אתה זורה מלח על הפצעים.....
ראשית השיקולים מסחריים לגמרי מתוך תקוה לקשר עם ירדן ולכן המסילה מגיעה בתכנית לגשר שיח חוסין, אלא שכבר היום הירדנים מפסיקים את השינוע דרך נמל חיפה (מכולות מירדן) בגלל נפתולי הבירוקרטיה והמחירים המרקיעים שחקים, ולכן, נכון אמרת, כל החישוב הכלכלי הוא לא רלוונטי. קירוב הפריפריה? אילו המשיכו את המסילה עד לצמח אזי זה היה נכון גם אם המסילה לא עוברת בתוואי ההיסטורי אלא בחלק ממנו, כמה אנשים נוסעים ביום מ/אל בקעת בית שאן? זניח. אבל אילו חידשו את המסילה ההיסטורית לכל אורכה, אפשר היה לתכנן את מהלכה כחלק ממסלולי הטיולים, תנועת נופשים לטבריה (חברות האוטובוסים בטבריה היו שמחים לשירות מהתחנה לבתי המלון), ועוד פעילויות רבות. לגבי תוואי המסילה, הרי ההתנגדות מטבעון נובעת משיקולים לא ענייניים כיוון שהרכבות היום שקטות מאוד, אלא שמישהו מצא שניתן לנסות לסחוט כל מיני דברים, אז במקום שהרכבת תחצה את צומת העמקים/חארתיה היא תחצה את צומת התשבי. לגבי תחנת כפר יהושע, רפי יריב נחשב בעיני לאיש חזון שכל העזרה מגיעה לו, עד שהתברר לנו גודל האסון. האיש התחייב (אני עוקב 15 שנה אחרי הנעשה בתחנה) שזו תהיה תחנה שתשחזר את החיים במקום, כיוון שבמקום היו חיים פעילים מאוד. שאל אותי אם כדאי לשפץ ולפתוח קיוסק, (לפני 12 שנה) עניתי לו שמומלץ לשפץ את התחנה לפני שבנין 3 יפול כיוון שהוא נחבט בפינה, שיפתח קיוסק וחנות מזכרות, ואני מוכן לסייע באיתור פריטים לתחנה (למשל, איתרתי לו ג'נדאללה [משאבה] מקורית בירושלים, אבל הוא בכלל לא עונה). האיש התחיל לעבוד אבל עד מהרה התברר לנו שהוא הפך את המקום לגן אירועים לחתונות ומסיבות ולעסק פרטי, תוך שהוא משפץ רק חלק מהתחנה שמתאים לעסקיו וגורם נזקים להיסטוריה, ולאף אחד לא איכפת לא לרכבת ולא לשימור אתרים, והשאלה למה עומרי שלמון שמנהל את גשר והוא נציג המועצה לשימור אתרים בצפון (!) לא נוקט עמדה ולא תובע אותו לדין????? אני לא יכול לאמר בקול רם את מה שאני חושב, אבל יש לי את התרשימים המקוריים של התחנה, מבנין 1 הוא מתעלם לחלוטין כנ"ל מבנין השירותים של העובדים, כנל מבניינים 5,6,7,9 כאשר מתוך שתי הבארות הוא אטם אחת, השירותים שהם בנין 4 היו במקור עם הפתח צפונה ולא דרומה, בחלק הדרומי היה תנור הבישול של העובדים והוא פשוט הפך את הפתח והגדיל את הבנין. וכמובן שהוא גם מתעלם מבסיס הג'נדאללה שבקרוב ייעלם. שים לב שחצר הפחמים מאחורי המגדל בנין 5 הולכת ומתמוטטת בגלל האקליפטוס, ואילו מגדל המים משמש כמחסן. הנזק הגדול ביותר להיסטוריה ולפולקלור נערך בבנין המרכזי בנין 2 כאשר הוא הרס את חדר הבנות במרפסת ואת מבנה המטבח בטענה שהם לא מקוריים מה שזה כמובן קישקוש ושטויות וכיום אני נאלץ להראות לאנשים תמונות כשאני מספר על אשתו של מנהל התחנה הערבי. בחצר הוא הציב שתי קרונות שאין להם שום קשר לרכבת העמק (גם לקרונות באלרואי אין שום קשר לרכבת העמק) אבל זה לא משנה לו למסיבות חתונות ובר מצוות שהוא עורך במקום. הבעיה שאת אף אחד לא מענין שאדם פרטי השתלט על אתר לאומי והופך אותו לעסק פרטי. ובדיוק כמו בתחנת הרכבת בכלא שאטה (בדקתי אותה), אין כאן שיקום ושימור אלא שיפוץ בניינים לצרכים פרטיים תוך פגיעה במבנים היסטוריים. וכבר אמרתי שלא רק משה רבנו ויהודה המכבי הם ההיסטוריה של הארץ הזו. כשאני מדריך לשם קבוצות, ובזמנו התחלתי להביא קבוצות כשעוד הכל היה הרוס בהבטחה לעודד את התיירות למקום, אני בחיים לא אבקש להיכנס עם קבוצה לתחום המגודר (הוא רוצה כסף!!!!!) , ואני מראה את האתר מבחוץ ומשתמש במצגות שבניתי לעצמי משך הזמן, ויש לי מידע רב יותר מהידוע עד כה, (למשל שהיו לרכבת 34 תחנות מסוגים שונים) וכמו כן השגתי את הספר "בעיקבות מצית השדות" ויש לי את יומן האירועים של רכבת העמק מהתקופה הטורקית והבריטית והישראלית עד היום (לא מדוייק, החומר שלי לא מעודכן לשלושה החדשים האחרונים) ובעיקבות יומן-האירועים של הרכבת והמפות הבריטיות והגרמניות צברתי מידע רב שלא היה ידוע לפני כן. אני משתדל לעשות דברים תמיד על הצד הטוב ביותר , ובעיניי, מה שהוא הבטיח לעשות, שהתחנה בניגוד למוזיאון בחיפה, תהיה מוזיאון חי, זאת אומרת לשחזר את תל שמאם (סיפור היעלמות התל הוא מדהים) הכפר הערבי שהיה במקום, חיי החברה והמסחר הפעילים מאוד שהיו סביב התחנה, בקיצור זה היה יכול להיות משהו מדהים כמו בחו"ל, בדיוק כמו שסיפרה לי יעל בר ז"ל על ילדותה ליד התחנה, אבל הוא החליט להפסיק ולהפוך את המקום לעסק פרטי. ובעת ביקור של פורום תחבורה ציבורית במקום הסתבר שהוא מוכר שטויות לאנשים (אגב, בתחנת כפר יחזקאל תלתה המועצה לשימור אתרים שלט שכמעט אין בו מילה נכונה, וזו עבודתו של עומרי שלמון, לכן אני מתבטא בזהירות, לך תדע יד של מי רוחצת יד של מי...) והוא התרגז כשניסינו לתקן אותו. אז אם כל התלונות לא עזרו ולאיש לא איכפת, מצבנו עגום, ואילו היה לנו כח להחרים אותו כדי שיבין שהוא עושה מעשה רע, אבל אין לנו כי בארץ יודעים רק לקטר ולברבר וכשאתה רוצה לעשות מעשה אתה מדבר אל הלאמפה.