עוד שאלה

קלגס מפויס

כתבתי שהסדרת אלימות היא *אחת* הפונקציות העיקריות של מדינה. זה המצב כיום והוא פסול. יש יתרונות בכך שיש גורם אחד חזק מסדיר את האלימות, אבל זה לא מערכת שאני רוצה להיות חלק ממנה. מבחינת החברה שאני רוצה לחיות בה נפלאה ככל שתהיה הסדרת האלימות הזו, היא עדיין אלימות מאורגנת, היא עדיין כוללת את אלימות כאמצעי דיכוי ושליטה, ולא רק דיכוי ושליטה של גורמים אלימים. חברות במדינה היא לא ממש עניין של בחירה. אין הבדל בחובות בין תושב לאזרח, ההבדל הוא רק בזכויות. דוגמה קטנה, בישראל לא דרוש הרבה בשביל לשלול תושבות, רק בשנה שעברה שללו תושבות ליותר מאלף תושבי מזרח ירושלים. אם אתה רוצה להפסיק להיות חבר במדינה האופציות שלך הן או לחבור למדינה אחרת או לעבור לסטטוס של חסר מעמד, מה שאומר למשל שאין לך דרכון. אני לא רוצה ליצור את הרושם שאזרחות זה כזה דבר נפלא או שזה משהו שחשוב לי לשמור עליו, אני רק מציין שהעדר אזרחות זה דרך להגביל אנשים ואני לא רואה איפה החופש בזה. האלטרנטיבות הן לא מגוון אפשרויות לבחור ביניהן, האלטרנטיבות הן בהכרח אופציות יותר גרועות. ושוב, זה לא שאני מתלהב מאזרחות, זה שהאלטרנטיבות לאזרחות הן הרעות במצב. אני לא מדבר פה על אלטרנטיבות במובן של צורת שלטון והתנהלות אחרת ממדינה, אני מדבר על האלטרנטיבות במסגרת של מדינה. יש יתרונות לצבא מעודן, אבל זה לא יישנה את מהותו כארגון להפעלת אלימות. אני חוזר, קלגס מנומס זה לא משהו להתפאר בו. אני מניח שקלגס מנומס עדיף על קלגס גס, אבל זה כל כך במיקרו וכל כך לא עוזר בתמונה הרחבה. בכל מקרה, אל תבקש (לא אתה, מישהו) ממני ללכת לצבא בשביל לעדן אותו. באמת עדיף שכמה שיותר אנשים לא ילכו לצבא. וצריך לזכור שהצבא הוא ארגון חברתי שמתמחה בלגרום לאנשים לפעול לפי הנורמות והסטנדרטים שלו. התסריט הסביר והמציאותי יותר הוא שהאינדוקטרינציה הצבאית הופכת אנשים עדינים ולא אלימים לאנשים שמפעילים אלימות, התסריט הלא סביר הוא שאדם עדין ורגיש שיתגייס יצליח לשנות את התרבות הארגונית ולגרום לאנשים סביבו להתמתן. לכל היותר האנשים האלה נמנעים מלעשות דברים אלימים שאנשים אלימים יותר כן היו עושים, אבל אף אחד לא עושה שם שום דבר שקרוב באיזושהי צורה להתנהלות לא אלימה. לא להכות פלסטיני במחסום זה לא לא אלים, זה רק קצת פחות אלים, וזה בפירוש עדיין אלים.

הלוואי שהייתי מחזיק בהשקפת עולם כשלך

זה היה מקל את כל הדיאלוגים שאני מנסה לנה"ל עם צה"ל לקלים הרבה יותר. איפשהו אי שם, בין סירובי לפגוע באנשים בצורה ישירה, או לסיים לאנשים לפגוע באחרים מדרגה ראשונה. לבין הסירוב להשתייך לצה"ל. הדעות שלי איבדו את חוזקתן וצורתן. על כן קשה לי לשכנע ראשית כל את עצמי, ושנית כל, את חברי ועדת המצפון הסקפטיים. שוב, תודה לך על הדיאלוג. עוזר לי לקרוא את התבטואויותייך לגבי השקפת עולמך.

liorvol

New member
אבל רק בשביל להבהיר...

אתה לא יכול לבטל את האזרחות הישראלית שלך, כל עוד אין לך אזרחות זרה. לפי אמנות בינלאומיות, אסור להשאיר אף אחד במצב חסר מעמד. כמובן שזה לא מפריע לנשל פלסטינאים תושבי ירושלים מתושבותם, אבל אז משייכים אותך לרשות הפלשתינית. אפילו לבשארה לא יכולים לבטל את האזרחות.

האם אפשר לבקש התייחסות של שאר חברי הפורום?

אסיה? מיקי? מיטל? אחרים? אני אשמח לשמוע דעות נוספות.

ביקשת, קיבלת.

יכולתי להיות גרפיקאית ולעסוק באמנות בצבא. יכולתי להיות מאבחנת פסיכוטכנית או משהו דומה שמעניין אותי, ולבחון התנהגויות של בני אדם בצבא. מעבר לכך, יכולתי להיות שוטרת תנועה (מתוך הצבא, על מדי שוטר. כן, הציעו לי את זה) ולא להשתייך לצבא אלא למשטרה. יכולתי לשרת בשירות ללא מדים. אבל החלטתי לא לעשות זאת. אני יכולה להקביל את זה למשהו שאני קצת יותר קשורה אליו כרגע, אל מערכת החינוך. בשנה שעברה, כחלק משנת שירות, נכנסתי לבית ספר, תחת משרד החינוך ועשיתי את כל שיכולתי כדי לשנות את המערכת ואת ההסללה שלה. אני תהיתי בשאלה שלך, והתשובה הייתה לי ברורה מאליה. נסיון לשינוי מבפנים של מערכת החינוך הוא לגיטימי בעיני, מכיוון שמערכת החינוך וחינוך מיסודם אינם דברים מדכאים או אלימים. חינוך הוא דבר שאני מאד מאמינה בו אך לצערי הוא לא נעשה בצורה בהולמת את אמונתי, אז אנסה לשנות זאת. לעומת זאת, הצבא מיוסודו הוא מוסד אלים ומדכא, שתפקידו לדאוג ולהגן רק על סוג מסויים של בני אדם. בין אם אלו יהודי ארצישראל, בין אם זה אזרחי כל ארץ. הצבא משריש ומטמיע את האלימות בתוך החברה שלו, וראה אותה, רצוצה מאי פעם. אני יכולה להכנס לכוחות הבטחון ולנסות להביא לשינוי. אבל אין זה השינוי שאני רוצה להביא. הצבא לא יכול להיות "טוב" מבחינתי. אי אילו שינויים שיקרו בו, הוא ישאר גוף אלים כחוני ומדכא. ולכן, שנה את מה שאתה מאמין בו. ומה שאינך מאמין בו, אין לך שום דרך לשנותו, שיהווה אקט משמעותי ונחוץ עבורך, מכיוון שעודך לא מאמין בו. מקווה שעניתי.

תודה על התשובה

לפי מה שאני מבין, את טוענת שניתן לשנות את הצבא מבפנים, אך בכל מקרה לא תוכלי לגרום לו להפסיק להיות אלים ומדכא. ולכן את שואפת להיות מחוץ למערכת הזו, על מנת שתוכלי לבטלה כליל. האם אני מבין נכון? ושוב, אני אומר, הלוואי והייתי מחזיק בהשקפה כשלך. אני, יודע טוב מאוד במה אני מאמין. יודע טוב מאוד מה אני רוצה, מה אני רואה כנכון, ומה אני רואה כפסול. אולם אני יודע, כי מחוץ לצבא, לא אעשה כלום על מנת לבטל את הצבא. אמנם אמצא את דרכי לתרום, בדרך שיותר מתאימה לי. אעשה שירות לאומי, ואעזור איפה שצריך. אבל לא אעשה דבר, על מנת לבטל את הצבא, אליו אני מתנגד. וכשאני חושב על זה (וזו הפעם הראשונה בה אני אומר דבר כזה, אפילו לעצמי), עדיף שאהיה חלק מהמערכת ואתרום לשיפור איפה שאני יכול. מאשר שאהיה בחוץ, ואמנם לא אתרום לנזק שהמערכת גורמת, אבל גם לא אעשה מאום על מנת לצמצמו.. הייתה עוד שאלה, שעליה לא ענית, ואשמח לקבל עליה תשובה. מדוע את מסרבת לשרת באירגון שפועל באלימות, גם אם תפקידך האישי אינו תורם לאלימות. אולם אינך מסרבת לשלם מיסים, אשר באופן ישיר מממנים את הצבא? (ואולי את כן מסרבת, אני לא יודע) ושוב, תודה על התשובה.

בבקשה, תמיד.

לא מדויק, אני לא באמת מאמינה שאפשר לשנות את הצבא מבפנים. אולי בתחום קטן אבל את כל הצבא? גם משתתפים ב20 פורומים כזה לא יצליחו. למה? כי כדי לשנות משהו באמת צריך להגיע לדרגה גבוהה. ונכון, אפשר להיות החייל הטוב במחסום, נכון. אבל איתך יהיו עוד חברה שלא יהיו טובים. וגם אם תצליח לשנותם, תהיה את המשמרת הבאה, החיילים בכל המחסומים האחרים. וכמובן- המפקדים\ קצינים שקובעים את החוקים. ואם הפקודה היא לעכב את כל הנשים בהריון, זו הפקודה. אלא אם אתה מוכן לסרב פקודה, ולשרת מישיבה בכלא לישיבה בכלא, לא משנה כלום. אם הייתי לוקחת חלק בצבא, סביר שהתפקיד שלי לא היה אלים, כפי שציינתי, אבל עצם העובדה שאני בורג במערכת אלימה, אני משרתת את צרכיה. בין אם האלימים ובין אם לאו. כאשר אתה חלק מגוף שאינך מסכים עם תכליתו, אתה משרת אי אילו מצרכיו, נכון? למה שאני אקח חלק באלימות? אם הייתי גרפיקאית, הייתי עורכת סרטים או משרטטת סלוגנים לצבא, או בוחנת אם האיש ההוא וההוא מתאים ללכת לקרבי ולהיות חודשים על חודשים מחוץ לבית, או אם הוא והוא לא מתאים לצוללות כי הוא צריך להיות עם חברה. לא משנה מה הייתי עושה, הייתי ממלאת צורך של הצבא. למה שאני אמלא את צרכיו של גוף שתכליתו נוראית בעיני? ובקר למשטרה, התכלית חשובה בעיני, אופן הביצוע לא. לשנות מבפנים, כפי שכתבתי למעלה, לא בא בחשבון. לכן שזה מיותר להצטרף למשטרה כאשר יחייבו אותי לשאת נשק או להתאמן בזה. אם אתה רוצה להבין יותר אותי ואת עמדותיי, אתה מוזמן להכנס למאמרי הפורום ולקרוא את מכתב הסירוב שלי. בקשר למיסים, כרגע אני עדין תחת הורי, כך שהם משלמי המיסים בבית, ואני אגיד לך את האמת, זו סוגייה שעדין לא התעמקתי בה.ושווה לי.. אז אני אשתדל לחשוב על זה, לקרוא על זה ולענות לך. בבקשה בבקשה :]

בורג קטן במערכת

את אומרת שכל תפקיד שתקחי, יתרום בצורה כזו או אחרת למערכת, ובעצם ימלא צורך מסויים במערכת, ובכך את תורמת לפעילות לה את מתנגדת. את נתת כדוגמא, תפקידים שאינם אלימים, כגון גרפיקאית העורכת סלוגנים לצבא, או מאבחנת פסיכוטכנית המקטלגת לוחמים. אבל יש במערכת הגדולה הזו עוד תפקידים. ואני אישית, לא מצליח לשכנע עצמי להימנע מהמערכת רק בגלל קיומם של אותם תפקידים. אני לא יודע אם את פשוט לא מודעת אליהם, או שיש לך סיבה מדוע לא לבצע אותם. אבל אם יש לך סיבה להתנגד גם לתפקידים האלה, אשמח לשמוע. אולי אוכל להשתכנע. תפקידים כגון חובשת, שהתפקיד שלה זה לעזור לחיילים (שלפני היותם חיילים, הם קודם כל בני אדם), לטפל בהם במקרים רפואיים בהם ניתן להציל חיים, ולהעניק להם פטורים שונים, שמונעים מהם להיות לוחמים. או למשל, כבאי, שעוסק בכיבוי שריפות, ומתגבר את מערך הכבאות הארצי במקרים של שריפות ענק. פיקוד העורף, שלמעשה כל הפיקוד נועד להגן ולסייע לאוכלוסיה האזרחית בשעות מצוקה (לחלק מים ומזון לנזקקים בשעת מלחמה, למגן בתים בשדרות, לחלץ לכודים מרעידות אדמה בטורקיה ומאסון הפל-קל) מורה חיילת בחברה להגנת הטבע, שמדריכה טיולים של תלמידי בית ספר, ונועדה להדק את הקשר בין העם לצבא. אולם לשרת שירות שכזה ללא מדים, ובכך אינך מעודדת קשר בין עם לצבא, אלא בסה"כ מצליחה להגיע לתלמידי בתי ספר, ולהנחיל להם אילו ערכים שתרצי. מש"קית ת"ש, שאמורה לסייע לחיילים נזקקים עם בעיות קשות בבית. לעזור לאנשים לקבל הקלות תנאי שירות, וכספים שמגיעים להם. ובכך את בעצם מסייעת ישירות לאנשים שזקוקים לזה, ובנוסף מונעת מהם להיות לוחמים. אני לא רוצה שישתמע מכך שאני מעודד אותך, או מצפה ממך לשרת בצה"ל בתפקידים שכאלו. אני רק רוצה לשמוע הסבר, מדוע גם תפקידים שכאלו פסולים. ואם הטיעון של "אתה בורג במערכת, ובכך אתה תורם למערכת" עולה, אני אשמח לקבל הרחבה, כיצד בדיוק אתה תורם למערכת, ומה כל כך פסול בזה. תודה :)

מה שבא

גם אם היית מעודד אותי. גם אם היית מצפה ממני לשרת.. תכלס, זה לא מעניין אותי. אחרי שאתה עובר שתי ועדות מצפון.. אתה די שם זין על כל מה שאומרים לך. ולא בקטע טוב. לעניננו, כפי שאמרת בשורה הראשונה "את אומרת שכל תפקיד שתקחי, יתרום בצורה כזו או אחרת למערכת, ובעצם ימלא צורך מסויים במערכת, ובכך את תורמת לפעילות לה את מתנגדת." זה בעצם עונה לך על השאלה, למה זה לא בסדר להיות בורג במכונת הרג. אבל אם ממש מעניין אותך, נניח ולא מדברים על ברגים, אלא על תכלס, אז- אני בעד להציל חיים, כמובן. עזוב את העובדה שאני לא מסוגלת להיות חובשת כי פסיכולוגית זה מרתיע אותי. מה ההגיון בלהציל חיים שניסו לפגוע בהם מראש? זה נשמע לא מובן ומסורבל, אבל להיות חובשת בצבא זה כמו לשים פלסטר על גוף שרוף. וגם זה לא ממצה את מה שאני חושבת. הצבא שולח אותם למות, ואם לא הרגו אותם, יש את הפלסטר, וזה החובש. ושוב, זו עבודה מקודשת ומבורכת, שלא יבינו אותי לא נכון. אני חושבת שזה אבסורדי. קב"ן למיניהם בצבא זה סביר עתודה צבאית והמשך לאזרחים עובדי צהל. למה לא? כי אני לא אקדיש את החיים שלי כדי להוציא אנשים פסיכים כשכל מה שאני מאמינה בו זה שהצבא הוא הפסיכי. ומלבד, לא אקדיש את החיים שלי לצבא, מהיותו צבא. פיקוד העורף, כנל על חובש.. רק גרוע יותר, כי זה אפילו אנשים שלא אשמים בזה. מורה חיילת (עניין המדים ממש לא רלוונטי, ממש לא מפריע לי). דבר ראשון, אין כזה דבר לייצג את הדברים שאת מאמינה בהם. כשאני חלק מגוף שמעביר מסר מסויים, גם אם איני ומכת בו, אני מייתגת את דברו. אדרבא כאשר אני מורה חיילת.מורות חיילות הן אחלה. והרבה חברות שעשו איתי שנת שירות הולכות להיות מורות חיילות, אבל הצבא לא עושה את זה מנחמדות, או מעודף כוח אדם. יש לו אג'נדה והוא מאד מעוניין לקדם אותה. על משקית תש אין לי מה להגיד.. וואלה יש להן ג'וב מעניין וחשוב. אבל שוב, זה מחזיר אותי אל העובדה שאני לא חושבת שצריכים לעשות אי אילו הקלות או אי אילו דברים לאנשים כדי לדרבן אותם להתגייס. אני לא מסוגלת לחשוב על העובדה שאני אהיה נציגת צהל. לא משנה מה תפקידי. לייצג מקום כל שהוא, זה דבר ראשון להאמין במה שהוא מייצג. ואיך אוכל להשתייך למקום שמייצג את כל הרע בעולם? איך אתה יכול לשאול מה כל כך פסול בלתרום למערכת הצבאית, מבחינתי זאת אומרת. הכל פסול בזה. זה לא שאני חושבת שאם הבורג לא יהיה במקומו המערכת תקרוס. אבל אני לא אהיה זו שאתייצב שם כבורג במכונת ההרג הצבאית. אפילו אם זה תפקיד חינוכי לא מדים. או שיטור תנועה. כל התפקידים שתיארת, הם כל הפלסטרים של הצבא. כל הדברים החיוביים שעושים כי זו מערכת שכל כך רקובה מבפנים. למה שאני אהיה הדבר הטוב של הצבא? למה שאני אצטרף לשורותיו של הצבא אם אני מאמינה שיש לחסלו היום? בבקשה:]

נראה לי שאפשר לחתום את הדיון

אני יודע שאני הולך להעביר כאן מסר קצת סותר, אבל מה לעשות, התגובה שלי לדברייך, היא הפכפכה קלות. ראשית הבהרה קטנה. את טוענת ששאלתי מה פסול בלתרום למערכת הצבאית. כנראה שלא הבנת אותי נכונה, כי שאלתי הייתה, מה כל כך פסול בלתרום לאנשים, הנמצאים בתוך המערכת הצבאית. דיברתי על חובש, ולא על חובש קרבי. לא התכוונתי לאדם אשר הולך ומטפל במה שנשאר מהאנשים שהצבא שלח להילחם ולהרוג. דיברתי על לטפל באנשים כמוני וכמוך, שמשתייכים מתוקף החוק לארגון שאינך מסכימה איתו. ולטפל לסייע ולעזור להם, מתוקף היותם אנשים. אני רוצה לשים לב להבדל בין לומר, אני מסרבת לטפל בבנאדם שהלך והשתמש באלימות, לבין לומר, אני מסרבת להיות בתפקיד שמנסה לתקן מה שהצבא הורס. כאשר המשפט הראשון, ממש לא מקובל עליי, ואילו עם השני, קשה לי, אך אני מוכן לקבל אותו. פיקוד העורף, אני לא מבין מהתשובה שלך מה יש לך נגד זה. במציאות הנוכחית יש מלחמה. כל אדם ריאלי ששואף להפסיק עם המלחמות, יודע כי התהליך יקח זמן. להיות במקום בו ניתן להציל חיי אנשים תמימים, שלא קשורים למערכת המלחמתית. שלא עשו שום עוול, ושלעיתים הם הינם פציפיסטים שכמותך, נשמע לי תפקיד בסדר גמור. ולא הצלחתי להבין מתשובתך, מדוע תפקיד זה פסול. אבל כל זה לא משנה. אין צורך, ואין טעם להמשיך את השיחה בכיוון של, את טוענת ככה, אני מגיב, את מגיבה, אני מנסח אחרת ושואל שוב. כי בשורה התחתונה, חיפשתי תשובה. וקיבלתי אותה. הסיבה בגינה אינך מסוגלת ואינך מוכנה לשרת בצה"ל, היא כי אינך מוכנה להיות נציגה של צה"ל. מאחר וצה"ל מייצג את כל מה שאת מתנגדת לו. בנוסף, את מסרבת להיות בתפקיד שמועיל, ומסייע לצבא, מסרבת להיות "הדבר החיובי שהמערכת צריכה ויסייע לה" כי אינך מוכנה לעזור למשהו שאת מתנגדת אליו בכל תוקף. תודה לך על השיחה, ועל מתן הסיבות. מאחל לך בהצלחה בהמשך דרכך ומאחל לעצמי בהצלחה באימוץ ערכים.

C a r o l a

New member
אנחנו לא בוחרים, נולדתי פה.

עד גיל 18 אני מחוייבת לגור פה בגלל ההורים שלי. מגיל 18 הייתי עפה ממדינה שכזאת בשמחה, אבל הצבא מונע ממני.

למעלה