עוד פעם על חלם

thani

New member
עוד פעם על חלם ../images/Emo22.gif

סליחה שאני פותחת הודעה חדשה באותו נושא אבל ההודעה הקודמת לא תוקפץ יותר ותעלם לה בים ההודעות. אז ככה. כן- כנראה שחלם הייתה תחת רוסיה, אבל אתמול סיירתי לי לראשונה בג´וייש ג´ן, וזה מה שמצאתי - אני אצטט כי העמוד מאד ארוך: In July 1915 the Russians withdrew from the town and gave way to the Austrians. "the town" היא לובלין, לא חלם, אך כיוון שחלם היא דרומית ללובלין והאימפריה האוסטרו הונגרית היתה מדרום לחלם האם יכול להיות שהאוסטרים התקדמו מדרום לצפון ובעצם קיבלו את השליטה בחלם בדרך ללובלין? סבא שלי שיחיה נולד בחלם ב-1917 ונושא שם גרמני מובהק אך לא נפוץ. אחד הדברים שאני מנסה לברר (בנוסף למי שלט באיזור כאשר הוא נולד) הוא מאיפה המשפחה קיבלה כזה שם גרמני. אני מאד אשמח אם תוכלו לעזור לי או להפנות אותי למקומות שיוכלו לעזור.
אה ויש לי קישור מצוין שאולי אתם מכירים אבל אם לא הוא יכול מאד לעזור, מספק מפות עכשוויות של כל מקום בעולם, עם אפשרות לתור מהמפה ולעשות זום כדי לקבל ישובים יותר קטנים, ובקיצור - תראו בעצמכם.

כוכה

New member
עדות מחלם - 1939

בקובץ המצורף עדות במשפט אייכמן על יהודי חלם. אפשר להבין גם מזה משהו ממה שאת מחפשת.

masorti

New member
העיר חלם היתה בידי רוסיה...

במשך כ-130 שנה (מסוף המאה ה-18 ועד מלחמת העולם הראשונה). בזמן מלחמת העולם הראשונה עברו חלקים של פולין מיד ליד כמה פעמים. מכיון שבשלבים הראשונים של המלחמה ספגה רוסיה מכות צבאיות קשות (מה שזרז את המהפכה), סביר שב-1915 עברה חלם לידי האויב שהיה הקרוב ביותר לאיזור זה - קרי: אוסטרו-הונגריה. מכיון שאנו עוסקים בתקופה של שנתיים-שלוש בלבד לכל היותר, לא נראה לי סביר שמישהו יקבל שם גרמני בגלל ממשל צבאי אוסטרי או גרמני זמני.

thani

New member
השאלות ששאלתי נפרדות הן...

ברור לי לחלוטין שסבי לא קיבל את שמו הגרמני מעצם הוולדו בחלם תחת שלטון דובר גרמנית
. מי שלט באזור בזמן הוולדו של סבי הוא רק פרט נוסף אותו אני מנסה לברר. סבי נולד למשפחה גדולה (הוא צעיר האחים) ולא חשבתי אפילו לרגע קט שבשל הולדתו שינתה המשפחה פתאום את השם לגרמני...

masorti

New member
אנא קראי את "אופס... לא דייקתי"

שימי לב שבין 1795 לבין 1809 היתה חלם תחת שלטון אוסטרי רצוף. וידוע שבדיוק בסוף המאה ה-18 כפו שלטונות אוסטריה על היהודים לקבל שמות משפחה (מטבע הדברים גרמניים). האם זה רלוונטי למשפחה שלך?

masorti

New member
אופס.. לא דייקתי...

לאחר חלוקת פולין ב-1795 סופחה חלם לאוסטריה. בין 1809 ל-1815 היה חלם חלק מ"נסיכות ורשה" שבחסות נפוליאון. רק לאחר קונגרס וינה ב-1815 עברה העיר חלם לידי רוסיה, ונשארה בידיה בדיוק 100 שנה עד 1915. (ניתן לראות זאת בלינק למטה על ההסטוריה של חלם) מצורפים למטה הפניות לאתר הרשמי של חלם. לינק ראשון: עמוד הכניסה לינק שני: ההסטוריה של חלם לינק שלישי: מפת העיר (הקלקה על המפה תתן הגדלה של חלק מהמפה) אגב, האתר בפולנית עשיר יותר מהתרגום לאנגלית. אבל בשביל זה צריך לדעת פולנית. נ.ב. כשרוצים לאסוף חומר מהאינטרנט על יישוב בפולין, תמיד טוב להיכנס לאתר: http://www.um.xxx.pl כאשר xxx הוא שם היישוב. אמנם מדובר על אתרים הכתוסים בפולנית, אבל הרבה פעמים אפשר ע"י דפדוף להגיע למקום שמאפשר מעבר לאנגלית. ואם רוצים לקבל מפה של פולין שאפשר לנוע בה עד שמגיעים ליישוב רצוי, תמיד טוב להיכנס ל: http://www.pilot.pl ולהתחיל לזוז לאורך המפה.

למעלה