי שסוג הבידוד, מקום הנחת המוליך מבחינת טמפ' אופפת, סוג הכבל וכיו"ב משפיעים על עצמת הזרם המקסימלי שמסוגל לעבור דרכו (מבלי לגרום לנזק).
השאלה נשאלה לגבי מוליכים בעלי נתונים זהים.
השאלה היא למציאת מידע עובדתי:
האם,לדוגמה, גיד גמיש(פתיל) עשוי נחשת מבודד pvc שטח חתך A באורך L המצוי בסביבה X (ושוב,אני לא מתיחחס כאן לשאלה "איפה ומתי מותר להשתמש בו") יעביר בפועל זרם גבוה יותר (בכמה גבוה?) מגיד נחשת קשיח בידוד pvc בעל אותו שטח חתך ואותו ארך ובאותה סביבה? האם יש קשר ל"סקין אפקט" ?
זוהי השאלה.
הטבלאות בחוק החשמל אינן מתיחסות לסוג המוליך (גמיש/קשיח) ולכאורה נראה שאין הבדל מאידך ישנן גרסאות שקיים הבדל (סקין אפקט). אשמח לחידוד וביאור!
תודה!

רשר

Well-known member
מנהל
סקין אפקט קיים בכל מוליך בכל זרם חילופין

השפעתו המעשית מתחילה בזרמים גבוהים מאוד ובחשמל רשת משתמשים בעיקר במערכות ראשיות של חח"י,
פתיל גמיש עם מוליכים עגולים (לא לחוץ לצורה) כולל מרווחי אויר ולכן יכול לשאת זרם שאינו זורם במרכז המוליך אך המוליך יתחמם מהזרם ללא כל קשר לסקין אפקט אלא אך ורק מהתנגדותו לזרם,
השפעת החום על הבידוד הנה הגורם הקובע למרות שחוט הנחושת יכול לשאת זרם שיגרום חימום מעל ל 300 מעלות הבידוד ישרף כבר ב150 מעלות ואורך חיי הכבל יסתיים,
בכבל פנדל זול אפשר להעלות את הזרם כי השימוש אינו קבוע ומחירו יאפשר החלפתו כשיתקצרו חייו - ברור שזה לא יהיה כתוב באף תקן כי מטרת היצרן והתקנות היא לשמור על ציוד לאורך זמן וכמובן על בטיחות בשימוש בו,
עוד על סקין אפקט בקטע מתורגם מהפורום:

Kobcq

New member
מצאתי תשובה

שאתה העלית, רשר:[URL]http://www.tapuz.co.il/forums/viewmsg/770/181330915/%D7%A2%D7%A9%D7%95_%D7%96%D7%90%D7%AA_%D7%91%D7%9E%D7%95_%D7%99%D7%93%D7%99%D7%9B%D7%9D/%D7%97%D7%A9%D7%9E%D7%9C_%D7%95%D7%AA%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%94[/URL]
"חוט גמיש יכול לשאת כ 10-20% תוספת זרם לעומת חוט קשיח באותם תנאים".
נראה לי שזה עונה פחות או יותר לשאלתי. לא שאלתי לגבי "כבל פנדל זול" אלא על כבל/תיל תקני המותקן באפן חוקי (מאריך , עם סופיות וכדו') בהתחשב בכל הפרמטרים. רציתי שתרחיב את ידיעותי בנושא.
שוב תודה וסליחה אם אני קצת מטריד אני פשוט רוצה להבין ומעדיף להבין לעמק.

רשר

Well-known member
מנהל
נראה לך שאני שוכח מה שכתבתי?

אתה מתכוון לחסוך ע'''י התקנה לא תקנית ותצא בהפסדך,
כאשר מתייחסים לכבל גמיש לא מתייחסים להתקנה קבועה ולא להתקנה נסתרת אלא לשימוש גלוי תחת עין אדם וכמובן חוש הריח שמרגיש ראשון שיש בעיה,
בהשחלה נסתרת מושכים את הכבל וגורמים לקריעת גידים חלקית במוליך כתוצאה מכך דווקא יורד הזרם שניתן להוליך בו בבטחון, כנ''ל בהנחה בקרקע כשמכסים ולא יודעים איזה לחצים יוצרת הקרקע הנזרקת על הכבל,
בקיצור לא סתם נאסר על שימוש במוליך גמיש בהתקנה קבועה אין מצב: ''מותקן באופן חוקי'' כי לא חוקי!

Kobcq

New member
לא התכוונתי לבצע שום התקנה!

השאלה מלכתחילה היתה שאלה עובדתית (פיסיקלית). חשבתי שהבנת. כל מה שניסיתי להבין הוצג כבר בשרשור. מה שכתבת בתגובה הקודמת ברור לי לחלוטין. כשכתבתי "באפן חוקי" התכוונתי לכבל מאריך וגם כתבתי את זה. ודרך אגב אצלי,תודה לאל, אין
"לא חוקי"... כל טוב!

למעלה