עוד שאלה אחת מני רבות.

תמר ת ת

New member
עוד שאלה אחת מני רבות.

בס"ד שבוע טוב. רציתי לשאול לגבי מנהג שקיים בחסידות שלכם ואף פעם לא הצלחתי להבין משהו לגביו. ההלכה שלנו אומרת כי לאדם מותר לצאת את הארץ רק בשביל 3 מצוות. (לא בטוחה לגבי הסדר הכתוב) מציאת זיווג, פרנסה, הבאת גופה לקבורה יהודית בא"י. מעבר לזה, לאדם אין רשות לצאת את הארץ. אתם נוהגים לנסוע כל שנה לקברו של רבי נחמן זצ"ל, ואם כל ההבנה והכבוד שיש לי למידת צדיקותו של רבי נחמן, זה פשוט לא מסתדר לי עם ההלכה כפי שידועה לי. מישהו יכול פעם אחת להבהיר לי את זה ? נ.ב. אני לא מתכוונת להקניט או שום דבר שלילי, פשוט באמת רוצה להבין את זה. תודה, בשורות טובות לכל עם ישראל, תמר.

רוחלע19

New member
יש עוד סיבות..

אחת מהם ללמוד תורה! כנראה, שחסידי ברסלב משוכנעים, שהתפילות שם יעזרו להם להבנת עומק התורה. מה עם ללכת להתפלל על פרנסה? אולי גם לזה מותר לצאת את הארץ?

תמר ת ת

New member
לא לגמרי מספק בגלל....

ב"ה זה נכון, בדקתי את עצמי שוב והעניין של הבאת גופה לקבורה נמנת בתוך סיבה שרשומה כלימוד תורה. אבל... בדור שלנו,כאשר שבנו לארצינו... אנחנו יודעים שקיימת קדושה מיוחדת בא"י, שאין באף מקום נוסף בעולם. וגם כתוב איפשהו (לא זוכרת איפה בדיוק..) שתפילה של יהודי, יש לה יותר עצמה בארץ ישראל מאשר חו"ל. אם נסתמך על כך, וניקח לדוגמא את עניין הבאת הגופה לקבורה, אז אני מוצאת בזה עניין מעשי, קידוש השם. אבל תפילה ? אם בין כה יש לה עצמה מוגברת ומוגלת בא"י, אז העניין שוב לא מובן לי. ח"ו, זה לא שאני מזלזלת ברבי נחמן, ההיפך הוא הנכון, אני חושבת שהוא היה עצום. אבל הצדיק הזה נפטר מן העולם. הוא נקבר מחוץ לארץ, יש עוד צדיקים אחרים, שהיו גם גדולים, שנקברו שלא בארץ. אם אתם מתפללים לעילוי נשמתו, אשריכם, אבל אז עפ"י הדברים שכבר כתבתי, לא היה יותר הגיוני להתפלל לעילוי נשמתו מתוך הארץ ? ואם אדם מתפלל על עצמו או על הקרובים לו או על עם ישראל, לא היה הגיוני להתפלל מן הארץ ולבקש כי זכותו תגן עלינ ו ? את מבינה למה אני לא מבינה ? תמר.

רוחלע19

New member
גם בתפילה יש הבדל

ב"ה לתמר היקרה ענין זה, שתפילה מועילה על קבר צדיק מסוים, ברור שיש הבדל בין קברי הצדיקים. יש צדיקים שהתפילה מועילה יותר, ויש פחות. למשל, קבר הרשב"י, זה מקום שהמונים עולים להתפלל שם. והרי יש עוד תנאים הקבורים בגליל, ומי פוקד את קברם? מהי הסיבה לכך, אני לא יודעת. אבל ברור שיש הבדלים בצדיקים לגבי "להצליח" לפעול אצלם בתפילה. אולי הסיבה נעוצה בכך, שצדיקים אלו נמצאים "למעלה" בגן עדן בהיכל שיש לו יותר שייכות לעולמנו. צריכים את זה אצל אלו שמבינים יותר. תראי, כמה אלפי יהודים נוסעים לליזנסק בפולין, ואילו לצדיקים אחרים לא כ"כ נוסעים. למה? או שיש הבטחה של הצדיק (כמו שיש הבטחה של רבי נחמן) או שיש סיבה אחרת. אבל ברור הדבר, שיש קברי צדיקים ששם אפשר לפעול יותר חזק מאשר אצל קבר של צדיק אחר. ולא משום שהצדיק האחר פחות גדול. לכן, חסידי ברסלב, מכיון שהם מאמינם ששם אפשר להצליח יותר בתפילה ממקום אחר, אין סיבה הנראית לעין, מבחינת ההלכה, להמנע מלנסוע לשם. הדיון הוא כמובן לא הלכה למעשה, את זה יש לשאול לרב המורה הלכות לרבים. אבל לגבי דיון בפורום זה נראה לי מספיק רוחלע

זיסער

New member
כמה תשובת...

בס"ד ברוכה הבאה לפורומינו היקר... ה"משנה ברורה" בהלכות תענית (סימן תקס"ח - סעיף קטן כ´) מביא את ה"שערי תשובה" שכך כותב. "עיין בבאר היטב. ועיין בר"י בשם פרי הארץ ח"ג כתב שאף אם יושב בארץ ישראל ונפשו אותה להשתטח על קברי הצדיקים בחו"ל או יושב בירושלים ורוצה ללכת על קברי הצדיקים שבא"י שרי לילך אדעתא לחזור, ע"ש. ואם כבר דיברנו, אז אני מצטט לך כאן מדברי רבי נחמן. קברי צדיקים אמתיים הוא קדוש בקדושת ארץ ישראל ממש, כמו שכתוב: "צדיקים יירשו ארץ"... ...על כן צריכין להשתדל לבוא על קברם, כי מקום קברם הוא קדוש... (לקוטי עצות - ערך ארץ ישראל) רק טוב

יפה דרשת, זיסער. ועוד יש לדעת:

המשנה ברורה בתחילת הלכות חול המועד כותב שאפילו לבקר את חברו בחו"ל הוא מצוה קצת ומותר לנסוע לחו"ל לשם כך. וממילא, נסיעה לקברי צדיקים לא נופל מזה. ומעולם לא ראינו שיושבי א"י מנעו עצמם לנסוע לחו"ל לבקר רבותיהם או להשתטח על קברי הצדיקים. וכן מנהג כל אחינו האשכנזים (הנוסעים לקבר הגר"א בוילנא וכו´, וגם גדולי תורה שלהם נוהגים כך), ואחינו הספרדים (לקבר רבי יעקב אבוחצירא במצרים), והחסידים (לאוקריינא ופולין), ואין מערער על כך.

למעלה