עוד על יער יתיר

עוד על יער יתיר

זוכרים את הטענות הקשות נגד נטיעות קק"ל: לא לפגוע "בטבע", לא לטעת אורנים. טילנו אתמול ביער יתיר מספר שעות, יער גדול מאוד (בממדים של ישראל)שכולו היה אזור מוכה "רעית יתר" כך שטבע כבר לא היה בו. ביער נוסו עצים רבים, יש שם הרבה הכשרות קרקע לאיסוף מי-גשם. המוצלחים ביותר הם האורנים. יער יפה מאוד ויש לאן לטייל, ללא הנטיעות היה זה שטח חסוף ועלוב (ראו את השטח מסביב ליער). ובכלל בארופה וגם במקומות אחרים מדובר היום יותר ויותר על טבע מושפע אדם

יער יתיר ונפתלי יפה

רן כיוון שכתבת היום 3 נושאים הקשורים ליער יתיר ורשמת כאן זוכרים את הטענות הקשות נגד הקרן קיימת לישראל לא לפגוע בטבע יער יתיר והנטיעות בנגב אז אספר לך את שלא ידעת היה לי אח שמו נפתלי יפה השתחרר מהצבא ומהבריגדה והתקבל לעבודה בקקל ב1951 בחור בן כ 21 מושבניק מירקונה בעל בלורית כך כתב עליו יוסף וויץ נפתלי התחיל בעבודתו בהרי ירושלים וכבר אז בגלי כפי שרשמתי צד את עיני של יוסף וייץ שהעביר אותו לנהל במהירות את מחלקת היעור של הקרן הקימת לישראל בנגב ואז היה נגב מקום מושב מרכז הקקל היה בפלוגה היום פלוגות ומשם הבחור הצעיר ההוא התחיל לטעת בנגב שוברי רוח למושבים ולקיבוצים יערות סביב קריית גת באר שבע פארק אשכול יער להב כל מושב וכל קיבוץ ומחנה צבאי יערות וחורשות משברי רוח ומלחמות יהודים לא לפגוע בטבע מלחמות עם הצבא על שטחי אש מלחמות עם הבדווים על שטחי מרעה אך הבין אותם ונתן להם תקופות ושטחי מרעה רשות שמורות הטבע מי יתפוס ראשון וויכוחים עם אברהם יפה שהיה אז בשמורות וויכוחים עם אריק שרון בן כיתתו בכפר מלל אך רץ ונטע ונטע והמשיך לדרום וגינן את הערבה כל ישוב בערבה קיבל מתנה ממנו גינון ציבורי בישוב ויחד איתו התאמנו בזמנו את העצים לערבה מלח המלחה אכזבות וניצחונת עין גדי יטבתה באר שבע וגולת הכותרת של נטיעותיו ופעילותו יעור חבל יתיר והפועלים איך שהם אהבו אותו חברה מכל המושבים בנגב אופקים באר שבע ירוחם שדרות נתיבות עבר זמן ופלוגות וקריית גת עבור נפתלי היום בצפון מהנגב והערבה והחליט להעתיק את מקום מרכז היעור לגילת הקים את מרכז גילת ליעור הנגב ויום אחד ביולי 1981 סיור של הנהלת הקקל בדרום תחילת הסיור ביתיר וההמשך לערד ובדרך תאונת דרכים בחור צעיר שקיבל רשיון שבוע קודם נטל את BMW של אביו חתך סיבוב ונכנס באחי והוא נהרג ומאז אין לי אח ובהלוויה אמרו עליו שהוא היה הגנן של הנגב ועוד תאורים אמיתיים בשבילי ההנצחה שלו זה כל עץ בדרום הארץ בכל קיבוץ בכל מושב בכל לימן בכל יער ובכל חורשה כל פארק וכל אתר שיש שם אורן אקליפטוס אשל בוטנה שיטה תמר שובר רוח שם הוא נמצא לימים ביקשתי לחפש חומר על עבודותיו לא מצאתי אך אמרו לי ששם באחד המשרדים יש איש אחד שעבד עוד בתקופתו של נפתלי ניגשתי אליו והוא אמר לי כן זרקו את הכל ואני מצאתי תמונה אחת של נפתלי ושמרתי אולי מישהו יבוא לקחת הוציא חבילה מהארון עטופה במגבת פתח נישק את התמונה ונתן לי מתנה ובכה והתמונה מוצבת מולי במעבדה ואני מספר לנפתלי על פועלי בנוי על העץ הצמח האדם והאדמה בברכה עודד יפה מנהל המעבדה

עודד, עם כל עץ שאטע בקיבוצי אשר

בדרום הערבה אשא בליבי ואברך את את זכר אחיך. קיבוצי מלא משברי רוח, שתילים רבים אני מקבל מקק"ל גילת והבנתי מסיפורך כי לאחיך חלק נכבד. ינוח על משכבו בשלום ובברכת גנן.

עודד שבת שלום, את נפתלי יפה

הכרתי והוקרתי מאוד החל היום עבודתי בנוי 1962. לא ידעתי שהיה אחיך. רק אתמול בטיול ביער יתיר הזכרתי אותו וגם היום טילתי בגני ניר עוז עם אורחים של האורחן. וסיפרתי להם שנפתלי יפה היה הקטליזטור להורקת הנגב, והוא קבע:כל מי שרוצה לטעת בנגב יקבל מקק"ל בחינם צמחים מפעל זה ממשיך עד היום ומשתלת קק"ל גילת עד היום מחלקת צמחי נוי לישובים בנגב, האזור היחידי בו נוהג זה קיים, ואכן בזכות אחיך זכרונו לברכה ולכבוד. זכיתה

bel011

New member
עודד, נגע לליבי הסיפור...המקומות

ירקונה זה כאן לידי וירוק זה הצבע האהוב עלי וליד גילת אני עוברת עם האופניים לפחות פעם בשבוע. זכה אחיך שהשאיר חותם של עשייה וצמיחה

עדנה מ

New member
בל, גילת זה בנגב -

עד שם את נוסעת יום-יום באופניים?!

bel011

New member
גילת יש גם כאן לידי...ואני יודעת ש

מגדלים כאן עצים...חווה למשהו...לא ברור לי למה...

מה רע בשטח חשוף?

מה רע במתנן שעיר, בקזוח עקום, במרוה ריחנית, באירוס שחום, באכילאה ערבתית, בסתוונית הנגב, במלוח קיפח, בשמשון השלחופיות, בזוגן המדבר, בשבר לבן, בכחלית ההרים, ובעוד כמה עשרות מינים? מה שרע בהם הוא החינוך הדפוק שקיבלנו לפיו "מדבר זה רע, יער של אורנים עם מקום למנגל זה טוב". הפנמה מלאה של מורשת רומא הקיסרית לפיה את עוצמת האימפריה יש להפגין על ידי רמיסת הטבע. לכן פעילות הקק"ל ראויה כל כך לפורום גינון- מדובר כאן על החלפת טבע הארץ בגינה גדולה במיוחד.

בחורף הוא יפה,

אבל בקיץ מה עם צל לנוח בו ולברוח מהחום, העצים גם מורידים את טפרטורות ב3-5 מעלות צלזיוס. יתכן ואתה חי במרכז הארץ הגליל או ירושלים שם יש עצים ירוק וצל גם בקייץ (גם שם זה טבע תלוי אדם), ואתה בא לנגב רק לטיול ואז אכן יש יופי במדבר. אבל לגור בו ???????????????????????????????. ולהזכירך שאזור יתיר סבל שנים מרעית יתר ולכן היה כה חסוף, לפני כן היו שם כרמי גפן וזית, אחרת בשביל מה גתות עתיקות. ובכלל אלפי שנות התישבות צפופה בארץ שינו את נופה הצמחי הלוך ושנה במשך הדורות.

גרתי מספר שנים בבאר שבע.

וגם אז לא אהבתי את השתוללתה של הקק"ל- השחתת הטבע לשם השחתתו. מהכירותי עם האיזור אף אחד לא בא אליו לברוח מהחום בקיץ, ורוב היערות די נטולי מבקרים גם בחורף. בוא לא ניתמם- הסיבה לשמה ניטעו שם היערות אינה בגלל שמישהו צריך אותם, אלא כדי למנוע מהבדואים לרעות שם את הכבשים שלהם.

גם אם אינך מסכים עם החלטות קק"ל

למה שלוחת רסן בנוסח "...השתוללתה של הקק"ל- השחתת הטבע לשם השחתתו..." יש והיו שם אנשים שיפי הארץ ורווחת תושביה חשובים להם לא פחות ממך אבל מה - חושבים אחרת. ואשר לייעור ורעיה: בנגב המערבי בו אני חי ומטייל הרבה, יש שילוב יפה של רעית כבשים עם יערות שילוב שהביא למשטחי הכלניות המרהיבים (הכלנית צריכה שמש בכדי לנבוט - הרעיה מקטינה את כמות השלף - קש- שנשאר בשטח ואז הן נובטות טוב יותר). ואשר לשימוש ביערות לנופש אני מזמין אותך מדי שישי שבת לחורשות לראות את מאות עד אלפי המטיילים. רק היום בשביל מתקני המים ליד רעים החניות, צידי הדרכים הנוחות והחניונים הנוחים שהכינו עובדי קק"ל "המשתוללים !!??" כולם היו מלאים וזה בטרם "פריצת עונת הכלניות". ולפני שנה כאשר טילנו לראות את אוסף האיריסים ששתלו עובדי קק"ל "המשתוללים" ביער מדרום מזרח לצומת להבים בואך בער שבע מצפון, ראינו שם הרבה מטיילים וגם כבשים !!!!!!. וישבנו בצל לכוס קפה. ומה עם הורדת החום ועצירת האבק. |אני מכריז כאן שאני לכל חברי המטילים והמוני המטילים כן צרכים את היער

מפני ש...

הקק"ל משחית את נוף הארץ בשביל להשחית אותו. כבר בשנות החמישים השתוללה הקק"ל בשתילת יערות אורנים- ותוך כדי זה הציעה תכנית לעקירת החורש הטבעי כדי לחסוך במים. וזה שיש אנשים שחושבים אחרת לא אומר שאין צורך להסביר להם שאם הקק"ל תמשיך במעשיה הנלוזים, כל הארץ תהיה יער בן שמן אחד גדול.

מוטי בר

New member
../images/Emo45.gifעצירת נדידת הלס חשובה מאוד מאוד

וכמי שגר בעבר באזור זה זכורות לי היטב סופות האבק שפשוט, חונקות כל דבר חי וגם חנקו את דרכי נשימתי עד שאולצתי לברוח מהן רחוק רחוק. אבל..... יחד עם זאת, יש הרבה דברים שבאמת לא בסדר בארגון זה ולא תמיד נוהגים שם בדברים בחוכמה. שבוע טוב.

ברור שיש ללמוד ולתקן טעויות,

יתכן ואורן ואיקליפטוס לא מתאימים, אבל ביער יתיר ובנגב בכלל מה כן, מנסים שטות מקומיות, ינבוטים, אילות ואלונים. ולא כל כך מצליחים. וגם שפם המקובלים יודע היום יותר ממה שעשה בעבר ולבטח היום יודע שבעבר פעל בטעות, אני בכל אופן טעיתי והרבה, שתלנו אורנים ואיקליפטוסים בקיבוץ בשנת 1957 היות ולא היו לנו מים וזה מה שכל המומחים ידעו אז שיגדל והינו צרכים צל, עצירת אבק ומהר כדי שנוכל לחיות באופן סביר. ונכון היו עבודות שהראו שהיער מקטין את כמות מי התהום, ומים לא היו לנו (היום סוף סוף התחילו להתפיל והם אפילו טעימים, אז מה שפם המקובלים בגלל שטעיתי אני "משתולל" או חלילה "משחית" את נוף הארץ, דחילק קצת דרך ארץ בדיון ושיהיה נוקב ככל שצריך. אני מזמין אותך, שפם המקובלים (כמו את האחרים) לראות את ה"טעויות" שלי שלמדדתי ממומחי קק"ל ולראות האם אני השתוללתי או חלילה פושע לנוף הארץ.

../images/Emo45.gif תומכת בדעתך. כל מה שנעשה, נעשה

מען מטרה טובה, ואם היו טעויות - לומדים מהם. ודוקא בשנים אחרונות אני מאוד נהנית מעבודת קק"ל. היא מאוד שיפרה את מצב היערות בארץ, שמה שלטים, טיפחה שבילים ופינות ישיבה והפעלה. שיקמה את היער בעליה לירושלים שנשרף, והפעם - כלקח משנים עברו - עם צמחיה מגוונת ולא באורנים (אלה כבר יצמחו לבד מהזרעים שנשרו
) כמו כן היא מארגנת סיורים להכרת הטבע והארץ וגם הקימה תנועת נוער - תנועת "הסיירות" שגם ילדים שלי השתתפו בה. אני חושבת שמגיע לה הרבה הערכה. עד כמה שידוע לי היא מגייסת את רוב הכספים בעצמה ע"י תרומות. תארו לעצמכם מה היה מצב היערות אם הינו צריכים להסתמך על תקציבי הממשלה!

מצב היערות היה מצוין אם היינו

צריכים להסתמך על תקציבי הממשלה. היו הרבה פחות יערות, וזה טוב לטבע אותו הקק"ל משמידה.

גם מה שאתה קורא לו טבע - בחלקו

הגדול זה מעשה ידי אדם, שהשמיד הרבה מן החי והצומח לתועלתו הוא. זה רק נעשה לפני הרבה מאוד זמן ואנחנו קבלנו מצב נתון. זה לא הופך את זה לדבר קדוש.

מוטי בר

New member
ערב טוב רן, תגובתך לשלי או של שפם?

לדעתי דרושים עצים והרבה כי ברור שבעבר היו עצים רבים בישראל והתורכים והצוררים ששלטו כאן לפניהם עוד מאז חורבן בית שני השמידו כל ירק רענן לרעייה והסקה לחימום והנעת קטרים ואוניות. ברור שהיו פעם הרבה עצי חורש בר בארץ והשרידים מהעבר רק מוכיחים זאת. אני לא כתבתי על השתוללות ושחיתויות אלא שפם המקובלים, אך גם אני נגד השמדת צמחי בר מקומיים הגדלים רק באזוים מסוימים גם אם זה לטובת יערות. יערות, כבודם במקומם מונח, וגם כבוד האנשים שעשו מלאכתם נאמנה ובאמונה לטובת הכלל, אך יש דברים שצריך לתקן, וכן, גם בקרן הקיימת יש שחיתויות ולא מעט לצערי אך אני לא דיברתי על כולם באופן גורף ולא עשיתי הכללות אלא רק ציינתי את המצב והעובדות. אני סבור ומשוכנע בכל ליבי שלך אין יד בדבר לא כשר. ערב טוב.

למעלה