עולם הטיפולים והנט

BellA עלמה

New member
עולם הטיפולים והנט

המציאות בה כמעט כל בית מחובר לרשת האינטרנט, מאיימת לשנות את פני עולם הטיפולים הפסיכולוגיים (אגב היום במגזין עסקים@מחשבים במעריב הייתה כתבה על הודעות אובדניות בנט של שרית פרקול - למשטרה הקלד 100) אני אנסה למצוא את זה למרות שאני בספק שזה נמצא ברשת

e-magine

New member
תודה וברוכה הבאה

האמת היא שהנושא הזה לא חדש לי בכלל, וגם דיברנו עליו כמה פעמים בפורום. הנושא התחיל, כמו הרבה דברים שקשוריםלאינטרנט, בארה"ב, לפני כ 10 שנים. לפני כ 7-8 שנים היתה לו שם תקופת פריחה. הוא כנראה רכב על גל ההתלהבות הכללית מהאינטרנט, אנשים נורא רצו להאמין שהאינטרנט נותן תשובה לכל דבר. מידי פעם יש כתבות בעיתונות הישראלית על תופעת הטיפול הנפשי מרחוק, בטלפון ובאינטרנט. חלק מהכתבות יש להן ריח של יחצנות ומציגות פזיכולוג זה או אחר כ"ממציא הגלגל". כאמור, אף אחד בארץ לא המציא את זה. יש מתנגדים לא מעטים לנושא ונימוקיהם משכנעים למדי. החשיבות של הכתבות האלה שבכל זאת הן מציגות את התופעה הזאת לציבור הרחב ובכך, מקנות לו לגיטימיות. כי אנשים נוטים להתנגד לדברים לא מוכרים שנראים להם מוזרים. בחוגי הפסיכולוגים גם יש מתנגדים. אני זוכר שראיתי באתר של פסיכולוגית אמריקאית שכרגע אינו תחת ידי, בפרק שאלות ותשובות, שאלה: "האם את מעניקה טיפול באינטרנט?" התשובה שלה היתה: "לא, יש לי רישיון לעסוק בטיפול פסיכולוגי מטעם מדינת קונטיקט ולכן אני נותנת טיפול נפשי בקונטיקט. אין לי רישיון לתת טיפול במדינת האינטרנט ולכן אני לא נותנת שם טיפול". אפשר להתייחס לתשובה זאת כתשובה צינית, אך אפשר גם להתייחס להיבטים אתיים ומשפטיים, כגון ההיבט שאכן רשיונה היה מוגבל לגבולות אותה מדינה ובאינטרנט יכלו להגיע אליה מטופלים גם ממדינות אחרות. כמובן שהיא היתה יכולה לקבל מטופלים שמזדהים בפניה כתושבי מדינת קונטיקט בלבד. עכשיו רציתי לשאול אותך, מהי הסיבה שהשתמשת במילה "מאימת" מדוע את סבורה שהשינוי שמנובא בכתבה, לדעתי ללא בסיס מוצק, מהווה איום? כלומר, מה הסכנות שאת רואה בטיפול מהסוג הוירטואלי?

BellA עלמה

New member
לא מש סכנה אולי

אבל אישית אני חושבת שטיפול פסיכולוגי מצריך פגישות פנים מול פנים. הרי הכלי של הפסיכולוג מעבר למילים שנאמרות הוא גם שפת גוף . שזה מרכיב חשוב שחסר בטיפול וירטואלי. הפורמים והאתרים יכולים לשמש ככלי ליעוץ והכוונה הלאה אבל לא טיפול פרופר. זאת דעתי

Mנטה

New member
גם בעיני זה לא לענין

באופן כללי אני חושבת שאין תחליף למפגש של שני אנשים במציאות ושהאינטרנט נוטה לסלף את התפיסה הזאת כל כך, שאנשים אפילו לא רואים מה רע בזה שהם לא נפגשים
התקשורת המילולית בין אנשים היא חלק קטן מהתקשורת ביניהם. כל החלק הזה מתפספס באינטרנט. לא רק זה, יש המון המון סוגים של אי-הבנות באינטרנט שאפשר למנוע בקלות ובלי מאמץ בפגישות. הכלי האינטרנטי הוא כלי שדורש המון זמן ולמרות שלא יצאת מהבית, בסופו של דבר בזבזת הרבה יותר זמן. כל מי שניסה אי פעם לקבוע פגישה במסנג'ר מכיר את זה
וגם עצם החשיבות של מפגש בין אנשים, שלפעמים הוא בדיוק הבעיה של המטופל. (וכל זה רק בנוגע לטיפולים פסיכולוגיים, טיפולים אחרים בכלל אי אפשר לעשות דרך הרשת ולדעתי זה די נורא שכן מייעצים, לצערי אני אומרת את זה מתוך הנסיון שלי כמנהלת פורום ייעוץ וטיפול פה בתפוז).

Mנטה

New member
סוטרת בטח שלא

מקסימום סותרת. ובאמת יש לי בעיה מאוד חריפה עם הפורום הזה. אני פתחתי אותו כפורום לדיונים פנימיים של אנשי מקצוע וזה שאנשים פונים כדי להתייעץ באמת יוצר המון בעיות. האידאלי בעיני היה שיהיו 2 פורומים שונים בענין. אבל חוצמיזה, יש ענין נוסף. אנשים שנמצאים בטיפול ופונים להתייעץ כדי לקבל הסבר או רעיונות נוספים זה שונה מאנשים שרוצים ייעוץ ברשת במקום טיפול, וזה דבר שאני מבהירה בפורום שלי (ולא כולם מסכימים אתי מה שיוצר עוד בעיות). בקיצור, אני ממליצה לך בחום לעולם לא להזדקק לשירותי הפורום שלי

e-magine

New member
פסיכולוגיה היא טיפול באמצעות דיבור

מה שאי אפשר עדיין לעשות באינטרנט זה טרפיה במגע. נגיד מסז' בעורף.

BellA עלמה

New member
גם טיפול רפואי אי אפשר

אם למשל אני אבוא אלך עם תלונה של לחץ בחזה וקשיי נשימה האם תשלח אותי לאתר דוקטורז לאיזה פורום או למיון?

e-magine

New member
לא כי טיפול רפואי זה לא דבר שנעשה

בדיבור. אם את רוצה להתייחס לתגובה שלי, לפחות תקראי אותה לפני זה. אין שום טעם לדעתי, להיכנס לרשימות מהסוג הזה, של "מה אי אפשר לעשות באינטרנט". מה שבאמת מעניין הוא שני דברים: א' מה אפשר לעשות גם באינטרנט (ולפעמים בצורה יותר מהירה יותר יעילה ויותר זולה) ב' מה אפשר לעשות רק באינטרנט ולא בשום דרך אחרת. לגבי זה שאת בעד או נגד טיפול נפשי באינטרנט. יש הרבה מאד אנשים שאולי היו רוצים לקבל טיפול נפשי אבל לא פונים, כי אין להם מספיק כסף או כי הם לא רוצים שיראו אותם נכנסים ויוצאים לקליניקות. לכל האנשים האלה, נפתחות אפשרויות חדשות לקבל סוג של טיפול מרחוק, זה יכול להיות בטלפון, או בתקשורת אינטרנט, עם מצלמה או בלי מצלמה. הטיפול באינטרנט אמור לכל הדעות להיות בינתיים יותר זול מאשר טיפול בקליניקה. גם טיפול בקליניקה לא עוזר לכולם וגם הטיפול באינטרנט לא, אבל אולי הוא עוזר לכמה אנשים שאלמלא הדרך הזאת, לא היו מטופלים בכלל.

ailag

New member
יש באינטרנט הרבה דברים

שהם אלטרנטיביים לשפת גוף. לא חלופה לשפת גוף, אבל עם אמוטיקונים ועם תשומת לב לניסוח אפשר ליצור דו שיח די ריאליסטי. באינטרנט גם לא צריך לפחד שמשהו שלא רוצים להגיד יצא בפליטת פה פרוידיאנית ולא רואים את הפרצוף של המטפל וחוששים מה הוא חושב. גם אין לחץ בגלל שכותבים כל מה שאת אומרת ואפשר להעלם לתוך עצמך כשאת רוצה. די, מראה חיצוני ומגע הוא overrated. מה שחשוב זה התוכן שעובר בין אנשים והאינטרנט הוא מקום שמזכיר לנו את זה בצורה נהדרת.

BellA עלמה

New member
לפעמים פליטת פה היא חלק מהטיפול

המבטה מה שבתת מודע. טיפול נפשי צריך להיות זורם מה שהאינטרנט לא כלכך

Mנטה

New member
כולכם טועים ../images/Emo13.gif

על אף שהטיפול הפסיכולוגי נעשה באמצעות השפה, השפה איננה הכלי היחיד שבו משתמש המטפל. די אם נזכיר את מנגנוני ההגנה מהסוג של העברה-נגדית, הזדהות-השלכתית, כדי להבין שהמטפל משתמש גם (ולפעמים בעיקר) בחומרים הרגשיים שהוא מקבל מהמטופל, חומרים שלא עוברים דרך שפה. ולא, אמוטיקונים, סוגי וגדלי גופנים אינם מחליפים תקשורת ישירה. ממש ממש לא. וגם פליטות מקלדת אינן ספונטניות כמו פליטות פה. יחסית למדיום אולי, אבל לא באופן גורף. מי שחושב כך
אולי צריך לצאת קצת מהרשת ולהתחבר בחזרה לעולם האמיתי

סרפד

New member
העברה אפשרית גם באינטרנט

כל סוג של השלכה אפשרי - ולעיתים אף מועצם - ברשת. אבל בזה אני לא מתכוונת לומר שזה הופך את הטיפול ברשת ליעיל באותה מידה. לגבי החלוקה ל"עולם אמיתי" ו"עולם מדומה" (שמרגיזה אותי כל פעם מחדש, שום דבר אישי) - נתקלתי באבחנה הרבה יותר מוצלחת, לטעמי - online לעומת "the dirt world".

e-magine

New member
יש מאות סוגים של טיפול נפשי

אם לא אלפי סוגים. לא יודע מי קבע שהטיפול חייב להיות זורם ומה זה נקרא זורם. שיחת טלפון או צ'אט בהחלט יכולה לזרום כמו ששיחה פנים אל פנים יכולה להיתקע. חוץ מזה, הערה לעניין הצורך במפגש פנים אל פנים ושפת גוף. זה אחד הדברים שאנשים חשבנו שהכרחי כדי לנהל מו"מ. והנה אנשים מנהלים מו"מ באינטרנט, עושים עסקים מרחוק (בטלפון בפקסים עשרות שנים). לא חייבים אבל זה לא בלתי אפשרי.

Mנטה

New member
נכון, אבל מו"מ זה לא טיפול.

באופן כללי אם אתה חושב שהדברים החשובים בחיים עשויים ממלים, אז אפשר לעשות הכל דרך הרשת. אני מאמינה שהדברים החשובים בחיים הם מעבר למלים ולכן אי אפשר לעשות אותם דרך הרשת.

e-magine

New member
לא נכנסתי להגדרות איכותיות

או כמותיות ולא קבעתי מה הדברים החשובים ומה הדברים הלא חשובים בחיים. מה שאמרתי שהשוואה בין טיפול נפשי קונבנציונלי, שהוא טיפול בדיבור, (לא אמורות להיות נגיעות בין המטפל למטופל) לטיפול רפואי בגופו של אדם מהסוג שבלה עלמה רמזה אליו, שהוא טיפול גופני פולשני, שכולל מגע, הפעלת מכשירים, לרבות מכשירים וחומרים חודרים לגוף המטופל, היא השוואה לא לעניין. היות והאינטרנט היא רשת תקשורת, מה שניתן אין שום טעם (לע"ד) לכתוב "הברקות" כמו אי אפשר לתת באינטרנט טיפול לאדם שמקבל התקף לב, אי אפשר להאכיל מישהו, אי אפשר ללתף לא את הראש ואי אפשר לנגב לו את הדמעות. אגב, אם רוצים לדייק, אז היו כבר מקרים שרופאים השתתפו מרחוק בביצוע ניתוחים בעזרת האינטרנט, ואני מתכוון להשתתפו במלוא מובן המילה. מה שחשוב הוא לבדוק את הדברים שכן ניתן לעשות באינטרנט, את הדברים שכדאי לעשות באינטרנט ולא בדרך אחרת ואת הדברים שאפשר לעשות רק באינטרנט. כמובן, מי שרוצה לכתוב שאי אפשר לתת טיפול רפואי לחולה שקיבל התקף לב או למדוד נעליים או לטעום אוכל, אני לא אמנע זאת ממנו, רק לדעתי אלה אמירות לא מעניינות שלא מובילות אלא לרצון אולי לחפש דרכים לשלב את האינטרנט בפעילויות בה היא עדיין לא משולבת מספיק. מה שאמרתי לגבי המו"מ והעסקים, הוא שעד היום יש אנשים שיסבירו בצורה מאד משכנעת למה "אי אפשר" או לא כדאי לעשות את זה מרחוק, אולם המציאות מזמן טפחה על פניהם ומו"מ מרחוק נעשה מידי יום מזה עשרות שנים. אז יכול להיות שיש כאלה שלא מתאים להם ויכול מאד להיות שחלק מהאלה שמנהלים מו"מ מפסידים משהו כאשר עושים זאת בטלפונים, פקסים, או יישומי אינטרנט אבל זה לא אומר שניהול מו"מ מרחוק בלתי אפשרי. לגבי הטיפול הנפשי, מה שאני אומר הוא ש א' זה שלאנשים רבים זה נראה פחות טוב או פחות יעיל מהטיפול הפרונטלי, לא הופך את זה לבלתי אפשרי ב' יש משהו אליטיסטי באמירה "טיפול נפשי באינטרנט לא נראה לי". בעיניי זה כמו שבעל האוטו הפרטי יגיד: "לנסוע באוטובוס לא נראה לי". הטיפול הנפשי באינטרנט יכול להיות האוטובוס של הטיפול הנפשי. לא הכי מהיר, לא הכי טוב ואולי לא מתאים לרבים, אך עדיין יכול לתת מענה לציבור רחב שאלמלא האוטובוסים היה נשאר תקוע, לא יכול להגיע לעבודה לסידורים ולבילויים מחוסר תקציב.

BellA עלמה

New member
לגבי מו"מ

ישנם דברים כמו שפת גוף שגם מאוד חשובים. למשל אפשר לגלות (דרך שפת גוף) אם האדם הוא רמאי או אם הוא מסתיר מידע . מו"מ דרך הנט , פקס או טלפונים עלולים לפספס משהו מעבר לפרטים טכניים. בקשר לטיפול לדעתי אין כמו קשר עין, שפת גוף ואלמטנים כמו העברות . לדעתי זה הכל חלק מטיפול . מעבר למילים . חלק גדול מהלימודי הפסיכולוגיה בתואר שני הוא האינטראקציה בין מטפל למטופל . איך לקרוא מעבר למילים שנאמרים.

e-magine

New member
אני לא מזלזל בשפת גוף

וזאת בדיוק הסיבה שאני מעדיף לנהל מו"מ מרחוק. כי במו"מ פא"פ יש יתרון לאילה עם פני הפוקר ולשחקני תיאטרון ואני לא אחד מהם. בכל מקרה, אנחנו חיים בעולם מעשי ולא אוטופי. המעשה הוא שמזה עשרות שנים אנשים מנהלים מו"מ גם מרחוק, אפילו לפני הטלפון והפקס, אנשים בדור של הסבים שלי (ילידי סוף מאה 19 ותחילת מאה ה -20 ניהלו מו"מ במכתבים). אפשר לראות את זה אפילו לפני, ראי למשל הצגה כמו מירל'ה אפרת. לא משנה, כמו שכבר כתבתי, לא הכל הולך לפי העדפות. אם היית יבואנית והיית צריכה ליבא סחורה מסין והיית נוסעת בשביל כל עיסקה לסין לראות את הצד השני פנים אל פנים, זה כנראה לא היה ממש עוזר לך וגם היית פושטת את הרגל מהר מאד.

ailag

New member
לא ממש

בתור אחת שכל חייה מפרשים את שפת הגוף שלה הפוך, אני יכולה להעיד ששפת הגוף לא תמיד חשובה. זה מכה, אנשים לא מאמינים למה שאני אומרת, כי הם חושבים שהם יותר חכמים ממני כשהם מפרשים את שפת הגוף שלי - שמורכבת בחלקה משרירים רפויים מדי (אז אני עומדת קצת כפוף ונראית מסוגרת. בוהה ברצפה - פשוט כי להרים את הראש קשה יותר כשעומדים כפוף) ובחלקה מרתיעה שיש לי כשאני רואה שמתחילים לנתח אותי לפי שפת הגוף. משהו מעגלי שכזה. בכלל, שפת הגוף שלי דפוקה, קורה. קורה להרבה מאתנו בתור חנונים. אז הנה דוגמה למקרה בו טיפול באינטרנט הוא טוב יותר.. וכן, גם פסיכולוגים (יש לאמא שלי כמה חברות) פירשו אותי הפוך. וגם ברגע שפירשו אותך לא נכון בגלל שפת גוף אין דרך חזרה, בעוד שבנט אפשר לחזור בניק אחר.

BellA עלמה

New member
עדיין לדעתי

בטיפול וירטואלי משהו מתפספס. מה דעתכם על פורמים שנותנים טיפול קבוצתי ? למשל פורום AA או NA במקום קבוצה ממשית שתהיה וירטואלית עם מנחה מקצועי.

למעלה