עוד רצח על רקע דת

פיקסו3

New member
עוד רצח על רקע דת

הנאשם ברצח הבמאי ההולנדי תיאו ואן גוך הודה היום ברצח, בבית המשפט בהולנד. "אני רוצה שתדעו שפעלתי מתוך שכנוע פנימי ולא הרגתי אותו בגלל היותו הולנדי או מכיוון שאני מרוקאי, ונעלבתי", אמר מוחמד בויארי לבית המשפט. "אני לוקח אחריות מלאה למעשה. פעלתי אך ורק בשם הדת", הוסיף. "אני יכול להבטיח לכם שביום שבו אהיה אדם חופשי, אעשה בדיוק אותו דבר, בדיוק אותו דבר". אתמול עם תחילת משפטו אמר בויארי כי הוא לא מכיר בסמכות בית המשפט. הוא הסכים רק לאשר את זהותו ומילמל תפילה בערבית. לטענת התביעה, בויארי הרג את הבמאי תיאו ואן גוך באקט פולחני בשם האיסלאם הרדיקלי. הרצח בנובמבר 2004 זיעזע את הולנד והגביר את המתיחות הבין דתית. בויארי, בעל אזרחות כפולה - הולנדית ומרוקאית - עשוי להישלח למאסר עולם אם יורשע. פתק שננעץ בגופתו של הבמאי כלל איומים נגד עיאן הירסי עלי, מבקרת בוטה של האיסלאם שכתבה עבור ואן גוך תסריט אנטי איסלאמי מעורר מחלוקת בשם "ציות". הירסי עלי, שהיא חברת פרלמנט ממוצא סומלי נאלצה להסתתר אחרי הרצח. הולנדים רבים: המסורת הסובלנית שלנו מנעה דיון בשילוב המוסלמים נרות לזכר פים פורטאון ברוטרדם. "אחרי רצח פורטאון, כבר לא היו גבולות למה שאפשר לומר" (צילום ארכיון: רויטרס)רצח ואן גוך אירע בתקופה שבה שאלת המהגרים המוסלמים במדינה עומדת במרכז השיח הציבורי. הולנדים רבים טוענים כיום, שהמסורת הסובלנית שלהם מנעה מהם במשך שנים לקייים דיון גלוי על הבעיות בשילוב של הקהילה המוסלמית בחברה. נקודת השבר בסובלנות ההולנדית היתה אחרי 11 בספטמבר; הפחד מהאיסלאם הפוליטי היכה אז שורש בכל רחבי אירופה, וגם בהולנד. פחדים אלו, כמו גם הקשיים הכלכליים ועליית המחירים שנגרמה בעקבות המעבר ליורו, הזינו את התנועה נגד ההגירה. זו היתה נקודת נסיקתו של פים פורטאון, פוליטיקאי פופוליסט של הימין הקיצוני, שגרף תמיכה רבה בהולנד - אבל נרצח זמן לפני בחירות 2002 בידי פעיל זכויות בעלי חיים. ההתנקשות הסירה חלק גדול מהאיפוק והנימוס שהיה נהוג בדיון הפומבי בעניין המהגרים. פרסומת"אחרי רצח פורטאון, כבר לא היו גבולות למה שאפשר לומר", טוען אדווין בייקר, מומחה לטרור במכון ליחסים בינלאומיים של הולנד. "הטחת עלבונות הפכה לכמעט נורמה". בייקר ואחרים טוענים שההידרדרות בשיח הציבורי חלה גם על חברי פרלמנט. עיאן הירסי עלי, חברת פרלמנט בהולנד מטעם הימין, גרמה לסערה עצומה בקרב המוסלמים בהולנד כשכינתה בגלוי את הנביא מוחמד "סוטה" ו"עריץ". היא קיבלה על כך איומים רבים מצד ארגונים איסלאמיים - והעובדה שהיא כתבה את התסריט לסרט שבגינו נרצח ואן גוך, לא משפרת את מצבה. וואלה

למעלה