עוד על רכבת העמק

עוד על רכבת העמק

ברבעון השני של שנת 2005 יתחילו העבודות על קו רכבת העמק ולפי התכנון יוכלו להגיע בסוף שנת 2007 לבית שאן,ב-46 דקות בלבד! מאיר דיר בלקום! אל תיכעס עלי,זה כתוב היום(יום ה'),שחור על גבי עיתון ב"מעריב"-עסקים,עמ'4,צד ימין למעלה,ואפילו לא הוסיפו:ב"ה...

אני מכיר את התכנית

אני מאלו שעומדים עם סטופר ביד בנושא למרות האכזבה העמוקה גם מהעובדה שלא מדובר בשיחזור רכבת העמק ההיסטורית אלא חלקי מאוד, וגם שהשיקולים ם מסחריים לגמרי. וכמובן שזה בכלל לא מעניין את שר התיירות אלק, היום השר לבטחון פנים ותיירות, כי כל מי שמתמנה לשר תיירות טוען שנתנו לו משרד פחות ערך, וכך זה באמת נראה. כי אילו באמת רצו לשחזר את רכבת העמק ההיסטורית, היו ממשיכים עד צמח, כשדווקא בעמק בית שאן ובעמק הירדן כמעט אין בעיות קרקע, והיינו יכולים לחזור לטיולים ברכבת. אלא שהשיקולים בקו הרכבת הם מסחריים בלבד כאשר הפנים הם לשינוע סחורות מירדן (בדיוק השיקול להקמת הקו על ידי עבד-אל-חאמיד-השני), ואני כבר צופה כשל חמור כי כבר היום השינוע מירדן הוא יקר מאוד ובלתי הגיוני, ומה שיקרה בסוף שיכפילו את המסילה ויצאו בקמפיין לנוסעים, ואחרי ביזבוז של מליארדים מהכסף שלי ושלך, יחזרו למצב המקורי של רכבת נוסעים, בדיוק כמו הסיפור עם הפריץ 100 זהובים 100 מלקות ו-100 דגים באושים.

קיבלתי את חוברת ההשתלמויות 2005

והשתלמות 38: "מסיפורי רכבת העמק מחיפה ועד חמת גדר - דודו קצין החברה להגנת הטבע". (רכבת העמק היתה עד צמח, אבל מילא). שמעתי שהוא מדריך בחיפה (לא מצאתי את שמו ברשימת מורי הדרך), זאת אומרת שהוא מדריך השתלמות מורי דרך כמומחה? נראה לי שאני הולך להירשם להשתלמות כמשתלם מהשורה. מבטיח לא לאמר דבר, ואם יהיה לי מה לאמר, זה יהיה איתו בארבע עיניים. רק קחו בחשבון שלא כל מה שרואים זה נכון, ולמשל נדמה לי שכבר סיפרתי שהתקינו שלט חדש בתחנה שליד כפר יחזקאל, אין שם כמעט אף מילה נכונה.

דודו קצין מדריך מעולה

אמנם מומחה אמיתי לחיפה, אבל מדריך מן המניין כבר שנים רבות (לפחות 15). אם ידריך את רכבת העמק - בוודאי שהסיור יהיה מעניין, סביר להניח שאתה תוכל להוסיף לו דברים רבים. ועוד יותר סביר להניח, שהוא ישמח לשמוע את דבריך.

דודו קצין מורה דרך מן המנין גם אם

אינו מופיע ברשימת מורי הדרך של האגודה. מורה דרך מעולה, נחשב למומחה בחיפה, אבל לא רק.

א. אני לא אוהב להידחף

ב. יש להם בודאי את הקליקות שלהם ג. יותר מהנה לעזור לחברים שמעוניינים בעזרה על בסיס חברי. ד. החומר שלך מוכן, למרות שלגבי מעלה עקרבים אני מתכוון לצאת לצלם את הכתובת המשוחזרת של הלח"י, ולעשות צילום משולב (פוטומונטאז') של מקום האירוע המדוייק ומיקום האוטובוס, לגבי האוטובוס והמיקום שרוב האנשים לא יודע, והפעם התמונה תהיה צבעונית ובאור יום.

א. מאיר, אין אין עליך כל הכבוד../images/Emo45.gif

ב. אתה לא דוחף את עצמך, אלא מציג את עצמך, איך אמרו חז"לינו? "אם אין אני לי מי לי" לכן תציג את עצמך, במקרה הגרוע, יגידו לך: "תודה מר שפירא, רשמנו לפנינו, נתקשר איתך וכו'". ג. נכון, נחמד מאד להיות חבר טוב ולעזור, ועל זה מגיע לך יישר כח - שנאמר: נחמד מאד להיות חשוב, אך חשוב יותר להיות נחמד!" ד. תודה על החומר.

רכבת העמק משיקולים תיירותיים???

באמת שפירא ידידי לא נסחפת קצת? חידוש הרכבת לעמק בית שאן אינו קשור כלל לרכבת העמק או לשיקולים תיירותיים. הרעיון לחידוש הרכבת לכיוון הממלכה הירדנית שוכב במגירות הרבה שנים, כמו גם הרעיון של "הנמל הירדני" בחיפה (שאגב עתודות הקרקע עבורו עדיין נשמרות בימינו אנו...!). עם חתימת הסכם השלום נראה היה שהרעיון יתפוס תאוצה אך בעיות רבות כמו למשל התקררות השלום, עצירה בפיתוח אזורי תעשיה משותפים, המצב הכלכלי "המזהיר" של מדינת ישראל וכו... הביאו לעצירת התנופה. נכון מאיר שהשיקולים היו ועודם מסחריים. מה לעשות אלו השיקולים הקובעים עלות תועלת של מסילת ברזל. ראה לדוגמא את הרכבת לאילת, שתבנה, אם תבנה, רק אם יובהר שנפח המטענים שתוביל יצדיק את קיומה ויהפוך אותה לריווחית. אף אחד לא מדבר על נפח הסעת נוסעים, כי עם כל הכבוד לקו חיפה תל אביב, המסיע את כמות הנוסעים הגדולה ביותר, הרווח של רכבת ישראל הוא קודם כל מהובלת מטענים, וזה נכון לרוב חברות הרכבות בעולם. לגבי "רכבת העמק" so called דווקא כאן הסיפור שונה. ההחלטה לחדש את הרכבת נפלה ויוצאת לביצוע למרות שברור שבמצב העניינים הנוכחי עם השלום עם ירדן אין הצדקה כלכלית להקים מחדש את המסילה. ההחלטה היתה החלטה פוליטית של הממשלה במסגרת מה שמכונה "קירוב הפריפריה" למרכז, ולכן הוחלט שהרכבת תגיע עד לבית שאן (תזכיר לי, שר חוץ לשעבר של איזו מדינה מתגורר בבית שאן???). מסיבה זו תסלל מסילה כפולה רק עד נשר ומנשר והלאה מסילה אחת (כמו בימים הטובים פעם בקו תל אביב חיפה הרכבות תאלצנה להמתין לרכבת שבאה ממול על מנת להמשיך בדרכה...). לגבי הנתיב. גם כאן אין מדובר בנתיב ההסטורי, ומי כמוך יודע שפירא שהנתיב ההסטורי אינו אפשרי כיום. על הנתיב ובקרבתו נבנו מבנים וחוקי הבניה בארץ אינם מאפשרים לשחזר את הנתיב המדוייק הישן. אני למשל כתושב טבעון התאכזבתי לשמוע שלטבעון לא תהיה תחנה כמו פעם. הסתבר שמכיוון שרצועת האדמה שבין בתי קרית חרושת והקישון צרה ואינה מאפשרת הקמת מסילה בגלל הקרבה לבתים, ללא השקעה אדירה בקירות מגן אקוסטיים מכוערים וגבוהים, הועתק הנתיב אל מעבר לקישון ומעבר לכביש ג'למה. מה גם שראש המועצה שלי עמד על הרגליים האחוריות והתנגד לשיקום הקו הישן בגלל "ירידת איכות החיים של התושבים בקריה לאורך קו המסילה..." אני גם לא צריך להזכיר לך שפירא שעל הנתיב ההסטורי נמצאים היום מתקנים בטחוניים כמו שדה תעופה זניח של חיל האויר (רמת דוד) או כלא השיטה וכו... בקיצור, הרכבת שתקום עד 2008, ויאמר לזכותה של רכבת ישראל שהיא אולי הגוף הציבורי היחידי בארץ שמתכנן לטווח ארוך ועומד בלוחות הזמנים שהציב לעצמו, אינה רכבת העמק, כי אם הרכבת מחיפה לבית שאן. ולמרות הכל, חייבים להודות שגם בעתיד יהיה לרכבת הזו מעת ניחוח הסטורי. אני אישית מתכוון לנצל את התחנה שתקום בכפר יהושע. ואגב, אם בכפר יהושע עסקינן... שפירא מה יהיה הסוף עם הגדרות שם, האם תמיד אאלץ להבריח קבוצות פנימה ולריב עם "בעל המקום" על כך שאין בכוונתי להשתמש בשירותים ולכן לא אשלם? ובכלל, מבחינתי צריך לפוצץ את השירותים הללו. מי האידיוט שתכנן אותם בקו אחד עם המבנים ההסטוריים, ועיצב אותם כמו המבנים המקוריים?? כל זאת במקום לבנות אותם בצד ובעיצוב שיהיה ברור שמדובר במבנה "לא מקורי". מי שתכנן וביצע את השימור שם לא מבין גדול בשימור מבנים!

אתה זורה מלח על הפצעים.....

ראשית השיקולים מסחריים לגמרי מתוך תקוה לקשר עם ירדן ולכן המסילה מגיעה בתכנית לגשר שיח חוסין, אלא שכבר היום הירדנים מפסיקים את השינוע דרך נמל חיפה (מכולות מירדן) בגלל נפתולי הבירוקרטיה והמחירים המרקיעים שחקים, ולכן, נכון אמרת, כל החישוב הכלכלי הוא לא רלוונטי. קירוב הפריפריה? אילו המשיכו את המסילה עד לצמח אזי זה היה נכון גם אם המסילה לא עוברת בתוואי ההיסטורי אלא בחלק ממנו, כמה אנשים נוסעים ביום מ/אל בקעת בית שאן? זניח. אבל אילו חידשו את המסילה ההיסטורית לכל אורכה, אפשר היה לתכנן את מהלכה כחלק ממסלולי הטיולים, תנועת נופשים לטבריה (חברות האוטובוסים בטבריה היו שמחים לשירות מהתחנה לבתי המלון), ועוד פעילויות רבות. לגבי תוואי המסילה, הרי ההתנגדות מטבעון נובעת משיקולים לא ענייניים כיוון שהרכבות היום שקטות מאוד, אלא שמישהו מצא שניתן לנסות לסחוט כל מיני דברים, אז במקום שהרכבת תחצה את צומת העמקים/חארתיה היא תחצה את צומת התשבי. לגבי תחנת כפר יהושע, רפי יריב נחשב בעיני לאיש חזון שכל העזרה מגיעה לו, עד שהתברר לנו גודל האסון. האיש התחייב (אני עוקב 15 שנה אחרי הנעשה בתחנה) שזו תהיה תחנה שתשחזר את החיים במקום, כיוון שבמקום היו חיים פעילים מאוד. שאל אותי אם כדאי לשפץ ולפתוח קיוסק, (לפני 12 שנה) עניתי לו שמומלץ לשפץ את התחנה לפני שבנין 3 יפול כיוון שהוא נחבט בפינה, שיפתח קיוסק וחנות מזכרות, ואני מוכן לסייע באיתור פריטים לתחנה (למשל, איתרתי לו ג'נדאללה [משאבה] מקורית בירושלים, אבל הוא בכלל לא עונה). האיש התחיל לעבוד אבל עד מהרה התברר לנו שהוא הפך את המקום לגן אירועים לחתונות ומסיבות ולעסק פרטי, תוך שהוא משפץ רק חלק מהתחנה שמתאים לעסקיו וגורם נזקים להיסטוריה, ולאף אחד לא איכפת לא לרכבת ולא לשימור אתרים, והשאלה למה עומרי שלמון שמנהל את גשר והוא נציג המועצה לשימור אתרים בצפון (!) לא נוקט עמדה ולא תובע אותו לדין????? אני לא יכול לאמר בקול רם את מה שאני חושב, אבל יש לי את התרשימים המקוריים של התחנה, מבנין 1 הוא מתעלם לחלוטין כנ"ל מבנין השירותים של העובדים, כנל מבניינים 5,6,7,9 כאשר מתוך שתי הבארות הוא אטם אחת, השירותים שהם בנין 4 היו במקור עם הפתח צפונה ולא דרומה, בחלק הדרומי היה תנור הבישול של העובדים והוא פשוט הפך את הפתח והגדיל את הבנין. וכמובן שהוא גם מתעלם מבסיס הג'נדאללה שבקרוב ייעלם. שים לב שחצר הפחמים מאחורי המגדל בנין 5 הולכת ומתמוטטת בגלל האקליפטוס, ואילו מגדל המים משמש כמחסן. הנזק הגדול ביותר להיסטוריה ולפולקלור נערך בבנין המרכזי בנין 2 כאשר הוא הרס את חדר הבנות במרפסת ואת מבנה המטבח בטענה שהם לא מקוריים מה שזה כמובן קישקוש ושטויות וכיום אני נאלץ להראות לאנשים תמונות כשאני מספר על אשתו של מנהל התחנה הערבי. בחצר הוא הציב שתי קרונות שאין להם שום קשר לרכבת העמק (גם לקרונות באלרואי אין שום קשר לרכבת העמק) אבל זה לא משנה לו למסיבות חתונות ובר מצוות שהוא עורך במקום. הבעיה שאת אף אחד לא מענין שאדם פרטי השתלט על אתר לאומי והופך אותו לעסק פרטי. ובדיוק כמו בתחנת הרכבת בכלא שאטה (בדקתי אותה), אין כאן שיקום ושימור אלא שיפוץ בניינים לצרכים פרטיים תוך פגיעה במבנים היסטוריים. וכבר אמרתי שלא רק משה רבנו ויהודה המכבי הם ההיסטוריה של הארץ הזו. כשאני מדריך לשם קבוצות, ובזמנו התחלתי להביא קבוצות כשעוד הכל היה הרוס בהבטחה לעודד את התיירות למקום, אני בחיים לא אבקש להיכנס עם קבוצה לתחום המגודר (הוא רוצה כסף!!!!!) , ואני מראה את האתר מבחוץ ומשתמש במצגות שבניתי לעצמי משך הזמן, ויש לי מידע רב יותר מהידוע עד כה, (למשל שהיו לרכבת 34 תחנות מסוגים שונים) וכמו כן השגתי את הספר "בעיקבות מצית השדות" ויש לי את יומן האירועים של רכבת העמק מהתקופה הטורקית והבריטית והישראלית עד היום (לא מדוייק, החומר שלי לא מעודכן לשלושה החדשים האחרונים) ובעיקבות יומן-האירועים של הרכבת והמפות הבריטיות והגרמניות צברתי מידע רב שלא היה ידוע לפני כן. אני משתדל לעשות דברים תמיד על הצד הטוב ביותר , ובעיניי, מה שהוא הבטיח לעשות, שהתחנה בניגוד למוזיאון בחיפה, תהיה מוזיאון חי, זאת אומרת לשחזר את תל שמאם (סיפור היעלמות התל הוא מדהים) הכפר הערבי שהיה במקום, חיי החברה והמסחר הפעילים מאוד שהיו סביב התחנה, בקיצור זה היה יכול להיות משהו מדהים כמו בחו"ל, בדיוק כמו שסיפרה לי יעל בר ז"ל על ילדותה ליד התחנה, אבל הוא החליט להפסיק ולהפוך את המקום לעסק פרטי. ובעת ביקור של פורום תחבורה ציבורית במקום הסתבר שהוא מוכר שטויות לאנשים (אגב, בתחנת כפר יחזקאל תלתה המועצה לשימור אתרים שלט שכמעט אין בו מילה נכונה, וזו עבודתו של עומרי שלמון, לכן אני מתבטא בזהירות, לך תדע יד של מי רוחצת יד של מי...) והוא התרגז כשניסינו לתקן אותו. אז אם כל התלונות לא עזרו ולאיש לא איכפת, מצבנו עגום, ואילו היה לנו כח להחרים אותו כדי שיבין שהוא עושה מעשה רע, אבל אין לנו כי בארץ יודעים רק לקטר ולברבר וכשאתה רוצה לעשות מעשה אתה מדבר אל הלאמפה.

למעלה