עולם מערכה D20 MONOTHEISEM

tapas tapas

New member
עולם מערכה D20 MONOTHEISEM

סתם כמה שאלות שבטח מישהוא שאל פעם: איזה קסמים היו למשה? כמה נק"פ יש לאלוהים? מה הכריזמה של ישו? מה הנטייה של דוד? איזה קלאסים(מקצועות?) יהיו בעולם כזה? עכשיו ברצינות.זה בטח קשה להשיב על זה, אבל איך הייתם באים לבנות שיטה בשביל עולם המקראה?

כתבתי על זה בעבר

ואני מעתיק ומדביק: למה מו"ד לא מתאימה למשחק בתקופת התנ"ך? מאותה סיבה שומפאייר לא ממש מתאימה - בומפאייר יהיה לך משחק ערפדים בסביבה תנכ"ית, ובמו"ד יהיה לך משחק מבוכים ודרקונים בסביבה תנכי"ת. גם משחק בקת'ולהו בתקופת התנ"ך יקבל טוויסט מסויים - בדיוק כמו שמשחק הקת'ולהו בימי הביניים שונה מפנדרגון, למרות שבשניהם יש אירופאים ופיאודליזם. אבל למה מו"ד כל כך לא מתאימה למשחק תנכ"י, ושיטות אחרות עשויות להתאים יותר? א) מקומו של העל-טבעי: במו"ד, קסם וכישוף הם חלק מובנה מהשיטה והאיזונים שלה - דמויות בדרגה מסויימת מתוכננות לתפקד בסביבה בעלת רמה של על-טבעיות המתאימה לדרגתן. לוחם בדרגה 10 מתוכנן כמי שסביר שיהיו ברשותו כלי נשק ושריון קסומים עם תוסף מסויים, וכמי שילחם במפלצים פלאיים ברמה מסויימת. קוסם או כוהן בדרגה 7 מסוגל לבצע כשפים ברמה מסויימת ולהפיק תוצרים קסומים מסויימים בהתאם לרמתו, וכך הלאה. במשחק שמנסה לדמות סביבה תנכ"ית, ולא סתם להציב מבוכים וטבלאות היתקלות בין צרעה ואשתאול, האלמנט העל-טבעי נגיש פחות, אך עוצמתי בהרבה. כמו כן, הוא מבוסס פחות על תיעול אנרגיות קסומות בהתאם לרמתך, ויותר על התערבות א-נורמלית של הכוחות העליונים עצמם. הרבה יותר קשה לדחוס את זה במסגרת של דרגות ומקצועות, וזה שאלישע היה חזק פי שבע מאליהו הנביא לא אומר שדירוג האתגר שלו היה פי שבע יותר גבוה. מה כן יכול להתאים כאן? לטעמי ולהמלצתי האישיים מאוד, הטיפול של קריאתו של קת'ולהו בעל טבעי די משתלב פה יפה - הקסם, הכישוף והישויות העליונות כמשהו שמעבר לתפיסת האדם, כלא חלק ממשי מהעולם, אך בעל השפעה מרשימה. אולי גם תפיסת הקסם המאוד-פולחנית של פנדרגון הייתה משתלבת כאן יפה, ואולי גם מערכת הELAN מהמהדורות הישנות של סט"ב. ב) אנשים ומפלצים: מו"ד היא שיטה שמבוססת על מבוכים ודרקונים. כלומר, יש לך מבוכים ויש בהם דרקונים. המפלצות תופסות מקום מרכזי כיריבים, והדמויות מאוזנות ומתוכננות סביב לחימה במפלצות ברמות גדלות והולכות של דירוגי אתגר. לוחם בדרגה 7 מתוכנן כמי שילחם במפלצות בעלות עוצמת התקפה מסויימת, בעלות דירוג שריון מסויים, פגיעות רק לכלי נשק שבוודאי יש לו, וכן הלאה. עולם משחק שמנסה להתבסס על התנ"ך, ולא "לייבא" לתוך הסביבה התנכי"ת כל מיני בלהות מהפנתיאונים של השכנים האליליים על מנת להרבות באקשן (בדומה למשחקי מו"ד פרהיסטוריים שחייבים לשלוף בשלב מסויים את הדינוזאורים הגדולים) הוא עולם משחק מאוד אנושי, עם כמה פריצי-חיות פה ושם. דוד המלך נלחם בפלישתים, לא בעוגים (לגליית היו רק שניים-שלשה אחים ואת אמא ערפה, שלפי האגדה התעברה ממאה גברים וכלב), ונאבק בדוב ובארי, לא בטרול ובסלאאד. אפשר לנסות לשחק במו"ד בלי מפלצות, וגם בלי קסמים. ואפשר גם לטגן חביתה בתוך קומקום. ג) מכות בדשא: בהתבסס על כל מה שנאמר בסעיפים הקודמים, למו"ד יש שיטת קרב שמתוכננת על בסיס קיומם של קסמים ומפלצות. בלי מפלצות להרביץ להן וכלי נשק בעלי תוספים קסומים להרביץ איתן, שיטת הקרב הגרועה-ממילא של מו"ד תיאלץ לתפקד בלי הטלאים הללו שעדיין מחזיקים אותה על רגליה. דויד רועה הצאן יהפוך לשברירי להפליא אף בטרם יזכה בנק"נ על הדוב והארי, ואם יכה אבנר בן-נר את עשהאל באחורי החנית, לוחם מנוסה כמו זה האחרון יגחך בבוז מול הנזק של 1ק4 כפול 2 (המנחה קבע שהחוד שיש באחורי החנית עושה פחות מהחוד הראשי, אבל שעשהאל רץ עליו אז זה נחשב כמו הסתערות בהפוכה). שלא לדבר על גליית, איש מלחמה מנעוריו שבטח יש לו מספיק דרגות כדי להתעלם מקלע מסכן. זאת ועוד - שיטת הקרב של מו"ד מניחה את קיומם של שריונות רבים ומגוונים ככלי למניעת נזק, אפילו לא קסומים. בעולם התנ"ך, בו שריון הקשקשים העשוי ארד היה שיא התחכום, עולה בצורה אדירה חשיבותו של המגן, אותו פריט שמו"ד לא ממש מתייחסת אליו. אפשר לכתוב לזה כללים חדשים? אפשר גם לנסות שיטה חדשה. ד) מקצועות: מקצועות מו"ד מותאמים למשחק בעולם דמוי-גרייהוק. עולם התנ"ך הוא משהו שונה לחלוטין. אין לנו מנעולים של ממש ככה שהנוכל סובל משחיקה מסויימת. הקסם, כאמור, מתבסס על קונספציה אחרת לגמרי ומרבית הלחשים הבסיסיים כמו כדור אש או היעלמות מעין אינם מתאימים. מקצועות שמבוססים בכבדות על מיסטיקה אחרת וסביבה אחרת כמו הפייטן, הדרואיד או הפלדין יאלצו לעבור שכתוב מאסיבי או להשאר בחוץ, וכן הלאה. נכון, אפשר לשבת ולכתוב מאפס שורה של מקצועות מתאימים יותר, על היכולות המיוחדות שלהם (עמוס הנביא היה בולס שקמים - איזה FEAT זה נותן בדרגה 1?) טבלאות הפיתוח שלהם ורשימות הלחשים שלהם, אבל אפשר גם לעבוד עם מכניקה מודולרית בהרבה של אחת משיטות הכשרונות שיש בשוק.

0Pandemonium0

New member
טוב, בוא נראה...

בקשר לשאלות האלה, לאלוהים אין נק"פ או שיש לו אינסוף נק"פ, כי בכלל אי אפשר להרוג אותו לפי האמונה. הנטייה של דוד היא לכיוון יונתן. עכשיו ברצינות. אם הייתי בונה שיטה בעולם התנ"ך, אחד הדברים הראשונים שהייתי חושב עליו הוא עם. התנ"ך, שהוא ספר הליבה שלנו, מתרכז בעם היהודי, אבל היו עוד הרבה עמים שמוזכרים שם ואפשר לשחק, והצעד ההתחלתי כדי לבנות דמות היה לבחור עם. ומאחר שאנשי התנ"ך היו גם אנשים דתיים, הצעד השני היה לבחור את האל המרכזי שבו אתה מאמין, ללא תלות בעם. למשל, גם אם היית יהודי היית יכול "להעביר באש את ילדיך למולך", ממש כמו בתנ"ך. עכשיו בקשר למקצועות...בוא נעזוב את השיטה של מו"ד ונחליט שאתה יכול להיות פחות או יותר כל מה שאתה רוצה. מחקלאי פשוט ועני ועד מלך מתהולל עם נטיות (ראה הנ"ל), אבל כמובן שבבחירת מקצוע מסוים יש לך גם כשרונות ותכונות, או איזשהם תחומי התמחות שאתה חייב לקחת עם המקצוע הזה. אין כוהן שאין לו ידע בדת, או חקלאי חלשלוש שלא מסוגל להרים את המעדר שלו. וזהו, על רגל אחת. חוץ מזה הייתי בטח מוסיף כמה "מפלצות" כדי שלא יהיה משעמם: הבהמות, הלוויתן, ענקים פלישתים

Serpent Axis

New member
צריך לשחק תפילה מנחה?

<<איזה קסמים היו למשה?>> חלק מהקסמים ניתן למצוא במדריך לקוסמים מתחילים וטריקים אחרים שיש לי איפשהו. <<כמה נק"פ יש לאלוהים?>> אתה מבין, זו שאלה מכשילה. לדידי, אין אלוהים מלכתחילה אז אין לו (או לה) נקודות פגיעה. <<מה הכריזמה של ישו?>> לא משהו, אנשים ראו אותו כמטיף תמהוני, תלמידו של מטיף תמהוני לא פחות - שניהם צועקים שסוף העולם מגיע. תראה, גם העיפו אותו מעיר מולדתו, רדפו אותו בכל מקום שהוא פנה אליו, אחד מתלמידיו הסגיר אותו לשלטונות, כששאלו את בני עמו אם לחוס עליו או לצלוב אותו, הם צעקו פה אחד "יאללה, תצלבו לו ת'צורה!" (שים לב לאיך שפילטוס מוצג בספר, כמה שהוא מסכן וחף מפשע וזה הקהל היהודי שאשם ולא פילטוס - ההוא שהיה לו הכוח והסמכות וכל היכולת שבעולם לא לצלוב את מי שהוא רק רוצה.. אבל לא, זה היהודים, בהחלט. רק הם) ובסופו של משפט ראווה די חסר טעם הוחלט לצלוב אותו. <<מה הנטייה של דוד?>> תראה, לא נעים לדבר ככה על הוד מלכותו המלך אבל אם אתה זוכר... הוא אמר שהוא מעדיף את אהבתו של יהונתן מאהבת נשים... <<איזה קלאסים(מקצועות?) יהיו בעולם כזה?>> מטיפים, נביאים, צדיקים, חוטאים, צלובים, תלמידי חכמים, מלאכים, שדים, סוחרים נודדים, לוחמים בבליים, פרעונים, ארמים ושמעון פרס. <<זה בטח קשה להשיב על זה, אבל איך הייתם באים לבנות שיטה בשביל עולם המקראה?>> האמת שזה לא כל כך קשה לי להשיב על זה - לא הייתי "בא לבנות שיטה בשביל עולם המקראה" (אני מניח שהתכוונת "ניגש לכתוב שיטת משחק לעולם המקרא"?). אני אתן לך שתי סיבות. סיבות ראשונה - כי אני לא רוצה. סיבה שנייה - כי אנשים אחרים כבר עשו את זה. אל תגיד לי שפספסת את "אין נומינה" (In Nomine, בלטינית זה פשוט אומר "בשם", זה חלק מהנוסח הלטיני של "בשם האב, הבן ורוח הקודש" - למי שלא ידע) שנותנת לך האפשרות לשחק מלאכים ושדים (אני לא בטוח שבסביבה תנ"כית בלבד) והיא לא השיטה היחידה בסביבה שאתה יכול להשתמש אם ברצונך לשחק בעולם המערכה המקראי. למי שזוכר את Archangel של Visionary Games (שלמיטב הבנתי, ירדה מהבמה). אני בטוח שיש עוד שיטות שאני פשוט לא זוכר, אתה יכול לנסות את מזלך באתרים מתאימים כמו Christian Gaming, אבל לא הייתי ממליץ לנסות יותר מדי... קישורים: אין נומינה - http://www.sjgames.com/in-nomine/ לא מצאתי קישורים לArchangel.

Serpent Axis

New member
תוספת קטנה ל"כריזמה של ישו"

ממש דקה לפני שהוא התפגר על הצלב הוא מסתכל למעלה וצועק "למה עזבת אותי?!" - כנראה שאפילו אלוהים לקח צעד אחורה ושרק בתום כשהובילו את ישוע המשיח... אל הצלב.

מצד שני

יש כל כך הרבה נוצרים שמצהירים שהם ממש אוהבים את ישו. לא רק סוגדים לא כאל, אלא ממש אוהבים אותו. כנראה שיש לו כריזמה לא רעה אם הוא עדיין עושה לכושית שמנה בת 60 בלבלות בשחלות כשהיא שרה גוספל בכנסייה. לא שביהדות יש טיפוסים מוצלחים יותר - הנח נחמ נחמן מת מזמן (מטורף אגוצנטרי עם שגעון גדלות, שהוציא מהפה שלו שטויות כמו "הייתי מביא עכשיו את הגאולה, אבל אין לי חשק") המליץ להגיע ל"קשיון" בשעת התפילה, ואף להתנועע קדימה ואחורה, כאילו אתה נותן לשכינה בראש.

Serpent Axis

New member
בוא נסתכל על זה ככה

מיליוני אנשים מצהירים שהם מאמינים שנגר צלוב ישלח אותך לגיהינום אם לא תיתן לו לשלוט בך. זה לא עניין של כריזמה כמו שזה ילד חלוש שנותן את הכסף של ארוחת הצהריים שלו לבריון השכונתי...

לא בדיוק

אחד הדברים שהנגר עשה קצת אחרי שברח מהקבר זה לשבור את שערי הגהינום ולרוקן אותו. אח"כ הוא נתן לפטרוס את המפתחות, שכיום נמצאים אצל ברוך ה-16. אם תאמין בנגר, הוא ידאג שלא תגיע לגהינום, הוא לא שולח אותך לשם, אלא החטא הקדמון של איזה חשפן שאכל פרי לא מזוהה שבתרבות הפופולרית מוכר כתפוח.

IceL

New member
Testament של גרין רונין

Testament: Roleplaying in the Biblical Era http://www.greenronin.com/catalog/grr1019

ogmios

New member
Archangel

מי שמוציאה לאור את Archangel זו חברה קטהב שנקראת Visionary Games. שימו לב לא להתבלבל בינה לבין Visionary Entertainment, שמוציאה לאור את Everlasting. השמות נשמעים דומים (גם החברות וגם המשחקים), אבל אין שום קשר ביניהם. VG טוענים מאז 2001 שהאתר שלהם אוטוטו עולה, אבל בינתיים הם לא עשו כלום עם זה. בינתיים, תצטרך להסתפק בעמוד של הספר ב-RPGNow.

תשובות

> איזה קסמים היו למשה הוא השתמש בלחש המצרי "חולות מפרידים" שמופיע בקש"ק (קריאתו של קת'ולהו) כדי לחצות את ים סוף, אבל זה בטח דרש המון נקודות קסם. > כמה נק"פ יש לאלוהים בתור ישו, הבן שהוא גם זהה לאב, הוא מת מארבעה פצעים של יתד בכל גפה (1ק6 כל אחד) ומדקירה של חנית בחזה (1ק8) - בהנחה שלא עשו עליו פגיעות קריטיות, וכממוצע הנזק של כל אלו - בערך 20 נק"פ. מצד שני, כשהוא הלך מכות עם יעקב זה לקח כל הלילה, בהנחה שיעקב עשה לו 1ק3 נזק הכנעה כל סיבוב, ושבלילה יש 8 שעות, וסיבוב הוא 6 שניות, אז היו לו, בממוצע,לפחות 12,000 נק"פ, אבל כנראה שגם ליעקב. > מה הכריזמה של ישו היו לו 12 תלמידים - אין לי כוח לבדוק בספר השה"מ, אבל נדמה לי שיש שם טבלה של מלווים בהתאם לכריזמה. > מה הנטייה של דוד תוהו כי הוא מרד במלך, ורשע כי הוא היה שודד דרכים איזה תקופה. > איזה קלאסים(מקצועות?) יהיו בעולם כזה בולס שקמים, רועה צאן, סריס מצרי, פלישתי ערל וכו'.

Serpent Axis

New member
בקשר לדוד

נראה לי שיותר "סדר רשע", או איזשהו רשע אחר. הוא היה רודף שמלות לא קטן והוא שלח מישהו למלחמה כדי שהוא יוכל להתגופף עם אישתו הבודדה. גם היה לו הרבה דם על הידיים...

tapas tapas

New member
הנטייה של דוד

זו היתה כמובן הלצה, PUN INTENDED או איך שלא אומרים את זה. מקווה שהבנת את זה.

ogmios

New member
ברור

הממסד הלבן תמיד מנסה להעלים את תרומתו של האדם השחור להיסטוריה...

Super Monkey

New member
תלוי איזה אווירה אתה מחפש

אם אתה רוצה להתבסס על D20 ומו"ד אז העולם העתיק של המזרח התיכון יכול להיות ממש מרתק. מיותר לציין שבשיטה זו אתה הופך למעשה את ספר התנ"ך והמיתולוגיות של האזור ממשחק בעל אופי היסטורי לסוג של "שר הטבעות" עם הרבה מאוד "אפקטיים הוליוודיים עתירי תקציב". דבר ראשון יש לך מגוון רחב מאוד של אלים מרתקים (רצו כמה מיתולוגיות ממש מעניינות כמו האלים של המצרים, הפלישתים ומי לא...). איך זה מתיישב עם קונספט של מונותאיזם? במיני סדרה "מרלין" שהפיקו בערוץ הולמרק הציגו יפה מאוד את הקונפליקט בין "הדרכים הישנות" של הקלטים לבין הנצרות המתפשטת. בעוד האלים הישנים, הפיות והשדונים היו יצורים נראים שמתערבים ישירות בענייני האדם האל היה משהו מופשט יותר שהתעסק עם המהות של טוב מול רע. לפי מכניקה של מו"ד/D20 האלילים של הגויים בעלי מראה דמוי אנוש (פחות או יותר - בהתאם למיתוסים) וכאשר כוהנים שלהם יקראו להם (בדרך כלל לחשים שלהם יכללו טקסי פולחן שונים) הם יופיעו בעצמם ויתערבו ישירות בענייני האדם, בעוד הכוהנים היהודים מקבלים עזרה באמצעות אמונה, ניסים עקיפים, וחזיונות שונים. אם שליח של האל יחליט להופיע אז הוא יהיה מלאך, כמובן, אבל לרוב הוא יעדיף להיראות כמו איזה זר מיסתורי ולווא דווקא דמות עם כנפיים. כלומר, חלק גדול ממשחק של כוהן יהודי יהיה רווי במיסתורין ונסיון לפענח רמזים שהאל נותן לך בקשר לייעוד שלך בחיים ולדברים שעליך לעשות. דבר שני - תקופות היסטוריה. לבחור קמפיין בתקופה היסטורית ספציפית יכול להיות מגניב ויש לך מבחר עשיר של קמפיינים להריץ, שלכל אחד מהם אופי שונה לחלוטין: החל מהמרד והבריחה ממצרים, מסעות בני ישראל במדבר, תקופת כיבוש הארץ על ידי יהושוע, תקופת השופטים (שהייתי ממש מערב פרוע קלאסי שמתאים למו"ד עם ערי מדינה), אי הבהירות בשלטון בו הומלך דוויד במקביל לשאול, השגשוג של ימי דוויד ושלמה, תקופת מלחמת האזרחים והפיצול בין יהודה לשאר השבטים, ועד לימי השחיתות של המלכים האחרונים וכיבוש הארץ על ידי נבוכדנצר... קיצר - מבחר ממש עשיר של תקופות זמן להריץ קמפיינים. מקצועות? כל המקצועות שיש במו"ד חוץ מקוסם, לדעתי. לוחמים, גנבים, וכוהנים אני לא צריך להסביר אני מניח. דרואידים יכולים להיות עובדי אלילים של תרבות מסויימת, דוויד המלך התחיל בתור טרובדור (BARD), שמשון היה פלאדין (פלאדין שלא שלט בביצים שלו - אבל בכל זאת לוחם בשירות האל) וברברים? יש את עמלק, לא? מפלצות אפשר לחפור קצת ולמצוא כמה יצורים מיתולוגיים מיסתוריים. אבל לחסל מפלצות ממש לא נראה לי הקונספט של עולם המערכה הזה. בכל מקרה, לדעתי, עולם כזה שמבוסס על הצד "הפנטסטי" של התנ"ך, ושלוקחים בו את כל הקטע של הדת בראש טוב ונותנים לו פרשנות כמו של ספר פנטזיה לכל דבר יכול ממש להצליח. מה שיכול לתת לי השראה למשחק כזה הוא שבפתיחה של הרבה סרטים כמו "מכסח השדים", "בלייד 3", "קונסטנטין" וכו'.. מופיע תמיד הקטע שמישהו מוצא ספר היסטוריה על איזו מלחמה עתיקה בין כוחות הטוב לכוחות הרשע שהתרחשו לפני אלפי שנים - למה לא לשחק את הקטע הזה? למה לא לשחק רועה צאן צעיר שמתחיל לקבל חזיונות על מלחמת גוג ומגוג הולכת וקרבה בזמן שמלך כופר ומושחת מנסה להגן על הכתר שלו כי העלו לו באוב איזה רוח שאמרה לו שהוא ייפול על חרבו? - יכול להיות ממש מעניין.

מה קרה עם החרב של שאול?

יש המייחסים סגולות רבות-עוצמה לדמו של מלך אמיתי - מה שיכול להפוך את החיפוש אחר חרבו של שאול למשימה חשובה למדי.

Super Monkey

New member
ברור, זה יכול להיות חלק מקמפיין שלם

תכל'ס יכולים להיות מלא חפצים קסומים רבי עוצמה בתקופת התנ"ך: המטה של משה, חרב שאול, הקלע של דוויד, חלק מהשיער של שמשון... כיד הדמיון! צפנים מוסתרים שמובילים לחיפוש אחרי רמזים בזמן שמתנהל משהו סטייל "מלחמת גוגו ומגוג הולכת וקרבה" תוך כדי שיש בלאגן פוליטי מסביב יכול להוביל לעלילה מאוד משובחת. דוגמה למשהו בעל אופי אפי שלקוח אי שם מספר מלכים: לאחר נפילת ממלכת ישראל נבוכדנצר המשיך במסע שלו לכיבוש הארץ והטיל מצור על ממלכת יהודה. לפי האגדה, מלך יהודה מצא איזה העותק המקורי של ספר דברים והחזיר את אנשי ירושלים בתשובה. ירושלים כמעט נפלה תחת המצור של הבבלים אבל לפתע הופיע רוח האל ומחקה את כל צבא האויב וגרמה לנבוכדנצר לחזור לבבל. הוא לא ניסה לכבוש שוב את ישראל והיה שקט בארץ עד למשך שנים רבות. קמפיין בתקופה זו יכול להתחיל ברועה צאן בממלכת ישראל שמקבל חזיון מהאל בקשר לחורבן הארץ ההולך וקרב, חייל צעיר בצבא המלך שנמצא במוצב צפוני, וגוי שמשמש כעבד בארמון (או בשפת הD&D כוהן, לוחם וגנב בדרגה 1). במישור הפוליטי של העלילה הם צריכים להתמודד עם כל העניין של כיבוש ממלכת ישראל, אולי אפילו ליפול בשבי הבבלים, לעבור לממלכת יהודה, להתקרב אל המלך ובבוא הזמן להתמודד עם המצור על ירושליים (אני מדבר על קמפיין רחב עלילה שנפרס על תקופה של קרוב ל20 שנה). במישור הרוחני בממלכת ישראל (ויהודה גם) מתנהל מאבק בין האלילים שהפולחן שלהם השחית את רוב האנשים בארץ, לעומת אלוהים, שמנסה להחזיר את היהודים לדרך הישר. החבורה צריכה לפענח רמזים החל מפענוח צפנים שנמצאים בעותק המקורי של התורה שנכתבה על ידי משה, חזיונות דתיים, חפצים קסומים מימי המלכים הגדולים ועתיקות מימי התפארת של דוויד ושלמה (אולי אפילו הרפתקה קטנה למכרות המלך שלמה שבאפריקה? רמזים שהושארו על ידי העבדים העבריים במצרים? וכו'..) - כל זה כדי למצוא את הדרך לישועה של העם היהודי. כאשר הסיום הגדול של הקמפיין יהיה הקרב שהתנהל על חומות ירושליים בין ממלכת יהודה לבבלים ורוח הקודש שמחצה את צבא האוייב ברגע האחרון. לי זה נשמע כמו רעיון מאוד נחמד שיכול לרוץ בתקופה שמדברת על השנים האחרונות של בית ראשון.

למעלה